BRUTALISMUS U NÁS Obr. 32: Někdejší budova olomouckého Prioru z roku 1982 od architekta Jana Melichara již na svém místě nestojí, jelikož byla nahrazena.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČESKÁ REPUBLIKA – SÍDELNÍ STRUKTURA
Advertisements

2.Polovina 19.století Výukový materiál EU – Šve07 2.pol. 19.stol. Vypracovala: Mgr. Martina Švestková Vlastivědné učivo 5.ročníku.
Sametová revoluce Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Mistrovství světa v lyžování Liberec Jedna z největších sportovních akcí v historii České republiky, která proběhla od 18. února do 1. března 2009.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
CENTRUM BABYLON je zábavní a společenský komplex
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Památková hlediska ochrany urbanistické struktury sídla příklady ze Zlínského kraje dubna 2010.
Sametová revoluce
Osobnosti Charty 77 Václav Havel Petr Uhl Jiří Dientsbier Jiří Hájek.
Budova finančního úřadu Jiří Dvořák 2010 Odstranění architektonických nedostatků města Tábora.
 Reformní změny v SSSR  Listopadová revoluce  Změna politického režimu Listopadová revoluce 1989.
Praha.
Mgr. Jakub Karásek ZŠ Liberec, Na Výběžku 118, p. o. Vytvořeno: listopad 2012 EU peníze školám CZ 1.07./1.4.00/ OBYVATELSTVO ČR – sídla, architektura.
17. Listopad 1989 Monika Štěpánková, 2. I.
Karmelitská Hotel stavba roku
Opava.
LONDÝN Hlavní město Spojeného království leží na řece Temži v jihovýchodní Anglii. Žije tu zhruba 7 miliónů obyvatel. Londýn se skládá ze tří částí: původní.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_05_ZSV Ročník: I. Základy společenských věd Vzdělávací oblast:
Karel TEIGE (1900 – 1951) ARCHITEKTURA JAKO VĚDA NEBO UMĚNÍ? Vlivný, průbojný teoretik a duchovní vůdce mladé generace Karel TEIGE byl toho názoru, že.
ARCHITEKTURA PRVNÍ REPUBLIKY aneb MEZINÁRODNÍ SLOH JE NÁM VLASTNÍ
Estetika režného zdiva v díle Jana Kotěry
ARCHITEKTONICKÉ SOUTĚŽE
SÍDELNÍ STRUKTURA ČESKÁ REPUBLIKA.
FUNKCIONALISMUS v Brně Architekt Bohuslav FUCHS
KAMPUS Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.
Na cestě k 17. listopadu 1989 Petr Machala.
ČESKÝ STÁT - územní rozsah.
STÁTNÍ SVÁTEK 17. listopadu
Město Brno.
Liberecký kraj - procvičování
7. třída 2. pololetí Dějiny českých zemí
Funkcionalismus v Liberci
ČESKÁ ARCHITEKTURA 2. polovina 20. století
Odborný seminář KFÚ FSE UJEP v Ústí nad Labem Sociální ekonomika jako producent sociální a veřejné přidané hodnoty.
PANELIZACE MĚST Obr. 38: sídliště Bohnice v Praze
MELODIE Úvod Tato internetová prezentace navazuje na první část, která byla zpracována v roce Jedná se o pokračování zajímavých budov a objektů,
Na pomezí bruselského stylu a brutalismu
ARCHITEKTURA JAKO ODRAZ DOBY III. aneb OBRAT JINÝM SMĚREM
CZ.1.07/1.4.00/ METODIKA Výkladová prezentace – přechod stránky kliknutím, nadpis automatický, informace přicházejí po kliknutí, fotografie nabíhají.
Studentský projekt Gymnázium Roudnice nad Labem Nenechme to spadnout…
Dana Matějovská ° Konference RUV ° FA ČVUT v Praze2 Architekti ctí známé tři principy architektury (Vitruvius) Krása Kvalita konstrukce Účelnost.
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová VY_32_INOVACE_23_Liberec Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
KAMPUS ALBERTOV – BIOCENTRUM, GLOBCENTRUM ARCHITEKTONICKÁ SOUTĚŽ O NÁVRH
 Základní informace  Z historie města  Navštěvovaná místa  Zdroje.
Moderní a současná architektura Číslo DUM: VY_32_INOVACE_DVK_4_15 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ / Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ / Název.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: Datum:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.1.7 Města Libereckého kraje Téma: Česká republika jako součást.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_8C_06_Praha Téma: Vlastivěda.
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV AUTOR: MGR. VĚRA BLAŽÍČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_ZEMĚPIS TEMA: ČR – kraje ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Záchrana rotundy sv. Václava na Malostranském náměstí v Praze Martin Vlach proděkan pro PRopagaci, vedoucí projektu Matematicko-fyzikální fakulta (Matfyz)
MELODIE.
ZE ZLATÉHO FONDU FOTOGRAFIÍ KČT ČEŘÍNEK
Autor: Andrea Kolářová
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky
Digitální učební materiál
PRAHA ZA VLÁDY KARLA IV. Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Inovované podklady ke cvičením ze ZK1
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.11_romansky_sloh_II. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
High Tech VY_32_INOVACE_46_942
Město Brno Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_25-15
GRADACE.
Královské město Rakovník
Velká písmena - organizace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ – TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA
Česko-německo-židovské soužití v Brně
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Transkript prezentace:

BRUTALISMUS U NÁS Obr. 32: Někdejší budova olomouckého Prioru z roku 1982 od architekta Jana Melichara již na svém místě nestojí, jelikož byla nahrazena novou budovou nákupního centra, poeticky nazvaného Galerie Moritz Obr. 33: Ve Znojmě na náměstí budova obchodního domu Dyje z roku 1969 od brněnského architekta Bohuslava Fuchse zatím stojí. Jednalo se o jednu z posledních realizací tohoto architekta.

Tzv. MAŠINISMUS Obr. 34: budova hotelu a televizního vysílače Ještěd od Karla Hubáčka Obr. 35: interiér restaurace hotelu Ještěd od Otakara Binara

Liberecká škola SIAL utvořená kolem osobnosti architekta Karla Hubáčka (1924 - 2011) Obr. 36: Obchodní dům Máj v Praze z roku 1975 na svém místě na Národní třídě dosud stojí, jen se nazývá My. Obr. 37: obchodní dům Ještěd v Liberci z roku 1979 byl zbourán a nahrazen zábavním centrem Forum Liberec.

SIAL Sdružení inženýrů a architektů v Liberci Jednalo se o liberecký architektonický ateliér založený Miroslavem Masákem a Karlem Hubáčkem, který oficiálně fungoval pouze v letech 1968 – 1972. Ateliérem prošli architekti jako Martin Rajniš, Emil Přikryl, Ján Stempel nebo Jiří Suchomel, tedy architekti, kteří se výrazněji prosadili po Sametové revoluci v listopadu 1989. V roce 1991 byl v Liberci založen ateliér SIAL jako nástupce a pokračovatel původního ateliéru. Od roku 1994 byla v Liberci otevřena Fakulta umění a architektury jako součást Technické univerzity v Liberci.

Situace po roce 1968 aneb Není všechno zlato, co se třpytí „Sovětský vpád v srpnu 1968 přivedl k moci neostalinistický režim, který pak v Československu vládl až do listopadu 1989. Režim utužil mechanismy centrálního hospodářského plánování. Z nových panelákových sídlišť se vytratily poslední zbytky úsilí vtisknout prefabrikovaným krabicím architektonickou kvalitu […] Katastrofální následky přinesla totální panelizace československého stavebnictví pro údržbu staršího stavebního fondu. Stará stavební řemesla totiž téměř zanikla a vystřídali ji specialisté na výrobu a montáž panelových prefabrikátů. Paneláky tak houfně začaly nahrazovat zástavbu z 19. století a leckde pronikaly až do středověkých jader českých měst“ (Rostislav Švácha).