DYNAMOMETRIE SVALU S.Otáhal.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
15. Stavová rovnice ideálního plynu
Advertisements

Kmitavý pohyb.
Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
Střelné zbraně Fišar Tomáš.
Rychlokurz elektrických obvodů
Elektromotor a třífázový proud
Silové schopnosti Pohybová schopnost překonávat, udržovat, nebo brzdit odpor svalovou kontrakcí při dynamickém, nebo statickém režimu svalové činnosti.
III. Stacionární elektrické pole, vedení el. proudu v látkách
Zkoušení mechanických soustav
K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové
Elektrotechnika Automatizační technika
Snímače síly a zrychlení
FYZIKÁLNÍ VELIČINY Co a jak měříme?
Síla a její měření.
Kapaliny.
Elektrické obloukové pece
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
Smykové tření, valivé tření a odpor prostředí
Ústav technických zařízení budov MĚŘENÍ A REGULACE Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2003/
GEOTECHNICKÝ MONITORING
Snímače (senzory).
Inerciální měřící systémy
DYNAMIKA HARMONICKÉHO POHYBU.  Vychýlíme-li kuličku z rovnovážné polohy směrem dolů o délku y, prodlouží se pružina rovněž o délku y.  Na kuličku působí.
DRÁHA A RYCHLOST HMOTNÉHO BODU DRÁHA HMOTNÉHO BODU  Trajektorie pohybu je geometrická čára, kterou hmotný bod opisuje při pohybu.  Trajektorií.
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Výpovědní možnosti a limity stabilometrie
Přeměny energieje EU peníze školám EU peníze školám
4.Dynamika.
Rower Expert Weba Sport und Med Artikel Gmbh A – 1210 Wien.
(soubory vnitřních předpokladů organismu k dané pohybové činnosti)
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
Tato prezentace byla vytvořena
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Únik zemního plynu z potrubí a jeho následky při havárii na plynovodu
Kmitavý pohyb matematického kyvadla a pružiny
Tato prezentace byla vytvořena
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Mechanika a kontinuum NAFY001
 Zkoumáním fyzikálních objektů (např. polí, těles) zjišťujeme že:  zkoumané objekty mají dané vlastnosti,  nacházejí se v určitých stavech,  na nich.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Technická mechanika Statika Úvod 01 Ing. Martin Hendrych
Pasivní (parametrické) snímače
Práce a výkon v obvodu stejnosměrného proudu
DYNAMOMETRIE.
DYNAMOMETRIE je měření síly, kterou je člověk schopen působit na určité těleso (snímací část tensometru nebo dynamometru) po určitou dobu.
Moment setrvačnosti momenty vůči souřadnicovým osám x,y,z
Kmitání mechanických soustav 1 stupeň volnosti – vynucené kmitání
TONUS (NAPĚTÍ) METRIE (DÉLKA) IZO (STEJNÉ) ANIZO (NESTEJNÉ) ANIZO (NESTEJNÁ) DYNAMICKÁ IZO (STEJNÁ) STATICKÁ KONCENTRICKÁEXCENTRICKÁ IZOTONICKÉ ANIZOTONICKÉ.
Pasivní dynamometrie Stručné představení. Viskoelastické vlastnosti Komponenty pohybového ústrojí mají elastické i viskózní vlastnosti, jejichž kombinace.
Vlnění na struně Autoři : Jaroslav Adam Monika Panušková.
Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu: „Modernizace výukových postupů a zvýšení.
Elektromyografie Definice
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Ochrany v distribučním systému.  Monitorují provozní stav chráněného zařízení.  Provádí zásah, pokud chráněný objekt přejde z normálního stavu do stavu.
Senzory pro EZS. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 37 AnotaceOdporové.
SNÍMAČE A AKČNÍ ČLENY - senzory polohy, rychlosti a zrychlení - FD ČVUT PRAHA Y1SC.
Rychlostní a silové schopnosti Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_16 Značky.
VY_32_INOVACE_ Optické snímače
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Biomechnika tělesných cvičení
Maminka začne roztlačovat kočárek, který je v klidu na vodorovné podlaze. Tlačí ho stálou silou o velikosti 9 Newtonů, která má také vodorovný směr. Za.
Kmitání Mgr. Antonín Procházka.
SÍLA Michal Lehnert.
Vlnění šíření vzruchu nebo oscilací příčné vlnění vlna: podélné vlnění.
1. Newtonův pohybový zákon – Zákon síly
Transkript prezentace:

DYNAMOMETRIE SVALU S.Otáhal

DYNAMOMETRIE = měření síly síla je mírou tendence k pohybu sílu je možné měřit pouze nepřímo (viz SI) odvozuje se z mechanické impedance a rychlosti pohybu, resp. z hmotnosti a zrychlení

Dynamometr měří souhrnný silový efekt

Sval není prostý generátor síly, ale: je zdrojem MECHANICKÉ + TEPELNÉ ENERGIE a je reologickým „jednočinným“ motorem; z Hillových výzkumu vyplývá, že jeho mechanický výkon je závislý na vnější zátěži a stupni excitace.

Produkce mechanického výkonu kosterního svalu je kromě velikosti zátěže (svalové síly), relaticní rychlosti a směru pohybu úponů je závislá také na aktuelní (okamžité) délce svalu při které probíhá měření

Reologické vlastnosti svalu jsou výrazně proměnné se stupněm excitace pasivně protahovaný relaxovaný sval klade exponenciálně proměnný odpor, který je závislý na rychlosti a směru protahování; excitovaný sval klade exponenciálně proměnný odpor, který je závislý především na stupni protažení a excitaci

Výpovědní hodnota dynamometrie závisí na přesnosti a citlivosti dynamometru. Samostatně použitá nepodává dostatečné informace o výkonnosti svalu – výsledky jsou pouze orientační. Je v každém případě vhodné ji kombinovat se simultánní detekcí kinematiky svalového stahu; Kombinovaný princip (síla + „pohyb“) vyústil v řadu komerčních dg. metodik např. KinCom, Cybex,

Výpovědní hodnota dynamografie (kvalita zápisu závislosti síly na čase) je mimořádně citlivá na přenosové vlastnosti snímače a celé záznamové, a vyhodnocovací linky. Proto je nutné VŽDY tyto přenosové vlastnosti (např. frekvenční charakteristiky) znát a případně je přizpůsobit tvaru měřeného signálu (např. muscle twitch versus steady state IMC).

Aktivní Stav svalu je charakterizován jeho Mechanickou Aktivitou a Elektrickou Aktivitou. Proto je vhodné dynamometrická měření kombinovat s EMG. EMG však informuje pouze o stupni aktivace a ne o produkci mechanického výkonu svalem.