 ALFA detektor – motivace  Design RP a ALFA detektoru  RP stanice již v CERN  Testbeam  MC simulace ALFA o Stand-alone GEANT 4 o ATHENA  TOF detektory.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VN zdroj pro TILECAL vila Lanna
Advertisements

Česko-vlámská spolupráce v subnukleární fyzice od r.2004
Zkušenosti z měření PMD podél optických tras
MCNP výpočty pro neutronovou a rentgenovou diagnostiku na aparaturách GIT-12 a PALS Ondřej Šíla.
Scia - Nemetschek Postavení SCIA v holdingu Nemetschek
Vojtěch Kundrát.  Mikrobiální znečištění  Chemické znečištění  Mechanické znečištěné.
Filtr významnosti jako framework pro prezentační vrstvu
Vila Lanna, 20. prosince 2005Václav Vrba, Fyzikální ústav, AV ČR Vývoj detektorů zpráva o činnosti v r FzU AV ČR V.Jurka, J.Popule, J.Řídký, P.Šícho,
Agilní Softwarové Procesy
Kvalita administrativních procesů. TQM Podniková strategie Přínos kvality procesů Systém a důsledné uplatňování Odpovědnost zaměstnanců Modelování procesů.
Gecko mbH. Rostock, SRN –  V současnosti jsou používány nezávislé systémy pro jednotlivá oddělení a centrální systém SAP IS-H* MED.
Vizualizace srážek na detektoru Atlas pomocí VP1.
Studium dynamiky jádro-jaderných srážek pomocí korelační femtoskopie na experimentu STAR Jindřich Lidrych.
Analýza dat z pixelových detektorů ozářených svazky částic Magdaléna Bazalová Vedoucí práce: Václav Vrba Fyzikální ústav, AV ČR.
EGEE is a project funded by the European Union under contract IST Gridy a související aktivity v CR Jiří Kosina Seminář projektu EGEE,
Experimentální metody jaderné a subjaderné fyziky
Plán testů Tým FelPay. Testování a kvalita obecně Přispívá ke správné funkci systému Přispívá ke správné funkci systému Snižuje finanční a časové ztráty.
Parametrizace procesů – Výroba sterilních injekcí
Josef Dočkal, Růžek Lukáš. Naše hlavní úkoly jsou detekce alfa záření, změření spektra radioaktivních prvků a na konec vše porovnat s jinými metodami.
Dr. Kurimoto převzato z přednášky Obsah přednášky -
Možnosti modelování požadavků na informační systém
Filip Křížek, ÚJF AV ČR. Stručně o HADESu Di-elektronový spektrometr HADES je umístěn v GSI Darmstadt. Název experimentu HADES je složen z počátečních.
Neutrina. Experiment Daya Bay jako první na světě změřil nenulovou hodnotu směšovacího úhlu θ13, poskytuje nejpřesnější hodnotu tohoto parametru a dále.
EGEE-II INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE EGEE and gLite are registered trademarks Distribuce dat experimentu ATLAS Jiří Chudoba.
EGEE is a project funded by the European Union under contract IST Gridové projekty LCG a D0 v ČR Jiří Kosina Fyzikální ústav AV ČR Seminář.
Pojem účinného průřezu
Souběžný návrh hardware a software (Language for Instruction Set Simulator-Oriented Model) MPO ČR, FT-TA3/128, Jazyk a vývojové prostředí pro.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_ 007 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr.Stanislava Antropiusová.
 Římské hrnce  Test kosmickým zářením  Test na svazku  MC simulace  Shrnutí Příprava instrumentace dopředné části ATLAS UP Olomouc & MFF UK Praha.
Updating and maintenance of data models in ModelBuilder GIS Ostrava 2005 Dr. Ing. Jarmil Vyčítal Hydroprojekt CZ, a.s.
European High Power Laser Energy Research facility Projekt z ESFRI Roadmap (kapitola Energie), vybrán EK k financování Přípravné fáze v rámci RP7 Koordinátor:
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Filtr významnosti jako framework pro prezentační vrstvu Ing. Igor Kopetschke – TUL, NTI
Návrh nákupu nákladných přistrojů v roce 2004 Zvýšení výkonu linuxové farmy GOLIÁŠ pro zpracování dat.
Vila Lanna ATLAS ve FZÚ: příprava fyzikálního programu 1 Příprava fyzikálního programu ATLAS Jiří Chýla Produkce intermediálního vektorového.
Londýnské ohlasy Londýnské ohlasy Boloňský proces ■ vyjádřena celková spokojenost ■ účastní se 49 zemí ■ strukturované studium Spokojenost.
Fyzika elementárních částic
1 Měření vlastností pixelových detektorů. 2 Detektor ATLAS.
Simulace indukované radioaktivity v experimentu ATLAS I. Bědajánek, I. Štekl Ústav technické a experimentální fyziky.
Detektory nabitých částic a jader
Experiment Daya Bay jako první na světě změřil nenulovou hodnotu směšovacího úhlu θ13 [1], náš tým se podílel i na přípravě fyzikálního programu experimentu.
Studium tříštivých reakcí, produkce a transportu neutronů v terčích vhodných pro produkci neutronů k transmutacím Filip Křížek Vedoucí diplomové práce:
1 Řízení implementace IS a SS* Šablony. 2 Vzorové postupy.
Seminář ATLAS1 Vlastnosti top kvarku z dilepton kanálu Kamil Augsten FJFI - ČVUT v Praze D0 Fermilab.
Testování modelů interakcí kosmického záření na urychlovači LHC Petr Nečesal, MFF UK
Hadronový kalorimetr TILECAL je část detektoru ATLAS, která měří energii nabitých i neutrálních částic. Do kalori- metru částice vstupují až poté, co proletěly.
Semestrální projekt Správa webových konferencí Mendelova univerzita Aplikace vývojových technik Jakub Matoušek Květen 2012.
Jakub Lukeš, Gymn. Českolipská Martin Večeřa, Gymn. Jeseník Vojtěch Novák, Gymn. Dr. A. Hrdličky.
Křemíkovými driftovými detektory (SDD) bude osazena třetí a čtvrtá vrstva vnitřního dráhového systému (ITS). Tyto detektory mají velmi vysoké prostorové.
Antonín Krása Školitel: RNDr. Vladimír Wagner, CSc. Produkce neutronů v tříštivých reakcích GeV protonů na tlustém olověném terči (Experiment versus.
Studium produkce e + e - párů ve srážkách Ar+KCl AGeV Filip Křížek, ÚJF AV ČR.
Statistická analýza dat
FUTURE ARRANGEMENTS. Sejdeme se na náměstí. V pondělí jede Jana do Vídně. Oni budou obědvat v restauraci. Zítra navštívíme národní park. O víkendu Tom.
Dílčí cíle V002, V003 Nováková L., Čížek J. ČVUT v Praze, Fakulta strojní Odbor mechaniky tekutin a termodynamiky Technická 4, Praha 6.
, Referát o diplomové práci, UČJFZdeňka Broklová Simulace stripových detektorů ATLAS SCT v prostředí ATHENA Referát o diplomové práci Vedoucí.
IEAP – CTU Prague 3D detektory - radiační odolnost, elektrické a laser testy Tomáš Slavíček, Cinzia Da Via, Vladimír Linhart.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Grafické systémy II. Ing. Tomáš Neumann Interní doktorand kat. 340 Vizualizace, tvorba animací.
Téma 13: Finanční plánování
Geofyzikální ústav AV ČR, v.v.i.. Obecné informace  Vznikl jako pracoviště ČSAV r  Je přímým pokračovatelem Státního ústavu geofyzikálního, založeného.
Výzkumné infrastruktury pro CERN Miroslav Havránek Vila Lanna, Praha Setkání CZ HEP komunity 2015.
Detektor ALFA-ATLAS v CERNu
Prototyp stanice pro testování scintilátorů
Metodický postup práce
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
ALFA detektor – motivace Design RP a ALFA detektoru
Převody jednotek obsahu
Simple IoT platform.
Převody jednotek obsahu
Prognóza Exportu Raiffeisenbank a Asociace exportérů Praha
Transkript prezentace:

 ALFA detektor – motivace  Design RP a ALFA detektoru  RP stanice již v CERN  Testbeam  MC simulace ALFA o Stand-alone GEANT 4 o ATHENA  TOF detektory  Shrnutí Příprava instrumentace dopředné části ATLAS dílčí úkol V008 Vít Vorobel, MFF UK Praha

2 Reminder: What and how ? Goal: Determine absolute luminosity at IP1 (2-3% precision) Measure elastic rate dN/dt in the Coulomb interference region. |t|~ GeV 2 or  ~ 3.5  rad. RP IP 240m RP This requires (apart from special beam optics) to place detectors ~1.5 mm from LHC beam axis to operate detectors in the secondary vacuum of a Roman Pot spatial resolution  x =  y well below 100  m (goal 30  m) no significant inactive edge (< 100  m) Vít Vorobel - Vila Lanna

3 Design of the Roman Pot detectors Concept 10 U planes 10 V planes 24 MAPMTs (64 ch.) + RO cards vacuum flange with fibre connectors 20 x 64 scint. fibres on ceramic substrates Roman Pot scintillating fibres 0.5x0.5 mm 2 square planes are horizontally staggered by multiples of 70.7  m. Design Vít Vorobel - Vila Lanna

Římské hrnce Všechny jednotky RP vyrobeny ve VACUUM Praha a dodány do CERN. Jedna jednotka sestavena. 1. jednotka – učíme se – kam umístit spínače – nastavit všechny adjustace – provádí se měření mechanických vlastností 4Vít Vorobel - Vila Lanna

Testování na svazku Testbeam – srpna 2008 (Vorobel, Sýkora – 2x2 týdny) SPS piony 150 GeV Prototyp ALFA instalován v římském hrnci Prověrka elektroniky Analýza výsledků testu probíhá. 5Vít Vorobel - Vila Lanna

Simulace detektoru ALFA – standalone GEANT 4 Vorobel, Valkár - UK Praha Kočnár – PU Olomouc Flexibilní nástroj, užitečný pro vývoj detektoru. Studie vlivu různých procesů, citlivosti na odchylky od ideální geometrie,... na kvalitu detektoru (rozlišení, cross-talk,...). 6Vít Vorobel - Vila Lanna

Simulace – implementace ALFA do ATHENA (Vorobel, Sýkora, Kočnár, Podobník) Implementace geometrie detektoru ALFA do frameworku ATHENA. Propojení simulací v hlavním detektoru ATLAS a v det. ALFA s modelováním transportu částic urychlovací trubicí. 7Vít Vorobel - Vila Lanna

Vývoj time-of-flight detektorů Šálek, Valkárová vývoj detektorů s časovým rozlišením řádu ps založených na – Micro-Channel Plate – Fast-Samping Readout náš podíl na projektu – simulace readout elektroniky v C++ simulace tvaru signálu, šumu parametry (gain, počet kanálů)‏ různé metody měření času práce prezentována na IEEE konferenci (Dresden 2008)‏ 8Vít Vorobel - Vila Lanna

Shrnutí  Všechny jednotky římských hrnců již byly dodány firmou VACUUM PRAHA do CERNu.  V srpnu proběhl v CERNu testbeam zaměřený na prověření elekteroniky. Na svazku byl přitom instalován římský hrnec osazený prototypy detektoru Alfa i overlaping detektoru obsahujícími finální počet scintilačních vláken.  Pokračuje práce na vývoji kódu pro simulace detektoru Alfa a jeho implementace do prostředí ATHENA. V současné době existuje funkční simulace 1 ideálního RP z celkového počtu 8. Pro účely analýzy výsledků testbeamu je souběžně vyvíjen i „standalone“ kód nezávislý na ATHENA.  Simulace elektroniky pro picosecond timing detektory prezentována na IEEE konferenci. 9Vít Vorobel - Vila Lanna