Ekonomická dimenze mezinárodních vztahů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trh a jeho zákonitosti.
Advertisements

Lokalizace průmyslových (ekonomických aktivit)
Bezpečnost, bezpečnostní hrozby a rizika
VY_32_INOVACE_ Tržní mechanismus.
Světová ekonomika (SE) Proč se tak radikálně změnil svět od poslední třetiny 19.století? Zásadní změny ve světě -dramatický růst efektivity zemědělství.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Média: nástroj vládnoucí třídy
Možné dopady strategie Evropa 2020 na malé na malé a střední podniky Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Praha Strategie EVROPA 2020 Nové.
Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU
Cvičení 1 – Úvod, formování trhu
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
Hospodářská politika.
Mezinárodní ekonomické právo 1.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
Základy marketingu šestá přednáška
Úvod do mezinárodních vztahů 2011
Strukturální politika. STRUKTURÁLNÍ POLITIKA POLITIKA SCHOPNOSTI PŘIZPŮSOBENÍ SE MĚNÍCÍM PODMÍNKÁM VE STRUKTUŘE EKONOMIKY STRUKTURA – VNITŘNÍ ČLENĚNÍ.
Mikroekonomie I Ekonomický růst Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
Formování trhu Základní elementy trhu.
Mechanismus hospodářské koordinace
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Trh a tržní mechanizmus Ne chaos, ale ekonomický řád.
Vertikální sociální diferenciace Sociální diferenciace je součástí problematiky sociální struktury. Znamená vydělování a rozlišování jednotlivých částí.
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
Marxismus a jeho varianty
Mezinárodní obchod.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Druhy ekonomik, hospodářský proces, trh
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
Hospodaření, ekonomika. hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
VY_32_INOVACE_ Mikroekonomie.
2. téma: Zákl. teoretické směry sociologie
Vnější hospodářská politika
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Úvod do mezinárodních vztahů 2011
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
ZÁKLADY EKONOMIE vyučující:
Mezinárodní politická ekonomie (IPE) jako disciplína v rámci MV Úvod do mezinárodních vztahů 2011.
ZÁKLADY EKONOMIE I Poptávka a nabídka Tržní mechanismus 4
Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie
TRH (tržní mechanismus)
Trh a tržní systém Trh směna místo, kde se dochází ke střetu poptávky a nabídky oblast ekonomiky, ve které dochází k výměně činností mezi.
Regionální politika: aktéři, cíle, nástroje, strategie.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
© Berman Group. Klastry Co je to a má cenu se jimi zabývat? Petr Adámek Berman Group.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Geopolitika a geostrategie Úvod do kurzu Definice pojmů apod.
Korupce jako problém současné společnosti a politiky Vladimíra Dvořáková Letní škola výchovy k občanství… Olomouc,
nabídka, poptávka, trh, utváření ceny, základní pojmy Michal Janovec
Ing. Veronika Dostálková MBA
Základy nabídky a poptávky, trh a tvorba ceny TNH 1 (S-2)
MIKROEKONOMIKA Formování trhu Základní elementy trhu.
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Stát Definice, funkce, typy.
Paradigmata Mezinárodní politické ekonomie
Analýza hodnot zákazníka
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016 východiska; komparace svět - ČR
Úvod, základní principy a cíle
Teorie Mezinárodní politické ekonomie
Základy nabídky a poptávky, trh a tvorba ceny TNH 1 (S-2)
Makroekonomie a hospodářská politika
Transkript prezentace:

Ekonomická dimenze mezinárodních vztahů Úvod do mezinárodních vztahů 2011

Obsah přednášek části „Mezinárodní politická ekonomie“ Ekonomická dimenze mezinárodních vztahů; Mezinárodní politická ekonomie – geneze disciplíny; Problematika vztahu globálního Severu a Jihu; Globalizace – proměny systému mezinárodních politických a ekonomických vztahů; Globální problémy – trendy a výzvy.

Mezinárodní ekonomické vztahy Relevance pro studium MV, MV a mezinárodní ekonomie, MP a mezinárodní ekonomika – IPE. Období studené války - dominance bezpečnostních a strategických studií; MV nejsou jen geostrategické soupeření a kooperace států; Turbulentní období 70. let: distribuce bohatství a související jevy již nejsou viděny jako důsledek neovlivnitelných zákonů – mezinárodní ekonomika je politizována… Politická ekonomie – interakce institucí státu a trhu: Vytlačily jiné způsoby organizace pol. a ek. záležitostí; Vykazují mimořádnou efektivitu; Jsou časově i geograficky podmíněné.

Politika vs. Ekonomika Pro trh je přirozené eliminovat veškeré politické/teritoriální překážky – pak může fungovat cenový mechanismus a nabídka a poptávka. Pro stát (teritorialita, loajalita, exkluzivita, legitimní využití síly) je teritoriální vymezení – základ suverenity – nezbytné = logický spor... Základní problém PE: (dynamika) tržní síly se snaží v podobě výrobních faktorů (práce, kapitál) a ekonomických toků (obchod, investice) překonat hranice a integrovat (homogenizovat) systém… Ekonomické síly se snaží uniknout politickým omezením –> snaha vlád kontrolovat a ovládnout ekonomické aktivity aby sloužily jeho zájmům (NZ, skupinové zájmy, individuální zájmy občanů)… Interakce ekonomiky a politiky vždy - v moderním světě proměna: vzájemná závislost NS - (realismus nerealistický)… demokratizace = pochopení, že NS může sloužit k ovlivnění hospodářských výsledků ve prospěch konkrétního aktéra.

Základní otázky IPE 1) Jak stát a politické procesy ovlivňují tvorbu a distribuci bohatství? 2) Jaký je vliv tržních mechanizmů a ekonomických zdrojů na distribuci moci mezi zeměmi? 3) Kdo jsou vítězové a poražení ve světové ekonomice?

Liberalismus Svobodný trh zvyšuje ekonomickou efektivitu… Ekonomická aktivita sice zároveň vede k posilování pozice země a činí ji mocnější, ale základním cílem je prospěch individuálních subjektů... Pokrok je definován jako nárůst bohatství na jedince – ekonomika má být stabilně rostoucí – absolutní zisk; Moderní ekonomika je pokroková vs. politické překážky trhu vzdorují - musí být překonány; Rozvoj/růst a dynamika světové ekonomiky nevyvolává nutně politické konflikty… Ekonomika je zdrojem mírových vztahů mezi národy, eliminuje politický konflikt... Přirozená vzácnost, tendence k rovnováze, kooperace; Dvojí ekonomika: tradiční a moderní...

Ekonomický nacionalismus Ekonomické aktivity jsou podřízeny budování státu - prvotní je stát a národní bezpečnost a tudíž vojenská síla -> základ fungování MV; Potlačuje význam ekonomických faktorů v MV – ekonomika sekundární, vždy v rámci mocenského uspořádání; Střety mezi státy o ekonomické zdroje jsou daností mezinárodního systému; Industrializace průmysl je nutný k dosažení soběstačnosti a politické nezávislosti; průmysl znamená moc - vojenskou sílu -národní bezpečnost; efekt přelévání – celkový rozvoj ekonomiky... Relativní zisk je významnější než absolutní zisk… Národy se snaží změnit pravidla platná v MEV ve svůj prospěch a dosáhnout disproporcionálního zisku… Liberální ekonomický systém se nemůže vyvinout bez podpory dominantní země jejíž vlastní zájmy jsou v souladu s jeho existencí; Teorie hegemonické stability (Hegemonie - podmínka liberálních režimů).

Marxistická tradice Dialektika dějin, konfliktní realita , materialismus, normativní snaha dosáhnout socialismu. Kapitalistický vývoj - důsledek fungování ekonomických zákonů: disproporcionality mezi schopností kapitalismu produkovat zboží a schopností konzumentů jej spotřebovat -> prohlubující se krize; koncentrace bohatství v rukou úzké skupiny efektivních elit a ožebračení mas; klesajícího zisku (důsledek cenové konkurence). K. je individuálně racionální ale systémově iracionální; Kapitalismus dočasně uniká osudu prostřednictvím imperializmu; Zákon nerovného vývoje (kolonialismus)… Teorie Moderního světového systému.

Koncept trhu Liberálové – spontánní přirozený projev společnosti... Nacionalisti - zdůrazňují roli moci - nová aréna, ekonomika jako zdroj moci... Marxisti –prostředek k dominanci kapitalistických zemí nad ostatními… Fáze trhu: lokální směna, směna vzácného zboží, národní trh, světový trh… Trh produkuje sociální změny a vyvolává stejně silnou odezvu společností snažících se chránit – přístupy: Změny jsou pozitivní, vedou k efektivitě a rozvoji – nutnost se přizpůsobit… Je třeba realizovat příležitosti a odklonit rizika – nutnost managementu… Je třeba odstranit jako nástroj dominance tříd…

Dynamika IPE Jádro Periferie Efektivní, má technologickou převahu, potřebuje odbyt; Naráží na protekcionismus periferie a tlačí na liberalizaci ekonomiky; Ztrácí komparativní výhodu –začíná bránit „status quo“. Periferie Brání se centru – touží po nezávislosti / soběstačnosti; Chrání svůj trh a pomáhá vlastním firmám dosáhnou konkurenceschopnosti; Expanduje, tlačí na liberalizaci ve světové ekonomice; Dojde k nárůstu životní úrovně a chrání status quo (?)