R. E. H. & Česká republika I. Názory na zelené v České republice Aktivistické anti- /Václav Klaus, Ivan Brezina/ Akademické anti- /Veronika Bílková/ Akademičtí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MARKETING A MANAGEMENT
Advertisements

Přínosy dobrovolnictví v ochraně životního prostředí RNDr
Bakalářská práce FFMU v Brně, Ústav české literatury a knihovnictví
Evropský rok dobrovolnictví • Evropský rok dobrovolných činností na podporu aktivního občanství (ERD) je tematickým rokem vyhlášeným pro všechny členské.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
PLÁNOVÁNÍ A STRATEGIE Management a marketing
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY MZV ČR.
Biodiverzita V. Ochrana biodiverzity.
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
Environmentální etika
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A3 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníZáří 2012.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
17. Listopad 1989 Monika Štěpánková, 2. I.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
R. E. H. & Česká republika II. Nesehnutí /jaké bylo a jaké je, splňuje charakteristiku agresivního dogmatismu, splňuje charakteristiku radikálního zeleného.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
R. E. H. & Česká republika III. Opakování Hnutí Duha (tendence a velké zlomy) /1997, 2003/ Nesehnutí (tendence a velké zlomy) /1997, 2002/ Ideové základy.
Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.
STÁTNÍ SVÁTEK 17. listopadu
Environmentální etika
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Základní informace k projektu Zapiš se do dějin Jakub Kočí, Klára Ludvíková Letní semestr 2015.
Vzdělávací politika.
Environmentální hnutí a etika
Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie
R. E. H. & první srovnání I. Radikální environmentální hnutí v USA Tři základní proudy: „velké“ organizace, Earth First! a další „deep ecology“ organizace,
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Stáž na 8.6. – Jan Fric PřF KSGRR. Hlavní historické milníky SU 1878 – založení (Stockholms högskola) 1960 – transformace na VŠ univerzitního.
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
Reforma systému péče o ohrožené děti 25. listopadu 2011 Miloslav Macela Odbor 21 rodiny a dávkových systémů MPSV.
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Zpracovatel: Centrum pro regionální rozvoj Geografický ústav Přírodovědecká fakulta Masarykova.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Jedna z rolí, kterou člověk v životě splňuje – ROLE KONZUMENTA – na základě toho se očekává SPOTŘEBNÍ CHOVÁNÍ. - základem spotřebního chování – ROZHODOVÁNÍ.
Duch věje, kudy chce exkurz do historie MC a Sítě MC
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem. FINANČNÍ GRAMOTNOST ZADLUŽOVÁNÍ RODIN Spolek pro obnovu venkova Senát Parlamentu.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Financování a účetnictví základních škol
Společenská odpovědnost a školy
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Jak na transformaci aneb ‘Co jsme se naučili’
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Základní vzdělávání a další …
E. O. & Česká republika II. Nesehnutí
Facility management jako součást efektivní správy společnosti
Feminismus a ženské hnutí v bývalé NDR
Český euroskepticismus
Jitka Altmanová vedoucí Centra podpory náhradní rodinné péče.
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
R. E. H. & Česká republika I. Názory na zelené v České republice
Reforma policie Největší změna za posledních 50 let
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Dosavadní pohledy na fungování E.O.
Od totality k demokracii
Jakub Kovář, projekt Křehká šance II,
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Ekonomika malých a středních podniků
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Komunální politika: teorie a praxe. Hlavní město Praha
Transkript prezentace:

R. E. H. & Česká republika I. Názory na zelené v České republice Aktivistické anti- /Václav Klaus, Ivan Brezina/ Akademické anti- /Veronika Bílková/ Akademičtí zastánci /Adam Fagan/ Samotní R.E.H. /Jakub Patočka/

R. E. H. & Česká republika II. Jaké máme potenciální R.E.H v ČR? Hnutí spojená s bojem za práva zvířat /ALF, Animal S.O.S., Svoboda zvířat, Realita.tv a další/ Hnutí spojená s bojem za ochranu životního prostředí /Hnutí Duha, české Greenpeace, Děti Země, Arnika/ Hnutí kombinující ochranu životního prostředí, boj za práva zvířat a proti dalším (sociálním) nesrovnalostem /Nesehnutí/ Programově radikální hnutí /EF!/

R. E. H. & Česká republika III. Která z právě uvedených hnutí jsou nejvýraznějšími adepty na radikální ekologistické hnutí? Vylučovací metoda: Netvoří hnutí a nevyvíjela nikdy větší aktivitu: EF! Nikdy, nebo pouze velmi krátkou dobu radikální: Děti Země, Arnika Není ekologistické – tzn. kombinuje environmentální postoj s již existující ideologií: Animal S.O.S., ALF, Svoboda zvířat, Realita.tv Bylo a je ovlivňováno ze zahraničí – není to čistě české R.E.H.: Greenpeace

R. E. H. & Česká republika IV. Jako nejvážnější kandidáti zůstávají: Hnutí Duha a Nesehnutí Začneme u Hnutí Duha – proč? Na rozdíl od Nesehnutí existuje po celou dobu existence svobodné české společnosti Počtem členů, počtem sympatizantů i rozpočtem jedno z největších E. H. u nás

R. E. H. & Česká republika V. Hnutí Duha /jaké bylo a jaké je, splňuje charakteristiku agresivního dogmatismu, splňuje charakteristiku radikálního zeleného hnutí/ Způsob odpovědi A. Přiblížení historie hnutí B. Přiblížení pohledu vlastních členů hnutí C. Analýza textů hnutí D. Doplňková analýza

Hnutí Duha I. – trocha historie Historie Hnutí Duha A) Počátek – B) Období hledání struktury hnutí a strategie, období silné, lež nedogmatické radikality – C) Období aktivistické zralosti, kdy se sice zvyšuje počet placených zaměstnanců i rozpočet hnutí, ale přesto výrazně neklesá počet přímých akcí – D) Období profesionalizace, ve kterém se hnutí konformizuje, klesá radikalita i míra aktivizmu, klesá počet přímých akcí – E) Období „agenturizace“, ve kterém se proces profesionalizace završuje, a ve kterém se z původních radikálních hnutí stávají vlivové agentury s profesionálním zázemím a velmi nízkou mírou aktivizmu 2005-současnost.

Hnutí Duha II. – trocha historie Počátek (listopad 1989) – Jakub Patočka, Petr Pěta, Jan Beránek Co předcházelo (ČSOP a pokus o vytvoření pobočky Dětí Země) První akce: plakáty, happening, protest proti letišti. Registrace – září Období přímých akcí bez kampaní a zázemí –

Hnutí Duha III. – trocha historie Období hledání struktury hnutí a strategie, období silné, lež nedogmatické radikality ( ). Vznik programů (energie, ozón, pralesy) Nárůst počtu členů a poboček (od roku 1992 více než 50 aktivních členů, objevují se pobočky v Praze, Českých Budějovicích, Olomouci, Broumovsku) První velké akce: demonstrace proti skladu vyhořelého jaderného paliva v Rouchovanech (1992), blokáda firmy Colorlak. Tvorba vnitřní struktury a informačních kanálů. RADA. První protizákonné akce – billboardový banditismus.

Hnutí Duha IV. – trocha historie Období aktivistické zralosti ( ) Další nárůst počtu členů a významu organizace Kampaň Libkovice, kampaň Temelín (tzv. tábory u Temelína), kampaň Lesy (1995), Program Poslední generace V roce 1995 končí protizákonné aktivity organizace. Strach o uchování základních myšlenek organizace + konzervatizmus některých členů vedení vede k vytvoření nevolené, hierarchické struktury hnutí a k omezení demokratické vazby členů k vedení hnutí. Proti sobě stojí: silná různorodost členů (od hlubinných ekologů, přes křesťany až po anarchisty) a snaha uchovat jednotu hnutí. První spory o charakter organizace – Rok 1997 – rozpad hnutí, respektive odchod většiny členů Brněnské pobočky Hnutí Duha a vznik Nesehnutí. Hnutí Duha zůstává silnou, ale nedemokratickou organizací. Vrchol aktivistické síly organizace –

Hnutí Duha V. – trocha historie Období profesionalizace a výrazného poklesu radikality ( ) V některých kampaních (lesy) pokračuje i aktivistický přístup, je to ovšem výjimka. Dochází k zásadním personálním změnám – rok 2002 odchází Jan Beránek z pozice vedoucího Centra Hnutí Duha a v roce 2003 odchází jak Jakub Patočka, tak Jan Beránek z Rady Hnutí Duha. Krátká éra Marty Čápkové jako ředitelky Hnutí Duha v roce 2003 a nástup Martina Andera na pozici ředitele Hnutí Duha 31. března Květen 2003 – zavedení demokratických principů do Rady Hnutí Duha. Postupný odklon od přímých akcí – provázání Hnutí Duha se Stranou Zelených (pouze dočasné).

Hnutí Duha VI. – trocha historie Období „agenturizace“ (2005- současnost) Prudký nárůst počtu zaměstnanců (spolu s předchozím obdobím) Takřka neexistují tzv. přímé akce Spolupráce se státní správou na přípravě zákonů a intenzivní lobbying Konformizace prezentovaných východisek organizace – důraz na zlepšování konkrétních věcí odklon od kritiky systému

Hnutí Duha I. – pohled členů Výzkum 38 členů Hnutí Duha – jejich pohled na vývoj organizace z hlediska 11 kritérií: A. Aktivismus /-0,6/, /-1,1/ B. Profesionalizace /1,2/, /1,4/ C. Aktivity 1. – přímé akce /-0,45/, /-1,35/ D. Aktivity 2. – lobbying, vzdělávání, odborné /1,2/, /0,8/ E. Aktivity 3. – účetnictví, byrokratické aktivity /1/, /1/

Hnutí Duha II. – pohled členů F. Finanční síla organizace /1,6/, /1,3/ G. Radikalita organizace /-0,8/, /-0,6/ H. Míra demokratičností organizace /-0,4/, /1/ I. Vztah organizace ke státní moci /0,9/, /1,3/

Hnutí Duha III. – pohled členů Co to znamená: Hnutí je profesionalizované, finančně silnější, umírněné, ale neaktivistické, bez radikálního zápalu i myšlenek Některým lidem v hnutí toto vadí, ovšem jsou z hlediska radikálnosti bezradní

Hnutí Duha I. – zrcadlo textů Výzkum porovnával tři kritéria (pejorativnost, jistotná modalita, voluntativní modalita) v textech Hnutí Duha, Nesehnutí, hnutí Národní odpor – a následně pro zajímavost i u Václava Klause. Co to je pejorativnost Co to je jistotná modalita Co to je voluntativní modalita

Hnutí Duha II. – zrcadlo textů Výsledky: