3. Stavební elementy nervové soustavy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BIOLOGIE ČLOVĚKA BUŇKA – TKÁŇ – ORGÁN.
Advertisements

Štěpánka Zemenová, 8.kruh
NERVOVÁ SOUSTAVA I. VY_32_INOVACE_E2-17 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Opakování - centrální nervová soustava
Nervová soustava Strunatců
Nervová tkáň histologie a embryologie
Nervová soustava funkce řídí činnost všech orgánů
NERVOVÁ SOUSTAVA.
BUŇKA JAKO ZÁKLAD VŠEHO ŽIVÉHO
NERVOVÁ TKÁŇ OLGA BÜRGEROVÁ.
Regenerační schopnost tkání. Zevní a vnitřní prostředí organismu.
BUŇKA - popis základních částí a jejich funkce – část 1.
4. Neuron.
Nervová soustava- úvod
SOUSTAVA NERVOVÁ Řídí činnost lidského těla
Nervová soustava Stavba nervové buňky: nervová buňka = neuron
Nervová soustava - úvod
Nervová soustava - udržuje a řídí vnitřní prostředí těla, udržuje vztahy mezi vnitřními orgány a mezi organismem a okolím - je tvořena: centrální nervovou.
Nervová soustava Nervová soustava je nadřazená ostatním soustavám
NERVOVÁ SOUSTAVA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci nervové.
Centrální nervový systém
Nervová soustava soustava řídící
Nervová soustava a smyslové orgány
Biologie člověka.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_335 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Filip Tomeš Předmět Biologie.
Nervová soustava Olga Bürgerová.
Nervová soustava Nervová soustava je nadřazená ostatním soustavám
Periferní nervový systém
Buňka - základní stavební a funkční jednotka živých organismů
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Uspořádání rostlinného těla
Stavba a funkční třídění svalové a nervové tkáně
Pohled pod mikroskop ....
NERVOVÁ SOUSTAVA SZŠ A VOŠZ PŘÍBRAM.
Řídící soustavy Nervová a hormonální.
Nervová soustava l Autor : Mgr. Irena Hudcová Přírodopis Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
NERVOVÁ SOUSTAVA (NS) - stavba : - základem – neuron : Tělo Dendrity
Tkáně
Stavba kůže. Stavba kůže Nervová soustava CNS umožňuje velmi rychlé reakce organizmu na rozmanité podněty zevního i vnitřního prostředí. Podněty-
Šíření vzruchu v živém organismu
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Glie. Glie jsou početnější než neurony Neúčastní se –Aktivního vedení nervového vzruchu –Přenosu signálů a zpracování informací Regulují iontové prostředí.
Poznámky k základnímu strukturálnímu uspořádání NS
88. Nervová tkáň Funkce: příjem informací z okolí, zpracování, integrace, analýza a přenos = > nervový systém přímo či nepřímo koordinuje všechny funkce.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Soustava nervová 1. část.
FUNKCE GLIOVÝCH BUNĚK Petr Čechovič 7. kruh, 2.LF
Miikroskopická stavba – uspořádání tkáně
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_PŘ8_BO.
SOMATOLOGIE Mgr. Pavlína Krbcová.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Fyziologie nervového systému
BIOLOGIE ČLOVĚKA NERVOVÁ SOUSTAVA
STAVBA A ČINNOST NERVOVÉ SOUSTAVY.
Projekt: Moderní výuka
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název prezentace (DUMu): Nervová soustava
VY_32_INOVACE_08_PR_NERVOVÁ SOUSTAVA
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NERVOVÁ SOUSTAVA (opakování)
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_TKÁNĚ2_P1-2
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Anotace Prezentace slouží k úvodní hodině do tématického celku: nervová soustava Je určena pro žáky 8. ročníku ZŠ.
Základní škola, Hradec Králové
Transkript prezentace:

3. Stavební elementy nervové soustavy

NEUROGLIE (GLIOVÉ BUŇKY) Vždy fungují jako celek!!! Stavební elementy NS MEZIBINĚČNÁ HMOTA NEURONY NEUROGLIE (GLIOVÉ BUŇKY) - ASTROCYTY - OLIGODENDROCYTY - MIKROGLIE - EPENDYMOCYTY - SCHWANNOVY B. - GANGLIOVÉ SATELITNÍ B. (amficyty) CNS PNS Vždy fungují jako celek!!!

Mezibuněčná hmota přísun živin odvod katabolitů

Neuron = základní funkční a stavební jednotka, v mozku cca 100 mld.  PŘENOS INFORMACÍ - 1835 – J. E. Purkyně dendrit tělo (soma) axon (neurit) myelinová pochva synaptický knoflík Ranvierův zářez telodendrie centrální jádro s jadérkem

Stavba neuronu - přehled tělo (soma)-plazmatická membrána + neuroplazma -jádro s jadérkem + další organely, syntéza proteinů a dalších látek -při poškození degenerace /smrt neuronu dendrity-výběžky těla k příjmu informací z jiných buněk, dostředivá dráha -kratší, bohatě stromečkovitě větvené -dendritické trny – výčnělky, které zvětšují povrch axon (neurit, nervové vlákno) -nejdelší výběžek (až 1m), odstupuje z axonového hrbolku; odstředivá dráha -první oddíl je iniciální segment -vedou vzruch směrem od buň. těla -obalen myelinovou pochvou

Stavba neuronu - přehled myelinová pochva-izolace a ochrana axonů -urychlení rychlosti přenosu informace -přerušována Ranvierovými zářezy synaptický knoflík-rozšířené konce telodendrií -obsahují váčky s neurotransmitery (přenos informace) Více viz samostatná ppt (Neuron, Klidový potenciál, AP, Synapse)

dělení jen během nitroděložního vývoje z neuroblastů zralé neurony se nemnoží, s věkem ubývají ALE!!! v mozku jsou kmenové buňky diferenciace v neurony=sebeobnova zralého mozku

Neuroglie v CNS v PNS Oligodendrocyty = Oligodendroglie Ependymové buňky Astrocyty Mikroglie = Hortegovy glie Schwannovy buňky Satelitní buňky = amficyty

Nervové buňky v CNS Ependymové buňky tvoří výstelku dutin CNS; fylogeneticky i ontogeneticky nejstarší. jsou hvězdicovité buňky s dlouhými výběžky. Většinou jedním výběžkem naléhají na stěnu kapiláry a druhým se dotýkají povrchu neuronu. Kromě podpůrné funkce mají i výživnou funkci. Astrocyty také podporují vznik těsných spojů mezi buňkami vystýlajícími krevní vlásečnice v mozku. Výsledkem je bariéra mezi krví a mozkem tzv. hematoencefalická bariéra, která omezuje průchod většiny látek do mozku, kontroluje a udržuje stálé prostředí v CNS. Astrocyty

Ependymové buňky

Astrocyty 50 m

Astrocyty astrocyt astrocyt Oligodendroglie oligodendrocyt

Nervové buňky v CNS Oligodendrocyty = Oligodendroglie obklopují výběžky neuronů a vytvářejí myelinové pochvy axonů (v PNS jsou obdobou Schwannovy buňky) nejmenší gliové elementy, účastní se obranných a úklidových akcí – jsou schopny fagocytozy; mezodermální původ-do mozku vstupují v pozdním embryonálním vývoji Mikroglie = Hortegovy glie

Oligodendroglie Jedna oligodendroglie tvoří myelin až pro 35 axonů. Axony Ranvierův zářez Myelin Myelinová pochva Jedna oligodendroglie tvoří myelin až pro 35 axonů. Jedna Schwannova buňka jen pro jeden axon.

Mikroglie

Mikroglie mikroglie mikroglie oligodendrocyty Oligodendroglie

Nervové buňky v PNS Schwannovy základní typ neuroglie v PNS. Rotací buněk kolem axonového vlákna vzniká myelinová pochva. Kromě mechanického významu má Schwannova buňka také význam metabolický. Satelitní buňky = amficyty hrají významnou roli v metabolických procesech gangliových buněk. Naléhají na povrch neuronů. Některými autory jsou považovány za modifikaci Schwannových buněk, ale nikdy se nepodílí na tvorbě myelinu.