OpenStreetMap Alternativní GIS – volně dostupné programy a data.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využití Open Source GIS nástrojů ve výuce zeměpisu na střední škole
Advertisements

Zoner Foto Studio Bohumil Bareš.
Datové a webové služby katastru nemovitostí uživatelům GIS
Geoportál Implementace INSPIRE v ČR Enviro-i-forum, Zvolen, Jitka Faugnerová Jiří Kvapil 1.
Tutoriál Stahování eBooks ~ Podrobný průvodce prvním stahováním
CC licence v praktickém využití Tento dokument podléhá licenci Creative Commons Lukáš Gruber Prezentace.
Software Zákon a etika.
Grafický editor studijních plánů Jan Krňoul, Západočeská univerzita v Plzni,
UŽIVATELSKÝ ÚČET NA PORTÁLU INFORMAČNÍCH ZDROJŮ PRO UTB XERXES.
Co je duševní vlastnicví? Duševním vlastnictvím se rozumí výhradní práva k nakládání s díly, vynálezy a jinými nehmotnými výsledky procesu lidské tvořivosti,
Dotační programy odboru umění, literatury a knihoven kulturní aktivity v oblasti profesionálního umění program státní podpory stálých profesionálních divadel,
Autorské právo & open data
Politika výběru elektronických zdrojů publikovaných v prostředí Internetu Mgr. Ludmila Celbová
Elektronická pošta Elektronická pošta ( ) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více.
Týmová spolupráce s využitím Google Code
Co je Linux? Základní pojmy
IPR Praha Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (dříve Útvar rozvoje hl. m. Prahy) Nejen plánovací institut: Strategický plán, Metropolitní plán, Veřejný.
Informatika Internet.
FTP – přenos souborů Tato služba se používá pro přenos souborů pomocí přenosového protokolu FTP. Pro tuto službu existují speciální klienti, kteří se dokáží.
Webové mapové služby OGC v praxi Ing. Stanislav Holý RNDr. Štěpán Kafka Help service remote sensing, ISSS
„ O podání návrhu na uzavření smlouvy jde i tehdy, směřuje-li projev vůle i vůči neurčitému počtu osob. Obsah smlouvy nebo její část leze určit také odkazem.
Wikipedie Vojtěch Dostál wikimedia.cz.
Základy informatiky Aplikační SW - licence Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
OP Rybářství 2007 – 2013 Portál farmáře jako nový nástroj v komunikaci mezi žadateli a SZIF v rámci OP Rybářství. Ing. Antonín Vavrečka Oddělení metodiky.
Autor: Jakub Dubrovský www:  Analýza procesu kontroly silnic  Získat data z GPS  Zobrazit data na mapě  Odesílat data do GPS  Vytvoření.
Úvodní stránka - partner v digitálním světě Poskytování dat pro ÚAP úloha navazující na EMS.
GIS - principy. Úkol: využijte server Mapy.cz. Zjistěte délku Karlova mostu v Praze, změřte vzdálenost středem mostu mezi oběma mosteckými věžemi. spustit.
Kontrola dat do RIV KONTROLY Doplnit data o nová pole struktury 2012 Zkontrolovat DOI, linky (pozor na dočasné odkazy) Zjistit duplicity (klient) Kontroly.
Klikací mapy v GIMPu Tvorba tzv. klikacích (obrázkových) map s pomocí grafického editoru GIMP Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
SBS 2008, EBS 2008 Radim Petratur Microsoft Č R. Řešení pro každou firmu Midsize BusinessSmall Business CorporateEnterpriseHome
Zkušenosti s nasazením svobodného software při výuce
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/18.
Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
AVT - projekt Tvorba rozhraní pro WMS server. GIS informační systém pro získávání, ukládání, analýzu a vizualizaci prostorových dat součásti: – Hardware.
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
… najdu tam, co neznám !. … najdu tam, co neznám ! Historie vývoje Leden 2009 první kroky k vývoji nového systému Duben 2009.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_50_Měsíce v roce AUTOR: Mgr. Zdeňka Buchtelová ROČNÍK, DATUM:
ORCID Návod na založení globálního identifikátoru vědce.
INTERNET INFORMATIKA 5. TŘÍDA. Internet si volně můžeme vyložit jako sít, která vzájemně propojuje počítače po celém světě. Někdy se také internet označuje.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Návrh systému sdílení GIS dat v rámci společnosti MND,a. s. Vedoucí Ing. Jan Růžička Ph.D.
14. Informace vládnou sv ě tu Úloha ICT p ř i ř ízení podniku rb.
Začínáme s e-knihami Mgr. Jaroslav Čech Městská knihovna Břeclav.
Efektivní licencování Karel Klatovský,
Základy informatiky Aplikační SW - licence Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Úvod do PostGIS Jan Ježek.
MIDAS – krátké představení Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd. GIS Hornicko – geologická fakulta, VŠB-TU Ostrava 17.listopadu,
GRASS GIS Alternativní GIS – volně dostupné programy a data.
1 TaHoma – Interaktivní prezentace Michal Tichý, 4. srpna 2015.
Jak fungují webové stránky Úvod do HTML (1). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Dotazníky Google docs Jan Juránek Základní charakteristika Google Docs/Google dokumenty Jsou to online aplikace od společnosti Google. K využívání těchto.
Tato prezentace je součástí projektu TD Zvýšení efektivity ochrany autorských práv v kartografii a geoinformatice. Projekt je realizován za finanční.
Seminář k výběrovému řízení 2016 Přihlašování do výběrového řízení Statutární město Ostrava Magistrát Odbor sociálních věcí, zdravotnictví a vzdělanosti.
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Autorské právo !.
NÁVOD NA PODÁNÍ PŘIHLÁŠKY NA BAKALÁŘSKÉ A MAGISTERSKÉ STUDIUM
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
VY_62_INOVACE_ , silniční daň Ing. Blanka Kožíšková
OpenStreetMap Alternativní GIS – volně dostupné programy a data.
Portable Document Format
S heslem roku: Dohnat a předehnat Ameriku
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Užití autorských děl na Internetu a z Internetu Marie Šebelova, advokátka.
GeoGRAFICKÁ KARTOGRAFIE
software a technické zabezpečení Ladislav Filip
Návod pro uživatele.
Anonymní FTP Anonymní FTP:
Návod k použití 1 Odstraňte čáry a texty, které nepotřebujete. 2
Návod pro uživatele.
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

OpenStreetMap Alternativní GIS – volně dostupné programy a data

Obecně OpenStreetMap je svobodná editovatelná mapa celého světa. Data smíte kopírovat, distribuovat, sdělovat veřejnosti a upravovat naše data, pokud jako zdroj uvedete OpenStreetMap a jeho přispěvatele. Pokud budete data upravovat nebo je použijete ve svém díle, musíte výsledek šířit pod stejnou licencí. Mapu můžete vylepšit, pokud si založíte uživatelský účet.

Licenční podmínky Vyžaduje se uvádění autorství „© Přispěvatelé OpenStreetMap“. Musíte jasně uvést, že data jsou dostupná za podmínek Open Database License, a pokud používáte naše mapové dlaždice, že jejich kartografický obsah je licencován pod CC-BY-SA („Uveďte autora-Zachovejte licenci 2.0 Generic“). To můžete splnit odkázáním na adresu:

Licenční podmínky Pokud šíříte OSM jako data, tak je nutné uvést název licence a odkaz na ni přímo. Pokud používáte médium, které odkazy neumožňuje (např. v tištěném díle), nasměrujte uživatele na adresy openstreetmap.org, opendatacommons.org a příp. na creativecommons.org. U interaktivní elektronické mapy by autorství mělo být uvedeno v rohu mapy.

Historie volně dostupné mapy vytvářené uživateli GPS Garmin lokální mapy malých území červenec 2004 – vznik OpenStreetMap Velká Británie – Steve Coast, Richard Fairhurst 2006 – celosvětové rozšíření projektu vznikají národní sekce první uživatelé z České republiky duben 2006 – vznik OpenStreetMap Foundation organizační a finanční podpora, nevlastní ale data! vlastníkem dat jsou „všichni přispěvatelé OSM”

Počet registrovaných uživatelů konec roku 2005 – srpna 2007 – února 2008 – března 2009 – listopadu 2011 – ledna 2013 – srpen 2013 – S rostoucím počtem klesá podíl těch „aktivních“ – nyní 1,5% nejaktivnějších uživatelů vytvořilo 94 % všech záznamů.

Hlavní mapa a služby Základem je mapa na hlavní stránce OpenStreetMap Existují ale i služby jiných organizací založené na OpenStreetMap -Jiná data, jiná vizualizace, jiný účel… -Nejsou k dispozici přímo na stránce hlavní mapy - _Services Jak si vytisknout OSM mapu na papír:

Hlavní mapa

Další služby Příklad: MTB map Europe – MTB a cyklistické trasy v Europě.

Jak získat data Data lze stahovat přímo z hlavní mapy Nebo pomocí editorů – JOSM, QGIS… Kvůli šetření serverů a připojení lze max. stáhnout nebo editovat oblast o šířce a délce 0,3 zeměpisného stupně I celé OSM si můžete stáhnout. Ve formátu OSM XML – 498GB, příp. 36GB komprimováno. Extracts – stáhnutelné soubory dat OSM pro jednotlivé části světa nebo státy. Česko – Slovensko – osm/

Jak tvořit data Zřídit si účty na wiki a na openstreetmap.org Jak postupovat při tvorbě mapy: _guide

Potíže Nekompletní geodatabáze, nehomogenní pokrytí Časté změny ve formátu OSM Nepoužívají jen součásti doporučené OGC: UMN Mapserver nahrazen programem Mapnik – údajně byl pomalý (?) Mají vlastní formát OSM XML – nehodily se jim formáty doporučené OGC

Informace o OSM česká národní skupina: návod na použití OSM je na wiki – i v češtině