Ročník:3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Světové vinařství Téma: Vinařství ve světě Jméno autora:Ivana Prokešová Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace) Podpora tématu Světová vinařství. Žáci se seznámí s přehledem a statistikou co se týče vinařských ploch, výroby vína a jeho spotřeby. ŠablonaIII/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_NNA_461
52 °severní šířky je hranicí pro pěstování vína (Rotterdam, Varšava), pouze pár vinařů pěstuje víno severněji od 54°severní šířky je pěstování zcela vyloučeno !!!
60 % EVROPA 21% ASIE 12% AMERIKA 4% AFRIKA 3% OCEÁNIE
Španělsko ……………………… ha Francie ………………………… ha Itálie ……………………………… ha Čína ……………………………… ha USA ……………………………… ha ČR ……………………………… ha Luxemburg …………………… ha
Bílé odrůdy : AIRÉN ha Španělsko CHA ha USA,FR,Austr. Ugni Blanc ha FR Chardonnay
Modré odrůdy : CS ha FR,Chille,USA ME ha celý svět GA ha ŠP,FR
Itálie ……………………… l/rok Francie ………………………… l/rok Španělsko ……………………… l/rok USA …………………………… l/rok Argentina …………………… l/rok Austrálie ……………………… l/rok
Luxemburg ……………………… 62,3 l/rok Francie ………………………….. 57,0 l/rok Itálie ………………………… ,7 l/rok Portugalsko ……………………… 46,8 l/rok Španělsko ……………………….. 35,2 l/rok Argentina ……………………….. 32,1 l/rok
1/ Seřaď země podle spotřeby víny za rok. 2/ Která země má nejvíce osázených ploch? 3/ Který kontinent je v pěstování vína na 1.místě? 4/ Vyjmenuj nepěstovanější bílé a modré odrůdy. 5/ Která země vyrábí nejvíce vína za rok? 6/ Který stupeň severní šíky je krajní pro vhodné pěstování révy vinné?
Vlastní zdroje autora