Psychologie výchovy a vzdělávání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Elementární prosociálnost Etika viva. Význam prosociálnosti Zvyšuje vnímání lidských práv Rozvinutí iniciativy a kreativity Dodává životu smysl Zjednodušuje.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
R ODINNÉ KOMPETENCE OBSAH Co jsou to kompetence Co jsou to rodinné kompetence Proč je rodičovství skvělá příležitost pro rozvoj určitých kompetencí.
Kurikulární reforma a pedagogický sbor ZŠ Vrané nad Vltavou.
PROFESNÍ STANDARD V PROFESIONALIZACI UČITELŮ ODBORNÝCH ŠKOL
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Podnikatelský institut PYRAMIDA s.r.o.
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
Role školního koordinátora EVVO
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
Specifika zpracování vzdělávacích obsahů vyučovacích předmětů: Čtení – globální a analyticko–syntetická metoda – vzhledem k vícečetnému postižení bylo.
Gymnázium Děčín. StudentUčitelé Škola Rodiče ŠkolaRodiče Student.
Zdravá škola.
VÝCHODISKA PRO ROZVOJ VŮDCOVSTVÍ
Psychologické aspekty hodnocení a zkoušení ve vzdělávání dospělých
Dobrá škola ?. Co je produktem školy? Výstupy: výsledky dlouhodobé efekty.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Zpracovala: Simona Hyková
Mgr. Michal Majer, KAPPA-HELP Přerov
Střední dospělost SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník
Psychologie zdraví Syndrom vyhoření.
Mgr. Zuzana Kročáková …I KDYŽ TO MNOHDY NEVÍ.
Učitel by měl mít vlastnosti:  Pracovní – svědomitost, důslednost, vztah a láska k dětem  Intelektuální – tvořivé myšlení, logičnost, konkrétnost 
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DMPRA0509) Tutor: Mgr. Monika Všetulová Olomouc,
Žákovský parlament. Charakteristika Prostředník mezi učiteli a žáky, žáky a vedením školy, školou a obcí Prostředník mezi učiteli a žáky, žáky a vedením.
Vnitřní činitelé výuky: Žák jako učící se osobnost
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
PSYCHOLOGIE VÝCHOVY A VZDĚLÁVÁNÍ
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Teorie výchovy a řešení výchovných problémů
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Pedagogická psychologie
Faktory ovlivňující rozvoj pedagogických dovedností studentů Jana Stávková.
3. Předškolní pedagog Požadavky na: KVALIFIKACI
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
Vůdcovství Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního.
OSOBNOST UČITELE JAKO JEDEN ZE SUBJEKTŮ VÝCHOVNĚ-VZDĚLÁVACÍHO PROCESU Seminární práce KPG/RPEPS Pavel Švejda.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Evropská obchodní akademie, Děčín I, Komenského náměstí 2, příspěvková organizace IČ tel Reg.č. projektuCZ.1.07/1.5.00/
Tisková konference k pětiletému výročí zavedení EtV jako DVO.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Markéta Stará  Cíle školní TV  Vzdělávací, výchovné, zdravotní, socializační  Cíle vzdělávací oblasti “Člověk a zdraví“  ZŠ, středoškolské.
Teorie výchovy a řešení výchovných problémů
Výchova (definice) celoživotní společenský proces ovlivňování osobnosti…. proces záměrného působení na osobnost člověka… směřující k cíli vzájemné působení.
Analýza požadovaných kompetencí na trhu práce ve vybraném oboru
Pedagogická Psychologie
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Edukátor Profese učitele
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
Sociální šetření a legislativa
Psychologie učení.
Psychologie výchovy a vzdělávání
Seminář „Psychologie ve školní praxi“
Komunikace učitele se žáky
5. Rodina jako výchovný činitel, předškolní pedagog
ŠKOLNÍ PEDAGOGIKA ZÁKLADY PEDAGOGIKY DPS002 PS 2017
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
Seminář „Psychologie ve školní praxi“
SP s rodinou 2 Metody hodnocení, protektivní a rizikové faktory
Rodičovství biologické a pěstounské
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Pedagog.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Psychologie výchovy a vzdělávání Osobnost učitele

Úvodem Význam učitelské profese při socializaci; vzor; reprezentant školy jako referenční sociální instituce... Učitelská profese klade široké spektrum nároků: Vzdělávání (vědomosti, dovednosti, způsoby myšlení a činnosti podle aprobace) Výchova (rozvoj zájmů, postojů, schopností autoregulace, charakteru na základě respektu k individualitě žáků) Caselman – typy: logotrop vs. paidotrop

Požadavky na učitele Osvojení oboru a soustavné doplňování kvalifikace v něm Osvojení ped-psych. poznatků, metod a způsobů myšlení (poznávání žáků a jejich efektivní ovlivňování) Péče o pomůcky, techniku atd. Realizování interakce s žáky, rodiči, učiteli, neped. personálem... zdokonalování sociálních dovedností... Organizování vlastní činnosti, činnosti druhých, činností žáků ve třídě; součinnost s učiteli dané třídy, rodiči, vedoucími kroužků... Přiměřená účast na aktivitách komunity Péče o vlastní tělesnou i psychickou kondici atd.

Osobnostní vlastnosti P. Witty (40. léta; 12 000 textů) - “učitel, který mi nejvíce pomohl” (demokratický, pochopení pro jednotlivce, trpělivost, široké zájmy, vzhled, přívětivost, spravedlivost, smysl pro humor, charakter a důslednost, pochopení pro běžné problémy žáků, přizpůsobivost, pozitivní motivování žáků, učitelské mistrovství) Mnoho dalších podobných výzkumů => optimální vlastnosti: Motivace Subjektivní zodpovědnost za úspěšnost žáků Nadprůměrný intelekt Senzomotorické a estetické předpoklady Odolnost k zátěži (mnoho podnětů “manažerská neuróza”) Clasroom management Role prostředníka mezi generacemi i společenstvími atd.

Vedení soc. skupiny sociální psychologie - opakování Zdroje vůdcovské autority (Weber, 1921) Racionální autorita vyplývá z přesvědčení, že vůdce je reprezentantem legitimních norem a zákonů. Tradiční autorita pramení z víry v důležitost tradice a kontinuity. Charismatická autorita stojí na osobních vlastnostech vůdce. Šest druhů moci člena skupiny moc odměňovat - donucovací moc - referenční moc - expertní moc - legitimní moc - informační moc Dva druhy vůdců, jeden soustředěný na úkoly, druhý na interpersonální vztahy (Bales, Slater, 1955) – srv. Caselmann

Pedagogická komunikace Individuální zvláštnosti ped. komunikace (učitel – žák – skupina žáků – školní třída) Mareš, Janoušek, Gavora, Helus,... Pedagogický takt (nezraňující interakce) Hodnocení, zpětná vazba (atribuce; Golem efekt, galathea efekt) Negativní (nízké) sebehodnocení učitele – důsl. (Cummins) Reagují negativně na žáky, kteří je nemají rádi Vyvolávají v žácích pocit viny za nedostatky Podporují konkurenci mezi žáky Předpokládají, že žáci budou podvádět Tvrdí, že žáci potřebují seznámit s drsnou realitou života Usilují o „kázeň“; přísně trestají > záporný emoční vztah k dítěti

Syndrom vyhoření (chronická zátěž) Chronické vyčerpání, únava Utlumení aktivity, iniciativy, kreativity Depresivní a podrážděná nálada, otrávenost, nuda, pocity absurdity, rezignace Změna v postoji k vykonávané činnosti (od nadšení k odporu) Změny v interpersonálním chování – obtížná komumunikace, neochota pomáhat Nízké sebehodnocení Ztráta ideálů (až cynismus a nihilismus) Somatické problémy, nemocnost Riziko vzniku závislostí (káva, cigarety, léky)

Učitelovo pojetí výuky Subjektivní výklad profesionální role vycházející ze subjektivní představy „co je ve škole správně“ Zjišťováno pomocí dotazníku s nedokončenými větami Začínajícímu učiteli bych poradil, aby hlavně... Při mých hodinách je nejdůležitější, aby žáci... Odpovědi kontaminovány odhadovanou sociální žádoucností, odbornou terminologií… Často nereflektováno (Je nutné reflektovat?)

Učitelovo interpersonální chování Vychází z Learyho; např. Wubbels, Levy, 1993