Schola Ludus pro 21. století Iniciativa pro přípravu celonárodního projektu v oblasti „Vzdělávání pro konkurenceschopnost” z prostředků EU Schola Ludus.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola, Matice školské 3, České Budějovice
Advertisements

Spolupráce gymnázií a fakult vzdělávajících učitele Jana Coufalová Konference Asociace ředitelů gymnázií ČR 3. – 5. dubna 2013 Přerov.
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Edukační portál MEFANET Použití licencí Creative Commons v medicínském vzdělávání.
Brno: NANOcontact – partnerské sítě1 Vzdělávací a kontaktní středisko pro průmyslové nanotechnologické úpravy povrchů CZ.1.07/2.4.00/
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Moderní trendy v problematice testování M. Komenda, Č. Štuka, M. Vejražka, P. Martinková, J. Trnka.
Velké infrastruktury pro výzkum, vývoj a inovace
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Rozvoj výzkumu a vývoje na Ekonomické fakultě JU CZ.1.07/2.3.00/
Vedlejší specializace MARKETING (3MK)
OBCHODNÍ AKADEMIE A OBCHODNÍ AKADEMIE PRO ZRAKOVĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽ, OPAVA, HANY KVAPILOVÉ 20 Kontakty: Tel.: Fax:
Aktuální uplatnění praktických zkušeností na trhu práce z pohledu FDV
DUMy.cz Sdílejme společně Internetový portál DUMy.cz Jedinečné místo ke sdílení znalostí
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Zavedení výuky programování hradlových polí FPGA ve VHDL
1 Školy jako centra celoživotního učení a uznávání Jana Bydžovská KONFERENCE MŠMT K VYUŽÍVÁNÍ ESF VE VZDĚLÁVÁNÍ
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
Každá (základní) škola má mít přehled o svých vzdělávacích výsledcích.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
E-learning na Gymnáziu Cheb
Nápadité studijní prostředíMediaSite na FMV VŠESnímek 1 MediaSite na Fakultě mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické v Praze doc. Ing. Tomáš Kubálek,
21 dobrých důvodů pro dobré knihovny – Příspěvek Goethe-Institutu k odbornému dialogu a k výměně mezi knihovníky ve Střední a Východní Evropě a v Pobaltí.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Projekt METODIKA II Vítejte na dnešní prezentaci.
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
1 Partnerství neziskového a soukromého sektoru v oblasti zahraniční rozvojové spolupráce Daniel Svoboda člen SR FoRS Development Worldwide, spolek
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
Bílá kniha Národní program rozvoje vzdělávání v ČR.
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
Inspirativní studijní prostředíMediaSite na VŠESnímek 1 Případová studie MediaSite na Vysoké škole ekonomické v Praze doc. Ing. Tomáš Kubálek, CSc.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Vzdělávací portál eKabinet.cz a digitální obsah pro střední školy Ing. Richard Valenta
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
1 Podpora odborného vzdělávání Petr BANNERT ředitel odboru středního a vyššího odborného vzdělávání a institucionální výchovy Ministerstvo školství, mládeže.
MATURITA 2010 změna modelu a novelizace zákona základní model nové maturity skladba zkoušek nové maturity maturita bez hendikepů průběh maturity organizace.
Z historie eTwinningu. Proč eTwinning? Součást Programu celoživotního učení (LLP) - Comenius součást KA2 Erasmus+ vznik 2005 fáze 2: září 2008 fáze 3:
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Nové přístupy ke vzdělávání a mezinárodní zkušenosti Institutu pro veřejnou správu Praha PhDr. Zdenka Procházková, MPA Institut pro veřejnou správu Praha.
Integrační trendy při tvorbě multimediálních výukových portálů pro medicínu a zdravotnictví V. Mihál, J. Potomková Lékařská fakulta Univerzity Palackého.
Kandidát na rektora JU prof. Ing. Miloslav Šoch, CSc., dr. h. c., 2016.
Možnosti mezinárodní spolupráce v mateřských školách Národní konference Erasmus+/eTwinning 13. – , Zámek Štiřín.
Manuscriptorium Evropská digitální knihovna historických fondů.
Pracovní setkání v rámci připravovaného IPo s názvem „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji“ 1.
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Bohemia EU Planners, s.r.o. PhDr. Vendulka Raymová
Multimediální podpora výuky klinických oborů RITM a MEFANET: Přehled aktivit a návrh meziuniverzitní spolupráce při vytváření vzdělávací sítě lékařských.
NSK – vazby na evropské procesy
na Slovanském gymnáziu
Rozvoj výuky cizích jazyků
KVALITA rozvojový program kraje
Cíle, vize a obsah projektu PPUČ
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Akční plánování v Ústeckém kraji z pohledu projektu P-KAP
Národní program rozvoje vzdělávání v ČR
Prezentace KAP Jihomoravského kraje
Schola Ludus pro 21. století
eTwinning – digitální technologie smysluplně a zábavně
Financování digitálního vzdělávání z OP VVV
Transkript prezentace:

Schola Ludus pro 21. století Iniciativa pro přípravu celonárodního projektu v oblasti „Vzdělávání pro konkurenceschopnost” z prostředků EU Schola Ludus pro 21. století

Zavedení moderního školství v historii Zavedení povinné školní docházky SKLAD UČEBNIC

MODERNÍ SKLAD UČEBNIC = INTERNET

INTERNET TEXT + MULTIMÉDIA + SIMULAČNÍ MODELY INTERAKTIVITA Scholla Ludus pro 21. století

Strategický záměr MŠMT: Rozvoj využití tabletů ve školách Výukový obsah?

Prostředí internetu Možnost společné (kolaborativní) práce Spolupráce na tvorbě výukového obsahu (včetně testů ověřování znalostí)

Tvorba výukového obsahu na internetu je obtížná Vysoké školy mají kapacitu na přípravu výukového obsahu

Příklad: projekt MEFANET (MEdical FAculties NETwork) Společná tvorba a sdílení elektronických výukových materiálů lékařských fakult ČR a SR Vznik MEFANETu – dohoda fakult – iniciativa zdola!

Vize – celonárodní projekt výukového obsahu pro SŠ a VŠ na internetu SCHOLA LUDUS PRO 21. STOLETÍ Dopad na celou ČR Možnost zapojení pražských vysokých škol do projektu Financování z fondů EU Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Schola Ludus pro 21. století Budování zdola (dobrovolně, na základě smlouvy) Autorská práva zůstávají tvůrcům Sdílení obsahu a kolaborativní spolupráce při jeho tvorbě Propojení portálových platforem (příkladem je sdílení portálové platformy MEFANET) a zastřešující centrální přístupová brána (zpřístupní obsah) Recenzování obsahu (na centrální bránu pouze recenzovaný obsah, po uveřejnění recenze uživatelů jako zpětná vazba) Využití autentikace (CESNET) – zprostředkování připojování uživatelů, možnost chránění obsahu Převzaté zkušenosti z MEFANETU (

Schola Ludus pro 21. století Převzaté zkušenosti z MEFANETU Wikiskripta - Aktivizace studentů - studenti i učitelé se společně zapojují do tvorby obsahu na wiki-platformě: Konference (i oborově zaměřené) Školení (jak používat nástroje pro tvorbu) Využití výtvarníků (výtvarné školy, výtvarné katedry pedagogických fakult) Testy – samohodnocení znalostí (např. střední školy – příprava k maturitě a přijímacím zkouškám)

Schola Ludus pro 21. století Převzaté zkušenosti z MEFANETU Česko-Slovenská spolupráce Bohatý obsah - velká komunita uživatelů v češtině a slovenštině – velká zpětná vazba uživatelů, která vede ke zlepšení obsahu Udržitelnost projektu: obsah v češtině a slovenštině nikdo „neukradne“, ale můžeme ho předvádět zahraničním partnerům jako základ pro rozšíření na jiné jazykové mutace v rámci mezinárodních Evropských projektů – to zajistí udržitelnost projektu

Schola Ludus pro 21. století Tablety - Interaktivní učební materiály, nový druh učebnic Rozšíření oborů – nejen medicína Rozšíření záběru – střední školy a vysoké školy Spolupráce vysokých škol a středních škol na tvorbě obsahu (aktivizace učitelů středních škol) Možnost koupě hromadných licencí profi nástrojů pro tvorbu a využívání obsahu – např. Wolfram Mathematica, Adobe Connect pro webináře aj. Možnost využívání výukových zdrojů veřejnoprávních médií Profesní vzdělávání, přeškolování, celoživotní vzdělávání

Schola Ludus pro 21. století Převzaté zkušenosti z MEFANETU Nejdůležitější argument: MEFANET vznikl iniciativou zdola a už osmým rokem funguje !!!!! V současnosti je MEFANET největší komunita sdílející a vytvářející výukový digitální medicínský obsah v Evropě

Schola Ludus pro 21. století Děkuji za pozornost Doc. MUDr. Jiří Kofránek, CSc. Tel Viz též: