Rizikové nutriční faktory Kuchyňská sůl

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Advertisements

Polycyklické aromatické uhlovodíky v potravinách
B.Procházka Poděbrady 16. –
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Stravovací návyky a jejich změny u českých dětí ve věku 1-5 let
TUKY (LIPIDY).
Zdravá výživa a příprava jednoduchých pokrmů
Civilizační choroby a výživa
SŮL - KDY POMÁHÁ A ŠKODÍ Mgr
stravovací režim školáků
Dana Gabrovská Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
TRENDY VE VÝŽIVĚ – kterými se řídit a kterými ne
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
CO CO je to SKLIZENO ? Samoobslužná prodejna s opravdovými potravinami PROČ PROČ vzniklo SKLIZENO ? jako odpověď na vzrůstající poptávku zákazníků po potravinách.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Zpracovala Karolíne AL-Eraidiová a Barbora Vodňanská
MUDr.D.Kačaras.  Hypertenze = vysoký krevní tlak Onemocnění se projevuje zvýšeným arteriálním tlakem nad 140/90 mm Hg (závislost na pohlaví a věku) Pokud.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Endemická struma Hejmalová Michaela.
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Poloha, rozloha, lidnatost
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI CIZINCŮ
Strava při zánětu jater
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
Osteoporóza Hejmalová Michaela.
Nutriční aspekty osteoporózy Zuzana Derflerová Brázdová Ústav preventivního lékařství LF MU.
Výživová doporučení Zuzana Derflerová Brázdová
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV:Zemědělství TÉMATICKÝ CELEK: Společenské.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_27 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVysoký krevní tlak Anotace V prezentaci.
13. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
TUKY (LIPIDY).
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Nutriční aspekty osteoporózy
Tel: U Nisy 745/ 6a , Liberec 3 - Jeřáb Tel: 
Rizikové nutriční faktory (I.) Kuchyňská sůl
Potraviny rostlinného původu
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
VLIV NADMĚRNÉHO PŘÍJMU FLUORIDŮ NA ORGANISMUS
Osteoporóza.
Zeleninový vývar s rýží a hráškem
SVĚTOVÉ OBYVATELSTVO. POČET OBYVATEL na světě 7,4 miliardy obyvatel (k ) TOP 10 MOST POPULOUS COUNTRIES 1. China1,379,302, India1,281,935,911.
PESTROST STRAVY.
Autor: Mgr. Marcela Holubová
Z. Zloch Ústav hygieny LF UK v Plzni
Endemická struma.
Jatečné maso Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jatečné, maso, svalovina, ošetřování, zrání Autor:
VY_32_INOVACE_09_19_Salinita vody
Výživová doporučení Zuzana Derflerová Brázdová
ZAVÁDĚNÍ PŘÍKRMŮ.
Potravinářský sektor z pohledu českého spotřebitele
Nutriční režim u nemocných s CKD při konzervativní terapii
PŘÍDATNÉ LÁTKY (PŘÍSADY)
25.3. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
PITNÝ REŽIM U NEMOCNÝCH S CKD
MEZINÁRODNÍ OBCHOD Žádná země nevyrábí vše, zboží si země mezi sebou směňují, vzniká zahraniční (mezinárodní) obchod.
Transkript prezentace:

Rizikové nutriční faktory Kuchyňská sůl Zuzana Derflerová Brázdová Ústav preventivního lékařství LF MU

Účinky natria v organismu aktivace adrenergního systému (retence Na) zvětšení extracelulárního objemu stimulace sekrece ANP snížení sekrece PGE2 aktivace inhibitoru NA+ a K+ ATP – ázy ovlivnění sekrece neuropeptidu Y zvyšování prahu pro pociťování salinity

Chuťová dráha působení natria

Karcinogenní účinek natria porucha mukózní bariéry žaludku

Vztah příjmu NaCl a úmrtnosti na CMP stát Muži (40-69 let, na 105) Ženy (40-69 let, na 105) NaCl (g) Austrálie USA 111 78 86 57 11 9 - 10 Anglie Německo 100 102 74 60 8 – 10 7.5 – 11.3 Belgie Japonsko Česká rep. 97 229 183 65 127 117 6 – 8 18.1 – 22 11.6

Příjem NaCl u některých populací g/den populace (národ, země) < 1 Yanomamo (Brazílie, Venezuela) 0.6g! 1 – 3 Waorami, Pukapuka, !Kung, Kalahari, Keňa, Malajsie 3 – 5 Massajové Warior, Polynézie, již. Venezuela 5 – 8 Belgie, Finsko, N. Zéland 8 – 10 USA, Anglie 10 – 15 ČR, Austrálie, Německo, Rusko, Eskymáci (sev. Grónsko), Quash’Qai (Irán) 15 – 20 Japonsko (Kiuki), J.Korea, Kolumbie, Portugalsko, Chile, vých. Evropa > 20 Japonsko (Kiušu), Bangladéš (čaj. plant.) > 40 rok 1813, pruská armáda

Příklad z Cookových ostrovů kmen Pukapuka 1.74 g NaCl / den výskyt hypertenze >20 let věku 1% kmen Rarotonga 8.7 g NaCl / den výskyt hypertenze >20 let věku 7 – 10%

Obsah NaCl v některých poživatinách Poživatina NaCl (g / 100g) Hovězí maso 0.17 Telecí maso 0.27 Vepřové maso 0.11 Vepřové uzené 4.50 Šunka 3.9 – 5.3 Sardinky v konzervě 2.0 Mléko kravské plnotučné 0.13 Sýr Cammembert 3.52 Eidam 2.46 Gouda 2.63 Sýr tavený 2.29 Mléčná čokoláda 0.68 Hrášek zelený čerstvý 0.002 Hrášek zelený konzervovaný 0.65 Běžné pečivo 1.53 Sůl kuchyňská 96.75 Masové konzervy 4% (např. v 500 g konzervy 20g NaCl)

Doporučená denní dávka EU: 3 – 5 g NaCl / den ČR: do 5 g NaCl / den

Společenská odpovědnost zamezení pronikání soli do dětské výživy snížení salinity masově konzumovaných poživatin tvorba adekvátních výživových doporučení informovanost (o salinitě průmyslově zpracovaných produktů) korektní a aktivní značení potravin nutriční výchova nutriční vzdělání

Primární prevence