Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EGYPTSKÉ MUZEUM KÁHIRA Klik myší.
Advertisements

TUTANKHAMON.
EGYPTSKÉ MALÍŘSTVÍ A SOCHÁŘSTVÍ.
VNITŘNÍ ÚSTROJÍ Prvouka 3.ročník. VNITŘNÍ ÚSTROJÍ Prvouka 3.ročník.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Egyptské božstvo a mumifikace
TUTANCHAMON jeho hrob a poklady
Egypt.
EGYPTSKÉ NÁBOŽENSTVÍ Základní škola Sedmikráska, o.p.s.
Egyptští bohové Najdi si dvojici, která má jiného boha než ty.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu shrnutí a zopakování učiva.
Starověký EGYPT.
Egyptské náboženství Bohatý, pestrý systém – více než 2000 jednotlivých bohů a bohyň. V různých částech Egypta většinou vládli jiní bohové. V Thébách (Vésetu)
UMĚNÍ A VĚDA STAROVĚKÉHO EGYPTA
egypt V údolí Nilu,postupné vysychání Sahary
Název školy: Základní škola Planá nad Lužnicí, okres Tábor
UMĚNÍ EGYPTA Stará říše – př. n. l.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Člověk a jeho svět Ročník.
Markéta Černá ZŠ Ilji Hurníka 6.A
TUTANNCHAMON.
UMĚNÍ A VĚDA STAROVĚKÉHO EGYPTA
III/2 XV A
Tutanchamon ( př. Nl.) Ondřej Turek 1A 2009.
Kultura starého Egypta
6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
ŽIVOT V EGYPTĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VÍTEJTE V „MUZEU KNIHY“.
Název školy:Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:Mgr. Dagmar Sachsová Název:VY_32_INOVACE_170 _NAŠE_TĚLO Téma:Vnitřní orgány Číslo projektu:
7 divů světa Na následujících stránkách se seznámíte se sedmi divy světa. Seznámíte s dobou před a po divech.
EGYPT země faraonů a pyramid Zpracovala: Helena CYPRIANOVÁ.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Karolína Beranová Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Mumifikace a pohřeb.
MUMIFIKACE VE STARÉM EGYPTĚ
Egyptští bohové.
Náboženství Pohřbívání Hieroglyfy
Egypt Střední a Nová říše.
Pohřbívání.
MUMIE.  Kultura v dějinách  Egypt – Mumie  Šablona : III/2  Pořadové číslo:1.19  Autor: Mgr. Soňa Blažková  Škola: ZŠ Choltice  Klíčová slova :
 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Komenského 589- příspěvková organizace  Autor: Mgr. Ludmila Šimonová  Datum:  Název:
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Reg. č. CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_213_Egypt Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis.
Název školy: Základní škola Dobříč, okres Plzeň - sever, příspěvková organizace Autor: Mgr. Jitka Šteflová Název : VY_12_INOVACE_20_Vnitřní ústrojí Téma:
4.-3.tis. až r.30.př.n.l.. ● monumentální většinou kamenná, světské stavby a chrámy (paláce) staví ze dřeva a hlíny ● projev náboženských idejí, kultu.
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_05 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
Egyptská arabská republika (ve staré češtině Ejipt)
Faraon Tutanchámon v Bruselu…
TUTANCHAMON.
Tematický okruh: NEJSTARŠÍ CIVILIZACE - STAROVĚK Název učiva: EGYPT
UMĚNÍ STARÉHO EGYPTU.
STAROVĚKÝ EGYPT Jan Jakub Šipka.
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
DĚJINY KULTURY - STAROVĚK
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 08 Dějepis _6.ročník_10
Posmrtné masky faraónů
ČLOVĚK A JEHO VNITŘNÍ ÚSTROJÍ
Egypt VY_32_INOVACE_D Šablona
Dějepis 6. ročník Marek Kryška
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_19_STAROVĚK - EGYPT
Kateřina Maznová egypt Pohřbívání.
Živočichové.
Staroegyptské božstvo
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Transkript prezentace:

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám

Fotografie z výstavy Tutanchamon - jeho hrob a poklady

- vybudovaná na uložení faraónových vnitřností vyjmutých z těla při mumifikaci - mimo kanopické schrány zde byly nalezeny také sochy, lodě a další předměty

 kanopy – nádoby na uložení vnitřních orgánů (žaludku, plic, střev a jater)  každý orgán měl svého ochránce (čtyři bohyně - Neit, Nebthet, Eset a Selket)  mimo mozku (názor, že to byla pouze zbytečná šedá hmota)  od 12.století bývaly kanopy ukládány do zvláštní kanopické schrány (někdy složené z vícenásobných do sebe vložených schrán) v podobě zmenšené rakvezmenšené rakve

Čtyři kanopické rakve - skládají se ze dvou slepených zlatých schrán - vloženy do kanopické truhlykanopické truhly - zdobené sklem a polodrahokamy - v ochranném gestu zde roztahují křídla bohyně Vadžet (had) a Nechbet (sup)

Kanopická truhla -uvnitř rozdělená do čtyř přihrádek (pro čtyři malé zlaté rakve) - uzavřeno víky ve tvaru královských bust - na rozích jsou vyobrazeny čtyři bohyně, které roztahují paže v ochranném gestu - truhla je pevně spojena se saněmi (ulehčovali přepravu)

Kanopická schrána - tvar kaple - stojí pod baldachýnem na podložce ze saní - roztažené paže bohů v ochranném gestu (na každé straně jedno božstvo) - schrána i baldachýn zakončeny vlysem s těly hadů v záři slunce

Posvátná kráva a přenosná schrána se sochou boha Anupa (šakal)

Hlava krávy - představovala bohyni nebes Mehetueret – odnesla zestárlého slunečního boha po vzpouře lidí zpět na nebesa Přenosná schrána se sochou boha Anupa -podoba šakala, úloha strážce - vyřezaná ze dřeva, potažená sádrou a obarvena na černo, oční víčka jsou ze zlata, drápy ze stříbra - schrána obsahovala především šperky a misky, které byly použity při pohřebním obřadu

 Výukový materiál slouží jako pomůcka k ukázce fotografií z výstavy Tutanchamon – jeho hrob a poklady (Praha 2013).  Výukový materiál slouží k ukázce předmětů, které byly nalezeny v pokladnici Tutanchamonovy hrobky. Vysvětlení pojmu kanopa, příklady egyptských bohů, pohřební rituál, balzamování.

Zdroje  Fotografie byly pořízeny na výstavě Tutanchamon – jeho hrob a poklady (Praha ) – amatérské fotografie (Mgr. Šárka Zaimlová)  Texty: popisky u obrázků jsou převzaty z popisků u exponátů na výstavě