Ztráta zaměstnání jako sociální událost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
7 Nezaměstnanost.
Advertisements

Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
Obyvatelstvo zaměstnaní nezaměstnaní.
Trh práce Ing. Vojtěch Jindra
Nezaměstnanost.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 1. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.1.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Makroekonomie I ( Cvičení 7 – Nezaměstnanost)
Trh práce „pomyslný prostor, v němž zaměstnavatelé hledají pracovní sílu a pracující ji nabízejí ve snaze obstarat si prostředky k obživě. Vzájemný poměr.
Možnosti monitoringu pracovního trhu v systému práce ÚP ČR: Současný stav a výhledové možnosti Josef Pitner, ÚP JmK Brno, Projekt OP LZZ „Aktivní.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
N EZAMĚSTNANOST Makroekonomické problémy na trhu práce.
ZAMĚSTNANOST. Práce, pracovní síla práce = účelná a cílevědomá lidská činnost přeměňující přírodní látky na statky nebo činnost spojená s poskytováním.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Měření nezaměstnanosti a segmentace na trhu práce
Nezaměstnanost.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
NEZAMĚSTNANOST.
NEZAMĚSTNANOST V LIBERECKÉM KRAJI
Nezaměstnanost Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Segmentace na trhu práce, dlouhodobá nezaměstnanost
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Dlouhodobá nezaměstnanost. Obecné rysy dnešní nezaměstnanosti Nezaměstnanost se mění v čase Není určena pouze S a D 70 léta – masová nezaměstnanost s.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , červen 2011.
Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K.
Podpora odborných praxí a stáží studentů ESF MU
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Sociální zabezpečení Sociální služby
Chudoba jako sociální problém
Trh práce a politika zaměstnanosti
Konference Net ZP – Síť péče o osoby se zdravotním postižením Včasná pracovní diagnostika pro tělesně postižené CZ.1.04/5.1.01/B Mgr. Martin Korych.
Pracovní trh a politika zaměstnanosti EVSE
Podpora zaměstnanosti v Jihočeském kraji
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_81 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Vývoj nezaměstnanosti, segmentace pracovního trhu
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
NEZAMĚSTNANOST, INFLACE
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Úvod do problematiky, definice základních pojmů 1. přednáška.
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
Zaměstnanost a nezaměstnanost Milena Tichá Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
JAK VYUŽÍT SLUŽEB ÚŘADU PRÁCE Mgr. Ivona Černohausová Jeronýmovy dny.
Nezaměstnanost. nezaměstnanost vzniká, pokud na trhu práce převyšuje nabídka zaměstnanců poptávku firem.
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Ekonomika Nezaměstnanost 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_15.
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
Nezaměstnanost ve městě Brně Daniel Kovář. Cíle práce Hlavní cíl: - vyhodnotit nezaměstnanost ve městě Brně.
Správa sociálního zabezpečení
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Zaměstnanost a nezaměstnanost
JAK VYUŽÍT SLUŽEB ÚŘADU PRÁCE Mgr. Ivona Černohausová
Nezaměstnanost Definice nezaměstnaného:
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Studijní obor: Sociální činnost
NEZAMĚSTNANOST, INFLACE
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
SPP728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými podzim 2010
Práce, hledání zaměstnání
Trh práce a politika zaměstnanosti
Nezaměstnanost CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Nezaměstnanost VY_32_INOVACE_44_894
zpracovaný v rámci projektu
Nezaměstnanost.
ZAMĚSTNANOST.
Transkript prezentace:

Ztráta zaměstnání jako sociální událost Nezaměstnanost Ztráta zaměstnání jako sociální událost

DEFINICE Práce Účelná produkce předmětů a služeb, které mají hodnotu pro ostatní členy společnosti, pravidelné zajišťování statků a situací. Činnost, sloužící k uspokojování potřeb a k obživě. Společenská povaha práce - činnost vykonávaná s jinými a pro jiné. Dále jako činnost, která je jedincem jako práce vnímána. Práce jako nutná námaha X práce jako tvořivá činnost

Právo na práci Listina základních práv a svobod (Usnesení předsednictva ČNR č. 2/1993 Sb. O vyhlášení LSPZ součástí ústavního pořádku) Hlava 4. HOSPODÁŘSKÁ, SOCIÁLNÍ A KULTURNÍ PRÁVA článek 26

Pokračování 1. Každý má právo na svobodnou volbu povolání přípravu k němu, jakož i právo podnikat a provozovat jinou hospodářskou činnost Zákon může stanovit podmínky a omezení pro výkon určitých povolání nebo činností Každý má právo získávat prostředky pro své životní potřeby prací Občany, které toto právo nemohou bez své viny vykonávat stát v přiměřeném rozsahu hmotně zajišťuje. Podmínky stanoví zákon Zákon může stanovit nezbytnou odchylnou úpravu pro cizince

Zaměstnání Placená práce, vykonávání určité profese, spojeno s dalšími atributy (pracovně právní vztahy, smluvní vztahy) Ne každá práce je zaměstnání

Zaměstnanost Zaměstnanost – podíl produktivní pracovní síly na trhu práce. Někteří lidé v produktivním věku nepracují. studují jsou na rodičovské dovolené jsou zdravotně postižení jsou zajištěni jinými příjmy než placeným zaměstnáním. Pracuje asi 60% práceschopného obyvatelstva. Rezerva pro růst ekonomiky

Nezaměstnanost Mezinárodní organizace práce ILO a také právní úpravy v České republice definují nezaměstnaného jako osobu, která je momentálně bez zaměstnání a která je: schopná pracovat na základě své osobní situace, věku, zdravotního stavu, projevuje vůli i ochotu pracovat, aktivně hledá nové zaměstnání.

Typy a druhy nezaměstnanosti otevřená  skrytá nezaměstnanost dobrovolná  nedobrovolná nezam. nepravá nezaměstnanost frikční nezaměstnanost (dobrovolná) strukturální nezaměstnanost Nezaměstnanost technologická cyklická nezaměstnanost

Příčiny vzniku nezaměstnanosti. liberální nebo neoklasický přístup nepružnost nabídky na trhu práce vůči měnící se poptávce nepružnost mezd intervencionistický přístup (Keynes) nezaměstnanost spojená s nedostatečnou poptávkou a s technickým pokrokem.

Pokračování marxistický přístup kapitalistický způsob výroby, nezaměstnanost je výrazem jeho neschopnosti vyhnout se ekonomickým krizím

Nezaměstnanost jako společenský problém makroekonomické ztráty plynoucí z vysoké nezaměstnanosti: V krátkodobé perspektivě jde především o okamžité ztráty přidané hodnoty a výroby. Při déle trvající vysoké úrovni nezaměstnanosti ekonomika (a celá společnost) přichází o budoucí produkci kvůli financování podpor v nezaměstnanosti a služeb s ní spojených.

Nezaměstnanost jako individuální zkušenost Ekonomická hodnota zaměstnání Zaměstnání jako společenská instituce určení sociálního statusu a osobní identity (Marienthal – Jahoda, Lazarsfeld)

Způsoby měření nezaměstnanosti 1) výběrové soupisy (nebo šetření) pracovních sil. (Obecná míra nezaměstnanosti) 2) na základě údajů úřadů práce o registrovaných nezaměstnaných (Regisrovaná míta nezam.)

Měření nezaměstnanosti v ČR Míra registrované nezaměstnanosti evidovaní uchazeči o zaměstnání ---------------------------------------------- disponibilní pracovní síla Výběrová šetření pracovních sil

Trh práce Lidská práce se chápe jako zboží i když svým charakterem není zbožím - to, s čím se obchoduje, je součástí lidské existence - dlouhodobá povaha vztahů na trhu práce - rozdíly mezi lidmi na jedné straně a pracemi na straně druhé. - segmentace trhu práce (primární a sekundární trh práce)

Specifika práce jako zboží mechanismus kolektivního vyjednávání trh práce je spíše typem administrovaného trhu a ne aukčním trhem

Současná situace na trhu práce přetrvávající vysoká míra nezaměstnanosti, nezaměstnanost je výrazně regionálně diferencovaná, rostoucí dlouhodobá nezaměstnanost vysoká nezaměstnanost mladých lidí nízká míra migrace pracovní síly mezi státy EU

Současná situace na trhu práce Euroskleróza (Evropa) a “job miracle” (USA).

Nástroje ovlivňování trhu práce. Politika zaměstnanosti. 1. makroekonomická nebo hospodářská politika 2. politika trhu práce Pasivní a aktivní politika trhu práce V ČR – Zákon 435/2004 o zaměstnanosti

Podpora v nezaměstnanosti Nezaměstnanost - poslední typ společenského rizika, které bylo řešeno prostřednictvím soc. pojištění. Ghentský systém podpory – odbory a stát (municipality) Dalším typem řešení – pojištění nebo státní podpora

Aktivní politika zaměstnanosti Skupiny ohrožené na trhu práce. absolventi ženy po návratu z MD starší pracovníci nízká kvalifikace dlouhodobá nezaměstnanost

Nástroje APZ Rekvalifikace Veřejně prospěšné práce Společensky účelná pracovní místa Chráněná pracoviště Pracovní rehabilitace