Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cíle a postupy empirického výzkumu
Advertisements

Zpracovávání BP a DP Odborná praxe pro bakalářské studium
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A7 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníŘíjen.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Hypotézy ve výzkumu.
Postup výzkumného šetření v projektové fázi I. V projektové části směřují výzkumné práce k přípravě výzkumného šetření pro získání empirických informací.
Sociologický výzkum.
KVANTITATIVNÍ NEBO KVALITATIVNÍ VÝZKUM?
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka
VÝZKUM V OŠETŘOVATELSTVÍ
VY_32_INOVACE_EKO_06 MARKETINGOVÝ VÝZKUM I. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Koncipování empirického výzkumu
Marketingový výzkum. podstatou je systematické plánování, podstatou je systematické plánování, shromažďování, analýza a vyhodnocování shromažďování, analýza.
OBSAHOVÁ ANALÝZA TEXTU ● nekvantitativní způsob obsahové analýzy - kategorie se nezpracovávají numericky ● kvantitativní způsob obsahové analýzy -obsahové.
Téma Výzkumný problém Přednášky ze Základů pedagogické metodologie
Skupinové interview (Focus group)
Definování cíle a hypotézy
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. prof. Ing. Radim Farana, CSc.
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Základy pedagogické metodologie
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Biostatistika 1. přednáška Aneta Hybšová
Základy pedagogické metodologie
Metody sociálního výzkumu Kombinované studium ZS 2009.
PŘÍPADOVÁ STUDIE - zaměřuje se na podrobný popis a rozbor jednoho nebo několika málo případů. - výzkumná otázka: Jaké jsou charakteristiky daného případu.
Základy pedagogické metodologie
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Statistika – základní pojmy, diagramy
Případová studie Seminář 2014.
Struktura bakalářské práce
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka, Ph.D.
Přehledová studie soustřeďuje původně rozptýlené informace do jednoho zdroje zhušťuje a sumarizuje existující informace interpretuje (vysvětluje) existující.
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka
Postavení pedagogiky mezi vědami
Základy pedagogické metodologie; seminář Mgr. Zdeněk Hromádka
Metodologie výzkumu primární školy Nejběžnější metody.
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Pedagogická diagnostika
Téma Hypotézy ve výzkumu
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
DIPLOMOVÝ SEMINÁŘ Definování cíle a hypotézy. P ROCES PSANÍ DP Vlastní profesionální a osobní znalosti a dovednosti Odborné znalosti: - Teorie - Modely.
HYPOTÉZY Hypotéza je tvrzení (výrok) vyjařující vztah mezi proměnnými
TVORBA STUDIJNÍCH TEXTŮ V DISTANČNÍM VZDĚLÁVÁNÍ Simona F e i t o v á Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci.
Výzkumné techniky Neintervenující výzkumné techniky Sekundární analýza
HYPOTÉZY „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v.
HYPOTÉZY ● Hypotéza je tvrzrní (výrok) vyjařující vztah mezi proměnnými ● Hypotézy vychází z výzkumného problému. ● Hypotézy se stanoví na začátku výzkumu.
HYPOTÉZY ● „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v podobě.
Vymezení problému výzkumu Volba oblasti výzkumu Volba metodologického přístupu Formulace hypotéz !REŠERŠE! proč?
Statistika – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Cibulková.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Doc. PhDr. Radmila Dytrtová, CSc.. Výběr tématu a podklady pro psaní ZP  Podklady pro psaní bakalářských prací na webu ( v rubrice studium.
Metodologie pedagogiky. Základy vědeckého výzkumu. Základy pedagogiky, KS – I. ročník.
VY_32_INOVACE_BATKOVA_CEJJLI. 03 VÝTAH (Teorie). VÝKLAD.
Základy pedagogické metodologie Kateřina Vlčková Katedra pedagogiky PdF MU PS 2015.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Pedagogické disciplíny
Pedagogika jako vědecká disciplína
Věda & struktura vědecké práce
Úvod do kvalitativního výzkumu
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
Funkční styl odborný.
Metody sociologického výzkumu kvantitativní. MSV-KVANT Výuka v LS 2018
Metody pedagogiky.
Transkript prezentace:

Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka

ORGANIZACE PŘEDNÁŠKY Etapy výzkumu Co je to výzkumný problém Typické chyby při formulaci výzkumného problému Typy výzkumných problémů Formulace výzkumných problémů

ETAPY VÝZKUMU Stanovení výzkumného problému Informační příprava Příprava výzkumných metod Sběr výzkumných dat Interpretace údajů Psaní výzkumné zprávy

VÝZKUMNÝ PROBLÉM Začátek výzkumu = vymezení výzkumného problému Otázky, postupné promýšlení, “sedimentace“ Studium odborné literatury (sborníky, učebnice, monografie, výzkumné zprávy

PŘEDBĚŽNÁ TEORETICKÁ ANALÝZA “Práce při stanovení problému obvykle začíná tzv. předběžnou teoretickou analýzou.“ (Chráska 2007 s. 12) - odborná literatura - internet - konzultace a rozhovory s odborníky - přímé pozorování pedagogické reality

PŘEDBĚŽNÁ TEORETICKÁ ANALÝZA pro orientaci v odobrné literatuře nám slouží mj. systematický katalog, který řadí knihy podle vědních oborů na základě mezinárodního desetinného třídění (MTD) č. 3 = Sociální vědy další dělení: č. 37 = Výchova a vzdělávání další dělení: č. 373 = Všeobecně vzdělávací školství vše je zpravidla ještě podrobněji děleno

Výpisy a citace z literatury excerpování - pořizujeme výpisky z určité části knihy konspektování - výpisky z celé knihy bibliografický záznam: norma ISO 690 Např. pro monografii: CRÁSKA, M. Metody pedagogického výzkumu. Havlíčkův Brod : Grada, ISBN podrobný návod: Chráska 2007 str (velmi doporučuji k nahlédnutí!)

VÝZKUMNÝ PROBLÉM „Velice častým zdrojem inspirace při hledání výzkumného problému bývá pedagogická praxe. Vlastní nebo cizí zkušenost poskytne sice empirické poznatky, ale k odhalení vazeb, souvislostí a zákonitostí je potřebný výzkum.“ (Pelikán 2004 s. 37)

TYPICKÉ NEDOSTATKY PŘI FORMULOVÁNÍ VÝZKUMNÉHO PROBLÉMU Příliš široké vymezení výzkumného problému; typické pro začínající výzkumníky - výzkum příliš obsáhlý, nákladný, při realizaci nutně povrchní. Např.: „Rozdíl mezi metodami výuky přírodních předmětů v ČR a v ostatních zemích EU.“ Autor pojmenuje téma, ale nestanoví problém Např.: “Výchova dítěte v rodině“; “Problémové vyučování v přírodopisu“; apod. Výzkumný problém není smysluplný; Jeho zkoumání neprohlubuje poznání problematiky, neposouvá naše myšlení dále. Např.: “Pomáhá domácí čtení rozvoji žáka?“ Výzkumný problém je příliš jednoduchý Např.: “Jsou učitelé na základní škole tvořiví?“ Zaměňuje se výzkumný problém a cíl výzkumu

CÍL VÝZKUMU „Cíl výzkumu stanoví, čeho chce výzkumník během šetření dosáhnout. Zpravidla nejde jen o řešení a vyřešení problému, ale badatel může při této formulaci cíle vymezit i předpokládanou prezentaci výzkumu (např. vytvoření publikace, učebnice, sborníku, apod.), případně využití výsledků výzkumu v praxi atd.“ (Pelikán 2004 s. 39)

NÁZEV “Pozor: Není dovoleno si zaměňovat název článku (studie, kvalifikační práce, výzkumné zprávy, resp. jiného druhu výzkumného textu) s výzkumným problémem. Název může být široký. Dokonce je takový široký název výhodnější (rychleji orientuje čtenáře) než technicky a podrobně zformulovaný název.“ (Gavora 2000 s. 24)

FORMULACE VÝZKUMNÉHO PROBLÉMU „problém je... tázací věta nebo výrok, který se ptá: Jaký je vztah mezi dvěma nebo více proměnnými? Odpověď na tuto otázku je tím, co hledáme výzkumem. Jestliže je problém vědecký, obsahuje vždy dvě nebo více proměnných.” (Kerlinger: c. d. s 32 in Pelikán 2004 s. 38) “formulace problému nemusí mít vždy formu otázky. Podstatné je, že tuto otázku v sobě implicitně obsahuje.“ (Pelikán 2004 s. 38)

FORMULACE VÝZKUMNÉHO PROBLÉMU “Má-li být tento problém podroben ověření, musí být navíc uchopitelný metodami empirického šetření.“ (Pelikán 2004 s. 39)

DEFINICE POJMŮ definice pojmů - autor ukazuje, že jsou „základní pojmy definovány v určitých limitovaných hranicích. Tím se vyvaruje nepřesností, vágností, ale i kritiky “(Pelikán 2004 s.39) „Výzkumný problém obsahuje pojmy, které bude výzkumník dále používat. Je třeba, aby je vysvětlil.“ (Gavora 2000 s. 29) Hlavní pojmy se definují hned za vymezením výzkumného problému (ne v samotné formulaci!)

TYPY VÝZKUMNÝCH PROBLÉMŮ Relační - zkoumá vztahy mezi proměnnými např.: Jaký je vztah mezi inteligencí a prospěchem žáka? Kauzální - zkoumá, jaký vliv má nějaká příčina např. na chování žáků, proces vyučování, vědomosti, atd; typickou metodou zkoumání je experiment např.: Jaký vliv má činnostní učení v matematice na úroveň vědomostí v matematice u žáků druhého stupně ZŠ? Deskriptivní - popisný; z výzkumnického hlediska nejméně hodnotný (hovoříme spíš o průzkumu než o výzkumu); výstupy bývají např. vyjádření poměru vlastností souboru v absolutních a relativních četnostech, sloupcové a koláčové grafy, atd. např.: Na základě jakých podkladů jsou nejčastěji hodnoceni žáci v předmětu tělesná výchova?

Model empirického výzkumu (pro standardní vědecký článek) podle Hendl 2006 s. 20

POUŽITÁ LITERATURA GAVORA, P. Úvod do pedagogického výzkumu. Brno : Paido, ISBN PELIKÁN, J. Základy empirického výzkumu pedagogických jevů. Praha : Karolinum, ISBN CHRÁSKA, M. Metody pedagogického výzkumu. Havlíčkův Brod : Grada, ISBN HENDL, J. Přehled statistických metod. Praha : Portál, ISBN

DĚKUJI ZA POZORNOST Zdeněk Hromádka Katedra pedagogiky, Pedagogická fakulta MU v Brně