Halogeny a halogenidy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Advertisements

NÁZVOSLOVÍ HALOGENIDŮ
Názvosloví anorganických sloučenin
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
HALOGENIDY F-I Cl-I Br-I I-I jsou dvouprvkové sloučeniny halogenu
Názvosloví halogenidů
Názvosloví halogenidů
HALOGENIDY.
Halogeny Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vzorce - opakování I..
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Názvosloví solí.
Chemické názvosloví anorganických sloučenin 1
Významné halogenidy Mgr. Helena Roubalová
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
VY_32_INOVACE_3.2.Ch2N,1.11/Žž Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Kochová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr.
Příprava a vlastnosti dvouprvkových sloučenin
Ch_090_Oxidy_Názvosloví oxidů
Dvouprvkové sloučeniny
NÁZVOSLOVÍ DVOUPRVKOVÝCH SLOUČENIN
Chemické názvosloví halogenidy.
Anorganické názvosloví
NÁZVOSLOVÍ HALOGENIDŮ
11.1 Halogeny, halogenidy a oxidační číslo.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
HALOGENIDY.
Názvosloví binárních sloučenin
NÁZVOSLOVÍ OXIDŮ.
Názvosloví dvouprvkových sloučenin
Názvosloví halogenidů Mgr. Helena Roubalová
VY_52_INOVACE_02/1/26_Chemie HALOGENIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
H A L O G E N Y.
Halogeny Jsou prvky 7.A skupiny – mají 7 valenčních elektronů a podobné vlastnosti Tvoří dvouatomové molekuly F2, Cl2, Br2, I2 Ve sloučeninách tvoří halogenidové.
Názvosloví - opakování III.
Názvosloví Halogenidů. Halogenidy (X -I ) -1 Jsou to dvouprvkové sloučeniny halogenů (F,Cl, Br,I) s jinými prvky. Oxidační číslo atomu halogenu je -I.
PROCVIČOVÁNÍ HALOGENIDŮ
Jak se tvoří názvy halogenidů
HALOGENIDY NÁZVOSLOVÍ VÝZNAMNÉ HALOGENIDY Obr.1 Obr.2.
Halogenidy a jejich chemické vlastnosti
Halogenidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
HALOGENIDY. Halogenidy jsou dvouprvkové sloučeniny halogenů s jinými kovy, kde halogen má oxidační číslo -I Jejich název je dvouslovný: - podstatné jméno.
HALOGENIDY AutorMgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření Datum ověření ve výuce Ročník8. ročník Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací.
 Chemicky se halogenidy odvozují jakožto soli tzv. halogenovodíkových kyselin (HF - kyseliny fluorovodíkové, HCl - kyseliny chlorovodíkové, HBr - kyseliny.
Názvosloví halogenidů DVOUPRVKOVÉ SLOUČENINY - chemické látky složené ze dvou prvků - patří k nim hlavně : oxidy sufidy a halogenidy.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Lucie Tuhá ČísloVY_32_Inovace_3065 NázevHalogenidy Téma hodinyHalogenidy PředmětChemie Ročník(y)8.ročník.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Halogenidy Autor: Mgr. Vlasta Hrušová NaCl CaF 2.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Téma : Halogenidy FeCl 3 NH 4 Cl KI AgBr CCl 4 NaCl IF 7.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: VY_32_Inovace_ – Halogeny Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Halogeny Autor Melicharová Jana.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-18
Číslo materiálu: VY_42_INOVACE_06_21_FIKA
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Chemické názvosloví anorganických sloučenin
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
11 prvky, sloučeniny- souhrnné opakování
Halogenidy.
Autor: Stejskalová Hana
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Názvosloví halogenidů
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Halogeny Autor: Ing. Světlana Hřibalová Název.
Halogenidy Co jsou halogenidy Koncovky
Transkript prezentace:

Halogeny a halogenidy

Halogeny jsou prvky VII. A skupiny PSP volné halogeny jsou složeny ze dvou atomových molekul vyskytují se zejména jako součást solí v mořské vodě Cl₂ F₂ Br₂ I₂

Odpovězte na otázky 1. Které halogeny znáte? 2. Který z halogenů se vyskytuje v pitné vodě? 3. Který halogen je v hormonu štítné žlázy? 4. Který halogen se vyskytuje v zubní sklovině? 5. Který z halogenů je velmi jedovatý a leptá sliznice? 6. Sůl kterého halogenu se využívá ve fotografickém průmyslu? 7. V jakých skupenstvích se vyskytují jednotlivé halogeny? Správné odpovědi: 1. Cl, F, I, Br 2. Cl 3. I 4. F 5. Cl 6. Br (AgBr) 7. Cl₂ – plynné F₂ – plynné Br₂ – kapalné I₂ – pevné

Halogenidy jsou dvouprvkové sloučeniny halogenů atomy halogenů mají v halogenidech oxidační číslo –I podstatné jméno v jejich názvu je odvozeno od halogenu s koncovkou – id chlorid sodný jodid draselný

Odpovězte na otázky 1. Jak se nazývají halogenidy odvozené od jednotlivých halogenů? 2. Které významné halogenidy znáte? Správné odpovědi: 1. Cl – chlorid; F – fluorid; I – jodid; Br – bromid 2. NaCl, CaF₂, AgBr, KI (ochrana před radiací)

Vytvořte chemické vzorce chlorid železitý jodid draselný fluorid jodistý bromid fosforečný fluorid sodný chlorid cínatý jodid barnatý bromid cíničitý chlorid hořečnatý jodid hlinitý fluorid sírový bromid titaničitý FeCl₃ KI IF₇ PBr₅ NaF SnCl₂ BaI₂ SnBr₄ MgCl₂ AlI₃ SF₆ TiBr₄

Vytvořte názvy k chemickým vzorcům OsF₈ AsF₅ LiBr PCl₅ KCl MnF₇ PbI₂ CCl₄ AsCl₅ HgCl₂ BI₃ FeF₂ fluorid osmičelý fluorid arseničný bromid lithný chlorid fosforečný chlorid draselný fluorid manganistý jodid olovnatý chlorid uhličitý chlorid arseničný chlorid rtuťnatý jodid bromitý fluorid železnatý

Doplňte a upravte rovnice Al + ……… → AlCl₃ + H₂ …… + I₂ → HI KBr + Cl₂ → KCl + ……… Cu + Cl₂ → ………… Řešení: 2 Al + 6 HCl → 2 AlCl₃ + 3 H₂ H₂ + I₂ → 2 HI 2 KBr + Cl₂ → 2 KCl + Br₂ Cu + Cl₂ → CuCl₂

Vyjádřete chemickými rovnicemi chlor + bromid sodný → brom + chlorid sodný chlor + jodid draselný → jod + chlorid draselný brom + jodid sodný → jod + bromid sodný Řešení: Cl₂ + 2 NaBr → Br₂ + 2 NaCl Cl₂ + 2 KI → I₂ + 2 KCl Br₂ + 2 NaI → I₂ + 2 NaBr

Shrnutí Doplňte text Halogeny jsou prvky ……… ……… periodické soustavy prvků. Molekuly volných halogenů jsou složeny ze ……… ……… . V pitné vodě se vyskytuje ………, jód je obsažen v hormonu ……… ………, v zubní sklovině je obsažen ……… a brom se používá ve ………… průmyslu. Dvouprvkové sloučeniny halogenů se nazývají ……… a atomy halogenů v nich mají oxidační číslo ……… . Mezi nejznámější halogenidy patří kuchyňská sůl = ……… ………, k ochraně před radiací se používá ……… ……… .

Řešení shrnutí Halogeny jsou prvky VII. A skupiny periodické soustavy prvků. Molekuly volných halogenů jsou složeny ze dvou atomů. V pitné vodě se vyskytuje chlor, jód je obsažen v hormonu štítné žlázy, v zubní sklovině je obsažen fluor a brom se používá ve fotografickém průmyslu. Dvouprvkové sloučeniny halogenů se nazývají halogenidy a atomy halogenů v nich mají oxidační číslo -I. Mezi nejznámější halogenidy patří kuchyňská sůl = chlorid sodný, k ochraně před radiací se používá jodid draselný.

Zdroje http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/87/Chlorin e-3D-vdW.png http://www.oskole.sk/userfiles/image/ch%C3%A9mia/halogen y/image004.jpg http://jumk.de/mein-pse/fluor.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/87/ Bromine-ampoule.jpg/600px-Bromine-ampoule.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3c/Jod_pev ny.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a2/S alt_Crystals.JPG/800px-Salt_Crystals.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/34/Jodid_d raseln%C3%BD.jpg