Statistika v SAS (SAS STUDIO)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zoner Foto Studio Bohumil Bareš.
Advertisements

Co je nového v ZWCAD ? Vývojový tým ZWCAD+.
Ing. David Pejčoch Tutorial
Zakázkově vytvořená aplikace Technologický software HTH8 s.r.o, Eimova 880, Polička, tel.: , fax: ,
Internetové stránky a Internetový prohlížeč
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. Jazyk PHP (Hypertext PreProcessor) je intepretovaný jazyk určený pro web. Je celkem jednoduchý, snadno přenositelný.
Softwarový systém DYNAST
Statistika schématicky Tomáš Mrkvička. Základy znáte Konfidenční intervaly Porovnání 2 či více výběrů Regresní modely Základy časových řad.
Statistika II Základy práce s SPSS Petr Soukup
Statistika II Michal Jurajda.
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Prezentační manažer Kapitola 3.0 (Úvodní práce v programu)
Microsoft Office PowerPoint
Dlouhodobá maturitní práce studentů Tomáše Kurce & Jana Kuželky
Hana Kotinová Struktura a cíl práce Metody předzpracování dat Systémy předzpracování dat Historie vývoje DPT Jak program pracuje Budoucnost.
17.Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Barbora Skoumalová 4.A.
OS Windows 7 I. Úprava a nastavení PC Práce se složkami a soubory
Analýza kvantitativních dat I.
Tabulkový procesor.
Školení správců II. Petr Pinkas RNDr. Vít Ochozka.
Jak učit práci s videem.. Body učiva k práci s videem: 1. Co jsou videosoubory. 2. Typy videosouborů. 3. Kvalita videosouborů. 4. Jak přehrávat videosoubory.
Operační systémy.
Referát č. 17 Tabulkový procesor
Referát č. 17 M. Novotný Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Vysvětlit pojmy.
EDITOR ROVNIC Mgr. Alena Tichá.
Rozšíření IQ sestav v RZ Jak zobrazovat data na 100% ? Ing. Robert Naar Skalský Dvůr
Excel export a import dat. Import dat z webu.
Licence WinFAS Skalský dvůr Licence Licence umožňuje provoz IS WinFAS dle následujících kategorií: režim provozu - časové rozlišení licenční.
EXCEL 2010 Popis prostředí – 1. část. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309,
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
POWER POINT 1 Základní pojmy Power Point - základní pojmy.
Základy syntaxe jazyka PHP PHP JE TECHNOLOGIE BĚŽÍCÍ NA SERVERU. PHP JE TECHNOLOGIE BĚŽÍCÍ NA SERVERU. Typický PHP skript obsahuje: Typický PHP skript.
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA Cvičení 4 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Problémy s češtinou České znaky se standardně nepovažují za alfanumerické znaky (\w) Vadí to při třídění vyhodnocování regulárních výrazů Je třeba použít.
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Vzdálená správa Tomáš Kalný.
1. lekce SM 315 Statistika v SAS a víceúrovňové lineární modely.
Excel export a import dat. Import ze souboru.
14. června 2004Michal Ševčenko Architektura softwarového systému DYNAST Michal Ševčenko VIC ČVUT.
5. Statistica Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová.
Výuka databází v tabulkovém procesoru Martin Kubát.
Kartografie v ArcGIS.
Ivana Topolová VŠE v Praze
filtrování a řazení dat, podmíněné formátování,
1. cvičení
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. VYUŽITÍ JAZYKA Programování dynamických internetových stránek a webových aplikací vytvoření šablony webu kniha návštěv.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: MS Excel Číslo DUM: III/2/VT/2/2/31 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Operační systém Číslo DUM: III/2/VT/2/2/21 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
Databáze MS ACCESS 2010.
Tabulkové editory © Tabulkové editory slouží k: vytváření a úpravě tabulek na rozdíl od textových editorů jsou tabulky v těchto editorech aktivní,
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_034.ICT.34 Tvorba webových stránek – PHP technologie.
Tabulkový procesor Základní informace o kontingenčních tabulkách a grafech Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková.
Tomáš Čížek Systém NESSTAR pro ukládání,prezentaci a analýzu sociálně-vědních dat Sociologická data a datové archivy.
Databáze MS ACCESS 2010.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Internetové služby – Redakční systém Číslo DUM: III/2/VT/2/2/40 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika.
KIV/ZD cvičení 8 Tomáš Potužák.
Ukládání dat biodiverzity a jejich vizualizace
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro multimédia
Úvod do programu SPSS.
Proč statistika ? Dva důvody Popis Inference
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: MS Excel
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary
SAS a jeho výhody oproti Excelu
5. Statistica Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová.
Metodologie pro ISK 2 Kontrola dat Popis kategorizovaných dat
Transkript prezentace:

Statistika v SAS (SAS STUDIO) JSM 315 Statistika v SAS (SAS STUDIO) 3. lekce

SAS = Statistical analysis system Domácí stránka v ČR Obecně o SAS SAS = Statistical analysis system Domácí stránka v ČR http://www.sas.com/offices/europe/czech/index/index.html Velcí zákazníci SAS v ČR: T-Mobile Česká spořitelna Česká pojišťovna Komerční banka ČEZ

Kniha o rozdílech příkazů mezi SPSS a SAS (R. Levesque) Návod v češtině: http://www.karlin.mff.cuni.cz/~kulich/sas/SASMain.html Kniha o rozdílech příkazů mezi SPSS a SAS (R. Levesque) http://www.spsstools.net/spss_programming.htm

SAS a SPSS rozdíly a podobnosti Ovládání příkazy i přes nabídky (ale většinou jen příkazy) – viz licence FSV, kde nemáme u SASu Analyst a lze tedy jen příkazy Zápisy příkazů podobné v obou SW Modulární systémy SPSS Base, Advanced, Regression atd. SAS – BASE, STAT, GRAPH, ETS atd. Nyní verze 22 SPSS a verze 9 .4 SAS Zastoupení v ČR a četná školení o systémech

SAS a SPSS rozdíly a podobnosti SAS není jen statistický paket, umí mnohem více SAS rychleji implementuje nové postupy v analýze dat SAS zřejmě bohatší literatura Analýza dat dva kroky – DATA a PROC – lépe sleduje logiku dat Jiná práce s daty – dočasné a stálé soubory, možnost práce s více soubory, jiná logika, řazení souborů do knihoven (viz dále) SAS jen dva typy proměnných – Numeric a String, v SPSS typů mnohem více plus definice typu škály Důležité: Naučí-li se člověk jeden SW bez problémů rychle zvládne druhý

SAS STUDIO Jde o část SAS, kterou je možné spouštět „na dálku“ přes webový prohlížeč Základní software musí být virtualizován (na konkrétním počítači, nebo na serveru, kam se přes přohlížeč „sahá“ Výhody: Pěkné grafické rozhraní jak na zadávání tak pro výstupy (SAS jinak moc pěkný není) Snadné ovládání a malé požadavky na výpočetní techniku (normální instalace SAS má 32 GB) Umožňuje velice snadno pochopit logiku SAS kódu (generuje jej po částech) skrze předpřipravené procedury JE ZDARMA a nejsíš bude nastálo Umožňuje práci na dálku bez nutnosti instalace na konkrétní počítač Nevýhody: Omezení jen na základní procedury (končí se u konti tabulek, korelace a regresní analýzy), další nejspíš budou přidávány Omezení při načítání dat jen na základní formáty (CSV, XLS)

SAS – základní podoba Několik oken PROG – Zapisování příkazů a jejich kontrola podbarvováním (SAS měl jako první) LOG – zde se vypisují spuštěné příkazy a případné chyby (nutná kontrola, chyby jsou červeně) OUT – zde se generují výstupy, po spuštění procedury se toto okno aktivuje

Základní logika práce v SAS DATA a PROC části – předpoklad, že nejdříve připravíme data a teprve poté je analyzujeme V SAS Studiu toto není tak striktně oddělené, ale je to rozumné dodržovat (i mimo SAS) Obecná pravidla pro příkazy: Vždy se začíá buď výrazem DATA nebo PROC a poté teprve klíčové slovo, např. PRINT, FREQ atd. Na konci řádků se píše středník !!! •SAS nerozlišuje velká a malá písmena, Třídící proměnná je označena jako CLASS (v SPSS BY) Vždy lze nastavit mnoho parametrů (viz ukázky v SAS Studiu) Poznámky v příkazech (2 typy) *poznamka; /* poznamka*/   Poznámku typu dvě lze uplatnit i v řádku s příkazem

Speciality v příkazovém jazyce SAS TITLE TITLE ‚Moje tabulky'; Slouží k popisu výstupů (podobně v Mplus) Dokud nedefinuji další TITLE používá se poslední spuštěný OPTIONS Nastavení grafických prvků SAS Provádíme zpravidla na počátku OPTIONS center; Zajistí vycentrování výstupů

SAS STUDIO - ukázky I. Načtení dat: CSV – přímé zobrazení dat v prohlížeči před načtením XLS – před načtením přímo zobrazit nejde, lze jen uložit na disk a otevřít v Excelu Otevření existujících dat z připravených knihoven Logika odkazování na data – název knihovny.název souboru, např. work.moje (poznámka SAS nerozlišuje velká a malá písmena) Kontrola dat ve výstupním okně Zobrazení dat v interním prohlížeči

SAS STUDIO – výpočty a grafy Histogram Koláčový graf Četnostní tabulky Popisná statistika Kontingenční tabulky vč. šancí Korelace vč. neparametrických a intervalu spolehlivosti T-testy (1 a 2 výběrový) ANOVA Regrese (lineární)