Zajištění - úvod 1. přednáška, 19. 9. 2006. Definice zajištění pojištění pojišťovny; nebo finančně ekonomická kategorie úzce spojená s pojištěním, z jehož.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POJIŠTĚNÍ V DOPRAVĚ VÝZNAM POJIŠTĚNÍ.
Advertisements

T-1 Úvod do teorie pojištění firem
Aktuální vývoj v pojišťovnictví a jeho regulaci
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Výpočet pojistného. Riziko rriziko je stupeň nejistoty s určitou pravděpodobností, přičemž pravděpodobnost je poměr počtu dané alternativě příznivých.
Pojistné pooly Kancelář Českého jaderného poolu
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
POJIŠTĚNÍ Základní pojmy Rizika a změny v rozpočtu domácností Typy pojištění Pojišťovna.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Pojišťovnictví S každou oblastí lidské činnosti je spojeno určité riziko. Proto riziku a jeho dopadům je nutné se nějakým způsobem bránit – pojistit. Pojištění.
Pojišťovnictví Charakteristika.
Nové směry v úvěrovém pojištění EGAP Nové směry v úvěrovém pojištění EGAP Ing. Pavol Parízek.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_POJISTOVNICTVI_S.P.
Nedepozitní finanční instituce Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
SLUŽBY POJIŠTĚNÍ. Princip pojištění vytváření finanční rezervy sloužící k úhradě potřeb nebo škod, které vzniknou pojištěným osobám z nahodilých událostí.
Nové výzvy a zkušenosti v úvěrovém pojištění MSV Brno 2007 Pavol Parízek Generální ředitel EGAP.
Současné praktické aspekty pojistných produktů Pojišťovnictví, pojistné produkty, jistota, investování, finanční gramotnost, penzijní reforma, motivace,
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Pojišťovnictví Regulace a dohled Ing. Dalibor Pánek
Ministerstvo vnitra ČR Strategie vlády v boji proti korupci na období
Ochrana majetku Petr Machala.
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_33_05 NázevPojišťovnictví Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekPojišťovnictví.
Zprostředkovatelé v pojišťovnictví
Právní aspekty podnikání pojišťoven
Sedmá přednáška z UCPO TÉMA: Účtování o technických rezervách.
Co je riziko ? Z historie:
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 5 POJISTNÉ PLNĚNÍ (NÁHRADY). POJISTNÉ PLNĚNÍ DEF: náhrada, kterou poskytne/zaplatí (v určité podobě/výši a čase) pojistník pojištěnému.
Zajistné smlouvy Smluvní ujednání zajistné smlouvy Cover note (schedule)
Základy účetnictví 1. přednáška.
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_33_08 NázevŠkodní a pojistné události Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekPojišťovnictví.
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ Náhradní závěrečný test Test je zadáván posluchačům prezenčního a kombinovaného studia, kterým nebyl udělen zápočet v prvním termínu.
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ Akademický rok 2006/2007. Přírodní či společensko ekonomické jevy a procesy jsou spojeny s nejednoznačností výsledků JISTOTA =
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ
Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Ekonomické aspekty podnikání pojišťoven.
Pojišťovnictví.
NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLUPOJIŠŤOVNICTVÍ II. ¨ZÁKLADNÍ POJMY AutorING. LIBUŠE MUSELÍKOVÁ Číslo a název šablony05_EKONOMIKA Název vzdělávací oblasti (sada)52_FINANČNÍ.
PROTIPOVODŇOVÉ VZDĚLÁVACÍ A VÝZKUMMÉ CENTRUM Pojištění jako způsob eliminace následků živelních rizi k PhDr. Vladimír Přikryl Ministerstvo financí.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Ostatní finanční zprostředkovatelé a subjekty působící na finančním trhu.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Pojišťovací a zajišťovací činnost.
Pojištění a jeho klasifikace Přednášky pro denní studium.
Další teoretické souvislosti zajištění; klasifikace zajištění 5. přednáška,
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Správa aktiv pojišťovny, investiční činnost.
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 6 POJISTNĚ TECHNICKÉ REZERVY. POJEM PTR Pojistně technické rezervy je terminus technicus pro peníze, o kterých pojistitel (pojišťovna)
Ing. František ŘEZÁČ MASARYKOVA UNIVERZITA T – 4 Ekonomické předpoklady podnikání pojišťovacího podniku.
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 5 POJISTNÉ PLNĚNÍ (NÁHRADY). POJISTNÉ PLNĚNÍ DEF: náhrada, kterou poskytne/zaplatí (v určité podobě/výši a čase) pojistitel pojistníkovi.
POJIŠŤOVNICKÉ PRÁVO JUDr. Petr Mrkývka, Ph. D
Pojišťovnictví Odvětví ekonomiky zaměřené na provozování pojistných produktů. Zahrnuje všechny instituce a subjekty, které mají oprávnění k podnikání v.
Pojištění jako součást discioplíny risk management Risk management – disciplína, která umožňuje se vyrovnávat s důsledky vyplývající z nejednoznačnosti.
Pojistný trh Eva Ducháčková. Literatura: DUCHÁČKOVÁ, E. Pojištění a pojišťovnictví. 1. vyd. Praha: Ekopress, s.r.o, s. ISBN
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Pojištění odpovědnosti za škodu při výkonu povolání a zájmové činnosti Soňa Jarošová Lukáš Klemensevič.
Opatření EGAP ke zlepšení podmínek pojištění 3 EGAP založen v roce 1992 specializovaná státní úvěrová pojišťovna pojišťování teritoriálních a tržně nepojistitelných.
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Technické znalectví a pojišťovnictví
Obecné otázky pojišťovacího práva
Podnikatelské profese v oblasti finančněprávních služeb
rrgtoaerhgdghofhgahgarg
Komerční pojišťovna.
Ing. Lenka Bombera Piskačová
IAS 1 Prezentace účetní závěrky
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita
Ukazatele pojistného trhu
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
Dohled v pojišťovnictví pojištění úvěrových rizik
Hospodaření pojišťoven, účetní výkazy pojišťovny
Transkript prezentace:

Zajištění - úvod 1. přednáška,

Definice zajištění pojištění pojišťovny; nebo finančně ekonomická kategorie úzce spojená s pojištěním, z jehož podstaty je odvozena; technickými a finančními účinky doplňuje pojišťovnictví prostorovým rozvržením pojištěných rizik a zabezpečuje pojišťovnám současně rovnováhu mezi jejich závazky a finančními prostředky časovou kompenzací ztrát a zisků plynoucích z pojišťovací činnosti

Historie zajištění analogie s pojištěním; námořní doprava – Čína, 3000 př. n. l.; Rhodos, 1000 př. n. l.; Babylon – zákon o odškodnění okradených prvek zisku – ochrana formou příslibu zákon velkých čísel, pravděpodobnost

Historie problém omezené kapacity; prvopočátky soupojištění; vstup specialistů do sjednávání smluv – Janov 1347; rozvoj soupojištění – Antverpy, Bruggy zákaz pojištění

Historie patrně první zajišťovací transakce – 1370 (Janov – Slyus); rozvoj – 18. století, v souvislosti s rozvojem průmyslu 19. století – první specializované zajišťovny Cologne Re, Swiss Re, Munich Re

Zajištění v Čechách 1872 – První česká všeobecná zajišťovací banka

Zásady zajištění společné s pojištěním samostatné – různé od pojištění

Zásady společné s pojištěním zásada materiální zainteresovanosti zásada maximálního odškodnění zásada dobré víry

Zásady samostatné (různé od pojištění) zásada majetkové odpovědnosti zásada počtu rizik (smluv) zásada smluvní odpovědnosti zásada určení výše pojistného plnění zásada hodnocení rizika zásada pojišťovaného zájmu zásada škodní události