Cvičení z techniky a technického vzdělávání 2

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Středisko podpory poradenských služeb
Advertisements

Vzdělávání zaměstnanců v Centru pro podporu zaměstnanců
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
Cíle dějepisné výuky, dějepisné kurikulum, RVP a výuka dějepisu
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJ PRACOVNÍKŮ - 5 Řízení lidských zdrojů.
Kariérové vzdělávání a poradenství v České republice
IPS. Nová adresa ÚP pro Prahu-východ (IPS) od Dobrovského 1278/ Praha 7.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Trh práce „pomyslný prostor, v němž zaměstnavatelé hledají pracovní sílu a pracující ji nabízejí ve snaze obstarat si prostředky k obživě. Vzájemný poměr.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VÍTÁME VÁS u přijímacího řízení pro školní rok 2014/2015 Praktická škola jednoletá Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková.
RVP A ŠVP V PRÁCI UČITELE T AK ŠEL ČAS KURIKULÁRNÍ REFORMY Dějství první: bouřlivá 90. léta Dějství druhé: Bílá kniha (2001) Dějství třetí:
Poradenství ve službách zaměstnanosti v rámci celoživotního poradenství ČR Praha
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Průřezová témata.
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Informační zdroje pro volbu povolání Technika a technické vzdělávání 2.
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Určeno rodičům žáků 6. a 7. ročníků ZŠ Úřad práce ve Žďáře nad Sázavou.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Poradenství poskytované úřady práce.  Poradenství pro zaměstnavatele  Výběr uchazečů  Poskytování informací  Další  Poradenství pro nezaměstnané.
Řízení a plánování kariéry
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
ZŠ Přerov, Boženy Němcové 16 Školní poradenské pracoviště Mgr. Ilona Bočinská ředitelka školy
IPS Informační a poradenské středisko pro volbu povolání a změnu zaměstnání Ing. Ivana Šatrová.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Hledání zaměstnání, nezaměstnanost, úřady práce, rekvalifikace N á zev.
Kariérové poradenství a úřad práce Současná situace a perspektivaSoučasná situace a perspektiva.
Nové možnosti ISA+ a jejich využití v kariérovém poradenství Mgr. Pavlína Šťastnová,
ZŠ DĚČÍN 1 Kariérové poradenství na základní škole.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
Seznámení s multimediálními ukázkami na podporu vzdělávání v technických oborech Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro analýzy.
(pro nástup ve škol. roce 2017/2018). JAK ŽÁKŮM POMŮŽE NAŠE ŠKOLA v rámci předmětu PRACOVNÍ ČINNOSTI témata: volba profesní orientace, zaměstnání, trh.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Kariérové poradenství v českém středním školství
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_1F Škola:
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Průběh ZV RVP ZV.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
Setkání kariérových poradců
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Kariérové poradenství a podnikavost
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Školní vzdělávací program
Transkript prezentace:

Cvičení z techniky a technického vzdělávání 2 Úvod do světa práce Cvičení z techniky a technického vzdělávání 2

Volba povolání Celoživotní proces, který zahrnuje: rozhodování o konkrétním povolání, které bychom chtěli v budoucnu vykonávat výchovu k volbě povolání (tematický okruh Svět práce) výběr střední školy v posledním ročníku ZŠ hledání konkrétního zaměstnání u konkrétního zaměstnavatele rekvalifikaci na jiné povolání

Profesní orientace utváření a rozvíjení reálného profesního cíle rozvoj vlastností a schopností významných pro proces volby povolání rozvoj vlastností a schopností k vykonávání povolání Pozn. v literatuře se můžeme setkat s pojmem profesionální orientace = profesní orientace

Prvotní volba povolání rozhodování o celkové profesní orientaci hledání vhodného studijního či učebního oboru výběr konkrétní střední školy

Volba povolání dospívajících jeden z nejzávažnějších kroků v lidském životě dochází k němu v nelehké době dospívání (14–15 let = puberta) nabízí nejvíce možností volby a je tedy vlastně nejsložitější ovlivňuje blízkou i vzdálenější perspektivu dospívajících → podobné jako nastoupit do určitého „vlaku“

Text z učebnice pro základní školy Analogie vlaku „Je to podobné jako na nádraží. Jakmile vstoupíte do určitého vlaku, můžete sice během jízdy přestoupit a rozhodovat tak o své další trase, ale základní směr vaší jízdy už je dán. Čím více jej budete chtít změnit, tím více úsilí vás to bude stát“. Text z učebnice pro základní školy

Nízká připravenost dospívajících malá informovanost o světě práce a jednotlivých povoláních neznalost školského systému nedostatečný stupeň sebepoznání krátkodobá perspektivní orientace dospívajících nejasné představy o vlastní budoucnosti

Cíle přípravy na volbu povolání připravit žáky pro zodpovědné rozhodování o volbě povolání (informační základna, sebepoznávání, plánování, rozhodování aj.) naučit žáky využívat systém kariérového poradenství

Role školy důležitou roli při volbě povolání hrají vyučovací předměty a jejich učitelé předávají informace o jednotlivých povoláních, poznávají předpoklady žáků pro výkon daných povolání, motivují k jejich volbě posláním školy je připravit žáky pro zodpovědné rozhodování o další studijní a profesní orientaci

Cíle školního vzdělávání motivace žáků k zodpovědné volbě povolání sebepoznávání: realistické hodnocení osobních zvláštností, předpokladů, možností i omezení akční plánování: naučit se po etapách plánovat důležité životní kroky, stanovovat realistické cíle a hledat účinné strategie k dosažení rozhodování: naučit se rozumně volit s daných možností informační základna: možnosti absolventa základní školy, školský systém, svět práce, příležitosti na trhu práce aj. dovednosti spojené s vyhledáváním informací: třídění, hodnocení a využívání informací o vybraných profesích a středních školách

Cíle školního vzdělávání Vybavit žáky kompetencemi pro to, aby dokázali efektivně využít všech dostupných informací, poradenských služeb a dalších zdrojů

Kurikulární reforma volba povolání nebyla na základních školách nikdy vyučována jako samostatný povinný vyučovací předmět některé témata byla vyučována v rámci občanské výchovy, rodinné výchovy a praktických činností ke změně dochází s Rámcovým vzdělávacím programem pro základní vzdělávání (RVP ZV)

Vzdělávací oblasti RVP ZV Jazyk a jazyková komunikace (Český jazyk a literatura, Cizí jazyk) Matematika a její aplikace (Matematika a její aplikace) Informační a komunikační technologie (Informační a komunikační technologie) Člověk a jeho svět (Člověk a jeho svět) Člověk a společnost (Dějepis, Výchova k občanství) Člověk a příroda (Fyzika, Chemie, Přírodopis, Zeměpis) Umění a kultura (Hudební výchova, Výtvarná výchova) Člověk a zdraví (Výchova ke zdraví, Tělesná výchova) Člověk a svět práce (Člověk a svět práce) → Tematický okruh Svět práce

Kariérové poradenství

Výchovný poradce podpora žáků a rodičů při volbě studia na škole se věnuje především informační činnosti → informace o typech škol, požadavcích a předpokladech přijetí administrativa se sběrem přihlášek exkurze odborné přednášky a besedy individuální konzultace pro žáky a rodiče

Školní psycholog provádí kariérové poradenství a pedagogicko-psychologickou diagnostiku v souvislosti s profesní orientací žáků disponuje potřebnými odbornými znalostmi a diagnostickými nástroji (testy osobnosti, zájmové testy, testy studijních předpokladů aj.) dostatečná časová kapacita pro řešení individuálních problémů

PPP pedagogicko-psychologické poradny (PPP) poskytují převážně individuální pomoc při VP posouzení intelektových a osobnostních předpokladů pro studium poradenská pomoc při výběru vhodného studijního nebo učebního oboru či zaměstnání informace o školách a další služby PPP jsou jedním z hlavních partnerů škol při zabezpečování kariérového poradenství

IPS ÚP individuální pomoc (rady, konzultace, diagnostický rozhovor atd.) skupinová práce (přednášky, besedy, diskuse, promítání filmů, exkurze, sociální výcvik aj.) všechny služby IPS ÚP jsou poskytovány bezplatně

Na koho se děti obracejí? nejvíce se žáci základních škol obracejí na výchovného poradce (52,3 %) žádost o informace o dalších možnostech studia, testování zájmů a schopností, doporučení vhodného studijního oboru a povolání dále poradce z IPS ÚP (47,8 %); poradce PPP (30,9 %); školní psycholog (21 %)

Podstata kariérového rozhodování hledání souladu mezi: atributy člověka (zájmy, schopnosti, povahové vlastnosti, dovednosti, znalosti, zdravotní stav, rodinná situace, absolvované vzdělání, praxe) atributy světa práce (pracovní činnosti, prostředky, objekty, prostředí, požadavky, možnosti) atributy sféry vzdělávání

Podstata kariérového rozhodování Slazení individuálních zájmů a možností se společenskými potřebami, obsahem a požadavky povolání ČLOVĚK PRÁCE   pracovní činnosti zájmy HLEDÁNÍ schopnosti pracovní prostředky vlastnosti SOULADU pracovní objekty zdravotní stav pracovní prostředí

Co ovlivňuje volbu povolání? rady, doporučení a příklad rodičů (78 %) dny otevřených dveří (52 %) doporučení a příklad ostatních příbuzných, kamarádů a přátel (50 %) využívání internetu (43 %) doporučení výchovného poradce (42,6 %) tištěné a propagační materiály (41 %) informace získané na úřadu práce (34 %) informace získané v pedagogicko-psychologické poradně (11 %)

Etapy kariérového rozhodování období fantazijní volby (od raného věku do 11 let): dítě věří, že se v budoucnosti může stát čímkoliv představy o budoucím povolání si vytváří na základě fantazie (bez přiměřených vědomostí o tom, jaké požadavky kladou tato povolání na člověka a bez přiměřených znalostí vlastních předpokladů k jejich výkonu) období pokusné volby (od 11 do 17 let): jedinec se pokouší o volbu povolání na základě sebepoznávání a sebehodnocení v této etapě ještě nebere dostatečně v úvahu objektivní požadavky společnosti.