Renální ischémie (Goldblattův pokus)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HORMONÁLNÍ REGULACE ZÁTĚŽE
Advertisements

NEMOCI KREVNÍHO OBĚHU.
Reakce a adaptace oběhového systému na zatížení
SRDCE.
V.Němec Dětské oddělení KNP
Dif.dg.hypertenze MUDr.Ivana Plášilová.
Krevní tlak a jeho okamžitá regulace
Fyziologie srdce.
Regulace krevního oběhu
Poruchy intravaskulárního objemu a tonicity
Endokrinologie pro bakaláře
TK = SV x PCR TK = arteriální krevní tlak SV = srdeční výdej
Koronární průtok.
REGULAČNÍ MECHANISMY UPLATŇUJÍCÍ SE PŘI..... a)INFUZI 1 LITRU IZOTONICKÉ TEKUTINY b)POŽITÍ 2 LITRŮ VODY.
Akutní selhání ledvin Definice: náhlý pokles metabolické a exkreční funkce ledvin, které byly dosud zdravé nebo jen lehce poškozené.
Ledviny – stavba a funkce
Ledviny – vylučování (exkrece)
Fyziologie vylučování ledvinami
Metabolismus vody Homeostáza II
Anatomická stavba ledvin
Oběhová soustava zajišťuje transport látek po těle
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
Součástí močopohlavního ústrojí, organa urogenitalis
Obecná endokrinologie
KARDIOVASKULÁRNÍ SYSTÉM A ZATÍŽENÍ
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
Kyslík v organizmu Oxygenace / transport kyslíku
Žlázy s vnitřní sekrecí
Koronární průtok - Roman Mizera.
Srdce je pumpa řízená svým přítokem (resp. tlakem na jejím vstupu)
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Systémová arteriální hypertenze
Homeostáza a termoregulace
Nadledvina - glandula suprarenalis
Metabolismus vody Homeostáza I
Mechanismy a regulace meziorgánové distribuce srdečního výdeje
Křivka krevního tlaku.
Krvný tlak a jeho regulácie
Minutový srdeční výdej, jeho regulace a principy měření
Obecná patofyziologie ledvin 1. Vztah mezi koncentrací látek v plazmě a jejich vylučováním v ledvinách 2. Průtok krve ledvinou a filtrace Autoregulace.
Metabolismus myokardu. Fyziologie cirkulace. Krevní tlak
Srdce je pumpa řízená svým přítokem (resp. tlakem na jejím vstupu)
Metabolismus vody Homeostáza I
Poruchy regulace krevního tlaku I
Poruchy regulace krevního tlaku I
Nemoci srdečně cévního systému: srdeční selhání, hypertenze
Iontová rovnováha obratlovců
VYLUČOVACÍ SYSTÉM Obrázky použity z: LIDSKÉ TĚLO
Patofyziologie ledvin
Fyziologie srdce.
Metabolizmus vody a elektrolytů 1. Fyziologie a obecná patofyziologie Kompartmenty tělesných tekutin Regulace volumu a tonicity (osmolality) Kombinace.
Bilance mezi příjmem a výdejem látky
Patofyziologie ledvin. Stavba a funkce ledviny Nefron –Glomerulus –Tubuly Filtrace, sekrece, resorpce.
Arteriální hypertenze a ledviny
Regulace krevního tlaku Systém Renin - Angiotenzin
EXKRECE Během zátěže – narušení homeostázy – regulační mechanismy (exkrece je součást) Vylučování katabolitů (většinou látek pro tělo nepotřebných) A)
Přednáška z patologické fyziologie pro bakaláře
Fyziologie sportovních disciplín
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
VY_52_INOVACE_50_KREVNÍ TLAK Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
Cévní systém Krevní tlak Tonometry Korotkovův fenomén Pletysmografie Krevní tlak, pletysmografie.
Kristýna Šubrtová 7.kruh 2009/2010
Biochemie ledvin.
KARDIOVASKULÁRNÍ REGULACE.
Krevní tlak a Pletysmografie
Interakce srdce a plic, plicní oběh
Vyšetření krevního tlaku
Transkript prezentace:

Renální ischémie (Goldblattův pokus) MUDr. Michal Jurajda

Krevní tlak Tlak arteriální krve Srdce je pulsní pumpa – kolísání krevního tlaku během srdečního cyklu Systolický tlak, diastolický tlak, střední tlak TK kontinuální veličina s inter- i intraindividuální variabilitou

Determinanty TK Elasticita artérií Pulsový objem Srdeční frekvence Rychlost ejekce Celkový periferní cévní odpor

Systémová hypertenze Primární 90% Sekundární 10% Renální Endokrinní renoparenchymatózní renovaskulární Endokrinní feochromocytom, hyperaldosteronismus, léky, Koarktace aorty Nitrolební hypertenze

Renální hypertenze Onemocnění postihující obě ledviny (chronická glomerulonefritida) Onemocnění postihující jednu ledvinu (stenóza renální arterie) Kongenitální syndromy (Liddlesův syndrom – hypokalémie, hypertenze, met. alkalóza)

Renovaskulární hypertenze Goldblattův pokus 2K1C Renin angiotensin aldosteronový systém Hypertenzní poškození kontralaterální ledviny

Renální hypertenze Angiotensin II stimuluje uvolnění aldosteronu ze zona glomerulosa v adrenálním kortexu, čímž stimuluje resorpci Na+ a sekreci K+ v distálním tubulu. Dochází k retenci vody a soli spojené s nárustem cirkulujícího volumu a krevního tlaku Angiotensin II také vede k vasokonstrikci arteriol, zejména efferentní renální arterioly. Tím dochází k dalšímu poklesu RBF a zvýšení resorpce v proximálním tubulu. Rozvoj hypertenze u reninémie je spojen zejména s retencí soli a systémovou vazokonstrikcí.

Renální cévní řečiště

Autoregulace průtoku krve ledvinou Autoregulace průtoku krve ledvinou je zprostředkována zpětnovazebně cestou napětí svalových buněk v medii ledvinných arteriola a cestou macula densa-tubulo-glomerulární zpětné vazby. Myogenní zpětná vazba – zprostředkována schopnosti preglomerulárních arteriol reagovat na změny v napětí stěny cévy adekvátním upravením svalového tonu buněk medie

Regulace renální perfuze Průtok normální 300 g těžkou ledvinou je zhruba 1200 ml za min, což představuje 20-25% srdečního výdeje v klidu Normální průtok krve ledvinou (RBF) tak činí přibližně 400 ml na 100 g ledvinné tkáně – Flow Units (FU). Renální průtok vztažený na váhu orgánu je v ledvinách v porovnání s jinými orgány organismu nejvyšší. 90% celkového RBF směřuje do renálního kortexu, pouze 5-10% směřuje do vnější oblasti dřeně. Krevní zásobení vnitřních vrstev dřeně je minimální, parciální tlak kyslíku v této oblasti rapidně klesá. Průtok krve dření může být dále snížen k hranici 1% podáním vazopresinu..

Autoregulace průtoku krve ledvinou

RAAS

Fyziologická funkce RAAS

Úloha reninu Renin je součástí angiotensin-renin-aldosteronového systému. Vzniká převážně v juxtamedulárních buňkách ledviny. Uvolnění reninu z ledvin do cirkulace je řízeno 4 faktory: (1) Macula densa, což je skupina specializovaných buněk distálního renálního tubulu působících jako chemoreceptory monitorující nálož NaCl v lumen distálního tubulu, (2) Buňky juxtaglomerulárního systému, které fungují jako senzor renálního perfúzního tlaku, (3) Sympatikus, modifikující uvolnění reninu, zvláště v odpovědi na posturální polohu, (4) Humorální faktory jako je K+, angiotensin II, atriový natriuretický peptid. Hladina reninu v hypertenzní populaci se pohybuje v širokých mezích: od snížených hodnot až po zvýšené.

Renin Nejpravděpodobnějším spouštěčem intrarenální sekrece reninu je pokles koncentrace NaCl v krvi při poklesu krevního průtoku krve v oblasti macula densa distálního renálního tubulu k poklesu koncentrace NaCl v oblasti macula densa dochází při ztrátě extracelulárního volumu (pokles středního arteriálního tlaku) Renin je proteináza odštěpující z angiotensinogenu dekapeptin angiotensin I Angiotensin I procházející plicemi či ledvinami je zkrácen působením ACE (angiotensin converting enzyme (ACE) na oktapeptin angiotesin II

Angiotensin II Angiotensin II se podílí na udržování krevního tlaku minimalizací ztrát sodíku a tekutin ledvinami ---- udržování krevního tlaku  1.  Angiotensin II stimuluje sekreci aldosteronu v adrenálním kortexu a přes aldosteron vede ke zvýšené resorpci Na+ a zvýšené sekreci K+-(H+)v distálním tubulu. Angiotensin II sám navíc mohutně stimuluje resorpci Na+ iontů.  2.  Negativní zpětnou vazbou AT II inhibuje sekreci reninu.  3.  Angiotensin II působí vazokonstrikci arteriol v celém těle včetně silně konstrikce efferentní a do určité míry i afferentní renální arterioly.Tak je snižován průtok krve ledvinou (RBF) a do určité míry i glomerulární filtrace   4.  Angiotensin II inhibuje resorpci v proximálním tubulu .   5.  Angiotensin II zvyšuje aktivitu sympatiku

Popis experimentu

Vyhodnocení experimentu

Mechanismus působení RAA systému

Role renin-angiotensin-aldosteronového systému při regulaci krevního tlaku

Sekrece reninu