SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Advertisements

Mechanika kapalin a plynů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
1 ÚVOD.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Fyzika 6.ročník ZŠ Látky a tělesa Stavba látek Creation IP&RK.
VY_32_INOVACE_13 - SKUPENSTVÍ LÁTEK
Látky mohou mít tři skupenství:
Mechanické vlastnosti plynů Co už víme o plynech
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
zapojování kondenzátorů
Hydrodynamika Mgr. Kamil Kučera.
Mezinárodní soustava jednotek SI (odvozené jednotky)
Fotoelektrický jev Mgr. Kamil Kučera.
Mechanické kmitání Mgr. Kamil Kučera.
Vztlaková síla Ing. Jan Havel.
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:září 2011 Určeno:6. ročník ZŠ.
Kapilární jevy Mgr. Kamil Kučera.
Polarizace světla Mgr. Kamil Kučera.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Zobrazení zrcadlem a čočkou
D OPPLERŮV JEV Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
P OLOVODIČOVÁ DIODA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Termika, molekulová fyzika.
K INETICKÁ TEORIE LÁTEK Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
M EZINÁRODNÍ SOUSTAVA JEDNOTEK SI (odvozené jednotky) Mgr. Kamil Kučera.
O DRAZ SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - DÉLKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_04 Název materiáluPovrchová.
Z MĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TEPELNOU VÝMĚNOU Mgr. Kamil Kučera.
E LEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH Ing. Jan Havel.
ELEKTROSTATICKÉ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
J EDNODUCHÉ STROJE - KLADKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
J EDNODUCHÉ STROJE - PÁKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
TEPLOTNÍ STUPNICE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_10 Název materiáluVypařování.
V ÝBOJE V PLYNECH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
E LEKTRICKÉ POLE Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
VY_32_INOVACE_05-47 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Skupenství látek - tání a tuhnutí.
M ĚŘENÍ ČASU Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
ZAPOJOVÁNÍ REZISTORŮ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
K EPLEROVY ZÁKONY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
?? Ing. Jan Havel.
Molekulová fyzika a termika
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
STR Mgr. Kamil Kučera.
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
Vlastnosti látek pevných, kapalných a plynných
ČOČKY Mgr. Kamil Kučera.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
SKUPENSKÉ PŘEMĚNY.
Látky a částice 6. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vítězslava Baborová. Dostupné z Metodického portálu
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Částicová stavba látek Vlastnosti vyplývající z jejich struktury
Děje s ideálním plynem Mgr. Kamil Kučera.
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
VY_32_INOVACE_
Vlastnosti kapalin VY_32_INOVACE_11_223
Částicové složení látek
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Fyzika 6.ročník ZŠ Látky a tělesa Stavba látek Creation IP&RK.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. ANOTACE 1.Kód EVM: K_INOVACE_1.FY.05 2.Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.28/ Vytvořeno: srpen Ročník: 2. ročník – čtyřleté gymnázium, 6. ročník – osmileté gymnázium (RVP-G), 5.Anotace: Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika Tematický okruhZákladní poznatky molekulové fyziky a termiky Materiál slouží k zopakování skupenství látky. Obrazový materiál je vhodný pro popis a srovnání jednotlivých skupenství. Učivo je kontrolováno pomocí přiložených otázek. Materiál se využije v závěru hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Skupenství látky je konkrétní forma látky charakterizovaná především uspořádáním částic v látce a projevující se typickými vlastnostmi. Nejčastěji rozlišujeme tři skupenství pevné, kapalné a plynné, která jsou běžná v našem okolí. Jako čtvrté skupenství bývá často označováno plazma.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Pevné látky vyznačují se pevným uspořádáním látek dělíme je na: krystalické a amorfní látky přitažlivé síly způsobují, že těleso má svůj tvar i objem částice chaoticky kmitají kolem rovnovážných poloh (závisí na teplotě) hodnota celkové potenciální energie je větší než celková kinetická energie částic [ 1 ][ 1 ] [ 2 ][ 2 ] [ 3 ]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Kapalné látky částice relativně blízko sebe, ale nejsou vázány v pevných polohách a mohou se pohybovat v celém objemu nezachovávají svůj tvar, ale zachovávají svůj objem téměř nestlačitelné, dělitelné na menší části, vytváří volný povrch jsou tekuté (společně s plyny se nazývají tekutiny) celková pontenciální energie částic je srovnatelná s celkovou kinetickou energií částic [ 4 ]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Plynné látky částice se pohybují v celém objemu, ovlivňují se vzájemnými srážkami nezachovávají svůj tvar ani svůj objem dobře stlačitelné, dělitelné na menší části jsou tekuté (společně s kapalinami se nazývají tekutiny) hodnota celkové potenciální energie je menší než celková kinetická energie částic [ 5 ] [ 6 ]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Plazma soustava elektricky nabitých částic (iontů, volných elektronů) a neutrálních částic při velmi vysokých teplotách tvořena volnými jádry atomů a elektrony 99% viditelné hmoty vesmíru př.: blesk, plamen, plazma hvězd, plazma mezihvězdného prostoru, obloukový výboj [ 7 ] [ 8 ]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Trocha opakování 1. Jaké mají společné vlastnosti kapaliny a plyny? 2. Jak dělíme pevné látky podle vnitřního uspořádání? 3. Jaké mají rozdílné vlastnosti kapaliny a plyny? 4. Porovnejte skupenství látek podle velikosti celkové potenciální a celkové kinetické energie částic. 5. Jmenujte příklad látek v plazmatickém stavu.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Zdroje a použitá literatura [ 1 ] ANDREAS TILLE. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. [ 2 ] ALCHEMIST-HP (TALK) ( wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. [ 3 ] OIMEL. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. [ 4 ] MU6. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. [ 5 ] SO TASK. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. [ 6 ] U. VAINIO. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. [ 7 ] FIRE_BREATHING_2_LUC_VIATOUR.JPG: LUC VIATOUR. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. [ 8 ] NASA GODDARD LABORATORY FOR ATMOSPHERES. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. [ 9 ] SVOBODA, Emanuel a kol. Přehled středoškolské fyziky. Praha: SPN, 1990, ISBN