(Praktický) lékař a eHealth MUDr. Cyril MUCHA, SVL ČLS JEP,ÚVL 1.LF UK, praktický lékař Praha 3.10.2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Interoperabilita v elektronickém zdravotnictví
Advertisements

Dětský pacient v ordinaci praktického lékaře.
Úhradová vyhláška, a regulace v letech 2009, 2010 a 2011.
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění: iluze a skutečnost 23. září 2008.
Jolana Těšinová Litomyšl 17. července 2012
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Bezdrátováˇsíť nové generace ve VFN v Praze
Evropský týden kvality, Praha, AKREDITACE ORDINACÍ VŠEOBECNÝCH PRAKTICKÝCH LÉKAŘŮ V ČESKÉ REPUBLICE MUDr. Mgr. Petr Struk Doc. MUDr. Bohumil.
Nemocniční informační zdroje v systému e-zdravotnictví 3. října 2012 Ing. Vladimír Rous, MBA.
Pozice pojištěnce VZP ve zdravotním systému EU
Rozhodčí soud pro zdravotnictví Externí přezkum nároků z veřejného zdravotního pojištění JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. České zdravotnické fórum Centrum.
Akreditační standardy pro primární péči Bohumil Seifert Setkání auditorů
Audit IT procesů ve FNOL
PROJEKT EZK ROKY 2001 AŽ 2011 PILOTNÍ PROJEKTY
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
„Kvalitnější zdravotní péče pro českou olympijskou reprezentaci“
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
1 PDIS Táborský Otakar Výhody systému nástroj pro ovlivňováni chování pacienta ISO, CEN, ČSN, HL7 rozvoj eHealth spolupráce se zdravotní.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Elektronické služby VZP ČR
Předávání informací ve zdravotnictví
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Elektronická Zdravotní Knížka: využití v medicínské praxi Praha, , Michal Dvořák, Tomáš Staněk.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Letecká záchranná služba
Roman Valeš Tomáš Kozák Roman Valeš Tomáš Kozák PEF Mendelu – Informační systémy a technologie – ZS 2012.
eHealth vs eGovernment : souboj bez vítěze
Pohled samosprávy na eHealth
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Daniel Jirkovský Ústav ošetřovatelství UK 2. LF a FN Motol
Seminární práce z předmětu SIPOL
Doc. Dr. Jiří Kofránek, CSc. Bezpečné elektronické recepty Laboratoř biokybernetiky ÚPF Univerzita Karlova v Praze -1. lékařská fakulta.
Co umožní uplatnění informačních technologií ve zdravotnictví
Elektronický identifikátor jako průkaz pojištěnce zdravotního pojištění Ing. Radek Papp vedoucí projektu EI Informace o projektu.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Datový standard MZ ČR a NČLP v praxi, současný stav a další rozvoj
15. prosince 2005Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje Regionální zdravotnický informační systém Martin Zeman.
Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1.LF UK Mgr. Pavla Kordulová
Neprodáváte ? Na trhu jsou levnější programy pro zdravotnictví Na trhu jsou programy, které toho umí víc Nemám čas učit se nové věci Myslíme si, že …
Etika a realita Jana Vojtíšková Ústav všeobecného lékařství 1. LF UK Praha Praktická lékařka Praha.
EVito systém aktivního zdraví Součást prevence a léčby civilizačních nemocí Ing. Filip Linhart, MBA, 13. listopadu 2014.
BEZPEČNÉ UŽÍVÁNÍ LÉKŮ PharmDr. Lubomír Chudoba Výbor pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny PČR 9. června 2015.
Financování zdravotnictví v ČR Kde jsme a jak dál? Ladislav Friedrich.
0 A healthier tomorrow. MUDr. Pavel Kubů CEE Healthcare Business Development Manager Přínosy eHealth nástroji koordinované zdravotní péče pro klienty Maccabi.
EPreskripce – lékařský záznam – pozadí a zkušenosti z Dánska 17. prosince 2008 SÚKL Praha Příprava lékáren na ePreskripci a poskytování údajů o vydaných.
Karta klienta Integrace agend zdravotních a sociálních Jiří Schlanger Ministerstvo zdravotnictví ČR Vladimír Šiška Ministerstvo práce a sociálních věcí.
 Legislativa  Infrastruktura veřejné správy  Projekty  Finance  Informace.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
SEZNAMTE SE S PROJEKTEM „Pořízení NIS a virtualizace desktopů do Rehabilitačního ústavu Hrabyně “ realizovaném v letech 2012 až 2015 Rehabilitačním ústavem.
[ 1 ] MUDr. Tomáš Boráň Seminář oddělení klinického hodnocení, SÚKL, a © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv Webové stránky SÚKL pro potřeby.
Deployment of Cross-Border eHealth Services in the Czech Republic – NIXZD.CZ
Health 4.0 – kdo povede novou revoluci ve zdravotnictví?
Telemedicína a praktický lékař
Cesta ke zvýšení kvality a bezpečnosti zdravotnického zařízení
Služby pro elektronizaci CGM
eRecept – aktuální stav a plánovaný vývoj do
Ministerstva zdravotnictví ČR
Jak informatizovat zdravotnictví, sdílet i chránit data, a přitom
Okruhy činnosti sestry v ordinaci praktického lékaře pro dospělé
RNDr. Jiří Schlanger náměstek pro informatiku a mezinárodní věci
Národní diabetologický program (NDP)
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
eHealth v ambulancích – obavy i očekávání
CENTRALIZACE ÚSTAVNÍ LÉKÁRNY V PODMÍNKÁCH SOCIÁLNÍCH SLUŽEB
Národního registru hospitalizací
Transkript prezentace:

(Praktický) lékař a eHealth MUDr. Cyril MUCHA, SVL ČLS JEP,ÚVL 1.LF UK, praktický lékař Praha

Specifika VPL I v nejmenších obcích – připojení ? Návštěvní služba mimo ordinaci Více ordinací na různých místech Izolovanost /odkázán sám na sebe

Vztah PL a IT ? Denní kontakt s regulovanými pacienty - citlivost na tuneloidní tendence Zneužívání/neohodnocení práce + obavy z prodlužování neklinické práce 1 min + = 1 hod/ 3 dny/měsíc, měsíc/rok Nesmyslné/časté změny Obavy z “zcizení kmene pacientů” Pokud se podaří PL pro E health získat – spojení sítě

Co je e Health ? Nikdo dosud nedefinoval co je a co od něj očekávat: Racionalizace služeb ve zdravotnictví Rychlost přístupu k informacím Lepší informovanost pac/poj/státu Zlevnění péče – úspora Rejdiště tunelářů/lobbistů Výhodné trafiky/pytle na Evropské fondy

Zralost aneb, co funguje 40 % trvale připojeno, 40 % občas x 20 % AIS: vedení dokumentace, vykazování pojišťovnám e - komunikace s pojišťovnami (B 2 B) 80% IS jedna firma – faktický monopol Komunikace s laboratořemi – zasílání výsledků Datové schránky Karta života, Vita karta,

Co funguje částečně E - neschopenka E - preskripce IZIP ? Výměna dat mezi vzdálenými pracovišti

Požadavky na e Health Systém univerzální pro všechny pojištěnce Výměna dat, ne shromažďování Racionální poměr c/b, čas věnovaný/b Rychlý (trvalý) jednoduchý bezpečný přístup Ne nová aplikace, ale spolupráce aplikací Méně (přehledných) informací znmená více Pokud instituce – tedy veřejná, nezisková zřízená za účelem fungování nikoli zisku

Co by se mělo sdílet “méně znamená více” Léky předepsané (předepisující lékař) Léky vydané (vydávající lékárna) Komplement (popisující/provádějící lékař) Emergentní dataset (registrující PL – perioda?) “Plaintextová sekce” (propouštěcí zprávy, nálezy) Ne nová aplikace, ale spolupráce aplikací

Role státu (ministerstva) Vytvoření jednoznačného identifikátoru zdravotnického pracovníka Zákonný a podzákonný rámec: Definování obsahu emergentního datasetu Definování standardů výměny dat (DASTA, HL 7….) – využití současných ambulantních SW Definování přechodu mezi lékaři/ pojišťovnami/ambulantními SW…….

Jak dále Vzdělávání Stanovit stupně – nikoho nezatracovat Nejlépe “lékař lékaře” Využít stávající struktury (ČLS, SPL…) Využít potenciál rezidentů (300 !) Nejdříve med až poté bič Akreditace ?

Teze Systém nesupluje nárok P na informace ze ZD (stejný režim jako jiná dokumentace) Celková data pod správou registrujícího VPL “e-gatekeeping” povinné odesílání Informace přístupné pro registrované zdravotníky PINem – trvalá stopa (kdo,kdy,co) kontrola pacientem ( , portál…)

Poselství Zdravotnictví etický rozměr Lékařský stav – konzervativní skupina IT crowd – trochu z jiného světa, ale přátelská skupina se kterou je radost posedět Alespoň jeden efektivní projekt bez tunelu ?