TESTY GENOTOXICITY Volba organizmů pro testy genotoxicity a řazení do baterií je koncipováno v souladu s direktivami EU (COM, 1993/638), protokoly OECD.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Advertisements

REACH Implementation Project 3.10 (RIP 3.10) Technické pokyny pro identifikaci a volbu názvu v rámci REACH.
Mgr. Iva Martincová UBO AVČR v.v.i. Studenec Masarykova univerzita
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
ANTINUTRIČNÍ LÁTKY.
Zdravý životní styl základní principy.
GenetickymodifikovanéorganizmyGenetickymodifikovanéorganizmy KVÍZ.
Spotřeba pesticidů v ČR
Průmyslová toxikologie (C867)
Krmná dávka - jen kukuřice Veškerá kukuřice jen GMO Hypotetický příklad: brojler.
Chemické karcinogeny, mutagenní a teratogenní látkyn I
Biopotraviny ve školním stravování
Test akutní toxicity na rybách
Lékařská toxikologie Lekce I. Úvod
Dioxiny SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
MUTAGENITA OVZDUŠÍ jako nebezpečná vlastnost reálné směsi chemických faktorů v Brně a v Ostravě MUTAGENITA OVZDUŠÍ jako nebezpečná vlastnost reálné směsi.
MUTACE.
Stravitelnost organické hmoty a metody jejího stanovení
„Definice“ TOXICITA.
Využití v systematické biologii
Experiment v medicíně a etické aspekty experimentu na zvířeti MUDr. Michal Jurajda ÚPF Lékařská fakulta Masarykovy Univerzity v Brně.
Hodnocení expozice.
PESTICIDY A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Zásady experimentální práce (především v biologii)
Další informace ke genotoxicitě, mutagenitě a karcinogenitě najdete na www:
ZKUŠEBNICTVÍ A KONTROLA JAKOSTI 01. Experimentální zkoušení KDE? V laboratoři In-situ (na stavbách) CO? Modely konstrukčních částí Menší konstrukční části.
METODY TESTOVÁNÍ GENOTOXICITY
Data pro posuzování environmentálních rizik Hustopeče, Petr Trávníček Luboš Kotek Petr Junga.
Antimikrobiální látky
Mutace a mutageneze FOTO Lenka Hanusová, 2013.
Personální plánování.
1 Řízení implementace IS a SS* Šablony. 2 Vzorové postupy.
Prediktivní a prognostická patologie Prediktivní a prognostická patologie Část I Část I.
Genetické riziko chemických látek prof. Ing Václav Řehout, CSc.
Mutageneze/karcinogeneze seminář
Genotoxikologické metody seminář č.520 Vývoj
1 Příprava aplikace Nařízení REACH v BorsodChem MCHZ, s.r.o., Ostrava v BorsodChem MCHZ, s.r.o., Ostrava Průmyslová toxikologie a ekotoxikologie Ing. Přemysl.
VUOS.
GENETICKÁ EKOTOXIKOLOGIE Sledování genotoxických účinků faktorů prostředí (fyzikálních i chemických) a popis jejich biologických účinků na živé organismy.
Experiment v medicíně a etické aspekty experimentu na zvířeti
Molekulární biotechnologie č.10a Využití poznatků molekulární biotechnologie. Molekulární diagnostika.
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
Opakování: Co je to SWOT analýza? Z jakých prvků se skládá SWOT analýzy? Co je to krajinný prvek?
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
MUTACE náhodné nevratné změny genetické informace návrat do původního stavu je možný jen další (zpětnou) mutací jediný zdroj nových alel ostatní zdroje.
Elektronické kouření Prezentace pro Zdravotnický výbor PS PČR
Biotechnologie, technologie budoucnosti Aleš Eichmeier.
Je celková antioxidační kapacita potravin kritériem jejich biologické hodnoty ? Z. Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK, Plzeň.
Stanovení citlivosti mikroorganismů k ATB Mgr. Petra Straková Podzim 2014 Cvičení z obecné mikrobiologie.
Zelenina, … Dodatky, ….
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
Moderní metody v ekotoxikologii Bi5596
VY_32_INOVACE_19_28_Genetika
Environmentální toxikologie (KBB/ENVTX)
Klinická virologie I (J12)
GENETICKÉ RIZIKO FAKTORŮ VNĚJŠÍHO PROSTŘEDÍ
Genotoxické chemické látky
TOXICITA LÁTEK Toxicita chemické látky závisí na její dávce. Některé látky jsou toxické již ve velmi nepatrných dávkách (10-9 g), jiné až v dávkách několika.
SYLABUS K PŘEDMĚTU GENETICKÁ EKOTOXIKOLOGIE
SYLABUS K PŘEDMĚTU GENETICKÁ EKOTOXIKOLOGIE
Praktické využití mutantů
seminář a praktika z chemie
CHEMIE - Pesticidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Znění k Zákon má k tomuto datu 54 novel
1. Regulace genové exprese:
Geneticky modifikované organizmy
NUKLEOVÉ KYSELINY Dusíkaté báze Cukry Fosfát guanin adenin tymin
PŘÍDATNÉ LÁTKY (PŘÍSADY)
Obecná bezpečnost vybraných druhů potravin
Transkript prezentace:

TESTY GENOTOXICITY Volba organizmů pro testy genotoxicity a řazení do baterií je koncipováno v souladu s direktivami EU (COM, 1993/638), protokoly OECD (1993) a s doporučenými postupy používanými v zemích Evropské Unie (Carere a kol., 1995) v oblasti genetické toxikologie. Některé postupy a navržené testy vycházejí z doporučení US EPA, popřípadě NCI a NTP. Jedná se následující přístup: in vivo studium biologických pochodů (testování genotoxicity) za života organizmu in vitro studium biologických pochodů (testování genotoxicity) mimo živý organizmus

KATEGORIE CHEMICKÝCH LÁTEK Povinné testování genotoxicity je u všech nových chemických látek a jejich směsí, které se mohou vyskytnout v prostředí a přijít do kontaktu s lidmi a dále substance, které nebyly testovány a na základě epidemiologických údajů či výsledků z počítačového modelování jsou podezřelé.

Nové chemické látka a jejich směsy nebo látky, které nebyly na genotoxicitu testovány Potravinové aditiva Farmaceutické přípravky Kosmetické výrobky Aditiva v krmivech Pesticidy Sledování lokalit in situ Vzorky prostředí Pracovní místa a provozovny s toxickými chemickými látkami Záření

STRATEGIE TESTOVÁNÍ GENOTOXICITY Počet a typ požadovaných testů genotoxicity pro nové chemické látky závisí na rozsahu a povaze očekávané expozice u lidí. Při obecném rozhodování o výběru testovacího systému je třeba brát zřetel na některé další faktory, zejména na množství produkované substance, druh a množství informací o dané substanci, výsledky počítačového modelování (SAR) s ohledem na analýzu potenciální mutageneze či karcinogeneze. V podmínkách České republiky je třeba zohledňovat ekonomické hlediska použití některých testů, existující, případně chystané legislativní omezení o využití zvířat k těmto účelům, etické aspekty podobných experimentů a v souladu s celosvětovým trendem nahrazovat existující metody metodami moderními, které sledují změny přímo na DNA. Z těchto důvodů byl v návrhu omezen na minimum počet testů, při kterých musejí být usmrcována zvířata, testů na savcích, které jsou ekonomicky vysoce nákladné a jsou legislativně či eticky nevyhovující. Součástí návrhu jsou moderní testy, sledující specifické změny na molekulární úrovni s dobrou predikcí vzhledem ke karcinogenitě.

TESTY GENOTOXICITY Používané organizmy: bakterie (S. typhimurium, E. coli, B. subtilis, Proteus miriabilis) kvasinky (Saccharomyces cerevisiae) rostliny (Vicia faba, Tradescantia, Arabidopsis thaliana) bezobratlí (D. melanogaster) savci (myši, krysy, potkani, králici) buněčné kultury (savčí a lidské) epidemiologické studie u lidí

Prokaryontní organizmy Testy na baktériích: Test na reverzní mutace na Salmonella typhimurium (Amesův test) Specifikace: Test na genové mutace (reverzní mutace), krátkodobý, preskríningový, iniciační skríningový Popis: Detekce potenciálních mutagenních a orientačně i karcinogenních účinků zkoumaných látek. Princip: Detekce indukovaných reverzních mutací v histidinovém lokuse u Salmonella typhimurium. Deteguje mutace, které obnovují schopnost organismu syntetizovat histidin, t.j. mutaci z his- na his+. Jedná se o detekci pravých reverzí (vznikajících na původním místě) nebo supresorových mutací (vznikajících na jiném místě chromozomu). Revertované buňky jsou zviditelněny tím, že rostou na půdě bez aminokyseliny histidinu, na které nerostly původní organismy (frekvence reverzních kolonií se hodnotí po 48-72 hodinách). Test chemických látek se provádí v podmínkách metabolické aktivace (ve spojení s jaterním extraktem krys S-9) nebo bez metabolizace. OECD doporučuje pro používat pro účely testování minimálně 4 kmeny, t.j. TA1535, TA1537, TA98 a TA100. Využití: Chemické látky, farmaceutické produkty, kosmetický průmysl, sledování záření, sledování vzorků prostředí nebo derivátů cigaretového kouře (Chen a Lee, 1996). Výhody: Rychlý screeningový test, ekonomicky nenáročný, vysoká citlivost k mutagenům a karcinogenům. Nevýhody: Nedostatečná srovnatelnost s vyššími organismy Interpretace výsledků: Pozitivní výsledky testu na Salmonella typhimurium ve srovnání s kontrolou naznačují, že látka vyvolává mutace v genomu tohoto organismu. Negativní výsledky testu naznačují, že testovaná substance není mutagenní u tohoto organismu. Ve spojení s jinými krátkodobými testy lze odhadovat i karcinogenní potenciál testovaných substancí.

Prokaryontní organizmy Testy na baktériích: Muta-ChomoPlate fluktuační verze Amesova testu Specifikace: Mikrodestičková verze testu na genové mutace (reverzní mutace), krátkodobý, skríningový, pro použití in situ. Popis: Detekce potenciálních mutagenních a orientačně i karcinogenních účinků zkoumaných látek. Princip: Fluktuační test se provádí na mikrotitračních destičkách v tekutém médiu s barevným vyhodnocením. Testovaná koncentrační řada s S9 směsí (nebo bez ní) se smíchají ve zkumavkách se základním růstovým médiem. Dodají se bakterie a obsah zkumavek se pipetuje na destičku, která se inkubuje 5 dní při 37°C. Pokud zde není přítomna toxicita, rostou mutované buňky v jamkách a mění pH, což je indikováno změnou zabarvení média. Využití: Chemické látky, farmaceutické produkty, kosmetický průmysl, sledování záření, sledování vzorků prostředí nebo derivátů cigaretového kouře. Test se dále používá pro detekci mutagenní aktivity a mutagenního materiálu ve vodě, sedimentu, vzduchu, chemikáliích, potravních přísadách a dalších biologických tekutinách. Výhody: Malá technická náročnost, adaptabilní k různým podmínkám testování, použití k testování in situ. Nevýhody: Nedostatečná srovnatelnost s vyššími organismy Interpretace výsledků: Pozitivní výsledky testu na Salmonella typhimurium ve srovnání s kontrolou naznačují, že látka vyvolává mutace v genomu tohoto organismu. Negativní výsledky testu naznačují, že testovaná substance není mutagenní u tohoto organismu. Ve spojení s jinými krátkodobými testy lze odhadovat i karcinogenní potenciál testovaných substancí.