INVESTICE, INVESTIČNÍ PRÁVO, SMLOUVA O DODÁVCE INVESTIČNÍCH CELKŮ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Platební podmínky.
Advertisements

SOCIÁLNÍ EKONOMIKA SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
1 Podpora ČEB českým exportérům při vývozu mimo Evropskou unii Seminář Export mimo Evropskou unii, jak na to? Brno, Výstaviště BVV 16. září 2009.
Základní nařízení komise (ES) 1592/2002
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Investiční projekty v energetice za účasti exportního financování
Facility management ČSN EN
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Mezinárodní ekonomické právo 1.
Finanční právo Zdenka Papoušková, 2013.
Mezinárodní ekonomické právo (5) – mez. investice
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
SVĚTOVÁ EKONOMIKA 6 Světová ekonomika OPF.
 EKONOMICKÉ A POLITICKÉ SOUVISLOSTI DOHOD O OCHRANĚ INVESTIC.
Nové výzvy a zkušenosti v úvěrovém pojištění MSV Brno 2007 Pavol Parízek Generální ředitel EGAP.
INVESTICE, INVESTIČNÍ PRÁVO, SMLOUVA O DODÁVCE INVESTIČNÍCH CELKŮ
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
POVINNOSTI STRAN SMLOUVY PRÁVO MEZINÁRODNÍHO OBCHODU.
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
PŘEDNÁŠKA pokračování
Aktuální trendy při řízení velkých výstavbových projektů
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
Výjimka pro malé a střední podnikatele Úprava je obsažena v Nařízení Komise č. 70/2001 V roce byla provedena novelizace Nařízením Komise 364/2004.
UZNÁNÍ A VÝKON CIZÍCH ROZHODČÍCH NÁLEZŮ
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
DOBRÝ DEN PŘEDNÁŠKA Č. 11. ÚMLUVA O PRÁVU ROZHODNÉM PRO SMLOUVY II. ČÁST.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
UZNÁNÍ A VÝKON CIZÍCH ROZHODČÍCH NÁLEZŮ PŘEDNÁŠKA Č. 6.
Společná obchodní politika EU
Vnější hospodářská politika
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2012.
Smluvní určení řešení sporu a rozhodného práva Bitva kolizní a přímé metody Tereza Kyselovská.
Mezinárodní obchodní transakce
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
PŘEDNÁŠKA INVESTICE MEZINÁRODNÍ INVESTIČNÍ PRÁVO SMLOUVA O DODÁVCE INVESTIČNÍCH CELKŮ PROF. JUDR. NADĚŽDA ROZEHNALOVÁ,CSc.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Smlouvy o obchodním zastoupení a smlouvy distributorské, jejich konstrukce, realizace a řešení sporů z nich Přednáška pro kurs Praxe mezinárodního práva.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
OCHRANA INVESTIC A TRANSFERU KAPITÁLU systém garancí mezinárodně právního charakteru zaručujících investorům bezpečné a vhodné podmínky pro jejich investice.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
ŘEŠENÍ SPORŮ. PRAMENY ROZHODČÍHO PRÁVA. PŘEDNÁŠKA č. 6.
Právo mezinárodního obchodu  Úvod – systematika mez.obchodních vztahů, roviny úpravy  Mezinárodní ekonomické právo (mez.organizace, WTO, rozbor GATT)
ŘÍZENÍ STAVEBNÍHO DÍLA I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
MEZINÁRODNĚPRÁVNÍ A EKONOMICKÉ POSTAVENÍ CIZINCŮ (V ČR A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU) Z HLEDISKA DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE Ing. Mgr. Magda Uxová, DiS.
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Některé právní aspekty podnikání v Peru Jiří Horník ve spolupráci s Dny Latinské Ameriky: PERU, Hospodářská komora ČR, Praha, 23. září 2014.
MEZINÁRODNÍ PRÁVO EKONOMICKÉ doc. JUDr. Ing. Bohumil Poláček, Ph.D., MBA, LLM.
Uzavírání smluv v zahraničním obchodě. Smlouvy v zahraničním obchodě základ každého obchodního styku, právní úprava: Obchodní zákoník, Občanský zákoník,
Cena dopravního výkonu v dlouhodobé smlouvě o zajištění dopravní obslužnosti veřejnou linkovou dopravou Kroměříž
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Mezinárodně právní úprava hospodářské spolupráce s Kanadou a USA.
Finanční a kapitálový trh VOKT (P-1)
Struktura finančního trhu
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-10)
Blok 4b: Mezinárodní obchodní zastoupení a distribuce Zdeněk Kapitán
PROBLEMATIKA INVESTIC
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Úvod, základní principy a cíle
DODACÍ A PLATEBNÍ PODMÍNKA
Právo mezinárodního obchodu
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
Vládní program na podporu exportu
ORGANIZAČNÍ STRUKTURY
Vyhýbání se daňovým povinnostem v digitální ekonomice
Transkript prezentace:

INVESTICE, INVESTIČNÍ PRÁVO, SMLOUVA O DODÁVCE INVESTIČNÍCH CELKŮ PŘEDNÁŠKA Č. 11

OSNOVA A. ROVINA MEZINÁRODNÍHO EKONOMICKÉHO PRÁVA DEFINICE MULTILATERÁLNÍ ÚPRAVA BILATERÁLNÍ ÚPRAVA B. ROVINA PRÁVA ES, NÁRODNÍ PRÁVO C. SOUKROMOPRÁVNÍ ÚPRAVA – OMEZENÍ NA DODÁVKY INVESTIČNÍCH CELKŮ

ÚVOD MEZINÁRODNÍ INVESTICE – HYBNÝ MOTOR ŘADY EKONOMIK, ZEJMÉNĚ MÉNĚ ROZVINUTÝCH ROLE MEZINÁRODNÍCH ORGANIZACÍ ZAJIŠŤUJÍCÍCH FINANCOVÁNÍ V ROZVOJI INVESTIC (SVĚTOVÁ BANKA, IBRD, IDA, IFC, MIGA,ICSID, REGIONÁLNÍ INSTITUCE, OECD, EU, OSN)

INVESTICE - POJEM EKONOMICKÝ POHLED: URČITÝ EKONOMICKÝ PŘÍNOS, KTERÝ JE POSKYTNUT NA URČITOU DOBU, PŘIČEMŽ BUDOUCÍ ODMĚNA INVESTORA ZÁVISÍ NA HOSPODÁŘSKÉM VÝSLEDKU PODNIKU (PODNIKATELSKÉ RIZIKO) PRÁVNÍ POJEM: NENÍ JEDNOTNÝ, ŘADA DEFINIC INVESTICE, KTERÉ SE LIŠÍ

MULTILATERÁLNÍ ÚPRAVA ÚMLUVA V RÁMCI OECD NEBYLA UZAVŘENA, PRÁCE ODSUNUTY NA WTO ÚMLUVA O ŘEŠENÍ SPORŮ MEZI STÁTEM A ZAHRANIČNÍM INVESTOREM – CASE LAW MIGA – ZNAKY INVESTIC PRO ÚČEL ZÁRUK TRIM – WTO – TRADE RELATED MEASURES, KTERÉ JSOU V ROZPORU S ČLÁNKY 3 A 9, SEZNAM TRIM V PŘÍLOZE

BILATERÁLNÍ ÚPRAVA ZÁKLAD SYSTÉMU SMLOUVY O ZACHÁZENÍ S INVESTICEMI A OCHRANĚ INVESTIC ZVLÁŠTNOST V EU: RÁMCOVÁ V. INDIVIDUÁLNÍ PODOBNÝ OBSAH ŠIROKÁ DEFINICE – ČASTO JEN DEMONSTRATIVNÍ VÝČET – NÁRODNÍ ZACHÁZENÍ – PRAVIDLA PRO VYVLASTNĚNÍ

DODÁVKY INVESTIČNÍCH CELKŮ Investiční celek. Termínem investiční celek je pravidelně označována dodávka uceleného souboru zařízení. Může jít o dodávku technologického zařízení typu elektrárna, cukrovar apod. na klíč (turnkey contract) nebo o dodávku uceleného technologického souboru typu výrobní linka včetně jejího zabudování a uvedení do provozu.

ZVLÁŠTNOSTI KONTRAKTACE ZVLÁŠTNOSTI VZNIKU - TENDRY ROZSAH SMLOUVY, ŘEŠENÍ ŘADY OTÁZEK V PŘÍLOHÁCH, PROPOJENOST OTÁZEK EKONOMICKÝCH, TECHNICKÝCH, PRÁVNÍCH VYSOKÝ STUPEŇ VYUŽÍVANÝCH OBCHODNÍCH PODMÍNEK VYUŽÍVÁNÍ TECHNIKY VZÁJEMNĚ PROPOJENÝCH SMLUV PRŮBĚH PLNĚNÍ ROZLOŽEN DO ŘADY LET NETRADIČNÍ ZPŮSOBY PLACENÍ VYSOKÁ CITLIVOST NA VNĚJŠÍ ZÁSAHY

KONSTRUKCE TRANSAKCE JEDNOTLIVÉ SMLOUVY A DÍLČÍ PLNĚNÍ CELKOVÉ SMLOUVY A SKUPINOVÁ PLNĚNÍ SMLOUVA O DODÁVCE INVESTIČNÍHO CELKU NA KLÍČ - pure-turnkey contract (tzv. čistá dodávka na klíč, kdy si dodavatel obstarává sám všechny činnosti), - semi-turnkey contract (kdy si dodavatel obstarává sám většinu činností), - lump-sum- contract (kdy je smlouva rozlišována dle ceny, v tomto případě je cena plnění paušální), - cost reimbursable contract (kdy je cena plnění postavena na požadavku návratu nákladů), - unit price contract (kdy je cena založena na rozpočtu).

PRÁVNÍ REŽIM HMOTNĚPRÁVNÍ ÚPRAVA – NA MEZINÁRODNÍ ÚROVNI NENÍ KOLIZNÍ ÚPRAVA – ŘÍMSKÁ ÚMLUVA, NÁRODNÍ PRÁVO OBCHODNÍ PODMÍNKY – VELMI FREKVENTOVANÉ, VYUŽÍVANÉ I PRÁVNÍ GUIDES

OBCHODNÍ PODMÍNKY, GUIDE FIDIC podmínky. Jde o obchodní podmínky vytvářené Association of Consulting Engineers (FIDIC) se sídlem v Bruselu. Tyto podmínky jsou obsaženy ve veřejně přístupných publikacích, označených velmi přehledně i dle barvy obalu: Red Book Yeallow Book Orange Book - Silver Book World Bank: The Guidelines for Procurement under IBDR Loans and IDA Credits. Evropská společenství: General Conditions for Public Works and Supply Contracts. EHKOSN: řada obchodních podmínek věnovaných dodávkám strojních zařízení. Byla vydána i v ČR. UNCITRAL OSN. Legal guide on Drawing Up International Contracts for the Construction of Industrial Works.

V dalším učebnice plus doplňkové materiály v IS (pro doplnění formulací)