1 Elektronické informační zdroje na FSV, na UK Mgr. Daniela Uhrová FSV UK pro IKSŽ, LS, březen 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jindřiška Pospíšilová
Advertisements

Vyhledávací stoje na Internetu. (vyhledavače pro začátečníky)
Support.ebsco.com EBSCO Discovery Service Tutoriál 3. ledna 2013.
Organisation for Economic Cooperation and Development OECD iLibrary.
Dana Sigmundová Zásady vyhledávání, správná technika vyhledávání, databáze EBSCO ÚK FSS MU, úterý a středa 11. a Ústřední knihovna FSS MU.
Dana Sigmundová Kde jinde hledat elektronické časopisy aneb práce s databázemi JSTOR, EZB, Oxford a Cambridge Journals ÚK FSS MU, Ústřední.
D ATABÁZE N VID D ATABÁZE N VID N OVÁ SPECIALIZOVANÁ ONLINE SLUŽBA SPOLEČNOSTI O VID PRO OŠETŘOVATELSTVÍ A DALŠÍ NELÉKAŘSKÉ ZDRAVOTNICKÉ.
VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLU INFORMAČNÍCH ZDROJŮ PRO UTB XERXES.
Tutoriál MEDLINE Complete ~ Vyhledávání support.ebsco.com.
Tipy k práci s e-zdroji Mgr. Daniela Uhrová květen 2010.
Mgr. Daniela Uhrová FSV UK pro IES, ZS, říjen 2012
EBSCO Knihovna FSS MU a Osnova EIZ – co, proč, kde EBSCO Vychytávky Procvičování.
Tutoriál Vlastní složka My EBSCOhost
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Informační zdroje GEOLOGIE.
Elektronické informační zdroje na FSV UK (IES) Mgr. Daniela Uhrová LS, březen 2011.
Knihovny FSV a informační zdroje (IKSŽ)
Pracovní seminář ASEP IPAC 3 - novinky.
Úvod do problematiky elektronických informačních zdrojů a rešerší Martina Machátová.
Dana Sigmundová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Dana Mazancová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, 8. a Ústřední knihovna FSS MU.
Novinky k e-zdrojům (web knihovny, PEZ) Daniela Uhrová červenec 2010.
Dana Sigmundová Jak najít plný text článku nebo kompletní číslo odborného časopisu aneb článkové databáze a jak v nich vyhledávat ÚK FSS MU,
Dana Mazancová Databáze Sage ÚK FSS MU, 25. a Ústřední knihovna FSS MU.
Anopress: nová grafika, nové možnosti Mgr. Daniela Uhrová září 2010.
Nikola Dynybylová Jediný a jedinečný Sage ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Ústřední knihovna FSS MU Zprávám z médií a tisku na stopě!
REŠERŠNÍ STRATEGIE Mgr. Anna Vitásková.
Práce s informacemi I Oborové e-zdroje na FSV a opakování Mgr. Daniela Uhrová FSV UK LS, květen 2013.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 11. dubna 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Scholar Google Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje z oblasti vědy, výzkumu a vzdělávání. Vyhledávání v angličtině.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS Brno, 15. května 2014 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Ingenta Connect Obsahuje asi 4,5 mil. bibliografických záznamů odborných článků, statí a zpráv. Vyhledávací možnosti: -Lze.
Dana Sigmundová Databáze Wiley ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Práce s informacemi I Elektronické informační zdroje na FSV, na UK Minimum teorie k práci s e-zdroji Mgr. Daniela Uhrová FSV UK LS, březen 2013.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Vyhledávání na internetu Autor: Mgr. Aleš Kozák.
Informační zdroje na UP Podzim Orientace ve zdrojích na UP elektronické informační zdroje elektronická knihovna časopisů (časopisy odebírané Knihovnou.
1 Práce s informacemi I Knihovny FSV UK, Středisko vědeckých informací FSV UK Elektronické informační zdroje na FSV, na UK PhDr. Irena Prázová, Ph.D. Mgr.
KNIHOVNY FSV UK ELEKTRONICKÉ INFORMAČNÍ ZDROJE NA FSV, na UK především pro ekonomii Mgr. Daniela Uhrová FSV UK pro IES (seminář doc. T. Cahlíka), LS, únor.
Informační minimum Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 11. března 2015 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední knihovna FSS120.
Nikola Dynybylová Úvod do elektronických informačních zdrojů FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Jana Holá Tvorba rešerše Jana Holá
Dana Sigmundová Úvod do elektronických informačních zdrojů ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Dana Sigmundová Databáze ProQuest 5000 ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Dana Mazancová Databáze Anopress a ČTK ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Kurz pro doktorandy „ ELEKTRONICKÉ INFORMAČNÍ ZDROJE NA ČVUT “ Fakulta biomedicínského inženýrství Mgr. Zdeňka Civínová Ústřední knihovna ČVUT v Praze.
Základy práce s informačními zdroji SPR155 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 25. listopadu 2015.
SVI FSV UK 2010 Elektronické informační zdroje na FSV UK Mgr. Daniela Uhrová únor 2010.
Vyhledávání informací Zdroj: pixabay.com. ÚVODEM  Seznámení  Cíl semináře  Zpětná vazba  Prezentace Vaše zkušenosti?
Ústřední knihovna FSS MU
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Svět e-zdrojů na FSV UK Mgr. Daniela Uhrová
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVES
Albertina a Report Mgr. Libuše Simandlová
Ústřední knihovna FSS MU Jak se dostat Wiley pod sukni
TIPY A RADY PRO PRÁCI S DATABÁZÍ WEB OF SCIENCE
Vyhledávání v citační databázi Web of Science (WoS) Česká zemědělská univerzita v Praze Studijní a informační centrum 2014.
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Vyhledávání v citační databázi Web of Science (WoS) Česká zemědělská univerzita v Praze Studijní a informační centrum 2014.
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Ústřední knihovna FSS MU
Theses Abecední rejstřík klíčových slov.
Jana Holá Tvorba rešerše Jana Holá
Ústřední knihovna FSS MU
ÚVOD DO ELEKTRONICKÝCH INFORMAČNÍCH ZDROJŮ
Elektronické informační zdroje (EIZ)
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVZ221
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ZUR
Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje z oblasti vědy, výzkumu a
Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje z oblasti vědy, výzkumu a
Transkript prezentace:

1 Elektronické informační zdroje na FSV, na UK Mgr. Daniela Uhrová FSV UK pro IKSŽ, LS, březen 2012

2 Obsah Co Vám tato prezentace přinese? Elektronické informační zdroje na FSV a na UK Co jsou e-zdroje? Přístupy k e-zdrojům Kam za e-zdroji? Přehled e-zdrojů na FSV, na UK Vyhledávání teoreticky Vyhledávání prakticky Užitečné odkazy KonzultaceKontakty

33 Co Vám tato prezentace přinese? Při svém studiu a zejména při psaní závěrečné práce se bez relevantní odborné literatury a ověřených dat neobejdete, proto Vám nabídneme k vyzkoušení fakultní (univerzitní) e-zdroje jako další zdroj informací – Google všechno nezvládne… Při svém studiu a zejména při psaní závěrečné práce se bez relevantní odborné literatury a ověřených dat neobejdete, proto Vám nabídneme k vyzkoušení fakultní (univerzitní) e-zdroje jako další zdroj informací – Google všechno nezvládne…

44 Co jsou e-zdroje? E-zdroje (též EIZ) jsou elektronické informační zdroje, tedy elektronické databáze, a to především: bibliografické dtb. (citační údaje o publikacích); dtb. plných textů e-periodik, resp. článků; dtb. e-knih. Důležité V současné době jsou nejvíce žádány a využívány plnotextové (fulltextové) časopisecké databáze (zahraniční) a nově e-books. V současné době jsou nejvíce žádány a využívány plnotextové (fulltextové) časopisecké databáze (zahraniční) a nově e-books. Rozdíl: primární e-zdroj x digitalizovaný zdroj. Rozdíl: primární e-zdroj x digitalizovaný zdroj. Licencované zdroje (placené) x volně zpřístupněné zdroje (odborné) x volné zdroje na internetu (různé kvality, odbornosti). Licencované zdroje (placené) x volně zpřístupněné zdroje (odborné) x volné zdroje na internetu (různé kvality, odbornosti). Placené odborné zdroje garantují ověřené informace a nabízejí možnosti, jak s nalezenými záznamy dále pracovat (např. umožňují přístup i do archivu starších článků, export, uložení). Placené odborné zdroje garantují ověřené informace a nabízejí možnosti, jak s nalezenými záznamy dále pracovat (např. umožňují přístup i do archivu starších článků, export, uložení).

555 Pro vstup k požadovanému zdroji: přímý přístup (direct access) vzdálený přístup (remote access) umožňuje uživatelům využívat elektronické informační zdroje UK odkudkoliv, a to na základě ID/hesla, podmínkou je účet v Centrální autentizační službě UK Centrální autentizační službě UKCentrální autentizační službě UK vzdálený přístup je na UK zajištěn pomocí dvou technologií: Shibboleth, EZproxy (více na vzdálený přístup je na UK zajištěn pomocí dvou technologií: Shibboleth, EZproxy (více na ShibbolethEZproxyhttp://kis.is.cuni.cz ShibbolethEZproxyhttp://kis.is.cuni.cz jak z webu knihovny, tak z PEZ se dostanete k přímému i vzdálenému přístupu, pokud je umožněn (oba linky jsou viditelné) Důležité Pozor na rozdíl: přístup k účtu FSV x vzdálený přístup do dtb.! Pozor na rozdíl: přístup k účtu FSV x vzdálený přístup do dtb.! Přístupy k e-zdrojům

666 Tato tabulka se zobrazí vždy tehdy, když je potřeba, abychom se přihlásili svým univerzitním účtem. Nejčastěji se využívá ISIC Tato tabulka se zobrazí vždy tehdy, když je potřeba, abychom se přihlásili svým univerzitním účtem. Nejčastěji se využívá ISIC

77 E-zdroje na FSV – přístupy k databázím web knihovny FSV (Hollar) Katalog FSV Katalog FSV Elektronický katalog FSV Elektronický katalog FSV Elektronický katalog FSV Elektronický katalog FSV elektronický katalog; softwarem je integrovaný knih. systém ALEPH Digitální knihovna Digitální knihovna dostupná pouze v prostorách knihovny Hollar; naskenované noviny minulých let (Duch novin, Novinář, Tisk a politika aj.) Kam za e-zdroji?

88 E-zdroje na UK – přístupy k databázím Portál elektronických informačních zdrojů UK (PEZ) Portál elektronických časopisů UK (PEC) Portál elektronických časopisů UK (PEC) Elektronické knihy Elektronické knihy Shrnutí k jednomu zdroji se lze dostat z více míst k jednomu zdroji se lze dostat z více míst neexistuje jeden jediný portál pro e-zdroje, i když univerzitní PEZ funguje jako hlavní rozcestník neexistuje jeden jediný portál pro e-zdroje, i když univerzitní PEZ funguje jako hlavní rozcestník odkud vyhledávat souvisí s naším informačním požadavkem odkud vyhledávat souvisí s naším informačním požadavkem Kam za e-zdroji?

99 Přehled e-zdrojů na FSV Fondy elektronických informačních zdrojů FSV dle studovaných oborů (dle webu FSV Hollar) Komunikační studia, žurnalistika Komunikační studia, žurnalistika Ekonomie a obchod Ekonomie a obchod Politologie Sociologie Teritoriální studia Teritoriální studia Víceoborový zdroj Víceoborový zdroj

10 Přehled e-zdrojů na FSV ČASOPISY multioborové databáze: EBSCOhost (mnoho subdatabází) EBSCOhost (mnoho subdatabází) Communication & Mass Media Complete Film & Television Literature Index with Full Text ProQuest (mnoho subdatabází) ProQuest (mnoho subdatabází) ProQuest Newspapers tematické (oborové) databáze: SAGE SAGE Communication & Media Studies Politics & International Relations Sociology Factiva (aktuální denní obsah novin The Wall Street Journal, The New York Times, Washington Post aj.) Factiva (aktuální denní obsah novin The Wall Street Journal, The New York Times, Washington Post aj.) ARCHIVY PERIODIK I TV A ROZHLAS. RELACÍ archivy zpravodajství českých mediálních zdrojů: Anopress ČTK Newton Media Monitoring, Newton Media SearchE-KNIHYe-knihy: Ebrary EBSCO e-book collection Kramerius Manuscriptorium ZÁVĚREČNÉ PRÁCE eVŠKP: vybrané oborové na webu knihovny Hollar (odkaz na katalog UK): prace/ přístup přímo prostřednictvím budovaného Digitálního univerzitního repozitáře UK: soupis starších prací vytvářený knihovnou soupis

Vyhledávání teoreticky Možnosti vyhledávání prohlížení (procházení, listování – browsing) vyhledávání (searching) vyhledávat lze podle: vyhledávacího formuláře, kam se dotaz zadává do jednotlivých selekčních polí (autor, název, klíčová slova) vyhledávacího formuláře, kam se dotaz zadává do jednotlivých selekčních polí (autor, název, klíčová slova) příkazů, kdy si dotaz sestavujeme sami příkazů, kdy si dotaz sestavujeme sami některé databáze mají vlastní dotazovací jazyk; (TI – title, AUT – autor, SU – subject) některé databáze mají vlastní dotazovací jazyk; (TI – title, AUT – autor, SU – subject)

Úrovně vyhledávání Standardní úrovně vyhledávání, a to: základní (basic, jednoduché), rozšířené (advanced, pokročilé). Liší se počtem selekčních polí. Shrnutí Formulováním dotazu rozumíme nejen zápis klíčových slov, sousloví, ale i jejich spojení operátory pro vyjádření vztahů mezi hesly. Formulováním dotazu rozumíme nejen zápis klíčových slov, sousloví, ale i jejich spojení operátory pro vyjádření vztahů mezi hesly. Důležité je tedy umět jednak dotaz naformulovat, jednak zadat tak, aby mu rozuměl používaný e-zdroj, tedy použít správně jazyk vyhledávače a jeho syntax. Důležité je tedy umět jednak dotaz naformulovat, jednak zadat tak, aby mu rozuměl používaný e-zdroj, tedy použít správně jazyk vyhledávače a jeho syntax. Vyhledávání teoreticky

1313 Vyhledávání teoreticky Základní operátory Operátor AND AND mezi dvěma termíny znamená, že se vyhledají jen ty dokumenty/záznamy, které obsahují oba termíny. Vyjadřuje: současný výskyt obou vyhledávacích termínů, zužuje výsledek vyhledávání příklad: masmédia, dějiny  masmédia AND dějiny Vyhledaná množina záznamů/dokumentů musí obsahovat oba termíny. Operátor OR OR mezi dvěma termíny znamená, že se vyhledají ty dokumenty/záznamy, které obsahují alespoň jeden z uvedených termínů. Rozšiřuje dotaz, většinou se jím spojují synonyma. příklad: masmédia, média  masmédia OR média příklad: masmédia, média  masmédia OR média Vyhledaná množina záznamů/dokumentů obsahuje alespoň jeden z termínů nebo oba dva termíny. Vyhledaná množina záznamů/dokumentů obsahuje alespoň jeden z termínů nebo oba dva termíny. Operátor NOT NOT mezi dvěma termíny znamená, že záznamy/dokumenty obsahující výraz na pravé straně budou z výsledku vyhledávání vyloučeny. Operátor vyloučení dokumentů obsahující zadaný termín. Zužuje výsledek vyhledávání. příklad: masmédia, televize  masmédia NOT televize příklad: masmédia, televize  masmédia NOT televize Vyhledaná množina záznamů/dokumentů neobsahuje termín televize, musí však obsahovat termín masmédia. Shrnutí Operátor AND – používá se pro spojení významově odlišných pojmů. Operátor OR – používá se pro spojení synonym a příbuzných pojmů. Operátor AND – používá se pro spojení významově odlišných pojmů. Operátor OR – používá se pro spojení synonym a příbuzných pojmů.

Vyhledávání teoreticky Jak dále dotaz zpřesnit Proximitní operátory V dotazu lze dále užít tzv. proximitní operátory (poziční, distanční), které definují vzájemnou polohu a pořadí slov. SAME požaduje výskyt termínů v jedné větě současně. NEAR/n požaduje výskyt termínů těsně vedle sebe, bez ohledu na jejich pořadí. Malé písmeno n se nahrazuje číslicí, která určuje, kolik slov se bude nacházet mezi zadanými vyhledávacími výrazy. Pokud vám na vzdálenosti nezáleží, můžete tento údaj vynechat. WITHIN (W) – použijeme tehdy, kdy záleží na pořadí. Zástupné znaky Pro vytváření různých variant slova můžeme využít různé zástupné znaky: Truncation (krácení podle slovních kořenů) – nejčastěji znakem * je nahrazen začátek nebo konec slova. Tyto operátory (znaky) mohou v různých systémech nahrazovat právě jedno písmeno či více písmen. Např. na dotaz journal* systém vyhledá dokumenty obsahující journals, journalist, journalism atd. Neopomínejte používat právě u češtiny, která je flexivní jazyk, protože často potřebujete vyhledat více než jen 1. pád Stačí tedy napsat student*, není třeba používat operátory student OR studenti OR studentovo OR studentský. Wild cards (zástupné znaky) – znakem ?, #,* aj. jsou nahrazeny části slov uprostřed. Např. když potřebuji vyhledat slovo prezident i president, zadám pre?ident (nebo pre#ident). Fráze, sousloví – složený dotaz – uzavírat do uvozovek “ “, popř. ().

Vyhledávání teoreticky Služba SFX Tato ikonka nás naviguje k plnému textu. V některých elektronických zdrojích se vyhledávají bibliografické záznamy o primárních dokumentech, teprve z nalezeného záznamu je odkaz na vlastní dokument. V této souvislosti se můžeme setkat s pojmem SFX. SFX je link server, který nás naviguje od těchto bibliografických údajů o dokumentu k dokumentu samému, k plnému textu, pokud existuje, nebo alespoň k abstraktu, a odkazuje nás na další relevantní on-line služby.

1616 Vyhledávání teoreticky Co si uvědomit, než začneme vyhledávat? Víme, co chceme vyhledat (časopis, článek, knihu…)? Víme, kde hledat, v jaké databázi (máme práva přístupu…, počítáme s možným embargem – některé dtb. zpřístupňují obsah se zpožděním 1–3 let, např. JSTOR)? Již jsme zde hledali? Známe nápovědu (tipy pro vyhledávání aj.)? Jak zadáme dotaz, známe nástroje na vyhledávání – umíme zadat klíčové slovo? Využijeme možnosti jednoduchého či pokročilého vyhledávání? A booleovské operátory? Nezadáme raději frázi – a jak? Co krácení slovních kořenů, zástupné symboly…? (Nezapomněli jsem, že dorozumívacím jazykem ve většině e-zdrojů je angličtina? Ale i ta se liší – angl. x amer.) Současně si musíme uvědomit, že je odlišné vyhledávání pomocí vyhledávacích nástrojů internetu a v katalozích knihoven (bibliografické údaje) a databázích (plné texty). Shrnutí Co dělat, …když nevíme, zda fakulta daný časopis/článek vlastní a kde ho hledat? …když nevíme, zda fakulta daný časopis/článek vlastní a kde ho hledat? Vyhledáváme skrze knihovní katalog či SFX (Citation linker). … když víme, kde časopis/článek hledat, ale potřebujeme upřesnit dotaz, nevíme, jak hledat? … když víme, kde časopis/článek hledat, ale potřebujeme upřesnit dotaz, nevíme, jak hledat? Vybereme e-zdroj z webu knihovny či PEZ a soustředíme se na zadání rešeršního dotazu, nastudujeme nápovědu, využijeme operátory…

… když nevíme, zda fakulta daný časopis/článek vlastní a kde ho hledat. 1.Potřebujeme zjistit, zda fakulta zpřístupňuje časopis Journalism History. 2.Zvolíme knihovní katalog, katalog FSV. 3.Výchozí cesta povede z webu knihovny. 4.Vepíšeme požadované údaje, název časopisu aj. 5.Po kliknutí na ikonu SFX zjistíme, zda jsou články tohoto časopisu dostupny plnotextově, či nikoliv, a v jaké databázi, s jakou časovou dostupností (časopis může být v několika dtb., ale dtb. se většinou liší dostupností archivu – tzv. embargo). V našem případě využijeme dtb. ProQuest Central. 6.Vybereme požadovaný ročník, článek a můžeme studovat 6.Vybereme požadovaný ročník, článek a můžeme studovat Vyhledávání prakticky

1818

1919

2020

2121

2222

2323

2424

… když nevíme, kde daný časopis/článek hledat. 1.Potřebujeme vyhledat časopis Journalism History. 2.Zvolíme portál či stránku, ze které budeme vyhledávat; v našem případě nejlépe PEZ a poté Portál elektronických časopisů, Fakultu soc. věd (můžeme zadat též celou UK, nejsme-li si jisti, která fakulta má časopis ve fondu). Vepíšeme název časopisu (neznáme-li přesný název, zvolíme možnost „obsahuje“). 3.Vybereme požadovaný časopis (kontrola přes ikonu „i“). 4.Po kliknutí na ikonu SFX zjistíme, zda jsou články tohoto časopisu dostupny plnotextově, či nikoliv, a v jaké databázi, s jakou časovou dostupností. V tomto případě využijeme dtb. EBSCOhost (Communication & Mass Media Complete). Vyhledávání prakticky

2626

2727

2828 Přímý x vzdálený přístup zvolíme dle místa, odkud vyhledáváme.

Nyní můžeme zadat titul časopisu. Nejsme- li si jisti názvem časopisu, označíme „obsahuje“. Po odeslání (ok) se nám zobrazí seznam časopisů s tímto názvem (nebo ty, které námi zadané slovní spojení obsahují). 2. Po kliknutí na ikonu SFX se zobrazí dtb., které časopis nabízejí. 3. Vybereme databázi a už jsme skoro u cíle 3. Vybereme databázi a už jsme skoro u cíle

3030 Zkontrolujeme, zda jde o požadovaný časopis a vybereme číslo.

3131 Výsledky můžeme dále upravovat a třídit dle nabídky.

3232 Vybraný článek.

3333 Plný text vybraného článku a možnosti, jak s ním dále pracovat.

3434 Vyhledávání prakticky … když víme, kde hledat, ale potřebujeme upřesnit dotaz. Vyhledávání ve vybraných databázích. Licencovaný zdroj: Newton Media Search Newton Media Search 1.Hledáme aktuální informace (za období 1 měsíce) z dostupných a námi vybraných zdrojů k tématu marketingová komunikace. 2.Zvolíme databázi Newton Media Search, cesta povede z webu knihovny. Po přihlášení (tato dtb. je dostupná pouze vzdáleně) zvolíme rozšířené hledání, abychom mohli zadat více parametrů. 3.Heslo zadáváme se znakem, aby se zobrazily všechny tvary tohoto slova, nikoliv jen tvar 1. pádu…, a další slova se stejným základem (více k operátorům výše), dále dotaz upřesníme dle potřeby (např. zvolíme třídění článků dle relevance). 4.Nalezený dokument můžeme dle potřeby tisknout nebo exportovat…

35 Zvolíme rozšířené hledání.

36 Zadáme dotaz dle požadovaných kritérií. Dotaz upřesníme dle požadavků a nabídky. NOVĚ: nemusíme používat * pro náhradu znaku, viz nápověda (na horní liště ikonka s ?).

37 Výsledky vyhledávání. V textu jsou zvýrazněna klíčová slova v různých tvarech (pádech). Vybereme požadovaný článek.

38 Vybraný článek. Nad textem jsou informace o článku a nabídka, jak s článkem dále pracovat.

3939 Vyhledávání prakticky Licencovaný zdroj: SAGE 1.Potřebujeme vyhledat články na téma new media v databázi SAGE za určité období. 2.Výchozí cesta povede z webu knihovny FSV. 3.Formulujeme dotaz (neopomeneme použít vhodné operátory, upravit časový rozsah vyhledávání apod.).

4040 Zvolíme rozšířené vyhledávání.

4141 Zadáme dotaz dle požadovaných kritérií. Pozor na způsob zápisu s „“, jde o formulaci dotazu jako fráze. Dotaz upřesníme dle požadavků a nabídky. Pozor, abychom měli zaškrtnuty jen ty časopisy, ke kterým máme přístup (pole SAGE Journals Available To Me).

4242 Přehled výsledků. Vybereme článek našeho zájmu.

4343 Vybraný článek. Nabídka, jak se článkem dále pracovat.

4444 Pozor! Hlavně pro listování nabídkou titulů (jak abecedně, tak dle oborů) je důležité, abyste měli zaškrtnuté ty časopisy, ke kterým máte přístup, tedy pole SAGE Journals Available to Me.

4545 Užitečné odkazy Knihovna FSV, sekce eMateriály (prezentace k práci s e-zdroji) Knihovní služby UK (technologie, nástroje a technické otázky spojené s e-zdroji a vyhledáváním) Problémy s přihlašováním a hesly

46 Konzultace Konzultace k práci s e-zdroji Kdy? pondělí: úterý: středa: čtvrtek: pátek: Kde? V mediotéce knihovny Hollar. Kontakt: D. Uhrová, tel.:

4747 Kontakty Knihovna Hollar: Smetanovo nábřeží PRAHA1 tel.: web: Knihovna IES: Opletalova PRAHA 1 tel.: web:

48 Děkuji za pozornost. Mgr. Daniela Uhrová pondělí, 3. srpna 2015pondělí, 3. srpna 2015pondělí, 3. srpna 2015pondělí, 3. srpna 2015