Veřejné zdravotnictví I. v zubním lékařství (jarní semestr 2013

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Etická hlediska péče o staré občany
Advertisements

Úvod do předmětu Požadavky k zápočtu Požadavky k zápočtu Požadavky ke zkoušce Požadavky ke zkoušce Organizace výuky Organizace výuky.
ZÁVISLOST NA NIKOTINU, ODVYKÁNÍ
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
Výpočet a interpretace ukazatelů asociace v epidemiologických studiích
Metodologie historického výzkumu volného času
KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Název projektu: KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s., Jihlava (projekt.
Koncepce péče o staré občany
ZÁKLADY SOCIOLOGIE Co je sociologie Předmět sociologie
Úvod do výuky lékárenství
Ruská federace x WTO a OECD
Optimální zdravotní péče „HEALTH POLICY “ Jan Hůlek Kardia s.r.o.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Název Nebezpečí kouření
Základy psychologie a psychopatologie VZ kombinované
OP3BK_PSPP Pedagogická psychologie
Preventivní programy v ordinaci PLDD
Posuzování kvality národních internetových zdrojů
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. prof. Ing. Radim Farana, CSc.
Systém zdravotní péče v ČR v datech OECD a dalších
Případová studie Seminář 2014.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Struktura bakalářské práce
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Úvod do psychologie
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů Centrum pro klinické doporučené postupy LF UP v Olomouci Radim Líčeník, Kateřina Ivanová Centrum.
Základy sociální politiky PVZASP Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Struktura bakalářské práce Seminář2013. Bakalářská práce jako - dokumentovaný výsledek studia oboru na VŠ součást SZZK (její obhajoba)
Za akademický rok 2011/2012 prof. RNDr. Hana Kolářová, CSc. proděkanka LF UP.
Intervenční programy, poradny podpory zdraví
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Úvod do biomedicínské informatiky Lenka Lhotska Gerstnerova laboratoř, katedra kybernetiky ČVUT FEL Praha
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
Etika a realita Jana Vojtíšková Ústav všeobecného lékařství 1. LF UK Praha Praktická lékařka Praha.
Užívání tabákových výrobků v dospělé české populaci (15 let a více) Výsledky studie GATS WHO/CDC 2012 MUDr. Hana Sovinová, PhDr. Ladislav Csémy Státní.
Definice, základní pojmy
Organizace Screeningových Programů z Pohledu MZ ČR Josef Vymazal Poslanecká sněmovna září 2015.
Veřejné zdravotnictví Mgr. Pavlína Kaňová, Ph.D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF, UKB, A21, 3. patro.
Výsledky celonárodního šetření o spotřebě alkoholu v české dospělé populaci Ladislav Csémy Hana Sovinová.
Epidemiologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
Úvod do bydlení Ekonomika bydlení Přednáška č února 2007.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_08 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Závislost na nikotinu, odvykání.
Ekonomické a sociální aspekty diabetu MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA 20. květen 2014.
MUDr. Stanislav Wasserbauer
Rizika ohrožující zdraví
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Státní ústav pro kontrolu léčiv
ORÁLNÍ ZDRAVÍ DOSPĚLÉ POPULACE ČR
Veřejné zdravotnictví v zubním lékařství I. (jarní semestr 2014)
Prof. MUDr. Jan Škrha, DrSc. Česká diabetologická společnost
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Zdravotnický management
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Bulínová Lucie Doležalová Zuzana
Rutinní zdravotnická statistika
Alkoholem a tabákem vše začíná
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Kouření Vypracoval: Jiří Hanousek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Státní zdravotní ústav Praha Centrum podpory veřejného zdraví
Úvod do psychologie II. přednáška
Základy demografie Přednáška 1.
Dětská klinika LF UP v Olomouci Akademický rok JOURNAL CLUB časopisecký klub Termín: 6. prosince 2017, 13,30- 15,00 hod. Seminární místnost,
Transkript prezentace:

Veřejné zdravotnictví I. v zubním lékařství (jarní semestr 2013 SOCIÁLNÍ LÉKAŘSTVÍ MUDr. Irena Vyzulová

Sociální lékařství (SL) podmínky absolvování kolokvia (předtermíny v týdnu od 21.5.) materiály: otázky ke kolokviu, témata písemných prací, pokyny pro citování odborné literatury témata přednášek úvod do sociálního lékařství – historie oboru, jeho obsah, poslání a základní metody

Sociální lékařství - písemná práce Termín odevzdání – do 14.5. 2013 zde Každá práce je originál !!! CITACE ! 1. odlišit vlastní text autora od textu převzatého 2. určit z jakého pramene převzatý text pochází !!! seznam použité literatury a internetových zdrojů !!! Kdo neodevzdá práci, nemůže ke kolokviu!

Studijní literatura Holčík, J., Žáček, A., Koupilová, I.: Sociální lékařství. Brno, MU 2002, 137 s. Přednášky (IS, studijní materiály)

Sociální lékařství – témata přednášek (1) 19.2.- Organizační informace. Úvod do sociálního lékařství. 26.2.- Rutinní zdravotnické statistiky 5.3.- Demografie 12.3.- Standardizace. Úmrtnostní tabulky. 19.3.- Zdravotní stav české populace. 26.3.- Zhoubné nádory jako zdravotně -sociální problém

Sociální lékařství – témata přednášek (2) 2.4.- Úvod do epidemiologie. Ukazatele orální epidemiologie 9.4.- Měření frekvence nemocí v populaci 16.4.- Diagnostické testy, screening 23.4.- Epidemiologické studie 30.4.- Rizika v epidemiologii 7.5.- Odevzdání písemných prací. Konzultace. 14.5.- Odevzdání písemných prací. Konzultace. Předtermíny od 21.5. do konce května !

Sociální lékařství (SL) a veřejné zdravotnictví (VZ) teoretické, sociomedicínské, interdisciplínární obory, kt. nelze jednoznačně oddělit SL představuje teoretickou a metodologickou základnu soustavy péče o zdraví, teoretický základ VZ VZ staví na předpokladu, že zdraví, péče o zdraví a zdravotnictví je významná veřejná priorita, veřejný statek a všeobecně humánní hodnota VZ (a zdravotní politika) – hlavní aplikační oblasti SL vztah pojmů SL a VZ - obdoba návaznosti teorie a praxe (zákl. vědním a výukovým oborem je SL, VZ - souhrn činností politických, administrativních a organizačních)

Sociální lékařství v soustavě lékařských věd Svět – členitý, komplexní systém – má svůj řád a pevnou hierarchii  lze studovat ve 3 základních stupních systémového seskupení, na úrovni: molekul, buněk a orgánů  základní biomedicínské ob. lidského individua  klinické biomedicínské ob. humánních skupin  sociomedicínské obory

Sociální lékařství Základní biomedicínské obory – metoda: laboratorní experiment Klinické biomedicínské obory – metoda: pozorování, kazuistika, zkušenost, laboratorní vyšetření a kontrolovaný pokus. Individuální zdravotní potřeby lidí.  stanovení diagnózy + léčba Sociomedicínské obory – orientace na zdrav. problémy humánních skupin hygiena, epidemiologie, soc.lékařství + veř.zdravotnictví + lékařská etika atd.

Sociální lékařství Sociální lékařství odráží úplnost vztahů mezi lékařstvím a společností, bez ohledu na jakoukoli doktrínu či ideologii. Jeho cílem je signalizovat všechny situace, v nichž lékařství může přispět k lepší sociální struktuře, optimálnímu zdraví a zdokonalení společnosti. ( Jules Guérin: Gazette médicale de Paris, 1848)

Sociálně lékařství - historie obor se soustavně rozvíjí od 20. let 20. st. - tehdy poprvé formulovány a řešeny sociálně zdravotní problémy provázející rozvoj průmyslu, vědy a demokracie po 1.sv.v. na LF v Evropě → pracoviště, reagující na sociálně- medicínský pohyb v myšlení lékařů = Ústavy sociálního lékařství (Berlín, Utrecht, Nancy…..) ČR – Brno- Ústav SL na LF MU (1922) – prof. Dr. Hamza, Praha- LF UK prof. Dr. Pelc (1935), první představitel a prof.SL Fr. Procházka ( SL – soubor všech zdravotních potřeb sociální péče) období mezi válkami – obor hledá identitu a snaží se zařadit mezi ostatní medicínské vědní obory po 2.sv. válce – SL pod politickým tlakem, vnucená ideologická orientace po r. 1989 –obtížné období, snahy o omezení až likvidaci oboru

Sociální lékařství – potíže s názvem Sociální - z latiny - societas - socius - socialis v současnosti – ve významu společenský – emocionálně neutrální Lékařství – námitky neobstojí – v lékařství nejde jen o léčení, ale o všechny druhy odborných činností

Sociální lékařství vědní, medicínský a interdisciplinární obor, kt. se zabývá zdravím populace a péčí o zdraví ve společnosti Interdisciplinární  epidemiologie, demografie, sociologie, ekonomie, právo, psychologie, etika… Zdraví populace a péče o zdraví  1) Jaké je zdraví populace? 2) Proč je takové? 3) Jak ho můžeme zlepšit? Cíl SL: přispět ke zlepšení zdraví lidí ! Z obecně teoretického hlediska vychází SL ze 3 zákl. otázek --- 1,2,3. Tyto zmíněnné 3 otázky jsou studovány v širokých sociálních souvislostech a v návaznosti na vývoj politických, ekonomických, legislativních a dalších sociálních okolností

Sociální lékařství Z hlediska výuky, výzkumu a zdravotnické praxe  funkce 1/ poznávací + metodická 2/ hodnotová, postojová, morální 3/ aplikační + formativní 4/ výchovná Interdisciplinarita a široké zaměření SL přisuzuje oboru mnoho fcí a úkolů. Z hlediska výuky, výchovy a zdr.praxe lze označit 4 zákl. Fce, kt. Na sebe navazují a vzájemně se prolínají 1. Fce metodická a poznávací – SL se zabývá jevy , které lze definovat, měřit, srovnávat , vztahy, kt. Lze kvantifikovat , studovat a vysvětlit a hypotezami, kt. Lze ověřit. Jde o moderní epidemiologii, chápanou jako studium událostí majících vztah ke zdraví a využití výsledků studia ke zvládnutí zdravotních problémů 2. Fce hodnotová, postojová a morální - význanou disciplinou v této obl. Je filozofie a lékařská etika – jako kritické zkoumání morálních aspektů rozhodování ve zdravotní péči 3.Fce aplikační a formativní - - příprava návrhů, realizace nejrůznějších opatření, které mají přispívat k vytváření, fci, kontrole i hodnocení systému zdravotní péče. Do této oblasti bývá začleňována problematika řízení zdravotnictví, vč. Jednotlivých zdrav. zařízení 4.Fce výchovná – pregraduální výchova na LF postgraduýlní výchova a další vzdělávání všech zdrva. Pracovníků i široky komplex výchovy ke zdraví orientovaný na celou občanskou veřejnost

Toto schema velmi zjednodušené, např Toto schema velmi zjednodušené, např. ve způsobu života je skryta celá řada významných okolností ( např. kouření - relativně samostatná det. Zdraví, obezita, sedavý způsob života, stress, výživa, alkohol a drogy).

r. 2011 1. Lucembursko 2. Česká rep.(9,8 l)

Spotřeba piva celkem v ČR v letech 1948 – 2009 (litry/ obyvatele/ rok)

Tragická statistika kouření - celosvětově 1,3 miliardy kuřáků 100 milionů úmrtí za 20.stol. Počet úmrtí 4,8 mil./rok > ¾ kuřáků žije v zemích s nízkými a nižšími středními příjmy(dle HDP) V zemích s vysokými příjmy prevalence kouření klesá Každá vykouřená cigareta zkracuje život o 5 minut Prognoza – při zvyšování počtu kuřáků současným tempem zemře v r. 2020 v důsledku kouření 10 milionů lidí

Podíl denních kuřáků u dospělé populace a změny v období 1999 – 2009 (vybrané země OECD)

Podíl denních kuřáků dle pohlaví (2009)

Tragická statistika kouření –Česká republika kouří 2,3 mil. osob –26% dospělé populace, tj. 29% osob nad 15 let – průměr EU – 28% (průzkum Eurobarometr 2012) 250 000 mladistvých do 18 let (více dívek) !!! 21 miliard cig./rok 18 000 lidí zemře ročně následkem kouření (+ 3000 lidí následkem pasivního kouření) ½ pravidelných kuřáků zemře následkem kouření (ZN, KVS, plicní choroby, aj…)

Ekonomika a kouření cigaret Roční náklady na léčbu kuřáků v ČR - cca 80 miliard Kč Roční příjem z daní na tabákové výrobky – cca 35 miliard Kč zátěž zdravotního systému ČR, společnost na kuřáky značně doplácí!!!

A co Vy ? Kouření zdravotníků a mediků v ČR Kouří 16 % lékařů Kouří 40 % sester Kouří 20% mediků

Výběrové šetření o zdravotním stavu a životním stylu v ČR ( ÚZIS 2006) Kouří 26,8% dospělé populACE. 4000 RESPONDENTŮ

Tragická statistika kouření Slovo psychologa: „Lidé kouří ne proto, že chtějí kouřit, ale protože nemohou přestat“. Slovo statistika: „ Pokud by všichni kuřáci v ČR přestali kouřit, jedna třetina onkologů by byla bez práce“. Slovo filozofa: „ Závislost nelze jen tak vyhodit oknem. Musíte ji laskavě svést ze schodů, doprovodit ji ke vchodu a vypoklonkovat ze dveří“ (M. Twain)