1 #. 2 KLINICKÁ BIOCHEMIE © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Péče o pacienty s chronickým onemocněním. Dispenzarizace.
Advertisements

Seminář o všech aspektech choroby Charcot-Marie-Tooth Senát ČR 7. 11
Jolana Těšinová Litomyšl 17. července 2012
Produkty peroxidace lipidů v erytrocytech jako biochemické markery pro včasnou diagnózu Alzheimerovy choroby J. Illner1, Z. Chmátalová1, M. Vyhnálek2,
Výuka lékařské chemie pro Zubní lékařství na 1. LF UK v Praze
MUDr. Radomír Maráček Praha
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
DOSTUPNOST LÉKŮ V ČR © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
MUDr. Jana Vojtíšková Ústav všeobecného lékařství 1. LF v Praze.
Ivan Novák, Katedra pediatrie IPVZ
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního onkologického centra FN Brno Projekt „Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního.
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Klinická propedeutika
Text: Reprodukce nálevníků Metody získávání vědeckých poznatků
Možnosti financování rozvoje zdravotnického IT a návratnost investic MUDr. Pavel Kubů.
Prezentace Centra MU pro klinicky orientovaný výzkum kvality života (CEQOL) Marek Blatný PSU AV ČR & PSU FF MU Tomáš Kepák KDO FN Brno & LF MU Brno, 21.
Diagnostika inteligence u jedinců s mentálním postižením
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Zapojení pacientů a veřejnosti MUDr. Tomáš Kuhn Centrum pro klinické doporučené postupy Ústav sociálního lékařství a zdravotní politiky LF UP v Olomouci.
Specializační vzdělávání v klinické biochemii
Konference prezidia ČAS Karlovy Vary
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Slavkov Komenského, ZŠ Drnovice, ZŠ Pustiměř, ZŠ Šaratice,
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Kvalita života po protinádorové terapii Kateřina Kubáčková Odd. onkologie a radioterapie.
DNA bankování pro lékařský výzkum „informovaný souhlas“ OLG FN Brno.
Klinická propedeutika
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Patologická anatomie jatečných zvířat
PREVENCE genetických patologických stavů (GPS). Prognózování GPS a genetické poradenství Principem genetického prognózování je předpovědění vzniku určitého.
Inspirováno přednáškou Doc. MUDr. Ondrejčáka, CSc.
ZKUŠENOSTI S VÝUKOU CHEMIE V PROGRAMU ZUBNÍ LÉKAŘSTVÍ doc. MUDr. A
Pracovní setkání Vzdělávání zdravotnických pracovníků prostřednictvím finančních prostředků z ESF.
Pediatrie - dětské lékařství
Možnosti domácí léčby některých forem strabismu
PEDIATRIE Mgr. Petra Sedlářová.
KLINICKÁ BIOCHEMIE. KLINICKÁ BIOCHEMIE Klinická biochemie: základní medicínský obor atestace: interna 1 / pediatrie 1 klinická biochemie 2 nebo.
Případová studie Seminář 2014.
Klinická biochemie – analytická část
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Úvod do biomedicínské informatiky Lenka Lhotska Gerstnerova laboratoř, katedra kybernetiky ČVUT FEL Praha
Možnosti domácí léčby některých forem strabismu
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
Etika a realita Jana Vojtíšková Ústav všeobecného lékařství 1. LF UK Praha Praktická lékařka Praha.
EVito systém aktivního zdraví Součást prevence a léčby civilizačních nemocí Ing. Filip Linhart, MBA, 13. listopadu 2014.
Odlišnosti lůžkové a primární péče o děti a dorost MUDr. Alena Šebková Předsedkyně OSPDL ČR.
Definice, základní pojmy
0 A healthier tomorrow. MUDr. Pavel Kubů CEE Healthcare Business Development Manager Přínosy eHealth nástroji koordinované zdravotní péče pro klienty Maccabi.
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Podmínky získávání a uznávání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání Základní legislativa: Zákon č. 96/2004 Sb. Vyhláška č. 394/2004 Sb. o podmínkách.
Malý průvodce indikačními kritérii pro zobrazovací metody
1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze špičková, otevřená, přátelská.
Současný stav klinické genetiky a její perspektivy v klinické medicíně.
Postup při vyšetření pacienta v genetické poradně
Jana Haberlová Neuromuskulární centrum 2. LF UK a FN Motol, Praha
Charakteristika a specifika oboru:
Zdravotní péče, odborné činnosti, zdravotní služby
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
Povinnosti a práva zdravotnických pracovníků
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
#.
Adresy.
E-labmed: Praktický přístup k hodnocení vnitřního prostředí
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Jana Chrásková, Ivana Lamková
Ústav lékařské informatiky, 2. LF UK
Školení ve standardu dokumentace
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Co je to zdravá výživa ?
Transkript prezentace:

1 #

2 KLINICKÁ BIOCHEMIE © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2010

3 Klinická biochemie: základní medicínský obor atestace: interna 1 / pediatrie 1 klinická biochemie 2 nebo klinická biochemie 1 klinická biochemie 2

4 IFCC = International federation of Clinical chemistry and Laboratory medicine „Klinická biochemie je aplikací chemických, molekulárních a buněčných principů a technologií s účelem porozumět lidskému zdraví a nemoci a umožnit jejich hodnocení.“

5 IFCC o klin. biochemii: „Jádrem oboru je poskytování výsledků měření a pozorování se vztahem k příčině nemoci a udržení zdraví. Na rozhraní laboratoře a kliniky následuje přeměna těchto dat na specifické a obecné informace se vztahem k pacientovi a nemoci. Úkolem oboru je prohlubování znalostí o zdraví a nemoci prostřednictvím základního a aplikovaného výzkumu.“

6 Klinická biochemie / („klinická chemie“) ● vědecká diciplína v rámci lékařských oborů ● analyzuje a interpretuje výsledky (ve vztahu ke zdraví a nemoci) ● studuje biochemické a fyziologické procesy života ● poskytuje informace pro diagnózu, léčbu and prevenci nemoci

7 Dispenzarizace v rámci klinické biochemie: poruchy metabolismu lipidů a lipoproteinů poruchy výživy metabolické příčiny urolithiázy metabolické choroby kostí dědičné a vrozené poruchy metabolismu další nemoci, při jejichž rozvoji a vývoji mají rozhodující úlohu metabolické změny

8 1/ v určitých případech vybírá nejvhodnější laboratorní vyšetření 2/ zajišťuje, aby analýzy byly prováděny nejlepším způsobem a výsledky správně vydány 3/ poskytuje informace a (!!!) interpretuje významnost a důsledky získaných laboratorních dat Klinický biochemik :

9  je konzultantem pro své klinické kolegy  klinický biochemik a specializovaní lékaři - konzultanti pracují na stejné profesionální úrovni  v Evropské unii: vysokoškolské vzdělání: chemie / biochemie / lékařství / farmacie v Česku: MUDr. - vedoucí oddělení/laboratoře nebo: MUDr. „odborný zástupce“ vedoucího (atestace v klinické biochemii, specializovaná způsobilost) Klinický biochemik :

10  povinnost výzkumu a vývoje (ve spolupráci s kliniky)  interpretace získaných dat (= podstatná část povinností) Klinický biochemik :

11