Lotyšsko.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Téma hodiny: Bělorusko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
Advertisements

Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín POBALTSKÉ REPUBLIKY 1.
ESTONSKO.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
IRSKO Robin Plch 8.A
Moldavsko.
MOLDAVSKO.
Estonsko Estonská republika.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
LITVA Lucie Cyrusová Druhá
Dánsko Richard Hladík.
Oblast: Západní Evropa Belgie
Litva Filip Dostál 8.A
Bývalé státy Sovětského svazu
Východní Evropa.
Test – Východní Evropa autor: Mgr. Jana Mikešová
Označení DUM Fa - DUM Autor Příjmení a jméno: Fichna Josef, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:7. ročník Klíčová slova:Evropa- pobaltské státy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s přírodními, společenskými a hospodářskými.
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
Rusko Estonsko Lotyšsko Litva Bělorusko Ukrajina Moldavsko
POBALTSKÉ REPUBLIKY.
Lucembursko Jan Dařílek VIII.B 7.12.
Oblast: Východní Evropa Litva, Lotyšsko, Estonsko
ZÁKLADNÍ ÚDAJE Hlavní město: Minsk Státní zřízení: republika Rozloha (km 2 ): Počet obyvatel:
Velká Británie (Great Britain).
Pobaltské státy Z_122_Evropa_Pobaltské státy
Українська Республіки
Finsko Suomen tasavalta.
Referát-Německo Aleš Novotný 8.A
SLOVINSKO.
LITVA.
Lotyšsko Nikola Žabová 8.B
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Kraj Vysočina.
RUMUNSKO.
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
Polská republika je stát ležící ve střední Evropě.
Litva vlajka znak Hlavní město: Vilnius
DÁNSKO.
Německo.
POLSKO I. Martin VRZALA.
Lotyšská republika Latvijas republika Kressl Martin 7.F.
Litva V několika jazicích : Anglicky : Lithuania / Lithuanian
Pobaltí Pobaltské státy jsou Litva, Lotyšsko a Estonsko
Bývalé státy Sovětského svazu
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_295 _Polsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_17_Z8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Východní Evropa Základní škola Libina, příspěvková.
Východní Evropa Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_10_Severovýchodní_Evropa_ib2 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Pobaltské státy Učivo 8. ročníku Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Vladimír Zeman Datum NázevVY_32_INOVACE_15_Z8_Pobaltské.
Libanon
Pobaltské státy Tom Obelcz.
NĚMECKO. NĚMECKO Spolková republika Německo federativní republika – 16 spolkových zemí rozloha: 357 tis. km² počet obyvatel: 82 mil. – 2. místo v Evropě.
Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová
Maďarsko, Polsko, Slovensko
Antonín Košíček Sára Šobková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_52_INOVACE_30_02_státy východní Evropy
Pobaltské státy Estonsko - Tallinn Lotyšsko - Riga Litva - Vilnius
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Polsko Autor: Mgr. Marta Samlerová Název.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
ANOTACE a) PRÁCE JE URČENA PRO ŽÁKY 8. ROČNÍKU B) TÉMA: STÁTY VÝCHODNÍ EVROPY- POBALTSKÉ REPUBLIKY C) CÍL UČEBNÍHO MATERIÁLU Žáci se seznámí s dalšími.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Rakousko Autor: Mgr. Marta Samlerová Název.
Povrch Povrch je většinou rovinatý, nížinný, místy s pahorkatinami. Území Lotyšska bylo modelováno pleistocénním ledovcem. Zůstaly po něm morény a nánosy,
Kuvajt
Transkript prezentace:

Lotyšsko

Lotyšsko je malý stát, který leží na východním pobřeží Baltského moře a má společnou hranici s Estonskem ,Litvou, Ruskem a Běloruskem.

Základní údaje Hlavní město: Riga Oficiální název: Lotyšská republika Znak Lotyšska Hlavní město: Riga Oficiální název: Lotyšská republika Úřední jazyk je lotyšský Nejdelší řeka: Daugava Počet obyvatel :2 660 000 Měna: 1 lat Člen EU

Přírodní poměry Má dlouhé,písečné pobřeží , jehož velkou část tvoří hluboký Rižský záliv. Převládajícím typem krajiny je zvlněná nížina. Jsou zde dubové a borové lesy. Zvířenu zastupují mimo jiné i liška, rys, a vzácný evropský bobr.

Národní park Kemeri

Národní park Gaujas

Podnebí Podnebím Lotyšsko patří do chladnějšího mírného pásu, na východě s kontinentálním vlivem. Průměrná lednová teplota je -5 °C a červencová 17 °C. Průměrný roční úhrn srážek činí 630 mm, v Livonské vrchovině až 800 mm.

Historie Lotyši jsou starý pobaltský národ. Ve 13.století byla nadvláda německého křižáckého řádu. 18.století je pohltilo ruské impérium Kateřiny Veliké. Potom byly násilně připojeno k Sovětskému svazu. V roce 1991 získalo nezávislost.

Hospodářství Lotyšska Hlavní průmyslová odvětví jsou strojírenství, elektrotechnika a dřevozpracující průmysl. Kromě těžby rašeliny nemá Lotyšsko zdroje nerostných surovin. Zemědělství Chov skotu a prasat. Pěstuje se zde ječmen, žito, brambory, cukrová řepa a zelenina. Loví se zde sledi a šproty.

Další fotky……………. Fotky s Rigy S okolí

Riga

Riga

Fotka nejširšího vodopádu v lotyšsku

Tradiční lotyšské kroje

Písečné duny na kurské kose Hrad Turaida Písečné duny na kurské kose

Konec