…a jak Nemoc… jí předcházet Lenka Dvořáková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
Advertisements

Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Nebezpeční mikrobi Infekční mikrobi Odpovědi Infekční mikrobi Nemoc
Viry říše: nebuněční.
Šíření infekcí.
ČASTÉ NEINFEKČNÍ CHOROBY
Viry.
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Chřipka Kód VM:VY_52_INOVACE_24 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a jeho ochrana.
REPRODUKCE VIRŮ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Viry.
Mízní soustava odvod mízy zpět do krve části:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.05 Název pro školu:
INFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ.
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
BULIMIE Hana Szarowská 2. HA.
Nemoc Důležitá slova, fráze.
LÉČIVÉ ROSTLINY bříza bělokorá.
Riskuj – hra pro chytré hlavičky
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
-morbili, measles Ivona Jurčová
NEMOCI A IMUNITA Ema Volešová.
Péče o zdraví 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Hygiena ČISTOTA.
VY_32_INOVACE_VkZ.6.11-Péče o zdraví-prezentace
Zdravý životní styl Libor Štrohalm.
Klinické projevy respiračních infekcí Zdeněk Susa II. interní klinika 1. LF a VFN.
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
Břišní tyfus / Paratyfus ● Bakterie Salmonella typhii.
VY_32_INOVACE_24_ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍCH CEST_P_HORKÁ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Viry VY_52_INOVACE_PR VYPRACOVALA: Mgr. Jana Víchová DATUM: září 2011 URČENO PRO: 6. ročník VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda - Přírodopis KLÍČOVÁ.
Bakterie. Malé organismy viditelné jen pomocí mikroskopu. Jsou to jednobuněčné organismy – jejich tělo je tvořeno jen jednou buňkou. Jsou jednodušší a.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Radana Marelová Název : VY_32_INOVACE_2A_19_Lidské_tělo Téma:
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořeníleden 2013 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka (DUM 16) Člověk.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 AUTOR: Mgr. Marie Horehleďová NÁZEV: VY_32_INOVACE_9/03_ NAŠE ZDRAVÍ TEMA: Naše zdraví ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Zdraví Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo projektu:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_20_PRVOUKA.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_17_01_dětské nemoci Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
= Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_09_9. ročník_Projevy a příznaky infekčních nemocí – chřipky a.
Vývoj jedince Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_17_Vývoj jedince Téma: Přírodověda.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Funkce – obrana organismu proti infekci. Nakažlivé neboli infekční nemoci: =choroba, která je přenosná z nemocného člověka nebo zvířete na zdravého jedince.
Název školy: Základní škola Dobříč, okres Plzeň - sever, příspěvková organizace Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_15_Ochrana zdraví Téma: Ochrana.
1 Základní škola Ostrava, Kounicova 2, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – III/2 – CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu - Moderní.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová.
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_12_20_nemoci.
Pravidelný pitný režim! Pohyb na čerstvém vzduchu!
VY_32_INOVACE_06_Prvouka_10_3. ročník_Běžné nemoci a jejich příznaky
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
BAKTERIE = jednobuněčné organizmy - typy bakterií: - kulovité – koky
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Dublovice, okres Příbram
Nemoc a úraz Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
Vypracoval:Vojtěch Szoltys
VIRY- „život“ bez buňky
ČLOVĚK A JEHO ZDRAVÍ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
Transkript prezentace:

…a jak Nemoc… jí předcházet Lenka Dvořáková

Nemoc Každý z nás byl někdy nemocný. Nemoc znamená, že nám není dobře. Někde nás něco bolí, cítíme se slabí a nemůžeme jít do školy. Všude kolem nás je spousta bacilů, virů a bakterií, které nemoci způsobují. A my si teď o jednotlivých nemocech něco řekneme…

infekční nemoci dýchací potíže zažívací potíže nemoci z potravin ušní nemoci alergie kožní nemoci oční nemoci

Infekční nemoci Infekční nemoci jsou všechny nemoci, které jsou nakažlivé. Znamená to, že bakterie nebo viry, které způsobily naše onemocnění se mohou přenést vzduchem nebo dotykem na jiného člověka. Proto, když jsme nemocní, zůstáváme doma v posteli, abychom nenakazili ostatní děti ve škole. Proti některým nakažlivým nemocem se můžeme bránit očkováním.

Nejčastější dětské nemoci jsou… Nachlazení Angína Chřipka Kašel Alergie Zánět středního ucha Zánět močového měchýře Zarděnky Neštovice Spála Příušnice Spalničky Ječné zrno Průjem Zácpa

Nejčastější příznaky nemoci jsou… zvýšená teplota (37˚C), horečka (nad 37˚C) bolest hlavy bolest v krku, zarudnutí v krku rýma kašel únava otok sliznic nechuť k jídlu

NEMOC nebo PŘÍZNAK? Každá nemoc se nějak projevuje. Těmto projevům říkáme příznaky. Nemoc chřipka má tyto příznaky: zvýšená teplota, bolest hlavy, únava, kašel, rýma, bolest svalů a kloubů. Jakmile se u nás tyto příznaky objeví, je potřeba jít co nejdříve k doktorovi.

K paní doktorce nás doprovází maminka, abychom se nebáli K paní doktorce nás doprovází maminka, abychom se nebáli. Když přijdeme na středisko, musíme nejprve počkat s ostatními pacienty v místnosti, které se říká čekárna, než na nás přijde řada. Teprve potom můžeme jít i s maminkou k paní doktorce do ordinace. S paní doktorkou je tam ještě sestřička, která jí pomáhá.

U paní doktorky v ordinaci Paní doktorka nás důkladně vyšetří: podívá se nám do krku, stetoskopem si poslechne, jak dýcháme, zeptá se, co nás kde bolí, změří nám teplotu. Podle příznaků pozná, jakou nemoc máme a napíše recept na léky. Ty si musíme jít koupit do lékárny.

Jak nemoci předcházet? Správná životospráva! jídlo očkování pohyb pití spánek hygiena

Vážnější nemoci Epilepsie Leukemie Mononukleóza Lupénka Zápal plic Astma Žloutenka Salmonela

co jsme si zapamatovali. A teď si vyzkoušíme, co jsme si zapamatovali. 

Červeně zakroužkuj nemoci a modře příznaky nemocí zvracení angína kašel neštovice únava kýchání spála horečka žloutenka bolest v krku zánět středního ucha vyrážka rýma chřipka bolest hlavy zarděnky

Zakresli červeně na stupnici teploměru: Normální teplotu Zvýšenou teplotu Horečku

Červeně zakroužkuj obrázky se zdravým jídlem

KONEC 

Zvýšená teplota Při zvýšené teplotě teploměr ukazuje 37 ˚C zpět

Horečka Když máme horečku, teploměr ukazuje více než 37 ˚C zpět

Jídlo a pití Jíst bychom měli pravidelně pětkrát denně. Strava by měla obsahovat hodně ovoce a zeleniny. Naopak omezit bychom měli sladkosti. V průběhu dne bychom měli pít dostatek tekutin – voda, čaj. zpět

Spánek a pohyb Každý z nás potřebuje zdravý a pravidelný spánek. Pro zdraví je také třeba dostatek pohybu na čerstvém vzduchu. Zdravé je chodit na procházky nebo sportovat. zpět

Hygiena Některé nemoci mohou být způsobeny nedostatečnou hygienou. Proto je třeba dbát na její dodržování. Před každým jídlem a po použití záchodu je potřeba si umýt ruce. Pravidelně se koupeme, myjeme si vlasy a čistíme si zuby. Nestrkáme si ruce do pusy! zpět