Šablona: III/2 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_NNA_450 Jméno autora: Václav Kulhánek Datum vytvoření: 3.7.2012 Předmět: NNA Tematická oblast: Nealkoholické nápoje a pivo Téma: Suroviny na výrobu piva Obor vzdělání: 65-42-M/01 Hotelnictví Popis způsobu použití výukového materiálu ve výuce: Výukový materiál určený pro výuku předmětu NNA dle ŠVP. Obsahuje dvě témata - nealkoholické nápoje a pivo Druh učebního materiálu: Prezentace PowerPoint Ověřeno ve třídě: HŠ2.A
Voda Kvalita vody velmi ovlivňuje chuť piva a také je potřeba velké množství vody během výroby piva (na 1 litr vystaveného piva je spotřebováno čtyřikrát až osmkrát více vody!)
Kvasinky Každý pivovar vlastní, rozmnožuje a pečuje o svou kulturu kvasinek
Chmel Říše: rostliny Podříše: cévnaté rostliny Oddělení: krytosemenné Botanická klasifikace: Říše: rostliny Podříše: cévnaté rostliny Oddělení: krytosemenné Třída: vyšší dvouděložné Řád: růžotvaré Čeleď: konopovité Rod: chmel Druh: chmel otáčivý (Humulus lupulus)
Chmel Mezi nejlepší odrůdy patří Žatecký poloraný červeňák Chmel obsahuje hořčiny (lupulin), které dodávají pivu chuť a aroma
Chmel Pivo se nevaří jen z chmelu, ale pouze se chmelem dochucuje
Chmel Chmel se dodává do pivovaru ve třech variantách: sušený granulovaný extrakt Na dávce a kvalitě chmelu velmi záleží - výrazně ovlivňuje chuť piva!
Křížovka
Řešení křížovky
Zdroje Literatura: PIVO, David Kenning a Robert Jackson ISBN 978-80-7209-775-3, Slovart 2007 NÁPOJE, Vincent Gasnier ISBN 80-7209-839-X, Slovart 2006 Všechny obrázky a videa mají hypertextové odkazy na zdroj Pozadí