Od Karla IV. k husitským válkám

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JAN HUS.
Advertisements

DOBA HUSITSKÁ 1.
Václav Horek 31. Základní škola 7. B
Husitské války pro 5. ročník ZŠ
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Husitské války VY_32_INOVACE_160.
Husité a husitské války
Vlastivěda 4. ročník ZŠ „Významné osobnosti českého národa“
Identifikátor materiálu: Přírodní vědy - 1/55 Anotace Husité a husitské války – Obrázky z našich dějin – žák popisuje jednotlivé obrázky, uvědomuje si.
DOBA HUSITSKÁ.
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
7. třída 2. pololetí Dějiny českých zemí
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
Opakování Doba husitská
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Kam letí letadlo? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Bitva u Lipan, husitský král TÉMA:
Martin Kreutzer MISTR JAN HUS.  Narození- kolem 1370, Husinec  Umrtí- 6.července 1415, Kostnice  Rektor Karlovy Univerzity, Kněz, Spisovatel  Vystudoval.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Zuzana Medveďová Název:VY_32_INOVACE_D Téma: Husitské války Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
DĚJINY V OBRAZECH Husitství Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
HUSITSTVÍ.
Vláda Lucemburků Vlastivěda 4. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Základní škola Čelákovice
HUSITSKÉ VÁLKY Název: VY_32_inovace_14 Vlastivěda-starší české dějiny
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Pravěk a středověk JAK TO BYLO?
Druh učebního materiálu
Mistr Jan Hus Michaela Tarabová.
Hádej, kdo jsem? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_07_DĚJEPIS
Husitské války Vlastivěda 4. ročník
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
DOBA HUSITSKÁ.
Poznávačka - sudokopytníci a lichokopytníci
What Time Is It? – Part 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Zakresli popř. načrtni dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
K U F R Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Třídíme podle dvou kritérií
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
VY_ 32 _INOVACE _06_10_husitství (Jan Hus)
Najdi dva stejné obrázky
Výsledky husitské revoluce a její význam
Název učebního materiálu
Interaktivní vyhledávání dvou stejných obrázků.
WHAT IS YELLOW? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
Husitské války VY_32_INOVACE_63_Husitské války Šablona III/2
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Půdní druhy Obr.1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
MISTR JAN HUS A HUSITSKÉ VÁLKY
B a r v y Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Slož popletené obrázky.
Jan Hus, husitství.
Tvary – přiřazování Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Zakresli popř. načrtni dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
Transkript prezentace:

Od Karla IV. k husitským válkám Pohled do českých dějin 2 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Co mají tyto osobnosti společného? Karel IV. Eliška Přemyslovna Jan Lucemburský

Vyber věty o Karlu IV., které jsou pravdivé: Původně se jmenoval Václav, jméno Karel přijal po svém strýci. Žádná důležitá bitva v Evropě se bez něj neobešla, do Čech se vracel jen pro peníze. Udělil městům výhody pro pořádání trhů. Dbal na to, aby obchodníci prodávali špatné zboží, aby obchodovali nepoctivě. Dal roku 1357 postavit kamenný most v Praze. Dal stavět opevnění napříč Petřínem, a protože při jeho stavbě všichni hladověli, říká se mu Hladová zeď.

Co všechno Karel IV. za své vlády založil nebo nechal vybudovat Co všechno Karel IV. za své vlády založil nebo nechal vybudovat? (Obrázky ti pomohou při vzpomínání.)

Vzpomeneš si? 1) Jak se jmenoval syn Karla IV.? 2) Kdo byl rektorem Karlovy univerzity v roce 1409? 3) Jak se jmenovala listina, kterou se změnily poměry na Univerzitě?

MISTR JAN HUS Spoj každé číslo s písmenem, které k němu patří. Mistr - a) Upálení na hranici. Husinec u Prachatic - b) Zasedání koncilu – nejvyšší rady církve. Betlémská kaple - c) Místo, kde se narodil. 4. Kostnice - d) Učitel na Univerzitě. 6. 7. 1415 - e) Místo, odkud vedl kázání.

Co k sobě patří? (Vyber si z nabídky.) Po smrti Jana Žižky se postavil do čela husitů. Město, jež bylo oporou husitského hnutí. Stál v čele husitů. Stoupenci J. Husa, povstali po jeho upálení. Tak dlouho trvaly husitské války. Bratr Václava IV., nakrátko se stal českým králem. Bitva na Vítkově – husité zvítězili. Bitva u Lipan – husitská vojska poražena, Prokop Holý padl. (husité, Zikmund, rok 1420, Jan Žižka z Trocnova, Tábor, Prokop Holý, 15 let, 9. 5. 1434)

Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2009–27–01] jsou dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.wikipedia.org/. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Erblucemburksa.gif http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:344Wagenburg_der_Hussiten.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Honzik_retus.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Eliska_hlava.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Charles_VI-John_Ocko_votive_picure-framgnet.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jan_Vil%C3%ADmek_-_Karel_IV.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Koruna.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pe%C4%8De%C5%A5_Univerzity_Karlovy_v_Praze.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Burgkarlstein02.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Karl%C5%AFv_most-2.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Saint_Vitus_Cathedral_in_Prague,_Czech_Republic.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vaclav_IV.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Dekret_kutnohorsk%C3%BD.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Brozik,_Vaclav_-_Jan_Hus_souzen_na_snemu_Kostnickem_r._1415.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Muttich,_Kamil_Vladislav_-_Mistr_Jan_Hus_na_hranici_v_Kostnici_1415.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jan_Vil%C3%ADmek_-_Jan_%C5%BDi%C5%BEka_z_Trocnova.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tabor_CoA_CZ.pnghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Battle_of_White_Mountain.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Adolf_Liebscher_-_Bitva_mezi_T%C3%A1bory_a_Pra%C5%BEany_u_Lipan_r._1434.jpg Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.