Pedagogická diagnostika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 3. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Ve školním roce 2010/2011 byly otevřeny dvě přípravné třídy. Přípravné třídy naší školy byly zapojeny do projektu "Společně to dokážeme". Je to program.
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
RVP PV a jeho realizace v MŠ – předškolní vzdělávání v uplynulých 10 letech Zora Syslová.
Pedagogika jako věda Její předmět, cíle, metody, postavení v rámci společenských věd, jednotlivé disciplíny, základní pojmy.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
MATEŘSKÁ ŠKOLA OLOMOUC Blanická 16. Charakteristika školy Jedná se o předškolní zařízení, jeho nosným programem a účelem je poskytování výchovy a vzdělání.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Pedagogická diagnostika
Pedagogická diagnostika
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA
PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA VI.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Pedagogická diagnostika Katedra pedagogiky – PaedDr. Jan Šťáva, CSc.
Možnosti využití informačních a digitálních technologií pro diagnostiku žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Klenková, Gajzlerová, Girglová, Sychrová.
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
ORGANIZAČNÍ FORMY VÝUKY
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Diagnostika žáků se speciálními vzdělávacími potřebami
Základy speciální pedagogiky
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Výchovn ě vzd ě lávací systém Č R Část 1. Pedagogika Mgr. Irena Kudláčková.
III. TYPOLOGIE PEDAGOGICKÉ DIAGNOSTIKY A) Diagnostika neformální – mikrodiagnostika - průběžné diagnostikování: vědomostí, dovedností, názory, představy,
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
Pedagogická diagnostika Přednášky Garant předmětu: PaedDr. Jan Šťáva, CSc., PaedDr. Jan Šťáva, CSc., katedra pedagogiky
K ONSTRUKTIVISMUS Zora Syslová. T RANSMISE VERSUS KONSTRUKCE Transmisivní pedagogika klade důraz na fakta a jejich zapamatování. Konstruktivistická pedagogika.
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
9. Tvorba individuálního plánu
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Pedagogické disciplíny
Pedagogická diagnostika
Evaluace v mateřských školách
7. Diagnostika školní zralosti
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Pedagogika jako vědecká disciplína
Pedagogická diagnostika
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
ZÁKLADY SPECIFICKÝCH PORUCH UČENÍ
9. Tvorba individuálního plánu
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
7. Diagnostika školní zralosti
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Konstruktivismus Zora Syslová.
Evaluace v mateřských školách
5. Rodina jako výchovný činitel, předškolní pedagog
ŠKOLNÍ PEDAGOGIKA ZÁKLADY PEDAGOGIKY DPS002 PS 2017
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Diagnostika dítěte předškolního věku II.
Pedagogická diagnostika Možnosti a typy diagnostiky
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Pedagogická diagnostika Zora Syslová 2010

Obsah: Pedagogická diagnostika, její pojetí, vztah k ostatním disciplínám. 22.9. Teoretické základy pedagogické diagnostiky 29.9. Spolupráce s PPP a SPC. 6.10., Diagnostický proces, přístupy, etapy, chyby a možná zkreslení 13.10., Metody pedagogické diagnostiky, specifika a požadavky na jejich použití v MŠ. 20.10., Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí. 27.10 Diagnostika školní zralosti a připravenosti. 3.11., Tvorba individuálního vzdělávacího plánu. 10.11., Metoda pozorování, druhy pozorování, oblasti, vedení záznamů. 24.11., Diagnostika rozvoje dítěte a vzdělávacích pokroků ve vztahu k RVP PV. Portfolio dítěte. 1.12., Autodiagnostika učitele 8.12., 15.12.

1. Pedagogická diagnostika, její pojetí, předmět, vztah k ostatním disciplínám. Pedagogická diagnostika je komplexní proces, jehož cílem je poznávání, posuzování a hodnocení vzdělávacího procesu a jeho aktérů. Na základě stanovené diagnózy volíme optimální postupy, měníme podmínky a vlivem těchto změn dochází ke změnám ve vývoji dítěte, které se dostává na vyšší úroveň. Probíhající změny jsou nadále v průběhu diagnostického procesu posuzovány a jsou buď potvrzením správně nastoupené cesty, nebo signálem k provedení změn. Zelinková, 2001

1. Pedagogická diagnostika, její pojetí, předmět, vztah k ostatním disciplínám. Dvě pojetí: Teoreticko praktická disciplína Přímá diagnostická činnost = obě spolu souvisí, jedno vychází z druhého.

Teoreticko praktická disciplína: „Vědecká disciplína, která se zabývá teorií a metodologií diagnostikování v edukačním prostředí.“ Tomanová, 2006

Teoreticko praktická disciplína: Druhy diagnostikování Přístupy k diagnostikování Roviny pedagogického diagnostikování Požadavky na diagnostickou činnost

Přímá diagnostická činnost „Diagnostikování je v pedagogice soubor odborných činností, které jsou realizovány při vytváření diagnózy, tj. rozpoznávání, popisu a případně objasnění vlastností subjektů, jevů a procesů edukace, jež lze objektivně zjistit v daním časovém bodu a v daných podmínkách.“

Přímá diagnostická činnost Etapy diagnostické činnosti Cíle pedagogické diagnostiky v podmínkách školy Předmět diagnostikování Chyby v diagnostické činnosti

Propojení s jinými disciplínami metodologie pedagogického výzkumu (použití některých společných metod) pedagogická evaluace (systematické hodnocení)

Pedagogika a psychologie Pedagogika a psychologie se při diagnostické činnosti částečně překrývají.

Pedagogika a psychologie zaměřuje se na pedagogické jevy a procesy, z hlediska jejích záměrů a cílů - zjišťuje a hodnotí úroveň vědomostí (poznatků), dovedností, návyků u dětí, posuzuje podmínky a proces vzdělávání, vztahy ve skupině vrstevníků, vlastní činnost učitele, školy

Pedagogika a psychologie - zaměřuje se psychickou složku v procesu vzdělávání (vnitřní danosti a předpoklady pro rozvoj dítěte) - zaměřuje se na poznávání osobnosti dítěte, změny v jeho dlouhodobém vývoji, schopnosti, motivy, učební styly, specifičnosti obtíží, psychické stavy (úzkostnost, neuroticismus)

Literatura: BEDNÁŘOVÁ, J., ŠMARDOVÁ, V.: Diagnostika dítěte předškolního věku. Brno : Computer Press, 2008. ISBN 978-80-251-1829-0 KOLLARIKOVÁ, PUPALA, B. (eds.): Předškolní a primární pedagogika. Praha : Portál, 2001. ISBN 80-7178-585-7 MERTIN, V., GILLNEROVÁ, I.: Psychologie pro učitelky mateřské školy. Praha : Portál, 2003. ISBN 80-7178-799-X MONATOVÁ, L.: Speciálně pedagogická diagnostika z hlediska vývoje dětí. Brno : Paido, 2000. ISBN 80-85931-86-9 Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání. Věstník MŠMT, sešit 2, Ročník LXI, únor 2005. OPATŘILOVÁ, D. (ed.) Pedagogicko-psychologické poradenství a intervence v raném a předškolním věku u dětí se speciálními vzdělávacími potřebami. Brno : MU, 2006. ISBN 80-210-3977-9 PŘINOSILOVÁ, D. Diagnostika ve speciální pedagogice. Brno : Paido, 2007. ISBN 978-80-7315-157-7

SINDELÁROVÁ, B.: Předcházíme poruchám učení, Praha, Portál; 2003. ISBN 80-85282-70-4 SMOLÍKOVÁ, K. a kol.: Pedagogické hodnocení v pojetí RVP. Praha: VÚP, 2007. ISBN 978-80-87000-10-6 TOMANOVÁ, D. Úvod do pedagogické diagnostiky v mateřské škole. Olomouc : UP, 2006. ISBN 80-244-1426-0 ZELINKOVÁ, O. Pedagogická diagnostika a individuální vzdělávací program. Praha : Portál, 2001. ISBN 80-7178-544-X