Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví 65-42-M/01 Kuchař – číšník 65-51-H/01 Předmět :Nauka o nápojíchauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Leonardo da Vinci/ Vetpro leden 2013
Advertisements

Prezentaci vytvořil Jan Havlík
Výroba vína.
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Připravil: Jan Polehňa
VY_32_INOVACE_10_GAS_559_Sob
LIKÉROVÁ VÍNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.
VY_32_INOVACE_10_GAS_544_Sob
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Výroba vína II.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
VY_32_INOVACE_10_GAS_550_Sob
VY_32_INOVACE_11_ODV_641_Str
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Umět charakterizovat víno a jeho význam
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_298 Ročník: 2.
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět : Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Inventář vhodný.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NNA_473 Ročník: 3.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NNA_476 Ročník: 3.
Označení materiálu:VY_32_INOVACE_EKO_1182 Ročník:3. Vzdělávací obor:Ekonomika Tematický okruh:Kalkulace Téma:Kalkulace dělením pomocí poměrových čísel.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_295 Ročník: 2.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět:Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Sommeliérství.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_284 Ročník: 2.
Ročník: 3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět : Nauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství Téma: Austrálie.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_365
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět: Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Modré odrůdy.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_391 Ročník: 1.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NNA_ Ročník: 3.
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět: Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma: Vinařský zeměpis.
Ročník:2. Vzdělávací obor:Hotelnictví M/01, Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Bílé odrůdy.
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník – H/01 Předmět: Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Výroba šumivých.
Ročník: 3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství Téma:Výroba.
Ročník:3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Světové vinařství Téma: Vinařství.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_299 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_393 Ročník: 1.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_394 Ročník: 1.
Základní fakta o vinařství TARAPACA Založeno v roce 1874, cílem bylo vždy vyrábět vína špičkové a konzistentní kvality. Patří mezi největší a nejdůležitější.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_388 Ročník: 1.
Bakalářská práce Vypracoval: Radek Hoferek Vedoucí práce: prof. Ing. Věra Bečvářová, CSc. Brno, 2012 Podmínky rozvoje vinařského podniku v současném modelu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_BILE_PREZENTACE_09 Název školyStřední škola služeb,
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Ročník:2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví H/01 Kuchař - číšník Předmět: Technika obsluhy/stolničení Tematický okruh:Složitá obsluha Téma:SO.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_555_ Výroba vína 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMI_HISTORIE_A_PESTOVANI_VINA_PREZENTA CE_01 Název školyStřední škola.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_MODRE_PREZENTACE_10 Název školyStřední škola služeb,
Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_BANKETNI_MENU_PREZENTACE_12 Název školyStřední škola služeb,
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Povídání o víně Barbora Bílková1. Víno – jak poznat kvalitní víno od nekvalitního? V supermarketu nenarazíte na žádné vinařské speciální archix;vní kousky.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
EVROPA PŘÍRODNÍ POMĚRY - VODSTVO
Třídění vína Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Bobulové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Francie - Champagne Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
FRANCOUZSKÉ VINNÉ OBLASTI
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Autor: Mgr. Eva Procházková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
NÁZEV ŠKOLY: Střední škola služeb a řemesel Stochov
STÁTNÍ SYMBOLY ČR VY_32_INOVACE_F20
VY_32_INOVACE_06-18 Testové otázky k tématu Vylučovací soustava
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_392 Ročník: 1.
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Transkript prezentace:

Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojíchauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství Téma:Itálie Jméno autora:Ivana Prokešová Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace) Podpora tématu Světová vinařství. Žáci se seznámí s Italským vinařstvím, s jeho historií, se zajímavými víny a jejich specifickými znaky. ŠablonaIII/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_NNA_467

I T Á L I E

Tradice výroby vína starší než 4000 let 3.místo … rozloha vinic … ha 1.místo … výroba vína … mil. Litrů 3.místo ….spotřeba vína … 54,7 l/rok/osoba 20 regiónů regióny: Veneto,Piemonte, Lombardie Toscana Abruzzi Calabria Sicília Umbria atd. 109 provincií

Kategorizace vín = dělení vína dle jakosti D.O.C.G. D.O.C. I.G.T. V(dT) Nejvyšší stupeň kvality – 20 vín (Stolní) víno, nejméně kvalitní víno 500 druhů vín – kontrolovaný původ Víno s údaji o vinařské oblasti, odrůdě

Classico – udává původ z vybraného území Superiore – označuje vyšší stupeň kvality Riserva – je označení delší doby zrání, než je předepsáno (kvalitnější víno) Asciutto – velmi suché Seco – suché Semi-seco – polosuché Amabile – sladké Dolce – velmi sladké Frizante – perlivé víno Amaro – hořké Spumante - šumivé Rosato – růžové víno Rosso - červené víno

Oblast Sicília -Patří k nejstarším evropským vinařstvím -Je zde vulkanická půda a žulové podloží – sopka Etna -Produkují se zde hlavně bílá vína -Vyrábí se zde likérové víno MARSALA

MARSALA -Druhy : ORO, AMBRA, RUBINO -Vyrábí se metodou Solera, zraje minim. 1 rok

Oblast Piemont -Naleziště bílých lanýžů -Výroba sektů Asti Spumante -Produkce 70% červená vína – odrůda Nebbiolo -ČV – Barolo, Barbaresca

Oblast Toscana - 70% produkce červených vín -Brunello di Montalcino …..DOCG …..3 roky v sudu -Chianti, Chianti Classico ………………….víno červené Priaska

Kořeněná vína -

* Cinzano * Martiny * Garrone * Lillet * Barbero * Cora * Castiglione

Úkoly : 1/ Jak staré je tradiční Italské vinařství? 2/ Kolik má vinařských regiónů? 3/ Uveď označení njméně a nejvíce kvalitního vína 4/ Označení FRIZANTE znamená: 5/ Čím je zajímavá oblast Sicília? 6/ Co je Marsala? 7/ Čím je zajímavá oblast Piemont? 8/ Vyjmenuj 5 značek kořeněných vín z Itálie.

Zdroje: ww.manufactor.com Vlastní zdroje autora