Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh komunitního plánu na rok
Advertisements

Chráněné bydlení, osobní asistence Lucie Valouchová, FN Plzeň Podzimní setkání, EPI-RODINA Praha, Hotel Globus,
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Speciálně pedagogické centrum při MŠ a ZŠ Kyjov, Za Humny 3304,
Zákon o sociálních službách
HEWER SOCIÁLNÍ AKTIVIZACE
Pokus Jen tak Městská charita České Budějovice. Mnozí dělají charitu, my jsme CHARITA Nestátní nezisková církevní organizace Součást Charity ČR, mezinárodní.
Funkční geriatrické vyšetření a testy
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
Koncepce péče o staré občany
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Veřejné projednání návrhu 2
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
SOCIÁLNĚ TERAPEUTICKÉ DÍLNY MPSV
Dagmar Nováková Ergoterapie.
Projekt transformace psychiatrických léčeben MUDr. O. Pěč, Mgr. B. Wenigová Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví.
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Fakultní nemocnice Ostrava
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Cesta k udržení mobility a soběstačnosti seniorů
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Ergoterapie.
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
Veřejné setkání – informace o komunitním plánování sociálních služeb ve Zlíně
Rehabilitace v psychiatrii
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky PdF MU Prešov,
Domov seniorů T.G.M. Beroun Poskytování sociálních služeb Příspěvková organizace Pod Studánkou Beroun Zpracoval: Marek Paclt.
Sociální péče o OZP. Krom již zmíněné sociálně právní ochrany OZP spočívá hlavně v poskytnutí: A) sociálních služeb B) Sociálních dávek C) Kompenzačních.
Sociální rehabilitace. je soubor specifických činností směřující dosažení samostatnosti, nezávislosti a soběstačnosti osob, a to rozvojem jejich specifických.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Ergoterapie 1.Lékařská fakulta UK Ergoterapie (Occupational therapy) Klinika rehabilitačního lékařství 1. Lékařské fakulty a Všeobecné Fakultní Nemocnice.
Podmínky pro rozvoj integrovaných sociálních a zdravotních služeb v obcích 17. dubna 2015 Ing. Iva Merhautová, MBA.
Diakonie Církve bratrské PREZENTACE O Diakonii CB » Vznikla v roce 1994 jako nestátní nezisková organizace s celostátní působností. » Zřizuje ji.
Domovy se zvláštním režimem. poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu:  chronického duševního onemocnění  závislosti.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Domov důchodců Dubí, příspěvková organizace Na Výšině 494 a Ruská 130.
KOORDINOVANÁ REHABILITACE Z POHLEDU ERGOTERAPIE Mgr. Kateřina Svěcená Ergoterapeut Klinika rehabilitačního lékařství 1. LF UK a VFN v Praze.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Koordinační skupina OZP Vít Kaška. Seznam členů Agentura Naděje Agentura Osmý den, o. p. s. Agentura osobní asistenční služby o. s. Asociace vozíčkářů.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
REHABILITAČNÍ DÍLNA - PŘÍPRAVA NA PRÁCI. C ÍLOVÁ SKUPINA Služba je určena osobám s mentálním postižením, které mají vážný zájem o začlenění do pracovního.
S LUŽBY PRO SENIORY. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu.
Osobní asistence. osobní pomoc osobám se zdravotním postižením zahrnuje služby, které zmírňují důsledky postižení pro jedince při všech jeho činnostech.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Denní stacionáře.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Pečovatelská služba.
Sociálně terapeutické dílny
Gerontopsychologie v praxi
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Týdenní stacionáře.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
My na zázraky nevěříme, my na ně spoléháme!
Hodnoty v péči o seniory
Konzultační proces k tématu „Nová „druhologie“ sociálních služeb a souvisejících konceptů změn“ Chotoviny, květen, 2014 Mgr. Jan Vrbický.
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Dobrovolnické programy
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová

Náplň předmětu 2 úvodní teoretické hodiny 2 úvodní teoretické hodiny 1) Požadavky na splnění Co je to ergoterapie Co je to ergoterapie - terapie... vztah pacient x ošetřující - terapie... vztah pacient x ošetřující Domov Naděje Domov Naděje 2) Demence Práce s klienty v domově Naděje Práce s klienty v domově Naděje - 7 x 4 hodiny týdně

Požadavky na splnění Aktivní účast na výuce - min. 80% Aktivní účast na výuce - min. 80% Do konce listopadu odevzdat stručnou rešerši knihy Úspěšná péče o člověka s demencí Do konce listopadu odevzdat stručnou rešerši knihy Úspěšná péče o člověka s demencí Zpracování písemného výstupu ( osobní přínos, problematické oblasti i návrhy na zlepšení práce s klienty v Domově.)‏ Zpracování písemného výstupu ( osobní přínos, problematické oblasti i návrhy na zlepšení práce s klienty v Domově.)‏ - rozsah 2 – 5 stran - do konce ledna 2013 (do odevzdávárny)‏

Co je ergoterapie Ergoterapie je profese, která prostřednictvím smysluplného zaměstnávání usiluje o zachování a využívání schopností jedince potřebných pro zvládání běžných denních, pracovních, zájmových a rekreačních činností u osob jakéhokoli věku s různým typem postižení (fyzickým, smyslovým, psychickým, mentálním nebo sociálním znevýhodněním).

Cíle ergoterapie podporovat zdraví a duševní pohodu osoby prostřednictvím smysluplné aktivity/zaměstnávání pomáhat ve zlepšení schopností, které osoba potřebuje pro zvládání běžných denních činností, pracovních činností a aktivit volného času umožnit osobě naplňovat její sociální role napomáhat k plnému zapojení osoby do aktivit jejího sociálního prostředí a komunit

Co dělá ergoterapeut? Provádí ergoterapeutické vyšetření zaměřené na analýzu činností pacienta, hodnocení senzomotoriky, mobility a lokomoce, orientační vyšetření kognitivních funkcí ve vztahu k ADL. Provádí hodnocení a nácvik běžných denních činností (ADL) personálních (př. příjem jídla, oblékání, koupání) a instrumentálních (př. příprava jídla, nakupování, manipulace s penězi) v nemocničním i v domácím prostředí klienta.

Co dělá ergoterapeut ? Podílí se na ergodiagnostickém vyšetření a předpracovní rehabilitaci provádí rehabilitaci kognitivních funkcí a nácvik komunikačních a sociálních dovedností. Navrhuje kompenzační a technické pomůcky a učí pacienty, členy rodiny a ošetřovatelský personál tyto pomůcky využívat.

Kde pracuje ergoterapeut ? ambulantní a lůžková zdravotnická zařízení rehabilitační centra a ústavy; léčebny pro dlouhodobě nemocné denní stacionáře, terapeutické dílny a komunitní programy pro osoby s duševním onemocněním denní stacionáře a sociálně aktivizační služby pro děti, dospělé a seniory penziony a domovy pro seniory a domovy pro osoby se zdravotním postižením služby domácí péče, rané péče a osobní asistence speciální školy pro děti se specifickými potřebami programy předpracovní a pracovní rehabilitace, programy chráněného zaměstnání vzdělávací instituce pro přípravu studentů ergoterapii

Dům Naděje Brno-Vinohrady dlouhodobé pobyty pro seniory s pokročilými dlouhodobé pobyty pro seniory s pokročilými formami demencí, zejména s Alzheimerovou chorobou 30 lůžek 30 lůžek denní stacionář denní stacionář

Kontakt Martina Kočířová Martina Kočířová tel tel Adresa : Adresa : Velkopavlovická 13 Spojení : trol. 25,26,27 Zastávka : Bzenecká, Čejkovická

Praktická část Buďte aktivní Buďte aktivní Dodržujte dohodnuté termíny Dodržujte dohodnuté termíny vy a personál domova – co dělat a co nedělat vy a personál domova – co dělat a co nedělat vy a klient vy a klient

První praxe Skupinové setkání s Martinou Skupinové setkání s Martinou od 13,30 hodin v domově Naděje od 13,30 hodin v domově Naděje Definiujte si co očekáváte, co přinášíte (předpoklady a dispozice) Definiujte si co očekáváte, co přinášíte (předpoklady a dispozice)

Literatura + odkazy pro zájemce Česká asociace ergoterapeutů Česká asociace ergoterapeutů Jana Jelínková a kol.(2009) Ergoterapie ISBN: Jana Jelínková a kol.(2009) Ergoterapie ISBN: Jitka M. Zgola (2003) Úspěšná péče o člověka s demencí ISBN: Jitka M. Zgola (2003) Úspěšná péče o člověka s demencí ISBN: Höschl C.(2009 ): Editorial. Psychiatrie, 13 Höschl C.(2009 ): Editorial. Psychiatrie, 13 ISBN ISBN