rybářské potřeby používané k lovu, technika lovu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak se stát rybářem Rybářský team Dolnobřežanská Bělice
Advertisements

Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Jakými způsoby chytá sportovní rybář ryby
Rybaření v Norsku Jan Kandlík Jan Vopat.
Charakteristika produktu a inovací
STAŇ SE RYBÁŘEM.
Sladkovodní ryby ČR Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.36
OSTATNÍ DRUHY RYB v mimopstruhových vodách
Výlov ryb Sebastian Macura. Výlov ryb Sebastian Macura.
OP Vzdělání pro konkurenceschopnost Moderní absolvent strojírenství Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Geografie dopravy Práce s literaturou Mgr. Filip Chvátal Prezentace vznikla v rámci projektu OP VK Inovace výuky geografických studijních oborů" (reg.
RYBAŘENÍ Vypracoval: Jaroslav Sýkora Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2014/15 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparDatum vypracování:
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
HUSITÉ- vojsko.
CESTA ŽELEZA A DRUHY KOVŮ
CESTA ŽELEZA A DRUHY KOVŮ Pč_086_Práce s kovy_Cesta železa a druhy kovů Autor: Mgr. Radomír Válek Škola: Základní škola Velehrad, okres Uherské Hradiště,
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Vytápění Otopná tělesa – rozdělení (STA 42) Článková otopná tělesa Ing. Vladimíra Straková.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Autor: Mgr.Martin Šimek, Masarykova ZŠ Plzeň
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Vážky Odonata.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Systémové navrhování technických produktů KKS/ZKM Katedra konstruování strojů Fakulta strojní Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem.
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
STAVEBNICTVÍ Vytápění Otopná tělesa – rozdělení (STA 42)
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
SVĚTOVÁ PRŮMYSLOVÁ VÝROBA Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
SVĚTOVÁ PRŮMYSLOVÁ VÝROBA
Projekt OP VK č. CZ.1.07/1.5.00/ Šablony Mendelova střední škola, Nový Jičín Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Byl uskutečněn.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VÝVOJ ČLOVĚKA ZBRANĚ.
TATO PREZENTACE BYLA VYTVOŘENA V RÁMCI PROJEKTU: Z AOSTŘENO NA PŘÍRODU Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Převody čelními ozubenými koly s přímým a šikmým ozubením
8. podlahy II. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
ÚVOD RYBOLOV OBSAH RYBAŘENÍ HISTORIE DRUHY RYB VYBAVENÍ KAPR RECEPT.
Muškaření Ing. Pavel Vrána sekretariát Rady ČRS odborný referent pro ŽP, ČV, ichtyologii mobil:
PŘEDMATEMATICKÁ OBLAST 3 Použité odkazy Obrázky: vlastní zdroje.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Navrhování a hodnocení technického produktu z hlediska.
Rybolov Petra Suchá. Rybolov Aneb od udice na talíř Rybaření Druhy ryb Jak se stát rybářem Jak se stát rybářem Kapr obecný.
Rybolov od udice na talíř Kadidlová Zdeňka. OBSAH Co je rybolov? Rybaření Základní rybářská výbava Rybářské návnady Povolení k rybaření ? Co to vlastně.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Plošné spoje Obor:Elektrikář.
Rybolov Petra Suchá.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Řešení stupňových převodovek
Rybolov Aneb od udice na talíř Jirout Jakub.
Rybolov Tereza žáková.
Toleranční analýza Zpracoval: Prof. Ing. Ladislav Ševčík, CSc
Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Světový oceán 26. ledna 2014 VY_52_INOVACE_230213
Rybolov Aneb od udice na talíř.
Rybolov pro mladé i staré
Přenosové cesty Metalická vedení Orbis pictus 21. století
Jednotky délky, hmotnosti, obsahu
PROVĚRKY Převody jednotek (délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
Najdi obrázky, které nepatří do skupiny
Grantový projekt „Moderní absolvent strojírenství“
Logopedie R - Ř JAZYK A ŘEČ.
PEDAGOGICKÉ VEDENÍ STUDENTŮ Garant: Mgr. Anna Krátká, Ph.D
Dopravní prostředky.
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie
TECHNIKA ZNAK – poloha, činnost dolních končetin Lekce č. 15
TECHNIKA ZNAK – základní obrátka, „kotoulová˝ obrátka Lekce č. 18
Převody jednotek délky
Převody jednotek délky
VY-52-INOVACE-67_Vodní ekosystém - učební text
Převody jednotek – 2. část
Transkript prezentace:

rybářské potřeby používané k lovu, technika lovu Sportovní rybolov Metody sportovního rybolovu Muškaření a přívlač rybářské potřeby používané k lovu, technika lovu prof. Ing. Petr Spurný, CSc., Ing. Radim Maloň

MUŠKAŘENÍ Lov ryb na umělé mušky, kdy umělou mušku dopravujeme pomocímuškařského prutu a energie těžké muškařské šňůry do požadovanévzdálenosti. Dělení muškaření • Muškaření na tekoucích vodách • Muškaření na stojatých vodách – jezerní muškaření • Suchá muška • Mokrá muška • Nymfa • Dráždidla

POČÁTKY MUŠKAŘENÍ První zmínky - řecké rukopisy přes 2000 let staré Makedoňané - uvazovali kousek vlny a ptačího pera na háček Římané - později přenesli do Británie, lov lososů na Temži a Tyne 1496 - prví skutečná kniha o muškaření, lov s háčky, Julian Berner Anglie - kolébka muškaření 1. pol. 20 století - klasici – Skues, Halford, Sayver

PRUT Vývoj obdobný jako u ostatních prutů. • Délka 2,20 m až 4,5 m (pruty pro lov lososů) • Současnost uhlík, korková rukojeť s ocelovým šroubením a hadovitá očka prutu, koncové a naváděcí s vložkami • Stopy 30,5 cm

NAVIJÁK • Lehký, vyvážený celek s prutem, kvalitní s dobrou brzdou, většinou převod 1:1 • Velikosti 2/3 až 12/13

ŠŇŮRA Velmi důležitá funkce, revoluce USA asi před 50 lety - umělá hmota PVC šňůry. Kategorie šňůr klasifikace AFTMA – klasifikace muškařských šňůr podle jejich hmotnosti a dalších charakteristik, byla vyvinuta American Fishing Tackle Manufactures Association – společnost amerických výrobců rybářského vybavení. AFTM 1 až 14, 15 Speciálníjednotky hmotnosti – 1 grain – 64,8 mg – 0, 0648 g Příklad číslo AFTMA 6 160 grains rozmezí 152-168 grains Hmotnost prvních 9,1 m muškařské šňůry! Čím vyšší číslo, tím těžší šňůra.

DALŠÍ CHARAKTERISTIKY • DT – Double Taper • WF – Weight Forward – nejsilnější, největší hmotnost soustředěna v prvních 10 m • LL – Level Line-nepoužívá se, pouze jako podklad Long Belly – prodloužené břicho mezi DT a WF • Triangle Taper – hlava se zužuje po celé délce Shooting Taper – střelná šňůra Backing Nástavec

UMĚLÉ MUŠKY Umělé mušky napodobují různý hmyz a různá vývojová stadia hmyzu a dráždidla. Jepice, pošvatky, bleživci, chrostíci, pakomáři, tiplice, muchnice, mravenci, vážky, šídla…… Vesta Podběrák Holinky

PŘÍVLAČ Taženíumělé nástrahy, která nejčastěji imituje rybičku, vodním sloupcems cílem vydráždit predátorak útoku, následně jej zaseknout a zdolat. Dělení přívlače • Klasická přívlač na tekoucích a stojatých vodách • Trolling • Vertikální jigging- japonská metoda- propagace společností Shimano • Klasická přívlač na tekoucích a stojatých vobách

PRUT Blank Uhlíkový , délka 1.8 m – 3.30 m , nejčastěji 2.1m- 2.75m Rukojeť Klasická - pro smekací naviják Revolverová, zobcovitá - pro multiplikátor Očka • Jednopatková • Dvoupatková

NAVIJÁK Velmi kvalitní smekací nebo multiplikátor, velikost 1500 až 6000 VLASEC • Monofilní • Splétaný Průměr 0,14mm až 0,50 mm

TROLLING Nástraha je tažena za lodí, nejčastěji moře , ale i sladké vody. Tuňáci,mečouni, barakudy, kranasi….. Velikost ryb do 800 kg, cca.

PRUT Silný, výkonný, kratší, délky – 1.65m až 2,3m, velmi speciální konstrukce. Očka - většinou kladková NAVIJÁK • Většinou multiplikátor, ale i mořské speciály. • Odolné vůči slané vodě, mimořádně výkonné a odolné převody. VLASEC Většinou monofilní, průměr 0.30mm – 0,80mm

ECHOLOTY Ideální pomocník při trollingu a vertikálním jiggingu. • mapuje profil dna a hloubku • zobrazuje výskyt ryb • GPS Sonda – ultrazvukové vlny • 200 kHz / 60° • 50 kHz / 90°

NÁSTRAHY Nepřeberné množství, přírodní i umělé Woblery Třpytky - rotační,plandavky Gumové nástrahy Streamery

VERTIKÁLNÍ JIGGING Japonská metoda, Shimano (Obdoba pilkrování) Vláčíme ve sloupci ode dna k hladině-především moře-poměrně rychle Mimořádné nároky na vybavení! Většina běžné produkce nevydrží zátěž! Kvalitní pruty a smekací navijáky s multipolikátory.

směřující k vytvoření mezioborové integrace Tato publikace je spolufinancována z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Byla vydána za podpory projektu OP VK CZ.1.07/2.2.00/28.0302 Inovace studijních programů AF a ZF MENDELU směřující k vytvoření mezioborové integrace