Játra Olga Bürgerová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyziologie zažívacího systému
Advertisements

Trávicí žlázy játra slinivka.
Přehled žil –systém dutých žil. Portální systém – princip, význam.
Název Oběhová soustava člověka
Žlázy s vnitřní sekrecí
Patologie srdce a cév.
JÁTRA.
Obecná charakteristika krve jako tekuté tkáně. Funkce krve.
Mízní systém - jednosměrná soustava tvořená mízními cévami, mízou, mízními uzlinami, brzlíkem a slezinou  - základní funkcí je obrana organismu, odvod.
Trávící soustava trávení, živiny
Oběhová soustava Adam Klimeš.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
PLAZMATICKÉ LIPIDY A TRANSPORT LIPIDŮ
Mízní (lymfatická) soustava
Vypracoval: Daniel Táborský / Třída: VIII ooo.. Zajímavé, ať se vám to líbí..
JÁTRA - HEPAR OLGA BÜRGEROVÁ
JÁTRA – HEPAR,iecur OLGA BÜRGEROVÁ.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Trávicí soustava.
Součástí močopohlavního ústrojí, organa urogenitalis
Trávicí soustava člověka
JÁTRA Trávicí soustava.
Trávicí soustava III. Játra (hepar) - centrální orgán metabolismu, největší žláza v těle (1,5 kg) - napojena na tělní oběh a na oběh ze střev - vrátnicová.
Trávicí soustava-žaludek, střeva
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
INTESTINUM CRASSUM SZŠ A VOŠZ PŘÍBRAM.
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Cévní soustava.
Oběh plodu – fetální krevní oběh
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_418.
SRDCE.
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Kapilární síť Arterioly → kapiláry Arterioly → metarterioly → kapiláry Metarterioly spojují arterioly a venuly Arteriovenózní zkraty (anastomózy)
Oběhová soustava- srdce
Nadledvina - glandula suprarenalis
Oběhová soustava a krev
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Žlázy s vnitřní sekrecí
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Kardiovaskulární soustava
Cévní systém lidského těla
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, trávicí soustava.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_20_16C_Játra, slinivka břišní Téma: Biologie.
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Trávení lipidů. VSTŘEBÁVÁNÍ A TRANSPORT PRODUKTŮ TRÁVENÍ LIPIDŮ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu VY_32_INOVACE_19_Vnitřní orgány.
Přírodopis - 8. ročník, Trávicí soustava
Oběhová soustava srdce a cévy
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
DĚJE V TRÁVICÍ SOUSTAVĚ
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Trávicí soustava tercie.
Trávicí soustava.
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_06_krev
zpracovaný v rámci projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
Název: VY_52_INOVACE_PR_17 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Transkript prezentace:

Játra Olga Bürgerová

Funkce: centrum zpracování živin z potravy, metabolické a detoxikační centrum, zásobovací sklad glykogenu, bílkovin a lipidů, exokrinní funkcí zajišťují vylučování žluče, která pomáhá v trávení tuků, prenatálně sídlem krvetvorby

Hepar, iecur 1,5 kg a proteče jimi 1,5 l krve/min. tunica serosa lesklý povlak z peritonea v těle jsou játra fixována četnými ligamenty a nitrobřišním tlakem lig. teres hepatis (zbytek po pupeční žíle, fixuje játra k přední stěně břišní). vena cava inferior (závěs jater ligamentum venae cavae je důležitým „fixátorem“ jater). spojení s bránicí poloha útrob (na fixaci jater se podílí i orgány uložené pod játry, játra se o tyto orgány „opírají“). nitrobřišní tlak

Játra jsou rozdělena na laloky: lobus dexter – největší jaterní lalok umístěný napravo lobus sinister – menší a plochý levý lalok lobus quadratus – čtverhranný lalok vpředu mezi pravým a levým lalokem lobus caudatus – oválný lalok vzadu mezi pravým a levým lalokem

sagitální jaterní rýhy – levá a pravá a mezi nimi rýha příčná, oddělují laloky a lze si je představit jako písmeno H, příčná vkleslina je nazývána porta hepatis, která obsahuje: a. hepatica propria (vpředu vpravo) a v. portae (vzadu)

ductus hepaticus dexter et sinister (pravý a levý žlučovod), ten se spojuje v ductus hepaticus communis (vpředu vlevo) laterálně od lobus caudatus probíhá vena cava inferior

Lalůček centrální žíly 2mm 6 boký hranol kolem centrální žíly tvořen trámci hepatocytů jaterní sinusoidy – zvl. druh kapilár Kupfferovy buňky Itoóvy b. v místě styku 3-4 lalůčků žíla,artérie,žlučovod - interobulární

1. zóna – úprava aminokyselin, močovina, tvorba žluči,syntéza cholesterolu,glukogeneze 3. zóna lipogeneze, ketolátky

funkční průtok krve játry: v. portae → r. dx. et sin funkční průtok krve játry: v. portae → r. dx. et sin. (v porta hepatis) → vniká do jater → → probíhají mezi lalůčky → krevní sinusoidy → probíhají mezi jater. trámci → v. centralis; vv. centralis → sběrné žíly → 2 - 3 vv. hepaticae → VCI výživný oběh: a. hepatica propria → r. dex. et sin. (v porta hepatis) → aa. interlobulares → kapiláry vv. interlobulares

Funkce metabolismus sacharidů(glykogen) tvorba plazmatických bílkovin uložení vitamínů A,D,B12 uložení Fe žlučové kyseliny, bilirubín faktory na srážení krve termoregulace erytropoetin, somatomedin,angiotenzinogen udržování krevního tlaku

během embryonálního vývoje jsou játra orgánem, kde probíhá krvetvorba

lipoproteiny pro transport lipidů detoxikace amoniaku – močovina degradace cholesterolu a vznik žlučových kyselin degradace hemu: hem z rozpadlých červených krvinek je navázán na protein hemopexin a transportován do jater, kde je vzniklý komplex fagocytován Kuppferovými buňkami. V nich dochází k přeměně hemu na biliverdin a dále na bilirubin.