Sociální psychologie se zaměřením na sport

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Advertisements

Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
Pedagogika volného času (VČ)
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Pojetí a obsah pedagogiky sportu u nás a v zahraničí
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Doc. Michal Kaplánek, Th. D.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
OBECNÁ PSYCHOLOGIE VYUŽITÍ PSYCHOLOGIE V PRAXI
Sociální psychologie Sociální skupiny.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Poznámky pro výuku Předmět: PSYCHOLOGIE Autor: Mgr. Pavla Sukačová
ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PROJEKT: CZ.1.07/1.5.00/
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Duševní zdraví a psychohygiena
Úvod do ekologie.
SOCIÁLNÍ DETERMINACE PSYCHIKY
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Psychologie koučování
MANAGEMENT - Pojetí managementu
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
Sociální psychologie osobnosti
Základy sociální psychologie
MAN 1. Seminář sociální psychologie se zaměřením na sport Marie Blahutková.
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Pedagogická komunikace
Sociální psychologie SZ7BK_SOPS SZ7BK_SOPS So :35--20:10 So :40--18:20 So :35--20:10.
Postavení pedagogiky mezi vědami
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Výchova jako proces zpracovala: Kateryna Foinetská.
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
Psychologické disciplíny I.ČástZákladníSpeciální.
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Co je to osobnost?. Osobnost člověka je uspořádaný systém psychických a fyziologických funkcí jedince, které jsou v neustálé interakci s prostředím.
Speciální pedagogika Doc. PaedDr. Olga Zelinková, CSc.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Soňa Váňová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Pedagogika předmět disciplíny výzkum metody. předmět Pedagogiky = výchova (záměrné působení na rozvoj jedince) výchova = celoživotní proces rozvoj jedince.
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Tato prezentace je doplněním výkladu učitele
Pedagogické disciplíny
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Sociologie pro SPP/SPR
KOGNITIVNÍ PSYCHOLOGIE
1. Vymezení a rysy sportovní edukace
Pedagogika jako vědecká disciplína
Metody psychologie.
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Sociální psychologie.
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Pedagogika a psychologie
Úvod do psychologie II. přednáška
Psychologie koučování
Pedagogika Pedagogika = sociální věda
Prvky edukačního procesu
Transkript prezentace:

Sociální psychologie se zaměřením na sport Marie Blahutková

Lidská vzájemnost – sociální existence Péče Učení a vedení Kultivace a výchova Zájmové iniciativy Postavení ve skupinách Postavení ve společnosti Komunikace

Předmět sociální psychologie „Sociální psychologie zkoumá ty psychické funkce, které vznikají jenom v kontaktu s jinými jedinci“ (Rostohar, 2003). Pojem předmět v sobě zahrnuje dvě skutečnosti: - objekt zkoumání přesně ohraničená část skutečnosti – vztah jedince k ostatním jedincům) - způsob zkoumání (přístup a metodologie)

Přístup = paradigma Objekt může být stejný, způsob nazírání však odlišný (vědy o člověku) Chování jedince stimuluje jiné jedince, je reakcí na chování jiných (Allport, 1924) Způsob, jak se jedinec stává členem skupiny a funguje v ní (Murphy, Newcomb, 1937) Sociální interakce (Newcomb, 1950) Aktivita individua je ovlivňována jinými individui (Klinberg, 1954) Interpersonální chování (Krech, Ballachey, 1952) Jedinec v sociálním a kulturním prostředí (Lambert, 1964) Sociální chování, vzájemné působení, komunikace (Vorwerg, 1966) Sociální vztahy lidí v rámci různých společenství (Janoušek, 1989) Jak lidé vnímají, cítí a přemýšlejí o svém sociálním světě a jak na sebe vzájemně působí a ovlivňují jeden druhého (Atkinson, Atkinsonová, 1995)

Objekt psychologického zkoumání Přístup behaviorální (studium chování člověka podle metodologického schématu: stimulace jedinec/prostředí chování) Psychoanalytický OBJEKT Faktorový (analýza vzájemných vztahů (důraz na odhalování pomocí vrstev osobnosti) podstatných rysů osobnosti) Fenomenologický (vychází ze subjektivní zkušenosti jedince)

„Sociální psychologie studuje vliv sociálních faktorů na psychiku jedince za sociálních podmínek“ (Hartl, 1993) Analýza sociálních stránek činností, psychických procesů i struktury osobnosti: Jak jedinec realizuje své sociální vztahy s druhými jedinci, se skupinami a se společností jako celkem Co vzniklo v průběhu jeho socializace vlivem těchto sociálních vztahů

Dimenze objektu zkoumání: Dimenze intrapersonální studovány jsou změny či důsledky spol. života „uvnitř“ osobnosti (dynamické, situační i trvalé 2. Dimenze interpersonální mezilidské vztahy bezprostřední nebo zprostředkované 3. Dimenze společenská zaměřuje se na produkty společenského života (materiální nebo nemateriální povahy)

Sociální psychologie ve sportu Se zabývá společenským životem sportovce, především jeho vztahy k druhým lidem, sportovními aktivitami a činnostmi a zvláštnostmi sportovního sdružování lidí Studuje vlivy sportovního prostředí na člověka a způsobu sebeprojevu a seberealizace sportovce v podmínkách jeho sociálního prostoru

Sociální psychologie ve sportu Pro sportovní realizátory (trenér, manažer, rozhodčí, učitel Tv, vychovatel, vedoucí zájmového kroužku apod.) přináší základní poznatky o mechanizmech fungování mezilidských a sociálních vztahů ve sportu : o sociálním učení, společenském procesu dotváření a vývoje osobnosti, komunikaci, genezi vzniku a struktuře dynamiky postojů ve sportu apod. Podává všem zúčastněným ve sportu informace o sociálním životě jedince, přispívá k tomu, aby bylo sociální učení sportovce efektivní, prospěšné tomu, na koho je cíleno (děti, mládež, výkonnostní sportovec, vrcholový sportovec apod.)

Obsah předmětu: Socializace jedince Sociální učení Člověk v kontaktu s jinými lidmi interakce, percepce, komunikace Náročné, zátěžové i konfliktní situace Psychologie skupinového života Možnosti aplikace metod a technik v praxi sportovního realizátora

Literatura: Atkinson, R., L. et al. (2003). Psychologie. Praha: Portál Hartl, P. (1993, 2010). Psychologický slovník. Praha: Budka, Portál Kassin, S. (2007). Psychologie. Brno: Computer Press Řezáč, J. (1998). Sociální psychologie. Brno: Paido