Potravinové alergie a dietní režimy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METABOLISMUS BÍLKOVIN I Katabolismus
Advertisements

Riskuj ! POZN.: Na každou otázku je možných správných odpovědí
Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase.
Metabolismus lipidů  - oxidace.
Potravinové alergie Hartmanová Lenka
Celiakie Zuzana Chaloupková.
CELIAKIE, FENYLKETONURIE, DIABETES MELITUS
Metabolismus látek a energií
ČASTÉ NEINFEKČNÍ CHOROBY
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
METABOLISMUS LIPIDŮ I Katabolismus
Ošetřovatelská péče o dítě s celiakií
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Společnost pro alergiky, ekzematiky a astmatiky
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
Genetika člověka Vypracovala: Martina Krahulíková 4.A/4
O CELIAKII PRO CELIAKY PŘEMYSL FRIČ
Helena Illnerová Fyziologický ústav AV ČR, v. v. i.
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_09
VADY AUTOZOMÁLNÍ DĚDIČNOSTI
„EU peníze středním školám“
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
Trávicí soustava Práce s učebnicí str
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
BÍLKOVINY Proteiny.
D EGENERATIVNÍ ONEMOCNĚNÍ MOZKU Zpracovaly Zlata Adamušková Miroslava Divišová Michala Priatková.
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Metabolismus ba kterií. – Bakterie se složením prvků zásadně neliší od ostatní živé hmoty – Stejně jako buňky rostlinné a živočišné obsahují biogenní.
Výživa buňky.
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Potraviny pro zvláštní výživu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_432.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Výživa u onkologicky nemocných pacientů
Genetické poruchy - obecně
SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově
© CELIA – život bez lepku o.p. s Celoživotní onemocnění, způsobené nesnášenlivostí lepku Celiakie je: vrozená dědičná nevyléčitelná Celiakie.
Ch_017_Biokatalyzátory Ch_017_Ckemické reakce_Biokatalyzátory Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluDemence.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
P OTRAVINOVÉ ALERGIE A INTOLERANCE Magdalena Rusňáková, OPP 1. ročník.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_33 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Časté neinfekční choroby - alergie.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Bílkoviny (proteiny)- cca 15% denního příjmu potravin vysokomolekulární látky vystavěné z aminokyselin základní stavební látka živé hmoty- těch je celkem.
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
KOJENEC Růst a vývoj dítěte - charakteristika - kojenec – nejčastější patologie, výživa kojenců - přirozená a umělá.
VY_52_INOVACE_51_TRÁVENÍ A METABOLISMUS ČLOVĚKA Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Suroviny pro cukráře I. ročník
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Hormony.
Genetika Přírodopis 9. r..
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Růst a vývoj dítěte - charakteristika - kojenec – nejčastější patologie, výživa kojenců - přirozená a umělá KOJENEC.
Bílkoviny (proteiny).
= přeměna látek a energií
Genetické patologické stavy
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Potravinové alergie a dietní režimy

Celiakie poškození sliznice tenkého střeva, které je důsledkem reakce imunitního systém pacienta na lepek, respektive bílkovinu (gliadin). Narušená střevní sliznice postupně přestává plnit své funkce, vyhlazuje se a začínají se objevovat příznaky. http://www.klubceliakie.cz/

Fenylketonurie Fenylketonurie (PKU) je vrozená metabolická porucha, jejíž podstatou je narušení metabolismu aminokyseliny fenylalaninu, která je součástí všech druhů bílkovin. Vzhledem k tomu, že nedochází k celkovému rozštěpení, vznikají zplodiny, které se hromadí v organismu, a způsobují těžké postižení mozku s celkovým narušením vývoje dítěte. Velmi nízká funkčnost nebo absence enzymu fenylalaninhydroxylázy, který štěpí Fenylalanin, je způsobena mutacemi (poškozením) genu pro tento enzym. Fenylalanin je aminokyselina, která je obsažena v molekulách rostlinných i živočišných bílkovin.

Celiakie http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani-jako-driv/202327274210023-diagnoza/ Fenylketonurie http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani-jako-driv/205562241500014-diagnoza/ Společnost pro výživu http://www.spolvyziva.cz Anorexie a bulimie: www. anabell.cz, www.idealni.cz http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani-jako-driv/208572241500004-diagnoza/