Hra a její atributy Mgr. Tomáš Pětivlas,Ph.D. Mgr. Tomáš Pětivlas,Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sportovní trénink 6 Taktika František Langer FTK UP Olomouc.
Advertisements

Základy sportovního tréninku mládeže
Oddělení vzdělávání trenérů FAČR. Motto Dovolte sobě i druhým se cítit dobře.
Hra a její atributy doc. PhDr. D. Tomajko, CSc..
jedinečné zážitky pud sebezáchovy jedinečný relax utužení vztahů spoleh jeden na druhého chovaní v lese schopnosti a vědomosti upevnění vůle herní.
Vymezení a funkce volného času
Pohybové hry Kdo si hraje, nezlobí.
Metodologie historického výzkumu volného času
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Předmět: Teorie sportovních her (KUT/SHT)
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
Systematika pohybových her, dělení her, terminologie,
Cíle při výuce etiky/náboženství Zuzana Svobodová.
Herní princip ve sportovní přípravě dětí Licence B
Taktická příprava Michal Lehnert.
2012 / 2013 Exkurz Hra Metodica / 2013 Exkurz hra Co je to hra? Metodica.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Kritická analýza různých přístupů k vyučování SH
Týmový herní výkon (THV)
Metodický list Se sportem je pojem fair play nerozlučně spjat. Patří k základním kamenům výchovy sportovců všech výkonnostních úrovní a každého věku.
TAKTICKÁ PŘÍPRAVA Teoretická příprava.
Sociální vztahy Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace Interakce Interpersonální vztahy Sociální vztahy.
Hrové chování.
ATLETIKA.
Jak se učím Pavel Šuranský.
Výchova jako součást duševního života Zuzana Svobodová.
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
Psychologie koučování
Norbert Elias (kon)figurace. konfigurace 1. život lidí ve společnosti má tvar, vytvářený silou vzájemných závislostí 2. vzájemné závislosti (interdependence)
IDEOLOGIE A STÁT I. IDEOLOGIEANTISEMITISMUSNACIONALISMUS.
1 Poradenský rozhovor Faktory účinnosti. 2 Faktor komunikace Vyjednávání při konfliktech – problémech –Společné vzájemné přibližování klienta a terapeuta.
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Nedbalová MartinaDubová KateřinaNedbalová MartinaDubová Kateřina.
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Psychologie pro sportovní praxi
Předškolní věk = období hry Experimentace – cca do 2 let věku, procvičování pohybů s vlastním tělem, nebo jednoduchými předměty, prozkoumávání okolí a.
HISTORIE - DATA 1840 První fotbalová pravidla
YMCA Young Men´s Christian Association Křesťanské sdružení mladých mužů.
Muzikoterapie RReceptivní – poslouchání hudby AAktivní – vlastní tvorba hudby (dítě hraje, zpívá, vyťukává rytmus) Intenzivně rozvíjí zejména smyslové.
Předškolní věk = období hry Experimentace – cca do 2 let věku, procvičování pohybů s vlastním tělem, nebo jednoduchými předměty, prozkoumávání okolí a.
DRAMATERAPIE VY_52_INOVACE_ února 2014
GYMNASTIKA. CO TO JE GYMNASTIKA ? Gymnastika je soubor tělesných cvičení, jehož cílem je všestranný rozvoj lidského těla a udržení zdatnosti a celkově.
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY Mgr.Irena Kudláčková.
Autorské právo Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_01.
HRAJME SI S DĚTMI! Martin BACH. ASOCIACE HERNÍHO PRŮMYSLU.
Osobnostní rozvoj Znalost a aplikace principů M.M. Pravidla Komunikace a zdvořilostní formy chování Mravní hodnoty Já rodina okolí Zralá osobnost dítěte.
DIDAKTICKÁ SIMULAČNÍ HRA: OSTROV Autorka: Petra Vaňková.
Učení verbální Učení pojmové Učení senzomotorické
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Teorie a metodika výchovy Lekce 4: Pedagogika volného času a zážitková pedagogika Mgr. Katřina Lojdová
kurzy tenisu pro děti z mateřských a základních škol
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
4. Pedagogika sportu v systému věd
Vztahy mezi lidmi Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace
Ekonomika malých a středních podniků
Současné pojetí školní TV, inovace ve vzdělávání
Faustball Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh:
Právní stát a vláda práva
Vymezení a funkce volného času
  Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ, Ostrava.
3. Vznik a vývoj pedagogiky sportu
3. Hra jako základní prostředek vzdělávání
Osobnosti zážitkové pedagogiky
Psychologie koučování
Pohybové hry Kdo si hraje, nezlobí.
Transkript prezentace:

Hra a její atributy Mgr. Tomáš Pětivlas,Ph.D. Mgr. Tomáš Pětivlas,Ph.D.

Co je hra? Co je hra? Lze definovat hru? Lze definovat hru?

Problémy Mnohostrannost a neurčitost Mnohostrannost a neurčitost Problém prožitku Problém prožitku Jedinečnost a neopakovatelnost Jedinečnost a neopakovatelnost

Obecný jazyk Obecný jazyk Odborný jazyk Odborný jazyk Problémy překladů Problémy překladů „play“ a „games“ (zábava, legrace, sport pro pobavení, rozptýlení, tělesný nebo duševní závod konaný podle pravidel pro pobavení) „play“ a „games“ (zábava, legrace, sport pro pobavení, rozptýlení, tělesný nebo duševní závod konaný podle pravidel pro pobavení) „spiel“ a „spiele“ „spiel“ a „spiele“ problémy problémy

Rozlišovat Rozlišovat HRU v jednotném čísle HRU v jednotném čísle HRY v množném čísle HRY v množném čísle Označení jakékoliv konkrétní aktivity – vyžaduje specifikující adjektivum Označení jakékoliv konkrétní aktivity – vyžaduje specifikující adjektivum Kultovní hry Kultovní hry Olympijské hry Olympijské hry Naboženské hry Naboženské hry Rituální hry Rituální hry

Hra vyžaduje dobrovolný vstup do činnosti. Hra vyžaduje dobrovolný vstup do činnosti. Hra je popisována jako spontánní svoboda, nabízející výběr při dodržování několika málo pravidel. Hra je popisována jako spontánní svoboda, nabízející výběr při dodržování několika málo pravidel. Hra je radostná zábava. Hra je radostná zábava. Hra je prostředkem sebepercepce, vyjádření osobnosti, individuality, autonomie. Hra je prostředkem sebepercepce, vyjádření osobnosti, individuality, autonomie. Hra je absorbující, představuje únik z tlaků a odpovědnosti reálného světa. Hra je absorbující, představuje únik z tlaků a odpovědnosti reálného světa.

Hra je spontánní, svobodná činnost sil člověka Hra je spontánní, svobodná činnost sil člověka Hra je lidský výtvor. Hra je lidský výtvor. Hra je bezúčelná a neproduktivní činnost. Hra je bezúčelná a neproduktivní činnost. Hra je nevážná a volná. Hra je nevážná a volná. Hra je dobrovolná a radostná. Hra je dobrovolná a radostná. Hra je prostředek k sebevyjadřování člověka. Hra je prostředek k sebevyjadřování člověka. Hra je lidský fenomén, v němž člověk uplatňuje svobodně a podle vlastní volby činnostní aktivity. Hra je lidský fenomén, v němž člověk uplatňuje svobodně a podle vlastní volby činnostní aktivity. Hra je vázaná na herní pravidla, která jsou otevřena herní fantazii. Hra je vázaná na herní pravidla, která jsou otevřena herní fantazii.

Co je pohybová hra a jak ji chápat? Pohybové aktivity Pohybové aktivity Herní Herní Úpolové Úpolové Závodivé Závodivé A další A další Otevřená a přístupná dalším Otevřená a přístupná dalším druhům pohybových aktivit druhům pohybových aktivit

Znaky pohybových her Vztahová dimenze Vztahová dimenze Komunikační dimenze Komunikační dimenze

Podoby vztahové dimenze Kompetice Kompetice Kooperace aKompetice Kooperace aKompetice Komunikační dimenze Percepce zpráv Percepce zpráv Taktický záměr Taktický záměr Interpretace významů Interpretace významů

Znaky vztahové dimenze V úpolových pohybových aktivitách V úpolových pohybových aktivitách Podobu kompetice (proti sobě) Podobu kompetice (proti sobě) V závodivých pohybových aktivitách V závodivých pohybových aktivitách Podobu kompetice (vedle sebe) Podobu kompetice (vedle sebe)

Sociomotorická činnost Sociomotorická činnost Interakční chování Interakční chování Taktický smysl Taktický smysl Realizace vztahů Realizace vztahů Pravidla pohybové hry Pravidla pohybové hry Status hráče Status hráče Pohybová hra

Sportovní hry Historie Historie 1727 kriket, 1863 fotbal, 1873 tenis OH OH Vývoj pravidel Vývoj pravidel Mezinárodní organizace Mezinárodní organizace

Vztah hráče: K ostatním účastníkům K prostoru Ke společnému předmětu Pravidla pohybových her

DĚKUJI ZA POZORNOST DĚKUJI ZA POZORNOST