Minerální látky ve výživě sportovce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝŽIVA – základní složky potravy
Advertisements

ESENCIÁLNÍ ANORGANICKÉ (MINERÁLNÍ) LÁTKY
Látkové složení lidského těla- prvky
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
Minerály a stopové prvky
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Výživové směry Ing. A. Říhová.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Žena a sport.
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
Minerály a stopové prvky
Přeměna látek a energií (metabolismus)
Stopové prvky Olivia Stamates.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
HOBITI.
„EU peníze středním školám“
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Metabolismus železa Alice Skoumalová.
II..
Minerální látky a stopové prvky
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
MINERÁLNÍ LÁTKY A STOPOVÉ PRVKY
Minerální látky a stopové prvky.
ŠTÍTNÁ ŽLÁZA Tvorba hormonů tyroxin - T4, trijodtyronin - T3
Anémie Hejmalová Michaela.
Osteoporóza Hejmalová Michaela.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Minerální látky a stopové prvky.
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Látky nezbytné pro: - Správný vývoj kostry - Správný metabolismus - Udržení acidobazické rovnováhy a homeostázy (co to je?) - Podílí se na tvorbě enzymů,
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Výživa v zimních sportech - lyžování
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Minerální látky makroelementy
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
NUTRILITE™ Iron Folic Plus
Buňka  organismy Látkové složení.
Osteoporóza.
Zjišťování výživových zvy 2.10.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
= přeměna látek a energií
Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
Maso a masné výrobky Dodatky.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Minerální látky ve výživě sportovce RVS 2. ročník Podzimní semestr

Minerální látky – rozdělení Anorganické látky nezbytné pro růst, výstavbu tkání a metabolické pochody Dle množství potřebného pro organismus Makroelementy - ↑ 100 mg (Ca, Na, K, Cl, Mg, S) Mikroelementy - ≤ 100 mg (Fe, Cu, Zn, Mn, I, Mo, Se, F, Cr, Co) Stopové prvky – potřeba v μg (Si, V, Ni, Sn, Cd, As, Al, B)

Význam minerálních látek pro sportovce Minerály jsou uvolňovány během cvičení do systémové cirkulace ze zásob → mohou být vyloučeny močí, potem či stolicí Deficit minerálů – železo, vápník, jod Ženy více ohroženy nedostatkem vápníku a železa Suplementa minerálních látek Společně s vitaminy optimalizují zdraví a výkonnost sportovce S vyšším příjmem energie se zvýší i příjem minerálů a vitaminů Doposud však chybí studie dokazující, že by zvýšený příjem mikronutrientů vedl ke zvýšení výkonnosti sportovce, s výjimkou již vyvinutého deficitu Význam antioxidantů – prevence poškození vyplývající z nadměrné tvorby volných kyslíkových radikálů

Hořčík Význam pro sportovce Interakce Vstřebávání 64 % v kostech, 35% intracelulárně (mitochondrie, ECT) c Mg v krvi = jen zlomek celkového množství, částečná informace o stavu Mg v organismu Význam pro sportovce Regulace energetického metabolismu - kofaktor min. 300 enzym. Reakcí (např. aktivace enzymu katalyzujícího tvorbu ATP) Podílí se na správné činnosti srdce a svalů, snižuje nervosvalovou dráždivost (zapojen do metabolismu vápníku) Snižuje hladinu cholesterolu Sportovci vyšší potřeba (ztrácí se pocením, průjmy) Nedostatek hořčíku => únava, svalové křeče, bolesti hlavy Během FA – redistribuce Mg (=> ↓ Mg v krvi) c Mg v krvi se po dlouhé fyzické zátěži s nízkou intenzitou se obvykle nemění Interakce Nadbytek Ca ve stravě = ↓ absorpce Mg (optimální poměr Ca:Mg = 8:1 až 2:1 ↓ absorpce Mg - možná příčina – nedostatek vit. B1, 6, D, acidóza, ↑ příjem tuků a cukrů, nadbytek P, vitaminu D, alkoholismus ↑ absorpce Mg - ↑ příjem bílkovin ve stravě Vstřebávání 30 – 40 % Bez vztahu k zásobám v organismu Závisí na množství v potravě – chudá strava == větší absorpce

Hořčík Zdroje v potravě – DDD 100 – 500 mg Rostlinné zdroje - listová zelenina, ořechy, luštěniny, celozrnné výrobky Živočišné zdroje - maso, vnitřnosti, mléčné výrobky (fosforečnan hořečnatý, chlorid hořečnatý, organické soli) Tvrdá voda Dostupnost Mg z minerálních vod 59 % Absorpce klesá s věkem jedince ↑ absorpce při současné konzumaci s jídlem Suplementace Mg Hydrogenaspartát, citrát či laktát, cheláty Ostatní soli se špatně vstřebávají Dlouhodobá suplementace Ca => deficit Mg

Sodík Hlavní složky potu Průměr mg/l Rozpětí hodnot NaCl 1800 950 - 2550 K 173 121 - 225 Mg 19 4 - 34 Význam Hlavní extracelulární kationt Udržuje ABR regulace acidobazické rovnováhy Pocením ztráta 50 mmol/l Na = 2,9 g NaCl na 1 litr potu Aklimatizace => ↓ Na a Cl potem, K a Mg zůstává Pot hypotonický ve vztahu k ostatním tělesným tekutinám Dlouhodobé pocení => ↑osmolality plasmy (zhoršení pocení) Na součást sportovních nápojů (10 – 30mmol/l) => zlepšení vstřebávání glukózy a vody, chuť nápoje Doporučený příjem Dle WHO 6g soli = 2360 mg Na = 104 mmol Na/den Zdroje v potravě NaCl – kuchyňská sůl (1,4 g Na = 4 g soli) Potraviny – uzeniny, solené ryby, sýry, glutaman sodný… mmol/l Pot Plasma ICT Na 20-80 130-150 10 K 4-8 3,2-5,5 150 Ca 0-1 2,1-2,9 Mg < 0,2 0,7-1,5 15 Cl 20-60 96-110 8

Draslík Význam Zdroje v potravě: Doporučená denní dávka Hlavní intracelulární kationt - udržování ABR a stálého osmotického tlaku, přenos nervových vzruchů Ukládán společně s glykogenem ve svalech – při odbourávání glykogenu je uvolňován (po náročných výkonech třeba doplňovat) regulace vodního hospodářství podporuje ukládání glykogenu ve svalech při odbourávání glykogenu je uvolňován Zdroje v potravě: Rostlinné potraviny – ořechy, celozrnné cereálie, ovoce a zelenina Živočišné zdroje – maso, ryby Doporučená denní dávka 2,5 – 4 gramy

Železo 4 g muži, 2,5 g ženy Fe transportní (transferin), zásobní (feritin, hemosiderin), Fe přenášející kxslík (Hb, Mg) Význam Přenos kyslíku ke svalům, součást hemoglobinu a myoglobinu Transport elektronů v dýchacím řetězci (cytochromy) Součástí enzymů (oxidace, redukce) Nejčastěji se objevující deficit sportovců Příčina: vyšší ztráty a nižší příjem Vyšší potřeba – během růstu - v dětství, dospívání, těhotenství Sportovci s namáhavým tréninkem – vyšší obrat železa Málo studií potvrzující vliv deficitu Fe na výkonnost Pokles Hb o 1-2 g/100 ml - ↓ výkonnost Ohrožená skupina: sportovci vegetariáni Ztrácí se také potem – s vyšší trénovaností se ztráty snižují Trénink ve vyšší nadmořské výšce => ↑ potřebě železa (↑ Hb)

Železo Diagnostika deficitu Fe Možné příčiny změn hladin Hb a feritinu Deplece Fe normální hematokrit, Hb Nízký sérový feritin Normální až vyšší saturace transferinem Deficit Fe Normální Hb Nízký sérový feritin, Fe, transferin snížená saturace transferinem Anémie z nedostatku Fe Nízký hematokrit, Hb Změny ery (malé, světlé) Nízké sérové Fe, saturace transferinem Možné příčiny změn hladin Hb a feritinu Nízká hl. Hb Dehydratace = ↑ c Hb Zvýšený objem krve = ↓ c Hb Feritin ↑ po akutním stresu

Faktory svědčící pro vysoké riziko úbytku Fe nebo deficit u sportovců (dle Burkeho) Ukazatele zvýšené potřeby Fe Aktuální růstový spurt u dospívajících Těhotenství (v současném nebo předchozím roce) Ukazatele zvýšených ztrát Fe nebo jeho malabsorpce Náhlé zvýšení objemu tréninku Malabsorpce GIT (např. Crohnova choroba) Krvácení z GIT Velké menstruační krvácení Závažnější krevní ztráty (krvácení z nosu, operace, poranění Časté dárcovství krve Ukazatele nedostatečného příjmu Fe Dlouhodobý nízký příjem energie (2000 kcal/d) Vegetariáni Diety, neobvyklé stravovací zvyklosti Omezení různorodosti stravy, špatná kombinace potravin (nedostatek zdrojů vitaminu C) Pohodlná strava a sportovní doplňky stravy s nízkým obsahem mikroživin Dita s vysokým obsahem sacharidů a vlákniny, nepravidelná strava

Železo Zdroje v potravě Denní doporučená dávka 10 - 15 mg potraviny živočišného původu (hemové i nehemové Fe) – maso, játra, krev (Fe součást hemu- myoglobin, cytochrom, hemoglobin), tuňák potraviny rostlinného původu (nehemové Fe) – zelenina (špenát, brambory), luštěniny (fazole) Denní doporučená dávka 10 - 15 mg Vstřebatelnost 10- 30 % Interakce Využitelnost snižuje: P, vláknina, fytáty, šťavelany, kofein, silný černý čaj, vysoké koncentrace solí Ca a Mg, draslík v mléku a ml. výrobcích, sójové proteiny Využitelnost zvyšuje: vitamin C, AMK (cystein), kys. citrónová Fe v suplementech může snížit dostupnost Zn a naopak Suplementace Fumarát železitý, Fe-EDTA – biologicky dostupnější než síran železitý Užívat mezi jídly Vhodné užívat přípravky sobsahem Fe a vitmainu C (zvýšená BD) Dlouhodobá suplementace vysokými dávkami = > nežádoucí účinky (GIT) Korozivní změny na muk=ozních tkáních Otrava Fe Chronické poškození a zvětšení jater

Vápník Význam DDD 1000 mg Zdroje vápníku Tvorba kostí a zubů Proces srážení krve (protrombin) Udržení činnosti nervové soustavy Kontraktilita hladkého a kosterního svalstva Homeostázu Ca udržuje – parathormon (při ↓ hl. Ca), kalcitonin (při ↑ hl. Ca), kalcitriol a další DDD 1000 mg Zdroje vápníku Mléko a mléčné výrobky Sardinky, mák, ořechy, sója Faktory ovlivňující utilizaci Ca, interakce ↑ - vit. A, D, C, proteiny, tuky, kyselé pH ve střevě, laktóza, pohyb ↓ - nadměrný příjem proteinů a tuků, oxaláty, fytáty, vláknina, stres, zrychlená peristaltika, nedostatek pohybu, cukr Zvýšený příjem Ca – interferuje s absorpcí Mg, Zn, Fe, Mn Ca zlepšuje absorpci vitaminu B12 Ca inhibuje absorpci Fe (300 mg Ca ve stravě sníží absorpci Fe o 50%) Suplementy Ca Kalciumkarbonát - dobrá BD, nejvyšší množství kalcia Kalciumfosfát, hydroxyapatit – špatná absorpce Dolomit – přírodní zdroj Ca a Mg Citrát, laktát, glukonát a kalciumcitrát-malát – dobrá rozpustnost, méně Ca

Vápník Nedávné studie – snížená kostní hmota u sportovkyň, zvýšené riziko zátěžových zlomenin Možné příčiny Deficit Ca ve stravě Hormonální vztahy – estrogeny Nepravidlená menstruace, primární či sekundární amenorhea – sportovkyně hlídající si hmotnost Nízký přívod energie Vysoká tréninková zátěž

Jód 10 mg jodu v těle (8 mg ve štítné žláze) Význam DDD – 150 μg/d Tvorba thyreoidních hormonů thyroxinu (T4) a trijodtyroninu (T3) Zlepšují metabolismus Stimulace syntézy bílkovin Stimulace produkce tepla Podpora růstu, pohlavního a mentálního vývoje Není vyšší potřeba u fyzicky aktivních lidí DDD – 150 μg/d Zdroje v potravě Mořské ryby, korýši, řasy Minerální vody obohacené jodem Iodidovaná sůl Interakce Nadbytek Ca = snížená vstřebatelnost I Zvýšená konzumace tuků = snížená produkce th. hormonů

Selen 10 – 15 g v organismu (všudypřítomný, nejvíce vnitřnosti) Význam Součást glutathionperoxidázy – antioxidační enzym – brání peroxidaci lipidů, poškození buněk, oddaluje stárnutí Působí synergicky s vitaminem E – antioxidant Zlepšuje činnost imunitního systému Působí ochraně proti karcinogenním těžkých kovů ve stravě Spermatogeneze (motilita spermií) Zdroje v potravě Mořské produkty, maso, chřest Obiloviny – dle obsahu v půdě Denní doporučená dávka 55 μg ženy/70 μg muži Absorpce 40-80 %, biol. poločas 1-2 dny Vysoké dávky – toxické, karcinogenní, teratogenní (200 μg) Interakce Nedostatek vitaminu C = zhoršená utilizace Se Vysoké dávky vitaminu C = redukce absorpce anorganických soli Se Nízká hladina Se = vyšší požadavek na vitamin E

Zinek 1,5 - 3 g Zn - svaly 60 %, kosti 30 % játra Význam Kofaktor asi 100 enzymů účastnících se energetického metabolismu (sacharidů), štěpení bílkovin Podílí se na tvorbě inzulinu Spermatogeneze, tvorba testosteronu Podpora procesu hojení zranění, obnovy tkání Syntéza DNA, proliferace buněk, syntéza bílkovin Zlepšení imunitních funkcí inkorporace Fe do Hb (deficit – anémie) Antioxidant (superoxiddismutáza) Ztráty Zn – močí a potem (nejsou však významné ani u sportovce) Zvyšuje utilizaci vitaminu A a B2 Vstřebávání 20 – 30 % (aktivně za pomoci ATP, hormonů) Vylučování – močí (300 – 600 μg/d) dle obsahu N a P ve stravě

Zinek Zdroje v potravě Denní doporučená dávka 15 mg Interakce Maso, cereálie, mořští korýši, ořechy, vejce, mléko Využitelnost zinku vyšší ze živočišných zdrojů Denní doporučená dávka 15 mg Interakce Resorpci Zn snižují Vysoké dávky Fe nad 60 mg/d, poměr Fe:Zn > 2:1 Vysoké dávky kys. listové Suplementace Cu Strava s vysokým obsahem Ca, vlákniny, fytátů. Šťavelanů Deficit vitaminu E zvyšuje deficit Zn Absorpci Zn usnadňují bílkoviny (cystein, histidin), vitamin A, E a B6 Vysoké dávky Zn (nad 80 mg/d) snižují absorpci Cu Suplementace Síran zinečnatý – horší biol. dostupnost Zinek vázaný jako glukonát, orotát, proteinový hydrolyzát, chelátové formy – vyšší BD Užívat mezi jídly

Měď 75 mg mědi v organismu Význam Regulace aktivity enzymů Proteiny vázající měď (metaloproteiny) – ceruloplazmin a albumin Katalyzátor při tvorbě hemoglobinu, katecholaminů Tvorba pigmentu, vlasů Důležitá pro vstřebávání Fe a jeho mobilizaci Složka dýchacích enzymů Antioxidant (superoxiddismutáza) Napomáhá produkce enrgie v mitochondriích Zdroje v potravě Ústřice, korýši, zelená zelenina, ryby, vnitřnosti, ořechy, sušené ovoce, žloutek, kakao Denní doporučená dávka 2,1 mg (30 μg/kg) Vstřebatelnost 25 – 40 % Dle obsahu v organismu Zhoršena při vyšším příjmu Zn, Mo, vitaminu C, Cd, Cu Optimální poměr Zn:Cu - 7:1 Suplementace Síran měďnatý – nejčastěji používaný Organicky vázaná meď – biologicky dostupnější Několik dávek mezi jídly