Jednoduchá krása neolitických nástrojů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Advertisements

Mladší doba kamenná - neolit
Neolit ve světě Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Neolit v Čechách Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Mladší paleolit - pavlovien
Srovnej 1. a 2. světovou válku - zbraně
Antika I Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Příklady na využití. Název školy: Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj žákovských kompetencí pro.
Funkcionalistický Zlín – významné stavby
Rozdělení pravěku na jednotlivé etapy
Eneolit - úvod Název školy
Užití vektorového součinu
Pravěk II - Věstonická venuše
Náboženství - opakování
Leonardo da Vinci Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Počátky člověka v regionu jihovýchodní Moravy
Nástroje mladého paleolitu
Symbolismus Název školy
Starší fáze doby bronzové
Socioekonomická geografie - opakování
Světové obyvatelstvo 1 Název školy
Funkcionalistický Zlín
Typologie neolitické keramiky
Giuseppe Arcimboldo Název školy
Poznávání krajů českých
Poznávání krajů moravských
Další typy eneolitických artefaktů
Matyáš Bernard Braun Název školy
Portrét - anfas Název školy
Gaudí Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Pravěk I Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Land-art Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Op-art Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Vývoj administrativního členění čr
Název školy: Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Test číselné soustavy Název školy
Název školy: Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony:
Batika Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Neolit - úvod Název školy
Nekonečná geometrická řada Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Futurismus Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Masky Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Impresionismus Název školy
Bronzové artefakty KLPP
Kultura lidu popelnicových polí
Pravěké hradisko a dnešní krajina
Další nálezy na keltském sídlišti
Ukázky keltského kovářství
Konec pravěku, Slované Název školy
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Anotace Žáci si během prezentace opakují a upevňují znalosti tématického celku PRAVĚK. Autor Mgr. Lenka Cílková Datum vytvoření září 2011 Ročník IV. Vzdělávací.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Kateřina Poživilová Datum/období: říjen 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Keramika kultury lidu popelnicových polí Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_07 TÉMA:
Zbraně kultury lidu popelnicových polí
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
STARŠÍ DOBA KAMENNÁ – př.n.l..
Keramika období laténského
Neolit Neolit nebo také mladší doba kamenná je pravěké období, ve kterém se namísto dosavadního lovu a sběru stává hlavním zdrojem obživy zemědělství.
Pravěk v českých zemích Mgr. Iveta Vališková
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Anotace: Seznámení se s životem v pravěku.
Člověk a krajina – vliv člověka
České země v době kamenné
Transkript prezentace:

Jednoduchá krása neolitických nástrojů Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM Jednoduchá krása neolitických nástrojů Označení DUM VY_32_INOVACE_10_1_05 Autor Mgr. Miroslav Černý Datum 15. 7. 2013 Vzdělávací oblast Člověk a společnost Vzdělávací obor Dějepis Tematický okruh Pravěk Ročník 1. ročník a kvinty gymnázia, seminář dějepisu www.zlinskedumy.cz

Atlas archeologických artefaktů V. mladší doba kamenná jihovýchodní Morava

Následující prezentace si všímá prostých, ale vysoce účelných tvarů nástrojů prvních zemědělců. Mohli bychom říci, že člověk je v každé době tvůrcem moderního tvarování předmětů – designu. Na úvod si ale připomeneme již známá data: Po poslední době ledové dochází ke změně klimatu. Velká stádní zvěř zmizela, člověk hledá nové způsoby obživy. Klima, teplejší než dnes, přineslo znalost pěstování plodin a domácký chov dobytka. Bylo třeba vypálit porosty a založit pole. Člověk se usazuje a zakládá trvalá obydlí. Nejznámějším typem je tzv. dlouhý dům, až 30 m dlouhá kůlová stavba, jejíž stěny tvořily hliněné výplně. Hovoříme o době kolem poloviny 6. tis. př. n. l., kdy se na našem území objevuje lid kultury lineární keramiky, dříve označované volutové. Tento komplex dostal pojmenování podle výzdoby svých nádob, kterou zdobili liniemi a spirálami (volutami). Hrnčířský kruh dosud neznali, první nádoby vypalovali v otevřených ohništích. Technologickým novem se stalo broušení a vrtání kamene. Ve starší fázi byly rozšířené tzv. kopytovité klíny, teprve později se objevuje celá škála typů klínů a klínků, seker, dlát, mlatů a sekeromlatů. V mladší fázi neolitu se přichází kultura. moravské malované keramiky, jejíž nádoby prosluly bohatou plastickou a malovanou výzdobou.

V souboru neolitických předmětů mají i v tomto období významnou roli štípané nástroje. Výběr suroviny a technologie výroby má cenu přežití. Mezi materiály se vzácně objevují drahé kameny, jako na tomto škrabadle s lasturovitým štěpem z Provodova u Zlína.

aaaaaaa

Mezi první tvary broušených nástrojů patří tzv. kopytovité klíny.

Ostří kopytovitého klínu

aaaaaaa

Zlomky nástrojů prvních neolitců, týl.

Novým tvarem, objevujícím se v inventáři nejstar- ších zemědělců jsou sekery s otvorem – sekeromlaty. Kromě techniky broušení, museli jejich výrobci zvládnout i techniku vrtání kamene. Vynález sekeromlatu se dobře uplatnil a v násle- dujících obdobích doby kamenné vznikla celá škála typologických tvarů.

Sekeromlat mladší doby kamenné z Provodova u Zlína.

Výrobci mlatů museli kruhový otvor na konci mírně rozšířit, jinak by násada úderem nástroj roztrhla.

Unikátní nález sekery pochází ze Spytihněvi; plochá kamenná sekerka, vsazená do dřevěného topůrka přečkala v řečišti Moravy tisíce let, a vydala tak jedinečné svědectví o svém užití.

Zpracování kamene v období neolitu (technologie): … Typy broušených nástrojů: ………………………… …………………………………………………………. Tvarování předmětů, forma užitého sochařského umění, neboli ……………… .

Zpracování kamene v období neolitu (technologie): štípání broušení vrtání Typy broušených nástrojů: kopytovité klíny, klíny, ploché sekery, sekeromlaty. Tvarování předmětů, forma užitého sochařského umění, neboli design.

Fotografie a ilustrace Miroslav Černý a Jana Langová Autorská práva vyhrazena