PROČ SE NÁS NEDOTKLA KRIZE DODÁVEK PLYNU PŘES UKRAJINU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jihomoravská plynárenská, a.s.
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
PODZEMNÍ ZÁSOBNÍKY PLYNU RWE GAS STORAGE
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti České republiky
Říčany, 19. června 2003 Client Logo Copyright © Česká plynárenská unie 2003 Žádná část této prezentace nesmí být rozmnožována nebo kopírována bez výslovného.
Energetická bezpečnost v oblasti zásobování zemním plynem
Plynová krize - fakta RWE Konzern.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
XXII. Seminář energetiků
Obchod se zemním plynem Výzvy a rizika Vratislav Ludvík.
Eurogas – strategická vize evropského plynárenství a její vazby na ČR Roman Budinský prezident, Česká plynárenská unie III. Gas Business Breakfast, Praha,
Aktuální problematika - Energetika
1 Krize s plynem, příčiny a důsledky. Bezpečnost dodávek plynu v ČR. Prognóza vývoje cen energií v roce Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Leden 2009
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Kritické situace v PS ČR
Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Leden 2010
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti ČR 27. listopadu 2014, Žofínské Fórum.
ministr průmyslu a obchodu
České plynárenství na prahu roku Ing. Jan Zaplatílek 27. ledna 2010 XX. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ.
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
Taures, a.s. Základní informace o společnosti. Obsah Základní informace o společnosti Typické projekty Vybrané reference Pracovní příležitost Co nabízíme.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Aktualizace státní energetické koncepce komplexní pohled na budoucnost Pavel Šolc, vedoucí poradců ministra © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
České plynárenství v roce 2011 Ing. Jan Zaplatílek © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Přístup RWE Transgas k zabezpečení spolehlivých dodávek zemního plynu pro ČR a Evropu Praha, 21. března 2007 Petr Fajmon Jihomoravská plynárenská, a.s.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Předpokládaná funkčnost trhu s elektřinou v roce 2005 Ing. Miroslav Marvan Asociace energetických manažerů Praha 14. dubna 2004.
ENA s.r.o. – energetické analýzy ŘÁDY PROVOZOVATELŮ Význam a základní obsah Ing. Vladimír Ing. Zdeněk
Novela energetického zákona – část plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2008 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Bezpečnost dodávek zemního plynu Petr Binhack
Řešení dodavatelských vztahů při dodávkách zemního plynu Jaroslav Horych 1.vicepresident; národní prodej VEMEX s.r.o. AEM,
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
RWE na trhu s plynem v ČR a Evropě
RWE Transgas po unbundlingu – pohled na otevírání trhu s plynem Praha 7. září 2006 Milan Kajtman, člen představenstva, CCO RWE Transgas, a.s.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
ENA s.r.o. – energetické analýzy MODEL TRHU S PLYNEM Ing. Vladimír Ing. Zdeněk Praha.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Prezentace společnosti CONTE spol. s r.o.. Základní informace/ Kdo jsmeInformace o majitelíchProč právě my/ Co umíme Jak zajistíme bezpečnost dodávek.
Page 1 Energetická závislost EU - Možná řešení - Daniela Štoková.
Ing. Jan Mládek, CSc. ministr průmyslu a obchodu 1 Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti ČR 1 Zásobování plynem jako součást energetické.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Žofínské fórum Co ohrožuje energetickou bezpečnost ČR? Priorita – bezpečnost dodávek 18. února 2016.
Seminář AEM, , Praha Prodej zemního plynu Ing. Jaroslav Horych, ředitel prodeje VEMEX s.r.o.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování našeho trhu s plynem? Ing. Oldřich Petržilka prezident České plynárenské unie konference DONE „Fungování.
ONYX CONVERGENCY Plynovod „Mainstream“ Ing. Vratislav Ludvík.
10/2017_Aukce skladovací kapacity_produkt s pevnou cenou
10/2017_Aukce skladovací kapacity_produkt s pevnou cenou
prof. RNDr. Miroslav VLČEK, DrSc.
PROČ SE NÁS NEDOTKLA KRIZE DODÁVEK PLYNU PŘES UKRAJINU
Prezentace společnosti CONTE spol. s r.o.
Transkript prezentace:

PROČ SE NÁS NEDOTKLA KRIZE DODÁVEK PLYNU PŘES UKRAJINU aneb NEBYLA TO NÁHODA ! Ing. Oldřich Petržilka, Senior Manager, Česká plynárenská unie

OBSAH cesta plynu „od sondy ke sporáku“ světové zásoby a zdroje zemního plynu cesta plynu „od sondy ke sporáku“ zemní plyn v palivoenergetických zdrojích EU a ČR závislost EU na dodavatelích plynu evropské přepravní cesty plynu podzemní zásobníky plynu plynárenská soustava ČR spotřeba zemního plynu v ČR analýza dodávek plynu v období „plynové krize“ poznatky a závěry

Vývoj a životnost zásob ZP ve světě zásoby v roce 2008 ve výši cca 177 x1012 m3 roční těžba v roce 2007 byla 3,031 x1012 m3 životnost zásob = prostým podílem zásob a roční těžby = cca 58 let další průzkumy stále probíhají, očekávají se nálezy dalších ložisek Zdroj: VUPEK – Economy, 2008

Dodávkový řetězec ZP

Struktura spotřeby PEZ (2006) podíl ZP je ČR o ¼ nižší, než v EU 25 EU 25 ČR Zdroj: BP Statistical Review of World Energy, červen 2007

Vývoj spotřeby PEZ ČR (1996 - 2050) Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu, návrh SEK 2008

Průběh měsíční spotřeby plynu v ČR Zdroj: RWE Gas Storage

Podzemní zásobníky pro ČR

Plynovodní systémy v ČR tranzitní plynovody vysokotlaký národní systém regionální vysokotlaké systémy

Diverzifikace nákupu plynu kombinace dvou nezávislých zdrojů plynu – Rusko a Norsko

Přeprava plynu z Ruska a Norska Zdroj: RWE Transgas Net

Výhled spotřeby zemního plynu 2000 4000 6000 8000 10000 12000 14000 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 mil. m3 bez plynových elektráren s plynovými elektrárnami Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

… dramatické tři lednové týdny

Dodávky a tranzit plynu v ČR – den před krizí

Dodávky a tranzit plynu v ČR - vrchol krize

Dodávky a tranzit plynu v ČR a pro Slovensko

Poznatky z přerušení dodávek plynu z Ruska Potřebné změny legislativy: Povinnost stanovit technologické minimum dodávky plynu pro průmyslové koncové zákazníky Stanovit transparentní regulační kroky Přesné určení odpovědností všech účastníků trhu s plynem v případě mimořádných událostí (obchodník, distributor, přepravce) Návrh dalších technologických změn Dále zvýšit flexibilitu přepravní soustavy ve směrech západ – východ a sever – jih Zvýšit kapacitu měření na hraničních předávacích stanicích v obou směrech Dále zvyšovat efektivní skladovací kapacitu i denní výkon podzemních zásobníků

Přepravní soustava 2009 PŘEPRAVNÍ SOUSTAVA 2009 70 mil m / day 93 d 35 SAYDA HORA SV . KATEŘINY WAIDHAUS PŘEPRAVNÍ SOUSTAVA 2009 KOUŘIM KRALICE N O BŘECLAV HOSTIM VESELÍ N L STRÁŽOVICE MALEŠOVICE HOSPOZÍN HRANIČNÍ PŘEDÁVACÍ STANICE KOMPRESOROVÁ STANICE 70 mil m 3 / day 93 d 35 ROZVADOV DISTRIBUČNÍ MÍSTO 180 LANŽHOT OLBERNHAU 18 PRŮMĚRNÁ DODÁVKA DO ČESKÉ REPUBLIKY 25 40 cz 30 cz cz PŘEDÁVACÍ STANICE cz

Přepravní trasy plynu v Evropě Zdroj: ČTK, BP Statistical Review of World Energy

Zhodnocení situace odvětví Zemní plyn byl, je a bude nezbytná součást PEZ v ČR i v EU Již dnes je zajištěna vysoká míra bezpečnosti a spolehlivosti dodávek na úrovni ČR Pokračuje evropská spolupráce na zvyšování strategické bezpečnosti dodávek Česká přepravní soustava je velmi významná součást evropské soustavy se schopností reverzních toků ČR disponuje velmi dobrými uskladňovacími kapacitami, jejich další rozvoj je velmi žádoucí Jsme připraveni na vyšší využívání strategické polohy českého přepravního systému Jsou připraveny nové investiční projekty pro další zvýšení spolehlivosti zásobování ČR

„Není to nejsilnější z druhu, kdo přežívá, „It is not the strongest of the species that survives, not the most intelligent, but the one most responsive to change.“ „Není to nejsilnější z druhu, kdo přežívá, ani ten nejinteligentnější, nýbrž ten, který je změně nejvíce přizpůsobivý.“ Charles Robert Darwin O vzniku druhů přirozeným výběrem