7.třída plazi
Jak probíhala fylogeneze plazů ? (vývoj plazů jako druhu)
fylogeneze: od karbonu (z krytolebců) druhohory - "věk plazů" (rychlá adaptace na různá prostředí, vznik mnoha větví specializovaných plazů) původně suchozemští, do vody pronikli zpětně
Jaký prostor plazi ovládli z obratlovců jako první?
vzduch – pteranodon a další
Jak si plazi udržují dostatek vody v těle?
Moloch ostnitý, ještěr z vyprahlé australské pouště Zrohovatěním pokožky
Kdo se z koho vyvinul - zajímavost kotylosauři: nejstarší plazi, prvohory theriodonti: vývojová linie k savcům plesiosauři: vodní plazi ichtyosauři: ryboještěři thekodonti: předci ptakoještěrů, veleještěrů, krokodýlů, ptáků dinosauři: obojživelní nebo suchozemští, největší lepidosauři: předci dnešních šupinatých plazů
Popiš kostru ještěrky
Popiš kostru hada.
páteř členěna na krční, hrudní, bederní, křížovou, ocasní žebra kromě hrudní oblasti redukována (× hadi); u hadů hrudní kost redukována lebka připojena jedním kloubem k atlasu, dolní čelist spojena se čtvercovou kostí (pohyblivost)
Opakování Popiš orgánové soustavy hada.
Proč jsou plazi studenokrevní?
Mísí se jim krev v komorách. Vždy mezi nimi mají v přepážce otvor.
Jaké tělní typy plazů známe?
ještěrkovitý (ještěrky, hatérie, chameleóni, krokodýlové) hadovitý (hadi, beznohé ještěrky) želvovitý (želvy)
Vyhledejte Výskyt Zástupce Zajímavosti Témata pro skupiny: Ještěrky Hatérie Chameleoni Krokodýlové Hadi Beznohé ještěrky Želvy Vyhledejte Výskyt Zástupce Zajímavosti Prezentujte informace; 1 až 2 obrázky zástupců plazů uložte na svůj e-mail pro prezentace. Vystoupení 1-2 min.
Hodnocení: Oboduj výstup jednotlivých skupin Škála hodnocení 1 – 5 Kritéria hodnocení: Správnost a kvalita informací Způsob prezentace (zábavnost) Zapojení členů skupiny při prezentaci (souhra) Celkový dojem Hodnocení: Každá skupina si připraví papír a vyhodnotí práci ostatních skupin dle uvedených kritérii Oboduj výstup jednotlivých skupin Škála hodnocení 1 – 5 1 – výborná až 5 – nic moc Sečti body a zapiš si pořadí Jakou navrhuješ známku skupině a proč