Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Advertisements

Tři roky etické výchovy ve Veselí nad Moravou
Rehabilitace u CMP Zdeňka Dvořáková.
Speciálně pedagogické centrum při MŠ a ZŠ Kyjov, Za Humny 3304,
Zákon o sociálních službách
PRENATÁLNÍ STADIUM NOVOROZENEC KOJENEC BATOLE
Schopnost zvířat léčit
Posouzení nepříznivé sociální situace
Diagnostika SPU.
Speciální péče na naší škole
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
Koncepce péče o staré občany
INKLUZÍVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SVP
Závěrečná konference k individuálnímu projektu „Podpora vzdělávání a supervize u pracovníků v oblasti sociálních služeb a pracovníků v sociální oblasti.
Specifika zpracování vzdělávacích obsahů vyučovacích předmětů: Čtení – globální a analyticko–syntetická metoda – vzhledem k vícečetnému postižení bylo.
Komunitní péče.
Fakultní nemocnice Ostrava
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
Uplatňování konceptu ucelené rehabilitace u integrovaných žáků a studentů s tělesným postižením v ČR.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
VERBÁLNÍ KOMUNIKACE Olga Bürgerová.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Model transkulturní péče
DYSARTRIE porucha koordinace mluvního výkonu, celková porucha motoriky řeči (porucha vyslovování jako celku, článkování – artros, segmentace řeči) vzniklá.
Název projektu Tvorba a realizace kurzů v rámci celoživotního vzdělávání rozšiřujících kvalifikaci v oblasti speciální pedagogiky Tento projekt je spolufinancován.
Diagnostika a reedukace. Garantem diagnostiky jsou  Pedagogicko-psychologické poradny  Speciálně pedagogická centra.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
AROMATERAPIE.
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Školní speciální pedagog. Diagnostika speciálních vzdělávacích potřeb žáka Provádění, event. zajištění krátkodobé i dlouhodobé individuální práce se žákem.
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky PdF MU Prešov,
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Inkluze pohledem rodiče: příklad dobré praxe z Liberce Dítě s mentálním postižením v běžné základní škole (ZŠ Sokolovská, Liberec) Mgr. Hana Kubíková.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Nové Zámky – poskytovatel sociálních služeb, příspěvková organizace.
Příspěvek na péči MUDr. Jarmila Lamková MUDr. Jarmila Lamková Ministerstvo práce a sociálních věci, Ministerstvo práce a sociálních věci, odbor posudkové.
CENTRUM INTEGROVANÉ PODPORY DR. JEDLIČKY č. projektu CZ.1.07/1.2.00/
Domovy se zvláštním režimem. poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu:  chronického duševního onemocnění  závislosti.
DOP-HC s.r.o. Dům ošetřovatelské péče – Home Care Dolní Rychnov Prezentuje: MSc. Magdaléna Radošová Scholzová, MBA
Domov důchodců Dubí, příspěvková organizace Na Výšině 494 a Ruská 130.
REMINISCENCE v Domově pro seniory Reynkova Havlíčkův Brod Bc. Martina Moravcová, DiS.
Zhodnocení II. zahraniční stáže Mgr. Petra Trtíková vedoucí zdravotního úseku.
KOORDINOVANÁ REHABILITACE Z POHLEDU ERGOTERAPIE Mgr. Kateřina Svěcená Ergoterapeut Klinika rehabilitačního lékařství 1. LF UK a VFN v Praze.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
SOMATOPEDIE PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.. UVEDENÍ DO PROBLEMATIKY zabývá se výchovou, vzděláváním a přípravou pro pracovní a společenské začlenění jedinců.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Změny vyhlášky o požární prevenci mající vliv na začleňování činností.
HARTMANN partnerem ve vzdělávání profesionálů ve zdravotnictví
Koncept bazální stimulace
Oddělení domova se zvláštním režimem
LOGOPEDICKÁ ODBORNÁ PÉČE
Gerontopsychologie v praxi
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Investiční záměr Zlínského kraje Veřejné projednání obec Loučka
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
DYSARTRIE porucha koordinace mluvního výkonu, celková porucha motoriky řeči (porucha vyslovování jako celku, článkování – artros, segmentace řeči) vzniklá.
Pedie Co mají společné?.
BAZÁLNÍ STIMULACE PERLIČKOVÉ POMŮCKY
KONCEPT BAZÁLNÍ STIMULACE
BAZÁLNÍ STIMULACE PERLIČKOVÉ POMŮCKY
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství

Moderní ošetřovatelství Bazální stimulace

Co je to bazální stimulace? „Ošetřovatelská péče dle konceptu BS je péče vysoce profesionální vycházející z individuálních potřeb pacienta, zohledňuje maximálně jeho životní návyky a jeho jedinečnost a poskytuje mu pedagogickou podporu v běžných denních činnostech.“ (K.Friedlová, 2003)

Historie konceptu 70.léta Prof. Andreas Fröhlich Prof. Christel Bienstein integrace konceptu BS do osnov ZŠ v EU (700 lektorů) první seminář v ČR – leden 2003 (UPOL) vedený lektorkou Mgr. Karolínou Friedlovou

Jaké je využití BS v praxi? věkové kategorie tělesné i mentální postižení komatózní stavy, intenzivní péče neonatologie dlouhodobé imobilizace geriatrie, psychiatrie, neurologie domovy důchodců

Podmínky integrace BS v praxi: ochota a schopnost spolupráce finanční zatížení pro zdrav. zařízení je minimální (pomůcky) vyškolení personálu (lektoři) změna kultury i komunikace na pracovišti

Z čeho BS vychází? embryologie, prenatální období, neurofyziologie, neurologie přítomnost rodiny u lůžka nemocného (zapojení rodiny do oše. péče) autobiografická anamnéza nemocného (návyky, zvyky, oblíbené věci apod.)

Jaké jsou cíle BS? Podpora a udržení vnímání, tak aby docházelo k podpoře vlastní identity, navázání komunikace s okolím, zvládnutím orientace v prostoru i čase a ke zlepšení funkcí organismu.

Základní metody BS: somatická stimulace optická stimulace auditivní stimulace orální stimulace taktilně – haptická stimulace

Somatická stimulace: dotek – nonverbální komunikace, iniciální dotek polohování – ohraničení těla, pomáhá získat informace o svém těle masáž stimulující dýchání koupele – zklidňující nebo povzbuzující

Optická stimulace zrakový vjem umožňuje orientaci v prostředí, schopnost vnímat prostředí a schopnost učit se ve stáří nebo v nemoci může být zrakové vnímání narušené korekce a užití pomůcek

Auditivní stimulace stimulace sluchových vjemů pomalá, jasná, zřetelná řeč, obvyklý tón hlasu redukce rušivých elementů rádio, CD

Orální stimulace ústa jsou nejcitlivější a nejaktivnější zónou BS není synonymem pro péči o dutinu ústní mulové čtverce, štětičky namáčené do čaje, džusu apod.

Taktilně - haptická stimulace využíváme schopnost ruky rozpoznávat předměty uklidňující i stimulující účinek masáže rukou i nohou

Bibliografie: FRIEDLOVÁ,K. Bazální stimulace v práci sestry.Sestra, 2003, vol.XIII.č.1.s.15 – 17.ISSN 1210- 0404 www.bazalni-stimulace.cz