Přehled měřidel.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DRUHY NÁŘADÍ METR ROZKLÁDACÍ měří s přesností na 1mm METR SVINOVACÍ
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Tato prezentace byla vytvořena
POSUVNÉ MĚŘIDLO – HLAVNÍ ČÁSTI
MĚŘENÍ A ORÝSOVÁNÍ - úvod
POSUVNÉ MĚŘÍTKO Měřidlo, které je přesnější než pravítko, měří s rozlišením na 0,1mm. Existují i posuvná měřítka s rozlišením na 0,05 - 0,02 mm (vernierová).
Strojírenství Kontrola a měření Měření úhlů a kuželů (ST38)
MIKROMETR – HLAVNÍ ČÁSTI
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
Jednotky délky. Délková měřidla
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Měření a měřidla v technické praxi
Měření rozměrů součástí 1
MĚŘENÍ FYZIKÁLNÍCH VELIČIN
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Číslo v digitálním archivu školy
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
U těles určujeme ve fyzice jejich vlastnosti – rozměr (velikost), hmotnost, objem, obsah, teplotu, barvu, tvar, tvrdost, stlačitelnost, sílu – kterou.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Měření délky.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Měření a měřidla v technické praxi
Měření délky a hmotnosti
6. přednáška Metrologie délky Interference světla
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
20..
7. přednáška Metrologie rovinného úhlu
DÉLKA délka se používá k udání rozměrů těles (délka, šířka, výška, hloubka) nebo vzdálenost mezi dvěma body v prostoru. d = 1m Značka: d Jednotka: m (metr)
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tato prezentace byla vytvořena
STROJÍRENSTVÍ Kontrola a měření
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Měření délky Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Měření délek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Petra Burešová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
SK1 – Tolerance U12113 © Pospíchal 2006.
Nejistota měření Chyba měření - odchylka naměřené hodnoty od správné hodnoty → Nejistota měření Kombinovaná standartní nejistota: statistické (typ A) -
Tato prezentace byla vytvořena
19..
Název materiálu: VY_32_INOVACE_07_GEODETICKÉ PRÁCE NA STAVBÁCH 2_Z1
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření délky Číslo DUM: III/2/FY/2/1/2 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Dílenská technika Měření a značení. Pro udání rozměrů předmětu se jako základní jednotka délky používá metr. Metr se dělí na menší jednotky: 1m = 10 dm.
Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Autor:Chaloupka Jiří Název:Úhelník Tematická oblast:Ruční zpracování kovů Ročník:1. r očník obor automechanik.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Nástroje na ruční obrábění kovu Vypracoval: Lukáš Karlík.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
VY_32_INOVACE_16 16 MĚŘENÍ DÉLKY autor: Mgr. Miroslava Mahdalová
Název: Výroba stahováku ložisek Autor: Pavel Moravec
Broušení stupňovitých povrchů
Název SŠ: VOŠ, SPŠ automobilní a technická Autor: Chaloupka Jiří
Výroba špalíku na broušení
VY_32_INOVACE_10_1_04.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
MĚŘENÍ I. POSUVNÉ MĚŘÍTKO
Měření posuvným měřítkem
zpracovaný v rámci projektu
AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_14_FYZIKÁLNÍ VELIČINY
VY _52_INOVACE_A_08_Délka
MĚŘENÍ II. MIKROMETR VY_32_INOVACE_30_600
Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Prima
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

Přehled měřidel

MĚŘENÍ A ORÝSOVÁNÍ Jednou ze základních operací při ručním zpracování kovů je přesné měření a orýsování. Podle charakteru měření rozlišujeme: 1) měření skutečných hodnot - skutečnou hodnotu měříme univerzálními měřidly na nichž je možno přímo odečítat absolutní hodnoty(posuvné měřítko,mikrometry,základní měrky….) 2) měření porovnáním- nezjišťujeme skutečné rozměry součásti,ale mezní hodnoty skutečného rozměru(jestli nepřesahují rozměry součásti mezní hodnoty).

MĚŘENÍ LZE ROZDĚLIT NA měření délkových rozměrů měření úhlů měření tvarů

MĚŘÍTKA slouží k měření délek Ocelová měřítka s přesností 0,2 až 0,5 mm Svinovací metr s přesností 0,5 mm skládací metr – je méně přesný Pásmo - měření velkých délek 10, 20, 30, 50m

POSUVNÁ MĚŘÍTKA Nejčastěji používaná měřidla pro měření délek s přesností 0,1; 0,05 až 0,02 mm. Přesnost měření odvozená od noniové diferenciální stupnice s dělením 1/10,1/20,1/50. Pomocí univerzálního posuvného měřítka můžeme měřit vnější a vnitřní rozměry ,hloubky i osazení.Posuvné hloubkoměry se používají k měření dutin. Posuvná měřítka máme s noniovou diferenciální stupnicí a digitální

MIKROMETRY Velmi přesná měřidla,měříme s nimi s přesností 0,01mm. Měřený rozměr se určuje počtem otáček a pootočením mikrometrického šroubu. Hlavní stupnice na bubínku- jeden dílek odpovídá posunutí o 0,01mm. Vedlejší stupnice –jeden dílek odpovídá úplné otáčce mikrometrického šroubu posunutím o 0,5 mm. Mikrometry mohou být i digitální

HMATADLA Obkročná a Dutinová – určená pro přenášení rozměrů,kde nelze použít přímo posuvné měřítko. Skládají se ze dvou ramen spojených kloubem. Mohou být vyrobena i se stavěcím šroubem. Používají se pro přenášení délek 100 až 300 mm.

ÚHELNÍKY Používáme pevná nebo přestavitelná měřidla. Pevná měřidla ,měříme jimi nejčastěji úhel 90° Dále používáme pomůcky a přístroje s kruhovou stupnicí – obloukové a univerzální úhloměry. OBLOUKOVÝ ÚHLOMĚR-Umožňuje odečítat jen celé stupně UNIVERSÁLNÍ UHLOMĚR-Lze odečítat stupně i minuty

Filip Tesař UČO: 209 747 Ročník: III FY/TE