Trávicí systém Obrázky z: LIDSKÉ TĚLO Sinělnikov – ANATOMICKÝ ATLAS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GASTROINTESTINÁLNÍ TRAKT
Advertisements

Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Trávicí soustava.
Soustava trávicí - část 2.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Fyziologie trávení a vstřebávání
Autor: Lenka Kraváčková
16.TRÁVÍCÍ SOUSTAVA.
Trávicí soustava.
Trávicí soustava.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava- funkce+popis
Trávicí soustava-žaludek, střeva
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. DUTINA ÚSTNÍ 2. HLTAN 3. JÍCEN 4. ŽALUDEK
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: třetí Téma: Trávicí soustava
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Trávicí soustava.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 2 Hltan - jícen - žaludek - tenké střevo -
Trávicí soustava Práce s učebnicí str
Vnitřní ústrojí Uvnitř těla jsou vnitřní ústrojí, která zajišťují všechny životní projevy člověka. Část vnitřních ústrojí je uložena v horní dutině tělní.
Trávící soustava – 2.část
Trávicí soustava obratlovců
Opakování - trávicí soustava
Přírodopis-8. ročník Trávicí soustava 2
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
MOTILITA, SEKRECE A TRÁVENÍ
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
SAVCI Soustava trávicí Má několik hlavních částí: dutina ústní hltan
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: třetí
Trávicí soustava.
Proč přijímáme potravu?
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Fyziologie trávení a vstřebávání 1. část Obr. č.1 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem.
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Trávicí soustava.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Soustava trávicí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_33_Trávicí soustava Autor Mgr.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Trávicí soustava.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Trávicí soustava tercie.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Trávicí soustava.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_16_Trávicí soustava 1. část
Soustava trávicí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
zpracovaný v rámci projektu
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Trávící soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava trávicí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Trávící soustava Obsah Základní funkce trávící soustavy
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

Trávicí systém Obrázky z: LIDSKÉ TĚLO Sinělnikov – ANATOMICKÝ ATLAS

dutina ústní hltan jícen (10 s) žaludek (1 - 3 hod) játra slinivka břišní žlučník žlučník tenké střevo(7-9h): dvanáctník lačník kyčelník tlusté střevo (25-30h) konečník (30-120h)

zuby horní čelisti filtrum horní ret tvrdé patro měkké patro zadní patrový oblouk čípek patrová mandle přední patrový oblouk tvář jazyk hltanová úžina zuby dolní čelisti dolní ret

vstup do jícnu hlasové vazy hrtan příklopka hrtanová kořen jazyka patrová mandle mandle jazyka listovité papily houbovité papily hrazené papily tělo jazyka nitkovité papily hrot jazyka

vývod slinné žlázy příušní slinná žláza příušní slinná žláza podjazyková slinná žláza podčelistní

sklovina korunka zubovina krček dřeňová dutina kořen zubní cement kořenový kanál hrot kořenu

stoličky třenové zuby špičák řezáky

-. přijetí potravy, tvorba sousta, příprava potravy - přijetí potravy, tvorba sousta, příprava potravy pro další zpracování, zprostředkování počitku chuti, polykací reflex, imunitní obrana, artikulace - sekrece: sliny - 1-2 litry/den, neutrální pH voda, ionty, mucin, -amyláza, lyzozym, IgA - trávení: štěpení sacharidů - vstřebávání: alkohol, některé léky

POLYKÁNÍ Zahájení volním úsilím - sousto je tlačeno dozadu a nahoru proti patru Další fáze řízeny reflexně - čelisti se sevřou, zvedne se měkké patro a uzavře prostor nosohltanu, sousto ohýbá hrtanovou příklopku - uzavírají se dýchací cesty a zastaví se dýchání. Ochabnou svaly uzavírající dolní část hltanu a jazyk zatlačí sousto do jícnu. Peristaltická vlna svaloviny jícnu posouvá sousto k česlu žaludku.

kontrakce relaxace

hrtanová část hltanu krční část jícnu hrudní část jícnu bránice břišní část jícnu vyústění jícnu do žaludku na kardii

ZVRACENÍ Centrum zvracení v prodloužené míše Bránice je fixována v nádechové poloze a kontrahují se břišní svaly. Zúží se dvanácterník a relaxuje se česlo, silný tlak vypudí obsah žaludku do jícnu. Otevře se horní svěrač jícnu, zvedne se měkké patro a trávenina se může vypudit ven. Centrum zvracení v prodloužené míše Podněty: silné rozpětí a podráždění žaludku odporné pachy, vizuální podněty a představy dotyk na sliznici hltanu dráždění statokinetického čidla v uchu při silné bolesti účinkem jedů, léků ozáření při zvýšeném nitrolebním tlaku

ŽALUDEK česlo (kardie) jícen klenba žaludku sliznice s řasami malé zakřivení žaludku velké zakřivení žaludku dvanáctník tělo žaludku vrátník (pylorus)

Sekreční činnost Slinné žlázy Žaludek: hlavní bb – pepsinogen krycí bb – HCl mucinózní bb – hlen fáze cefalická gastrická intestinální

mechanické zpracování – trávenina (chymus) - žaludeční peristola - peristaltika - retropulze - hladové kontrakce (12-14h – hladové bolesti, max. 3.-4.den bez potravy) vyprázdnění žaludku: enterogastrický reflex sekrece: žaludeční šťáva – 2-3 litry/den, hlen (mucin), vnitřní faktor, pepsinogen, HCl trávení: bílkoviny (denaturace HCl, štěpení pepsinem), lipidy (žaludeční lipáza) vstřebávání: omezeně alkohol

řasy klky mikroklky Okruží (mesenterium) příčné řasy sliznice svalová vrstva řasy klky mikroklky

okruží (mesenterium) omentum

TENKÉ STŘEVO - řasy, klky, mikroklky (kartáčový lem) - dvanáctník – papilla Vateri - motilita střevní (kývavé, segmentační, peristatltika) * gastroileální reflex - sekrece: střevní šťáva – 1.8 litru/den, voda, mírně alkalické pH, hlen, enzymy: disacharidázy, peptidázy, lipázy, nukleázy - trávení: sacharidy, lipidy (emulgace žlučí), bílkoviny - vstřebávání: voda, ionty, vitamíny cukry - monosacharidy, tuky - mastné kyseliny, cholesterol, fosfolipidy (pozn. chylomikra) bílkoviny – aminokyseliny, dipeptidy

TLUSTÉ STŘEVO příčný tračník vzestupný tračník sestupný tračník slepé střevo kyčelník červovitý přívěsek esovitá klička konečník

TLUSTÉ STŘEVO Výpuky (haustra) tlustého střeva poloměsíčité kontrakční řasy mezi haustry chlopeň kyčelník červovitý přívěsek

TLUSTÉ STŘEVO - ileocékální svěrač, motilita střevní - hlen - bakterie – vitamín K - skladování zbytků chymu, tvorba a vylučování formované stolice (defekace) - vstřebávání: ionty, voda, žlučové kyseliny, vit. K

KONEČNÍK - RECTUM Příčná řasa Rektální ampula Řitní svěrač Hemorhoidální zóna řiť

játra žlučník slinivka břišní pancreas dvanáctník

centrální (odvodná) žíla JATERNÍ LALŮČEK žlučovod jaterní tepna větev vrátnicové (portální) žíly jaterní buňky sinusoidy centrální (odvodná) žíla žlučové kanálky

FUNKCE JATER metabolické funkce jater metabolizmus cukrů - glukostat metabolizmus tuků tvorba energie membránových fosfolipidů přeměna na glukózu metabolizmus bílkovin tvorba bílkovin (hormony, komplement, bílkoviny srážení krve) přeměna na glukózu nebo na tuk metabolizmus steroidů tvorba cholesterolu odbourávání steroidních hormonů

FUNKCE JATER biotransformační funkce jater přeměna látek tělu vlastních nepotřebných (steroidní hormony) jedovatých (amoniak, bilirubin) přeměna látek cizích tělu (léky, jedy) tvorba žluči vylučování látek žlučí (těžké kovy, bilirubin, léky) zásobárna krve krvetvorný orgán (u dítěte před narozením) termoregulace zásobárna - glykogen - vitamíny (A, D, B12) - Fe vázané na bílkovinu ferritinu sekreční a exkreční funkce jater další funkce jater

PANKREATICKÁ ŠŤÁVA vnitřně sekretorická funkce - tvorba hormonů (inzulín, glukagon) vnější sekretorická funkce - tvorba trávicích enzymů a sekrece do duodena Regulace: cholecystokinin (CCK), sekretin n. vagus (Ach, VIP) Fáze cefalická, gastrická, intestinální

PANKREATICKÁ ŠŤÁVA 1,5 l /den voda, ionty alkalické pH enzymy - proteáza - štěpí bílkoviny -amyláza - štěpí škroby lipáza - štěpí tuky nukleáza - štěpí nukleové kyseliny elastáza, kolagenáza, fosfolipáza

ŽLUČ Produkce asi 0.7 l/den Nezahuštěná z jaterního parenchymu Zahuštěná ze žlučníku rezervoár žluči složení: bilirubin, lecithin, cholesterol, voda, ionty (Na+, K+, Cl-, HCO3-, Ca2+), těžké kovy a žlučové kyseliny  usnadnění vstřebávání tuků emulgací kontrakce po podnětu (hormonálně, neurálně) vstřebání 90% žlučových kyselin zpět ze střev

Krček žlučníku Tělo žlučníku Mimojaterní žlučovod Vývod žlučníku Žlučový vývod svěrač Vývod slinivky břišní