Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_373 Ročník: 2. Vzdělávací obor: 65-42-M/01 Hotelnictví 65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět: Technika obsluhy/stolničení Tematický okruh: Složitá obsluha Téma: SO – servis vína ve složité obsluze Jméno autora: Jaroslav Petrů Vytvořeno dne: 13.7.2012 Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – objasnění pojmu dekantace a servisu vína při SO,vhodnost inventáře ca pracovního postupu
Servis vína ve složité obsluze Sommelierský způsob - dekantace
Proč dekantace Dekantaci vína provádíme jak u červeného tak i u bílého vína Červená vína tím zbavujeme usazenin – depotu a bílá provzdušníme Dekantace se provádí jednoduše řečeno u vín která si to zaslouží. To znamená vína ročníková určená k archivaci a podobného rázu.
Zásady dekantace Prezentace Znalost vína Komunikace s hostem Zručnost Bezchybné provedení Zachování postupu při servisu – pokud hostitel neurčí jinak Znát důvody proč dekantujeme
Ukázka dekantace od sommeliérů http://0000www.muvi.cz/klip/2536-mate-doma-vino-a- nevite-jak-provest-dekantaci-34-dekantace-vina-nove-video
Kontrolní otázky Co je to dekantace Proč dekantujeme Použitý inventář Pracovní postup
zdroje http://0000www.muvi.cz/klip/2536-mate-doma-vino-a- nevite-jak-provest-dekantaci-34-dekantace-vina-nove-video http://www.google.com/imgres?q=dekantace+v%C3%AD na+video&hl=cs&tbm=isch&tbnid=CwPw99WuepNVyM: &imgrefurl=http:// http://www.google.com/imgres?q=sommelier&hl=cs&tbm =isch&tbnid=NfOFpf8_BThLUM:&imgrefurl=http://