Stres a reakce na jeho závažný stav

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Psychosomatické obtíže u dětí a adolescentů
Advertisements

PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Krize v životě člověka člověk v obtížných životních situacích obtížné životní situace z psychologického hlediska.
Psychické stavy.
PSYCHICKÉ JEVY.
Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem a poruchy přizpůsobení
MUDr. Radkin Honzák, CSc. Psychiatrická katedra IPVZ
Emoce (city).
Stres Vypracovala:Terezie Stránská
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
Interrupce jako trauma
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE _2211_VO8 KONFLIKT A STRES © Mgr. Jana Báčová, 2012Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou.
Náročné životní situace
Zvládnu i náročné životní situace I.
Sledování bipolárních pacientů
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Stres Petr Machala. anglicky stress = napětí, namáhání, tlak jedinec je vystaven mimořádným podmínkám následné obranné reakce mají za cíl zachování vnitřní.
KRIZOVÁ INTERVENCE.
Alzheimerova nemoc.
S TRES Milana Reichlová. O BSAH 1) Obsah pojmů stres a stresor 2) Obecná příčina stresu 3) Působení stresoru 3) Druhy stresu 4) Projevy emočního stresu.
Střední dospělost SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník
Deprese Diagnostika a léčba
Veronika Řeháková C3B, PSY Datum vypracování:
duševní zdraví, hygiena,…
Potřeba spánku a odpočinku
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
(Presenium) Jiří Vítovec
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Seminář Trauma.
Psychologie zdraví Stres.
Internalizované poruchy chování
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_03.
Stres Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 1. října 2012.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluAfektivní.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_ZV_1_5E_NEC_06_FOBIE.
Vznik a průběh těžkého duševního onemocnění Tereza Slavíčková o.s. Baobab.
STRES. POJEM STRES anglicky stress = napětí, zátěž, tlak, tíha, namáhání stav nadměrného zatížení či ohrožení reakce organismu na fyzickou nebo psychickou.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Psychické stavy Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
OBSEDANTNĚ - KOMPULZIVNÍ PORUCHA
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Charakteristiky vybraných nemocí
ZÁKLADNÍ ZNAKY A DRUHY CITŮ
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Sociální práce s rodinou 4
Frustrace, deprivace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Vyrovnávání se stresem
Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem
Psychologie v obezitologii
Jakub Hlavica, Zdeněk Bonk, Martin Cerhán
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Stres a jeho zvládání.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Náročné životní situace
Eva Smejkalová Klinická psychologie II.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
POSTTRAUMATICKÁ STRESOVÁ PORUCHA
Transkript prezentace:

Stres a reakce na jeho závažný stav Krobot Jan 16.12. 2014

Akutní reakce na stres Reakce na výjimečně silný fyzický či psychický stres krátkodobého charakteru (odeznívá po několika hodinách až dnech) Stresor - zdrcující traumatický zážitek, živelná pohroma, úraz, ozbrojený konflikt, přepadení, znásilnění…

Riziko rozvoje je vyšší u fyzicky vyčerpaných osob Individuální zranitelnost a schopnost zvládat stres ovlivňuje tuhle poruchu (u odolných jedinců je riziko výskytu rapidně menší) Příznaky: - zúžené vnímání a pozornost dezorientace neschopnost chápat situaci tachykardie, pocení, červenání, bolesti hlavy, palpitace, bolesti na hrudi, napětí, třes, závratě, parestézie stažení do sebe nebo naopak hyperaktivita může být částečná nebo úplná amnézie

Porucha přizpůsobení Poruchy přizpůsobení - u stavů, které navazují na významnou životní změnu nebo stresovou životní událost Vyznačuje se subjektivní tísní a dalšími poruchami emocí, které narušují sociální fungování a výkon v důležitých životních rolích. Stresová událost - vyžaduje změnu původního životního stylu a návyků. Adaptační kapacita jedince - schopnost se vypořádat s určitým druhem problémů – přizpůsobení, řešení.

Adaptační kapacita - genetická výbavy, dovednost naučené v průběhu života, osobnost jedince. Výrazně ovlivňovaná sociálním kontextem Objevuje se do 1 jednoho měsíce, často netrvá déle než 6 měsíců Příznaky: - depresivní nálada úzkost pocity insuficience obavné myšlenky poruchy spánku

Kazuistika 26letá slečna Marie, závodní atletka, přišla při autohavárii o dolní končetinu. Její reakce na situaci je depresivní. Má pocit, že její život skončil, že ji už nic dobrého nečeká, všechno je ztraceno. V terapii bylo důležité aby vyjádřila všechny své emoce, od smutku, přes strach, vztek a beznaděj, které byly se situaci spojeny. Pak se podařilo mobilizovat adaptační kapacitu (pacientka umí dobře 2 světové jazyky, neztratila dobré vztahy v rodině ani mezi přáteli, může být dále sexuálně aktivní, pohyb s náhradou je možný apod.) a pacientka začala promýšlet nový způsob života, který ji čeká. Postupně se loučila s minulou rolí v životě (což bylo bolestné) a nacházela novou roli (což ji ukázalo perspektivu). V průběhu měsíce její depresivní reakce odezněla.

Posttraumatická stresová porucha Prvně pozoroval už Sigmund Freud u veteránů z první světové války Jako samostatná diagnóza klasifikována psychiatry z pozorování veteránů z Koreje a Vietnamu .

Příznaky a vznik Vzniká nejčastěji u jedinců pod stálým psychickým nebo fyzickým tlakem po nečekané události Přetrvávání symptomů po akutní reakci na stres (tedy déle jak 1 měsíc) Pravděpodobnost rozvoje poruchy závisí na věku a pohlaví - děti, ženy, starší osoby. Závisí na intenzitě stresoru (mučení>dopr. nehoda). Příznaky: - dotírající vzpomínky a sny ztráta pozitivních emocí vyhýbání se zvýšená psychická a tělesná aktivita, nebo útlum

Diagnostika Jedinec byl vystaven traumatické události. Traumatická událost je znovu prožívána ve formě úzkostných vzpomínek, flashbacků, myšlenek, snů, pocitů, halucinací nebo iluzí. Osoba se vyhýbá podnětům, myšlenkám, místům nebo činnostem připomínajícím událost. U pacienta pozorujeme zvýšenou dráždivost, která před traumatem nebyla přítomna. Jde například o neklidný spánek či potíže s usínáním, zvýšená úleková reaktivita. Dostavují se potíže s koncentrací, skrytá agrese s občasnými návaly hněvu. Veškeré symptomy trvají déle než jeden měsíc. Duševní porucha se promítá do pracovního, sociálního i rodinného života pacienta. Klesá zájem o koníčky a oblíbené činnosti a mohou se objevit poruchy sebehodnocení a emoční strnulost.

Péče o pacienta Psychoterapie (úspěšnost u 70% případů) Farmakoterapie – SSRI, MAOI, valproát, klonidin, propranolol v menší míře benzodiazepiny

Zdroje RABOCH, Jiří a Petr ZVOLSKÝ, et al. Psychiatrie. první vydání. Praha : Galén, 2001 PRAŠKO, J., HÁJEK, T., PAŠKOVÁ, B., et al. Stop traumatickým vzpomínkám: Jak zvládnout posttraumatickou stresovou poruchu. VYMĚTAL, Jan. Základy lékařské psychologie. 1. vyd. Praha: Psychoanalytické nakladatelství J. Kocourek, 1994. 184 s. zdravi.e15.cz/clanek/postgradualni-medicina/posttraumaticka-stresova-porucha-165282 stopstigma.cz/neuroticke-poruchy-reakce-na-stres-a-poruchy-prizpusobeni.html