Spotřebitel v právu ES/EU Jana Dudová. Vymezení – vzájemné vazby Veřejnoprávní -obecně, -kvalitativní parametry (prohlášení o shodě) -potravinové právo,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Advertisements

Ochrana spotřebitele v České republice seminář Senát ČR
Revize Nového přístupu
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Přehledný sumář spotřebitelských práv občanů EU Milan Tomeš FPR ZČU Plzeň 10/12/2013 Tato prezentace vyjadřuje pouze názory autora a Komise neodpovídá.
Čl. 290 SFEU: akty v přenesené pravomoci
Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání
Vzájemné uznávání výrobků v neharmonizované sféře
Volný pohyb zboží.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Systém soukromého práva
Bojím se organizovaného zločinu… Seminář v Evropském domě Doc., PhDr., Judr. Ivo Šlosarčík LL.M., PhD. Policejní a soudní spolupráce v post-lisabonské.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Soutěžní právo.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Struktura a principy Evropského práva
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Právo životního prostředí pojem, systém, principy v mezinárodním a evropském kontextu Jana Dudová.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
Systém soukromého práva
Lamfalussyho proces.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Evropské environmentální právo
Evropská unie jako aktér sociální politiky Přednáška předmětu Úvod do sociální politiky.
Spotřebitel v komunitárním právu Jana Dudová. jednotlivec, který uspokojuje své vlastní nebo rodinné potřeby Čl. 153 SES – „homo oeconomicus passivus“
Evropské environmentální právo Osnova Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP + legislativní.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 11. května 2015.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Monika Matysová.  Spotřebitel?  zvýšená ochrana je dána slabším postavením spotřebitele  informační asymetrie.
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
O CHRANA SPOTŘEBITELE V EU – ČÁST 1 Prezentace 2015.
H ARMONIZACE PRÁVEM EU 1. B) PROVÁDĚNÍ ČLENSKÝMI STÁTY Při provádění různých opatření - zejména programů - spolupůsobí členské státy  Oznamují Komisi.
JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 11 TRŽNÍ ŘÁDY.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Politika podpory vědy a výzkumu Politika ochrany spotřebitele Mgr. Oldřich Hájek.
Východisko protialkoholové strategie EU Boj proti alkoholu jako takovému nebo boj proti alkoholu jako návykové látce?
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Pravomoci EU. Zásada svěřených pravomocí. Typy pravomocí EU Článek 5 Smlouvy o EU 2. Podle zásady svěření pravomocí jedná Unie pouze v mezích pravomocí.
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Sociální zabezpečení v EU
Elektronický obchod z pohledu České republiky
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Přeshraniční poskytování zdravotní péče
Ochrana spotřebitele v EU I.
Digitální učební materiál
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Jednotný vnitřní trh Masarykova univerzita 2017
Transkript prezentace:

Spotřebitel v právu ES/EU Jana Dudová

Vymezení – vzájemné vazby Veřejnoprávní -obecně, -kvalitativní parametry (prohlášení o shodě) -potravinové právo, -ochrana veřejného zdraví Soukromoprávní -odpovědnost za škodu -smluvní vztahy …

jednotlivec, který uspokojuje své vlastní nebo rodinné potřeby – srov. §2/1 ZOS: FO, která nejedná v rámci své podnikatelské činnosti nebo samostatného výkonu svého povolání Čl. 169 SFEU (bývalý čl 153 SES) – „homo oeconomicus passivus“ regulace bezpečnosti spotřebitele versus ochrana ekonomického prostředí Právo ES/EU – řada pravomocí, které obsahují ochranu spotřebitele – např. v rámci zemědělské politiky, ŽP a zdraví

Čl. 169 SFEU (bývalý čl. 153 SES) 1.K podpoře zájmů spotřebitelů a k zajištění vysoké úrovně ochrany spotřebitele přispívá Unie k ochraně zdraví, bezpečnosti a hospodářských zájmů spotřebitelů, jakož i k podpoře jejich práva na informace, vzdělávání a práva sdružovat se k ochraně svých zájmů. 2.Unie přispívá k dosažení cílů uvedených v odstavci 1 prostřednictvím: a) opatření přijatých podle článku 114 (bývalý čl. 95 SES)v souvislosti s vytvářením vnitřního trhu; b) opatření, která podporují, doplňují a sledují politiku členských států.

EP a Rada řádným legislativním postupem po konzultaci s Hospodářským a sociálním výborem přijímají opatření (viz odst. 2 písm. b). Tato opatření nebrání členskému státu zachovávat nebo zavádět přísnější ochranná opatření. Opatření musí být slučitelná se Smlouvami. Jsou oznamována Komisi.

Čl. 114 SFEU (bývalý čl. 95 odst. 3 SES): EP a Rada po konzultaci s Hospodářským a sociálním výborem přijímají opatření ke sbližování vnitřního trhu Čl. 36 SFEU: potraviny a léky – členské státy mohou vydávat vnitrostátní předpisy jenom potud, pokud EU nevydala předpisy vlastní Čl. 191 SFEU (bývalý čl. 174 SES): ochrana ŽP, členské státy mohou přijmout z mimoekonomických důvodů OŽP dočasná opatření v rámci kontroly.

Čl. 168 SFEU (bývalý čl. 152 SES) 1. Při vymezení a provádění všech politik a činností Unie je zajištěn vysoký stupeň ochrany lidského zdraví. Činnost Unie doplňuje politiku členských států a je zaměřena na zlepšování veřejného zdraví, předcházení lidským nemocem a odstraňování příčin ohrožení tělesného a duševního zdraví. Tato činnost zahrnuje boj proti nejzávažnějším chorobám podporou výzkumu jejich příčin, přenosu a jejich předcházení, jakož i zdravotnické informace a zdravotní výchovu a sledování vážných přeshraničních zdravotních hrozeb, včasné varování před nimi a boj proti nim. Unie doplňuje činnost členských států ke snižování škodlivých účinků drog na zdraví, včetně informačních a prevenčních opatření.

EP a Rada mohou řádným legislativním postupem a po konzultaci s Hospodářským a sociálním výborem a Výborem regionů rovněž přijmout pobídková opatření určená k ochraně a zlepšování lidského zdraví, a zejména k boji proti nejzávažnějším přeshraničním nemocem, opatření týkající se sledování vážných přeshraničních zdravotních hrozeb, včasného varování před nimi a boje proti nim, jakož i opatření, která mají za svůj přímý cíl ochranu veřejného zdraví, pokud jde o tabák a zneužívání alkoholu, s vyloučením harmonizace právních předpisů členských států. Při činnosti Unie je uznávána odpovědnost členských států za stanovení jejich zdravotní politiky a za organizaci zdravotnictví a poskytování zdravotní péče.

Vývoj Paříž 1972 – poprvé vyslovena podpora spotřebitele 1973 – Komise zřizuje oddělení pro ochranu ŽP a ochranu spotřebitele(1989 – rozdělení na 2 samost.odd.) Komise svolává poprvé poradní spotřebitelskou radu a vydává návrh 1. programu spotřebitele 1975 – schválení 1. programu spotřebitele 1981 – Komise stanoví Katalog práv spotřebitele základní práva: právo na ochranu zdraví a bezpečnosti právo na ochranu hospodářských zájmů právo na náhradu utrpěné škody právo na informace a vzdělání právo na řádný proces reakce na slabší vyjednávací pozici spotřebitele vůči „nabíziteli“, obsáhlý program sociální ochrany

1982 – 2. program ochrany spotřebitele (5 let) – tříletý akční plán na ochranu spotřebitele (opatření v rámci 4 oblastí ochrany spotřebitele): zastoupení spotřebitele informace spotřebitele bezpečnost spotřebitele smluvní ochrana spotřebitele 1992 – Smlouva o EU – nový čl. 129a: závazek ES zabývat se celým spektrem ochrany spotřebitele

1993 – 1995 – druhý akční plán na ochranu spotřebitele konsolidace předpisů evropského práva 1996 – 1998 – „Priority politiky v oblasti ochrany spotřebitele“: zlepšování výchovy a informovanosti zohlednění zájmů spotřebitelů na vnitřním trhu ochrana spotřebitele u finančních služeb a při veřejném zásobování opatření na posílení důvěry spotřebitele v potraviny podpora spotřeby slučitelné s ochranou ŽP konsolidace a rozšíření zastupování zájmů spotřebitele (zájmy ochrany spotřebitele jsou velmi mnohotvárné)

1997 – EP koncipuje novou politiku na ochranu zdraví spotřebitele a bezpečnost potravin (aféra BSE) vydání „Zelené knihy“obecné zásady potravinového práva EP – Prohlášení o bezpečnosti potravin 1999 – EP a Rada přijímají „Obecný rámec pro činnost ES ve prospěch spotřebitelů“ 1999 – usnesení Rady o politice ES v oblasti ochrany spotřebitele navazuje na „Obecný rámec“ (následně prodlouženo do ) 2000 – Bílá kniha o bezpečnosti potravin 2003 – 2008 – 1.akční program ES v oblasti ochrany veřejného zdraví (rozhodnutí EP a Rady 178/6 2002/ES) 2008 – 2013 – 2. akční program EU v oblasti ochrany veřejného zdraví (rozhodnutí EP a Rady 1350/2007/ES) – zdravý životní styl, snižování zdrav.nerovností, důraz na zdraví dětí 2007 – 2013 – akční program ES/EU v oblasti ochrany zdraví spotřebitele ( rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady 1926/2006/ES ze dne 18. prosince 2006)

1962 – Kontaktní výbor pro otázky ochrany spotřebitele (fórum pro spolupráci evropských organizací na ochranu spotřebitele.) 1973 – Komise zřizuje Útvar pro ochranu ŽP a spotřebitele 1989 –vznikají 2 samostatné útvary – pro ochranu spotřebitele a pro ochranu ŽP, oba byly později sloučeny do Generálního ředitelství pro politiku na ochranu ŽP, ochranu spotřebitele a jadernou bezpečnost 1995 – stanoví Komise nový Spotřebitelský výbor (struktura se více přiblížila čl. státům) 1997 vzniká Úřad pro veterinární medicínu a potraviny a ten je přiřazen ke GŘ pro politiku na ochranu spotřebitele a ochranu zdraví 2002 – Evropský potravinový úřad 2005 – Evropská komise: Výkonná agentura pro program veřejného zdraví 2008 – dosud: Výkonná agentura pro zdraví a spotřebitele – EAHC (Executive Agency for Health and Consumers) Dostupné z: http//europa.eu/agencies/ex ecutive_agencies/eahc/index_cs.htm

Základy ochrany spotřebitele v primárním právu Před vydáním JEA ( ) pouze v rámci agrární politiky, soutěžního práva čl. 87 SES podpora sociálního charakteru pro jednotlivé spotřebitele, pokud se udělují bez diskriminace podle původu zboží 1986 – JEA – příspěvek k posílení ochrany spotřebitele – Smlouva o EU, do SES vložena hl. XI „Ochrana spotřebitele“ – čl. 153 SES, nyní čl. 169 SFEU

1999 Amsterodamská smlouva – ochrana spotřebitele jako vlastní politika (nikoli jako dříve příspěvek k politikám ostatním) rozšíření práv spotřebitelů na informace vůči třetím osobám vlastní zastoupení spotřebitelů, zaručeno právo sdružovat se k ochraně svých zájmů Vloženo průřezové ustanovení, podle něhož požadavky na ochranu spotřebitele je třeba zohlednit i v provádění jiných politik a činností Společenství Lisabonská smlouva: čl. 169 SFEU Aktivity WHO

Politika na ochranu spotřebitele šifra, ex post - zaměření se na vzniklé hrozby, diferencování podle příslušné problémové situace, právo ES/EU doposud pouze potírá ohniska nebezpečí pro spotřebitele, ne ucelený koncept, proto návazně problém i v rámci sekundárního práva vzor spotřebitele, který jedná v zásadě rozumně a pozorně, dokáže se zorientovat ze vzoru spotřebitele se odvozují nástroje jeho ochrany (zejména informování a zastupování spotřebitelských zájmů) Ochrana spotřebitele jako ospravedlnění pro zásahy čl. států do základních svobod - viz zejména rozsudek Cassis de Dijon, ve kterém ESD uznal poprvé „kategorické požadavky poctivosti obchodního styku a ochrany spotřebitelů“ jako kritérium pro výjimku z opatření s rovnocennými účinky. Ospravedlnění takových zásahů vyplývá z Amsterodamské smlouvy.

Priority spotřebitelské politiky priority vycházejí ze základních práv spotřebitelů definovaných ve Směrnici OSN pro ochranu spotřebitelů A/RES/39/248, kterými jsou práva na: ochranu zdraví a bezpečnosti ochranu ekonomických zájmů odškodnění, informace a výchovu, zastoupení při řešení uplatňování nároků sdružování k ochraně zájmů spotřebitelů odpovědnou volbu ve vztahu k životnímu prostředí a sociálním dopadům spotřeby.

Bezpečnost výrobků Obecná směrnici o bezpečnosti výrobků: m. m Specifická pozornost je pak dále věnována bezpečnosti potravin: Nástroje v oblasti bezpečnosti výrobků se člení následujícím způsobem: Obecná směrnice o bezpečnosti výrobků Chemikálie ve výrobcích Další legislativa EU v oblasti bezpečnosti výrobků Závazky pro vadné výrobky

Sítě a služby veřejného zájmu všeobecná politická orientace vůči službám veřejného zájmu, přístup spotřebitelské politiky vůči službám veřejného zájmu, přehledy názorů ke spokojenosti spotřebitelů služeb veřejného zájmu, relevantní legislativa.

Zajištění bezpečného nakupování nekalé obchodní praktiky, evropské smluvní právo, zneužití postavení a komparativní reklama, cenové indikace, nekalé smluvní podmínky, prodej zboží a záruky, distanční prodej.

Vynutitelnost spotřebitelských práv řešení stížností spotřebitelů řešení spotřebitelského sporu alternativně mimo soud vytvoření Evropské sítě spotřebitelských center vytváření užitečných manuálů pro spotřebitele jak účinně komunikovat s justicí a ostatními relevantními institucemi v případě jejich potřeby výchova a vzdělávání, granty….