Ústav teoretické fyziky a astrofyziky Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity Hlavní směry fyzikálního bádání na ústavu Trendy ve fyzice a fyzikálním.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Advertisements

Úvod do Teorie her. Vztah mezi reálným světem a teorií her není úplně ideální. Není úplně jasné, jak přesně postavit herněteoretický model a jak potom.
Elektrický proud.
Koncepce rozvoje a řízení vědy a výzkumu
Proč hvězdy svítí ? Michaela Kožinová 2006/2007 IX.B.
Alena Cahová Důsledky základních postulátů STR. Teorie relativity je sada dvou fyzikálních teorií vytvořených Albertem Einsteinem:  speciální teorie.
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Výzkumný úkol.  Litomyšl je nádherné město ve kterém se narodil Bedřich Smetana, nějaký čas zde i pobývala Božena Němcová a Alois Jirásek  V Litomyšli.
Přírodopis 9 3. hodina Vznik Země
Horké hvězdy, aneb co pálí astronomy v Ondřejově.
Vztah mezi energií a hmotností. Klasická dynamika říká:  mezi energií tělesa E a jeho setrvačnou hmotností m 0 není žádný obecně platný vztah  těleso.
Speciální teorie relativity - Opakování
VESMÍR A SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Plný warp, pane Tuvoku!.
Galaxie Slovo galaxie je odvozeno z řeckého názvu naší vlastní Galaxie lidově zvané Mléčná dráha - galaktikos (mléčný)
Digitální projektory. LCD (Liquid Crystal Display) DLP (Digital Light Processing)
.. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_661.
Teorie relativity VŠCHT Praha, FCHT, Ústav skla a keramiky Motivace: Elektrony jsou již u relativně malých energií relativistické (10 keV). U primárních.
OBOR ENERGETICKÉ INŽENÝRSTVÍ
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Nejjednodušší hodiny prof. Jan Novotný, CSc. Masarykova univerzita 2013 Kód projektu: CZ.1.07/2.2.00/ Období řešení: 1/ /2014 Moduly jako.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
FYZIKA 1 Obsah a metody fyziky 1.1 O čem fyzika pojednává
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: I/2: čtenářská a informační gramotnost.
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_680.
OPTIKA 04. Šíření světla OPTICKÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
9. VZTAH MEZI ENERGIÍ A HMOTNOSTÍ
Z čeho a jak je poskládán svět a jak to zkoumáme
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Nonverbální úlohy Jiří Tesař. Výuka fyziky na ZŠ - zamyšlení  Fenclová, J.: Didaktické myšlení a jednání učitele fyziky: „Jeden učitel položí v jedné.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Mechanika a kontinuum NAFY001
Teorie chování spotřebitele
Černé díry Historie a teorie Ondřej Szönyi. Černé díry Historie a teorie Ondřej Szönyi.
Vybrané kapitoly z fyziky Radiologická fyzika Milan Předota Ústav fyziky a biofyziky Přírodovědecká fakulta JU Branišovská 31 (ÚMBR),
Tajemství mikrosvěta České vysoké učení technické v Praze
Obhajoba diplomové práce Sluneční záření a atmosféra
9.1 Magnetické pole ve vakuu 9.2 Zdroje magnetického pole
Přehled projektu Laser Doppler System AVČR – Fyziologický ústav Jaroslav Šabacký.
MUDr. Michal Jurajda ÚPF Lékařská fakulta Masarykovy Univerzity v Brně
Jaderné reakce (Učebnice strana 133 – 135) Jádra některých nuklidů jsou nestabilní a bez vnějšího zásahu se samovolně přeměňují za současného vysílání.
Petra Kocábová, Petr Máj
Variační teorie ve fyzice a jejich současný aparát
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
M teorie aneb Teorie strun počtvrté Jan Duršpek. Motivace Kvantování gravitace HPN Planckova délka Kvantová geometrie.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_15 Název materiáluObsah, rozdělení.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
1 Diplomová práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra fyziky,
Identifikace modelu Tvorba matematického modelu Kateřina Růžičková.
Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Projekt 3D planetárium, Techmania Plzeň.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 20. Astrofyzika Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol.
POZNÁVÁNÍ MIKROSVĚTA. Okolní svět vnímáme smysly vysvětlujeme rozumem necháváme působit na sebe ovlivňujeme svou činností 1/8.
Fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_29_ Vývoj hvězd Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY DIFERENCIÁLNÍ POČET VE FYZICE.
MATFYZIN Samuel Brablenec.
Fyzika – vybrané kapitoly
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základy astronomie, Slunce
Teorie chování spotřebitele
STR Mgr. Kamil Kučera.
HVĚZDY- SOUHVĚZDÍ - GALAXIE
Problémy klasické fyziky vedoucí ke vzniku speciální teorie relativity
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jordánová Marcela 14. Mechanické vlnění
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Velký třesk Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název materiálu:
Michelsonův interferometr
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Hmota Částice Interakce
Transkript prezentace:

Ústav teoretické fyziky a astrofyziky Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity Hlavní směry fyzikálního bádání na ústavu Trendy ve fyzice a fyzikálním vzdělávání v pohledu brněnských fyzikálních pracovišť –

Ústav teoretické fyziky a astrofyziky Oddělení astrofyziky Oddělení fyzikálního vzdělávání Oddělení teoretické fyziky prof. Michal Lenc prof. Rikard von Unge doc. Zdeněk Mikulášek prof. Jana Musilová

Matematický aparát variačních teorií Variační teorie, která pracuje s diferenciálními formami, dokáže řešit i otázky týkající se pohybu vázaných systémů. V případě holonomních vazeb dospívá k týmž výsledkům, které lze získat i „klasicky“, pro vazby neholonomní ji klasické výpočty nahradit nemohou. Smysl rozvíjení matematického aparátu variačních teorií spočívá v současnosti především v tom, že i nejmodernější fyzikální teorie, jakými jsou například teorie strun a bran, vycházejí z variačního principu.

Matematický aparát variačních teorií Variační posloupnost

Ε: λ → Ε λ Η: E → H E triviální lagrangiány n-formy(n+1)-formy(n+2)-formy dynamické formy E-L formyH-S formy Matematický aparát variačních teorií „Fyzikální“ část variační posloupnosti

Transformační optika V současné době se stále více hovoří o metamateriálech - materiálech, jejichž fyzikální vlastnosti jsou dány jejich strukturou a nikoli chemickým složením. Díky těmto materiálům je možné učinit předmět neviditelným (byť zatím poněkud nedokonale a jen pro jedinou frekvenci světla) nebo dosahovat jiných zajímavých efektů. Jedním z nich je soustředění světelných paprsků různých směrů do jednoho bodu, čímž se dosáhne efektu tzv. superantény. Na obrázcích vidíme, jak je svazek paprsků soustředěn do jednoho bodu a také ilustraci geometrické transformace, která k vytvoření superantény vedla Tomáše Tyce a jeho kolegu Ulfa Leonhardta na univerzitě v St Andrews ve Skotsku. Obrázek ulf- 7sphere.jpg pak ilustruje jednu z geometrických představ vedoucích k návrhu neviditelnosti

Transformační optika Superanténa

Transformační optika Neviditelnost

Teorie strun Geometrie nelineárních sigma modelů s N = (2, 2) supersymetrií

Teorie strun Tachyonová kondenzace Nejedná o žádný fyzikální jev s částicemi rychlejšími než rychlost světla. Uvažujeme-li nějaký fyzikální systém, který se nachází v nestabilním stavu a zajímáme se o jeho další časový vývoj, objevíme při studiu malých fluktuací také takové, které mají zápornou druhou mocninu hmotnosti.

Teorie strun Batalinův-Vilkovského formalismus a geometrie {,} analogie Poissonovy závorky, Δ analogie laplaciánu W účinek

Komplexní výzkum chemicky pekuliárních hvězd On line katalog mCP hvězd v současnosti obsahuje 200 tisíc jednotlivých pozorování 151 mCP hvězd.. Je veřejně přístupný na internetové adrese None filter selected means all filters selected. Copyright © 2007, DTPA FSc MU | HTML + CSS | CreditsHTMLCSSCredits

Komplexní výzkum chemicky pekuliárních hvězd Rekordně silné brzdění V901 Orionis Za 31 let, kdy byla hvězda sledována se její perioda zhruba 37 hodin prodloužila o 17 s!

Komplexní výzkum chemicky pekuliárních hvězd Fotometrické skvrny V901 Orionis

Komplexní výzkum chemicky pekuliárních hvězd Porovnání pozorované a předpovězené světelné křivky HD 37776

Modelování hvězdného větru horkých hvězd Byl vyvinut program, který umožňuje vypočítat hydrodynamické modely hvězdného horkých hvězd. Výsledkem modelu je nejen množství hmoty, které hvězda ztrácí za jednotku času prostřednictvím hvězdného větru, ale také rychlostní a hustotní struktura větru a průběh ionizace ve větru. Získané modely byly úspěšně aplikovány nejen na horké hvězdy v naší Galaxii, ale také v Malém Magellanově mračnu či na první hvězdy ve vesmíru.

Modelování hvězdného větru horkých hvězd