Enterální a parenterální výživa

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trávicí žlázy játra slinivka.
Advertisements

Otázky z fyziologie – přednášky
Výživa člověka.
VÝŽIVA – základní složky potravy
JÁTRA.
Tuky ve stravování dětí
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
Didaktické testy pro ověřování znalostí
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
Chemické složení organismů
Biologie buňky chemické složení.
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Výživa ve stáří.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
Biochemie živin Ludmila Hanáková
HOBITI.
Výživa.
JÁTRA Trávicí soustava.
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
IMMUBLEND.
M. Dastych Klinická výživa M. Dastych
Pitný režim u seniorů.
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
MUDr. Jolana Rambousková, CSc. Ústav výživy 3. LF UK
Akutní metabolický stres
Výživa u onkologicky nemocných pacientů
Umělá klinická výživa obecné aspekty enterální a parenterální výživy, indikace a kontraindikace Hovořit o významu klinické výživy, historie, doba přežití.
Nutriční podpora v IP Vladimír Šrámek ARK, FN uSA v Brně.
Výživa běžců.
SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Základy umělé výživy Děláme vše správně?. Úvod – normální a stresové hladovění Cíle umělé výživy Substráty pro umělou výživu Umělá výživa dle způsobu.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
Enterální výživa v pediatrii Jiří Bronský Pediatrická klinika UK 2.LF a FN Motol, Praha.
Potrava
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Bílkoviny (proteiny)- cca 15% denního příjmu potravin vysokomolekulární látky vystavěné z aminokyselin základní stavební látka živé hmoty- těch je celkem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
Základy umělé výživy Mgr. Jana Spáčilová
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Nutriční podpora nemocných, psychologická podpora nemocných
Buňka  organismy Látkové složení.
CHEMIE - Metabolismus živin
UMĚLÁ VÝŽIVA - ENTERÁLNÍ A PARENTERÁLNÍ VÝŽIVA
Výživa v chirurgii.
UMĚLÁ VÝŽIVA - ENTERÁLNÍ A PARENTERÁLNÍ VÝŽIVA
Malnutrice Mgr. Martina Dohnalová
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
= přeměna látek a energií
Léčebná výživa - podzim 2016 Jana Spáčilová
Výživa.
NUTRIČNÍ TÝM FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC
Transkript prezentace:

Enterální a parenterální výživa Chirurgická propedeutika III. ročník

Základní živiny Voda Sacharidy Proteiny Lipidy Minerály Vitamíny

Optimální rozložení protein 15% - tuk 35 % - cukr 50%

Voda: esenciální pro život každého organizmu Obsah vody plodu 12. týden 94% Obsah vody plodu 32.týden 80% Obsah vody u dítěte: 75% Obsah vody u dospělého: 65% Denní potřeba 10 – 15% váhy Nezralé dítě 150ml/kg/den Novorozenci a děti 2- 10kg 100ml/kg/den Dítě 10 – 20kg 1000ml + 50ml/kg nad 10 kg váhy Větší děti 1500 ml + 20ml/kg a den nad 20kg

Sacharidy Hradí největší část kalorické potřeby Ukládají se v podobě glykogenu v játrech a svalech (10% váhy) Vzhledem k malým anatomickým poměrům „menší skladovací prostor“ Glykogen je v játrech konvertován na glukózu Dále anaerobní cyklus - kyselina mléčná Nebo aerobní: CO2 + H20

Lipidy Triglyceridy Obsah nasycených a nenasycených mastných kyselin Esenciální mastná kyselina: kys. Linolová – nutný příjem 1-2% Jinak : rush, ztluštění + deskvamace kůže, neurologické poruchy

Proteiny Potřeba bílkovin: Věk protein (g/kg) 0-1 2,0 – 3,5 0-1 2,0 – 3,5 1-7 2,0 – 3,5 7-12 2,0 12-18 1,5 Více než 18 1,0

Proteiny Esenciální aminokyseliny Z 20 je 9 esenciálních pro dítě Všechny jsou nutné pro výstavbu nových tkání, jinak vzniká negativní dusíková bilance Treonin Leucin Isoleucin Valin Lysin Methionin Fenylalanin Tryptofan Histidin ( jen u dětí) Nezralé děti + Tyrosin + Cystin

Minerály a vitamíny Potřeba u dětí do 10 kg: Calcium 0,5 – 3 mEq/kg/den Magnesium 0,5 - 1mEq/kg/den Kalium 2 – 4 mEq/kg/den Natrium 2 – 4 mEq/kg/den Chloridy 4 – 12 mEq/kg/den Fosfor 0,5 – 1mmol/kg/den Stopové prvky: Zinek, Měď, Mangan, Chrom, Selen

Nutriční status Je na něm závislá schopnost organizmu reagovat na stres, trauma nebo operaci Zásoby energie : glykogen v játrech, bílkoviny, tuk. Váha : nejjednodušší indikátor utilizovaných bílkovinných zásob Podkožní tuk : měření v obl. tricepsu (50% zásoby tuku v podkoží) Měření obvodu předloktí Viscerální protein: albumin, globuliny, enzymy, transportní enzymy buňky viscerálních orgánů Albumin/sérum (pol. 20 dnů) , Transferrin/serum (pol.9 dnů) Absolutní počet lymfocytů ( schopnost pacienta reagovat na infekci)

Enterální výživa Nejlepší způsob výživy při funkčním GIT Pooperační stav: co nejdříve ( NG sonda, charakter sekretu, množství, střevní zvuky) Novorozenci: per os nebo sondou Děti : čaj + Glukopur Postupná zátěž dle tolerance Novorozenci, kojenci: mat. mléko nebo náhrada (Nutrilon apod.), při převádění na jiný druh výživy sledování tolerance. Gastrostomie: PEG , Stamm, PEJ: u dlouhodobě hospitalizovaných pro trauma ( apalický syndrom), onkologických a neurologických pacientů s funkčním GIT a neschopností polykat Musí splňovat kalorické nároky pacienta ( individuální - popáleniny, různé typy operačních zákroků)

Umělá enterální výživa Indikace: Profylaxe malnutrice, peri- a pooperační výživa, malabsorbční syndrom, syndrom krátkého střeva, mentální anorexie, tumory, M.Crohn( stenóza, píštěl),divertikulitida, ak. pankreatitida(NJ sonda), respirační, jaterní, renální insuficience,sepse, neurologické poruchy. Kontraindikace: porucha pasáže střevem, zvracení, průjem, těžká anorexie, poruchy metabolizmu fruktózy, aminokyselin, srdeční vady. Podání : per os, NG, ND, NJ sonda, PEG, PEJ. Polymerní: obsahuje jako zdroj dusíku čištěnou definovanou bílkovinu: vaječný nebo mléčný albumin nebo kasein,cukry: dextrin, mono - a disacharidy, tuky.Jsou plně vstřebatelné. Nejčastěji používané přípravky: Fresubin, Nutridrink, Nutrison, Osmolite, Fantomalt.

Totální parenterální výživa Historie : 1665 Wren aplikoval i.v. alkohol 1944 první publikace TPN u dětí 1950 USA aplikace tukových emulzí 1962 Intralipid (sojový olej) 1968 základy moderní TPN (Dudrick), použití CVK, hypertonické roztoky Glukózy, aminokyselin Použití: tam, kde je enterální výživa nemožná nebo riziková. Chirurgie: Polytrauma, velké operace, ileus, píštěle, sepse, syndrom krátkého střeva, onkologie, popáleniny.

Totální parenterální výživa u dětí (CVK) Látka množství/kg/24hod Glukóza 15 – 30 (6) g Bílkovina 2 – 4 g Tuk 1 – 4 g Na 2,4mEq K 2,4 mEq Cl 3 – 6 mEq Ca 0.5 – 3 mEq Mg 0,5 - 1 mEq Stopové prvky 0,1ml Vitaminy (A, B1, B2, B6, B12, C, D, Ac.fol., K (Multibionta)

Moderní TPN JIP CVK (periferie pouze do 800mOsm/l) All in One Monitorace KO,koagulace,Osm,ionty,Glc,Alb,CB,ALT,AST,Am,U,Kr, teplota,bilance dusíku ( N bil = N in – N out), příjem,výdej tekutin

Konec